Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

aflatoxin: Szoros korrelációt találtak a primer májrákok és az Aspergillis flavus által termelt aflatoxin szennyezettség között, felelős az afrikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "aflatoxin: Szoros korrelációt találtak a primer májrákok és az Aspergillis flavus által termelt aflatoxin szennyezettség között, felelős az afrikai."— Előadás másolata:

1

2

3

4

5

6 aflatoxin: Szoros korrelációt találtak a primer májrákok és az Aspergillis flavus által termelt aflatoxin szennyezettség között, felelős az afrikai országok magas májrákos halálozási rátáiért. Emellett vizsgálatokban igazolták, hogy széles hatású karcinogén, növeli az agy-, vese-, nyelőcső-, tüdő-, duodenum- és vastagbél daganatok kockázatát is.

7 Konyhatechnika !!!! A táplálék összetétele mellett nagy a jelentősége az ételkészítés módjának is. A túlzott sózás fokozza a gyomorrák előfordulását, a sózott hal pedig bizonyítottan növeli a garatrák kockázatát. Grillezés, sütés, szabadtűzi égetés, füstölés során policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) keletkeznek, amelyek rákkeltők. Pácolt és füstölt ételek fogyasztásakor a gyomorban alkiláló metil-nitrozo- urea (MNU) keletkezhet. Faszénnel való sütésnél, grillezésnél dimetil-benzantracén (DMBA) juthat a szervezetbe, amely zsírdús táplálkozással együtt oki tényezőként szerepel emlő tumoroknál. A sütésre újra felhasznált zsiradékok lipidperoxidok keletkezése és avasodás révén szintén karcinogének lehetnek

8 A mesterséges szennyezők közül kiemeljük a peszticideket, melyek közül sok az N-nitrózó vegyületek prekurzorait tartalmazzák. Állatkísérletekben bizonyították az in vivo nitrizáció lehetőségét, s így lymphomákat, leukémiát idéztek elő. A háztartási tüzelésekből, közlekedésből a levegőbe, majd a táplálékba kerülő dimetil-benzantracén és a 3-metil-kolantrén, melyek a legerősebb karcinogének közé tartoznak. Szintén a környezetszennyezéssel jutnak ételeinkbe különböző fémek (kadmium, krómvegyületek, réz, mangán, berillium, arzén), melyek egy részénél a karcinogén hatás bizonyított. A kadmium főleg műtrágyákból vagy ipari szennyezésekből jut a tengeri állatokba és légzőszervi tumorokkal hozták összefüggésbe. A berillium elsősorban légúti rákokban került előtérbe, a krómvegyületeket pedig orrüregi daganatoknál találták oki tényezőnek.

9 Az elhízással párhuzamosan gyakoribbá válik bizonyos rosszindulatú daganatok megjelenése. A zsírszövetben keletkező ösztrogén hatású tüszőhormon szerepet játszik a karcinogenezisben, férfiaknál a prosztata, nőknél a méhtest, méhnyak, petefészek és az emlőrák kialakulásában. o< 18,5 - sovány o18,5-24,9 - normális testsúly o25,0-29,9 - túlsúly o30,0-34,9 - enyhe, vagy I. fokú elhízás o35,0-39,9 - középsúlyos, vagy II. fokú elhízás o> 40,0 - felett súlyos, vagy III. fokú elhízás. testtömeg kg (testmagasság) 2 m 2 BMI = [----] testmagasság160 cm170 cm180 cm190 cm testtömeg [kg] BMI

10 A fehérjedús táplálkozás összefüggésbe hozható a vastagbél-daganatokkal. Az IARC (International Agency for Research on Cancer) vizsgálatai szerint fehérjedús táplálkozás esetén nő a passzázsidő és a bél baktériumflórája is változik. Közvetlen összefüggés bizonyítható a húsok nagy fehérje és vas tartalma illetve a vastagbélben baktériumtevékenység következtében keletkező rákkeltő N-nitrozo vegyületek között. Az endogén epesavakat bontó baktériumok aránya csökken, így ezek az epesavak felhalmozódnak, ami pozitív korrelációban van a daganat-kialakulással. Emellett a fehérje-, illetve aminosav- metabolizáció végtermékei, a poliaminok promóter hatással bírnak.

11 A telített zsírsavak promóter hatásúak (ezt főleg emlő- és vastagbél daganatoknál igazolták). A telítetlen zsírsavak szerepe nem egyértelmű. Az állati eredetű zsírokból a bélflóra képes ösztrogént termelni. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokról (pl. olívaolaj) bebizonyosodott, hogy nem növelik a tumorok kockázatát, sőt egyes daganatokban kedvező hatását írták le. 

12 A többszörösen telített zsírsavak közül az omega-6 sorozatúak (főleg a linolsav) állatkísérletekben promóter hatásúnak bizonyultak, emberben nem zárható ki szerepük a vastagbél daganatok kialakulásában. Egyértelműen védő hatásúak azonban az omega-3 zsírsavak mind állatkísérletek, mind humán epidemiológiai tanulmányok alapján.  

13 A szénhidrátok csoportjába tartozó élelmi rostok elsősorban a vastag- és végbéldaganatok kapcsán kerültek előtérbe. A vastagbélbe jutó rostok többféle úton fejtik ki pozitív hatásukat. Egyrészt a bélben különböző anyagokat adszorbeálnak, így az ide jutó karcinogén metabolitokat is.

14 Másrészt az élelmi rostok fermentációjával a bélbaktériumok megoszlása kedvező irányba tolódik és a pH csökkenésével visszaszorul a másodlagos epesavak képződése is. Ezenkívül a széklet mennyiségének növekedésével csökken a tranzitidő. Nem elhanyagolható teltségérzést okozó hatásuk sem, melynek következtében csökken a felvett táplálék mennyisége és így az elhízás veszélye.

15

16 Jól ismert, hogy a vitaminok elégtelen mennyiségű bevitele hiánybetegségeket okozhat. A C-vitamin antioxidáns hatásán keresztül gátolja a karcinogén metabolitok keletkezését a bélrendszerben.. Számos vizsgálat írta le a karotinoidok kedvező hatását szintén a emésztőrendszer tumoraiban, emlő tumorokban és méhnyakrákban. Az E-vitamin szintén antioxidáns hatással bír, feltehetőleg csökkenti a tüdő- és méhnyakrák kockázatát. Az ásványi anyagok közül a jódról kiderült, hogy hiánya állatkísérletekben elősegíti a DMBA indukálta emlőtumor kialakulását.

17 Karotinoidok Iniciáció gátlása DNS repair aktiváló, antioxidáns hatású vegyületek

18 Flavonoidok, kalkonok Képesek több pontos is beavatkozni a karcinogenezis folyamatába Iniciáció gátlása: DNS adduktok kialakulásánank gátlása, detoxifikáció gyorsítása Promóció gátlása: gyulladáscsökkentő hatás, angiogenezis gátlása Apoptózis indukálása

19 Fitoösztrogének, szaponinok Promóció gátlásban van nagyobb szerepük Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásúak Apoptózist indukálnak

20 ?

21

22

23 Ne dőljünk be mindennek…

24

25 Karotinoidok – DNS repair aktiváló, antioxidáns hatású vegyületek

26 Már az ókorban a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására használták. A daganat keltő vegyületek gyors kiválasztását aktiválják

27 Gyulladáscsökkentő Apoptózist indukáló hatás Gyomor és egyéb emésztőrendszeri daganatok kialakulását gátolja kapszaicin

28 Vanillin - gyulladáscsökkentő, gátolja a DNS töréseket Fahéjsav – antibakteriális hatás, gyulladáscsökkentő

29 Magas antioxidáns kapacitása van Karcinogén vegyületek kiürlésének gyorsításában van szerepe DNS adduktképződést gátolja Májdaganatok kialakulásának kockázatát csökkenti bazsalikom koriander Antioxidáns és májvédő hatású Zsírsav lebontás enzimjeit aktiválja, így gyorsan távoznak szervezetünkből a káros metabolitok

30 Gyulladáscsökkentő hatás, COX 2 gátlás, Apoptózis indukáló hatás Vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát csökkenti

31 Szója Iniciáció gátlása: DNS metilácóval szembeni védelem Oxidativ stressz elleni védelem Gyulladáscsökkentő hatás genistein

32 Saponinok Gyulladáscsökkentő hatás – COX - LOX gátlás Cukorbetegek kezelése Immunrendszer erősítése Emlő-, ovárium-, méhnyak-, méhtestrák kockázatát csökkenti Görögszéna, lepkeszeg

33 Stressz, fáradtság ellen Afrodiziákum Gyulladáscsökkentő Apoptózist indukáló hatás Nem csak a prosztata, hanem az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti Ginzeng, embergyökér

34 Allegil sav - DNS adduktképzést gátolja, vastagbél daganatok kockázatát csökkenti

35 Hinduizmusban a termékenység megtestesítője Az iszlám szerint a paradicsomban gránátalma fa nő Számos flavin származékot vitaminokat, tanninszármazékokat tartalmaz Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, szabadgyök befogó tulajdonság Prosztata, emlő, ováriumm, méhtest daganatok kockázatát csökkenti Gránátalma

36 Oliva olaj – egyszeresen telítetlen zsirsav Citrus-félék Antioxidáns hatás, magas vitamin tartalom

37 Kalkon származékokat tartalmaz Katekineket tartalmaz Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatás Szabad gyök befogás Emlőrák, gyomorrák kialakulásának kockázatát csökkenti Zöld teaRooibos tea

38 Daganatokozó vegyületek aktiválódását gátolja, a gyorsabb eliminálódást segíti Apoptózist indukál Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatás Bőr gyomor és mellrák gyakoriságát csökkenti

39 Daganatok kialakulásának kockázatát csökkenteni lehet !!!  Testmozgás  Dohányzásról való leszokás (jobb ha rá sem szokunk  )  Helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás

40


Letölteni ppt "aflatoxin: Szoros korrelációt találtak a primer májrákok és az Aspergillis flavus által termelt aflatoxin szennyezettség között, felelős az afrikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések