Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők? Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Készítette: Dr. Mezei Éva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők? Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Készítette: Dr. Mezei Éva."— Előadás másolata:

1 Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők? Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Készítette: Dr. Mezei Éva

2 Népbetegségek és rizikófaktorok  Szív és érrendszeri betegségek  Daganatok  Lelki betegségek Rizikófaktorok:  Dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás  Elhízás  Mozgásszegény életmód  Stressz

3 Leggyakoribb elváltozások 2010/11.tanév2011/12. tanév Fiú %Lány %Fiú %Lány % Mozgásszervi elváltozások (hanyagtartás,lúdtalp nélkül) 9,616,46,911,2 Szemészeti elváltozások22,733,630,733,5 Elhízás, túlsúly(elhízás)18,7 (7,9) 19,3(9,2)21,7(9,9)20,8(7,4) Kóros soványság6,215,26,99,6 Allergia, asztma15,920,215,313,7 Lelki problémák7,47,17,911,8

4 Lelki-életmódi tényezők felmérése a 9. évfolyamon  A 9. évfolyamból az Achenbach kérdőív alapján 22 tanulót szűrtünk ki, az életmódi kérdőív alapján pedig 9 főt.  Az egyéni elbeszélgetések után összesen 7 esetben javasoltunk mentálhigiénés segítséget, 26 főnek életmódi kérdésekben adtunk tanácsot, 27 esetben segítő beszélgetést folytattunk, 18 tanuló további iskola-egészségügyi követést igényel.  A legnagyobb mértékben kaptunk kóros adatokat a szorongás-depresszió és a szomatikus panaszok skálán.  A családok életét nehezítik 16 %-ban gyakori konfliktusok, 11 %-ban anyagi problémák, 10 %-ban családtag súlyos betegsége, 7 %-ban indulatosan viselkedő családtag.  A tanulók több, mint 14%-a volt már legalább 2x részeg életében, 21 %-nak az utóbbi 1 hónapon belül alkohol abuzusa volt, 5 %-uk dohányzik.  A tanulók 6 %-a nyilatkozott úgy, hogy 14-16 éves korban elfogadhatónak tartja a szexuális élet elkezdését, 32 %-uk úgy gondolja, hogy a fiatalok több, mint 50%-a ki fogja próbálni a kábítószert.  A családtagok 8 %-a a lakásban is dohányzik, 29 %-a a lakáson kívül.  Táplálkozási szokások: 32 % nem reggelizik rendszeresen, 21 % nem eszik naponta gyümölcsöt, 53 % nem eszik naponta legalább 30 dkg zöldséget, 25 % napi fél liternél több édes folyadékot iszik, 48%-a több,min heti 2x fogyaszt édességet.

5 Életmódi szokások felmérése a szűrővizsgálaton részt vett tanulók körében A tanulók 4%-a fogyaszt hetente legalább 1 alkalommal energiaitalt, 58%-a testnevelés órákon kívül még heti 2-3 órát sportol.

6

7

8 A tanulók 2%-a vallotta be, hogy dohányzik, úgy gondoljuk, hogy ez a szám azonban nem valós, de valószínűleg féltek az esetleges következményektől.

9

10 Dohányzás, alkoholfogyasztás – Mit tehet a szülő?  Ne dohányozzon!  Ha dohányzik, szokjon le róla!  Ha még nem szokott le, lakáson kívül dohányozzon, a gyerekeket védje a passzív dohányzástól!  Mutasson példát a mértéktartó alkoholfogyasztásban!  Alkoholfogyasztást követően sose vezessen!  Gyereket alkohollal ne kínáljon még ünnepek alkalmával sem!  Beszélgessenek a káros szenvedélyekről és azok testi, lelki, szociális következményeiről, a rászokás folyamatáról! Hogyan mondjanak nemet a kínálásra?

11 Elhízás – Mit tehet a szülő?  Reggeli nélkül ne engedje gyermekét iskolába!  Vizet adjon, ha szomjas a gyermeke!  Biztosítsa a meleg ebédet!  Engedje, hogy gyermeke magának szedjen ételt!  Főzzön változatosan, zsírszegényen!  Ne csokoládéval jutalmazzon!  Az étkezés helye a konyha legyen!  Korlátozza gyermeke TV és számítógép- használatát!  Ne a gyerek szobájában legyen a TV, számítógép!  Mutasson jó példát! Rendszeresség- mértékletesség- kiegyensúlyozottság

12 Mozgásszegény életmód – Mit tehet a szülő? Találjon alkalmat a napi rendszeres mozgásra:  Iskolába, munkába gyalog, biciklivel  Gyalogtúrák  Torna TV nézés közben (szobabicikli)  Tánc zenére  Váljon szokássá a hétvégi séta  Séta a barátokhoz telefon helyett Szeretesse meg gyermekével a mozgást! Ajánlás:  Felnőttek számára: 30 perces mérsékelt intenzitású testmozgás a hét 5 napján  Gyerekek, serdülők számára: 60 perces mérsékelt –erőteljes fizikai aktivitás a hét 5 napján

13 10 jó tanács a stressz csökkentésére 1. Ossza be idejét! 2. Ne vállaljon többet, csak amire képes! 3. Fogadja el magát olyannak, amilyen! 4. Beszélje meg problémáit! (barát, család) 5. Éljen társasági életet! 6. Rendszeresen mozogjon! (oldja a feszültséget, örömöt okoz) 7. Kerülje a stresszoldás negatív útjait! 8. Tanuljon meg relaxálni! 9. Kérjen segítséget! 10. Pihenjen, aludjon!

14 Lelki egészségvédelem - Mit tehet a szülő?  Mutasson jó példát!  Teremtsen elfogadó, szeretetteljes légkört!  Támogassa gyermeke vélemény- nyilvánítását, érzelmeinek kifejezését!  Teremtsen alkalmat négyszemközti meghitt beszélgetésekre!  Ne a gyereket kritizálja, hanem a cselekedetet!  Többet dicsérjen, kevesebbet szidjon!  Állapodjanak meg a gyermek képességeihez igazodó elvárásokban, állítsanak fel egyszerű, teljesíthető szabályokat! Beszéljék meg a következményeket! A büntetés kapcsolódjon a bűntetthez!

15 Mit tesz az iskola?  Tiszteljük a tanulót  Szeretettel nevelünk, oktatunk  Egészségnevelési foglalkozásokat szervezünk  Elsősegélynyújtó tanfolyamot szervezünk  Az Iskola-egészségügyi Szolgálat szűrő, megelőző, tanácsadó munkája  A diákönkormányzat segítségével lehetőséget adunk tanulóinknak, hogy programok szervezésével mutassanak jó példát az együttműködésben, egymás kölcsönös tiszteletében és az egészséges életmódban.

16 Köszönjük az együttműködést!


Letölteni ppt "Az iskola tanulóinak egészségmagatartása Mit tehetnek a szülők? Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Készítette: Dr. Mezei Éva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések