Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közösségi portálok használata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közösségi portálok használata"— Előadás másolata:

1 A közösségi portálok használata
Készítette: Városi Bence Tanár: Kovács Zoltán Iskola: Piarista Gimnázium Budapest, Mikszáth tér 1.

2 Mi az a közösségi portál?
Közösségi portálokon az emberek fiókokat hozhatnak létre és különböző adatokat, képeket tölthetnek fel akár magukról, akár másról, például egy adott témáról. A leggyakoribb portálok ahol magadról osztasz meg információkat a Facebook, myVIP, iWiW. Ezeken kívül még rengeteg más portál is létezik amikről még nem is hallottál. Sokan azt hiszik hogy csak ezek a közösségi portálok de vannak olyan helyek is ahol nem magadról, hanem egy adott szakmáról, hobbiról, témáról lehet különböző képeket, információkat közölni.

3 Miért fontos erről beszélni?
Egyre inkább elterjedtek ezek a portálok és sok hasznos funkciójuk mellett rengeteg veszélyt is tartalmaznak. Sok ember gondolkodás nélkül felregisztrál rengeteg oldalra és adatokat tesz fel magáról anélkül, hogy kicsit is odafigyelne, mit oszt meg másokkal.

4 Előnyök nagyvonalakban
Emberek Kapcsolattartás másokkal Régi ismerősök felkeresése Új ismerősök, kapcsolatok Virtuális közösség jön létre Egyéb Információk, hírek megosztása Tájékozódás Unaloműzés játékokkal, tesztekkel

5 Valószínűleg ezeket az előnyöket nem is igazán kell tovább ecsetelni
Valószínűleg ezeket az előnyöket nem is igazán kell tovább ecsetelni. Biztos mindenki hallott már róla vagy meg is tapasztalta, kipróbálta és használja. De felmerül az a kérdés hogy ezekért az előnyökért megéri-e vállalni a kockázatot, amik a portálok veszélyeiből származnak.

6 A válasz Valószínűleg igen, ha megfelelő körülmények közt használjuk ezeket a portálokat. Mindenkinek utána kell olvasnia és átgondolnia, hogy véleménye szerint érdemes-e vállalni a kockázatot. Többek között itt is tanácsokat, útmutatást olvashatunk, ami alapján meghozhatjuk döntésünket.

7 Veszélyekről nagyvonalakban
Bizalmas adatok kiszolgáltatása és ezekkel való visszaélés lehetőségének kockázata Fenyegetések és átverések Tragikusabb következmények

8 Adathalászat veszélyei I.
Leghétköznapibb veszély, amit törvénysértés nélkül el lehet követni: a bizalmas adatok megszerzése. Ha az illető nem megfelelően kezeli ezeket, pár kattintás és már idegen kezében vannak az adataink. Ezt a műveletet sokszor hívjuk adathalászatnak. Nem feltétlen lesz baj belőle, de volt már olyan eset, hogy ezeket az adatokat szexuális tartalmú oldalakon látták viszont.

9 Adathalászat veszélyei II.
Az adatokat, még ha le is van védve, a rendőrség, titkosszolgálat, HR- szakemberek ellenőrzik szükség esetén, hiszen ez is a munkájukhoz tartozik. Így bukott le egy szabálysértő autós, lepleztek egy táppénzcsalást, (amelyet egy bulifotóval buktattak le), és egy bűnbandát is felszámoltak az egyik tag ismeretségét megnézve.

10 Adathalászat veszélyei III.
Természetesen a legtöbb embernek nem kell félnie az előző esettől, de ezeket az adatokat az APEH is átnézi, és volt már arra eset, hogy számon kérték az illetőt, hogy miből tudta a képen látható nyaralást finanszírozni. Állásinterjúnál ugyanígy sokszor utánanéznek a jelentkezőknek.

11 Adathalászat veszélyei IV.
A fenyegető levelek sem kizártak, amelyek megint a rosszul kezelt adatlap okozhat. Érdekes eset, hogy 2007 végén a Facebook létrehozott egy alkalmazást az érdeklődés növelésére, ami az illető által vásárolt termékeket jelenített meg az ismerőseinek. A gond az volt, hogy mindezt automatikusan, engedélyezés nélkül tette. Később nagy botrány lett belőle.

12 Adathalászat veszélyei V.
A legtragikusabb eset egy lánnyal, Megan Meier-rel történt, aki hosszú ideig levelezett egy fiúval. Azonban egy idő után a fiú megszakította a kapcsolatot és lejárató kampányt indított ellene. A lány nem bírta elviselni és öngyilkos lett. Később derült ki, hogy a fiú nem is létezett, az elkövetők a lány családjának ismerősei voltak.

13 Terjedés Ezek ellenére a közösségi portálok folyamatosan terjednek. A jobb oldali ábra már egyáltalán nem ritka a különböző honlapokon.

14 Védekezés Természetesen a legtöbb esetet eléggé könnyen meg lehet akadályozni. A biztonsági beállításoknál be lehet állítani, hogy mit ki lásson, de ezt a legtöbb kezdő bonyolultnak érzi. A beállítás Facebook esetén: Profilom -> adatvédelmi beállítás -> bal oldalt lehet választani a mindenki, ismerősök ismerősei és a csak ismerősök opciók közül.

15 A megoldás Facebook-on

16 Érdekességek Egyre népszerűbbek a közösségi portálok és egyre több sztár, politikus is a barátunkká válhat.

17 Érdekességek Felmérések szerint egy átlagos felhasználónak 214 barátja van, pedig ennyi emberrel lehetetlen értelmes, folyamatos kapcsolatot kiépíteni. Természetesen hozzá tartozik, hogy a cikk írója a barátok közé nem számol mondjuk olyan ismerősöket, akikkel nem nagyon tartjuk a kapcsolatot, de bejelöljük őket.

18 Érdekességek Találkozhatunk már olyan oldallal is, amely azt „tanítja” hogy a portálokon az adatok alapján kiválasztott sráccal hogy kell összeismerkedni. Olyan közösségi portált is lehet látni, ami kifejezetten tanulás céljából jött létre, és a diákok regisztrálhattak a tananyag gyorsabb elsajátításának érdekében.

19 Ellenzőktől A közösségi oldalak 10 legjelentősebb előnye Ha elveszítenéd az emlékezőképességed, lenne egy oldal, ahova csak egy jelszónak kell ahhoz az eszedbe jutnia, hogy ismeretlen arcokat láss Az összes barátod előtt egyszerre tudsz hülyét csinálni magadból a debil állapotfrissítéseiddel Nem kell a kompromittáló képeket ben küldözgetni, a barátaid feltöltik helyetted Távoli kontinenseken élő barátaid is megtudhatnak lényegtelen dolgokat a nyomorúságos életedről Haláleseteknél tetszéssel tudod kifejezni a részvétedet A személyes adataidat egyben tudod átadni a hirdetőknek Egyszerre több százan tudhatják meg, hogy nem mész a Repedt sarkú méznyalók péceli koncertjére Munkaidőben is lehetsz paraszt Farmville-ben Csatlakozhatsz olyan csoportokhoz, mint például a "Nem tudom minek csatlakoztam ehhez a csoporthoz" Megoszthatod például ezt is.

20 Források http://techline.hu/it_vilag/20090107_kozossegi_oldalak.aspx
veszelyeket-rejt-az-iwiw b-parodiak/a-kozossegi-oldalak-10-legjelentosebb-elonye.html oktatasban.html Képek: osszekapcsolasa.html és saját készítésű képek


Letölteni ppt "A közösségi portálok használata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések