Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás"— Előadás másolata:

1 „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás

2 A kutatás módszertana ▪ Személyes, otthoni interjúk
▪ Országos, reprezentatív felmérés ▪ 18 és 64 év közötti emberek körében ▪ A minta mérete: ▪ Teljes minta: N=500 ▪ A mintavétel: ▪ Véletlen valószínűségi minta ▪ Véletlenszerű kiválasztás („random route”- módszer) ▪ 100 különböző mintavételi pont ▪ Magyarország egészét lefedi (a vidéki területeket is) ▪ A terepmunka ideje: november 24-30

3 A közös étkezések elsikkadása miatti aggodalom
A többség számára a közös családi étkezések igen értékes percek. Méginkább becsülik ezeket a perceket azok, akik számára ez bevett szokás. A lengyelekhez hasonlóan a magyarok is aggódnak a közös étkezések elsikkadása és ennek a családra gyakorolt hatása miatt. Részben vagy teljesen egyetért a következő állításokkal: A közös családi étkezés értékes kincs, amit óvni kell – 85% (95%)* A közösen eltöltött családi étkezés fontos a társadalom jóléte szempontjából – 84% (87%) A közös étkezést felváltotta a munka – 76% ** Szerintem manapság az emberek túlságosan elszigetelődtek egymástól – 78% (81%)* Jó lenne, ha mindennap együtt tudnék étkezni a családommal – 73% (91%)* Manapság az emberek kevésbé szánnak időt beszélgetésre és napi tapasztalatcserére – 73% (76%)* A közös étkezések hiánya együtt jár a családi hagyományok elsorvadásával – 69% (70%)* Jó lenne, ha több időm lenne beszélgetni azokkal, akikkel együtt élek – 57% (75%)* * lengyelországi adatok ** nincs elérhető lengyelországi adat

4 A közös étkezések akadályai
A közös étkezések legfőbb akadályai az eltérő időbeosztás. A gyermektelen férfiak gyakrabban részesítik előnyben a televíziózást. Kérdés: A következő lehetőségek közül melyik akadályozza meg Önt és a háztartásában élőket abban, hogy egy asztalnál töltsék el a főétkezéseket? Eltérő időbeosztások – 42% Hosszú munkaidő – 24% ← Lengyelországban a legfőbb akadály Akkor esznek, ha éhesek – 23% Időhiány – 20% A gyerekeknek más az időbeosztásuk – 18% A tervezés hiánya – 12% Inkább tévét néznek – 9% Különböző ételeket szeretnek – 7% Társasági vagy sport tevékenységek – 6% Nem eszünk főtt ételeket – 6%

5 A közös családi étkezések legfontosabb tényezői
A közös étkezés legfontosabb tényezője az együttlét és a beszélgetés. Ez különösen igaz az ételeket elkészítő emberekre és azokra, akik az asztal körül ülnek. Kérdés: Mit hiányol leginkább, ha nem étkezhet otthon a családjával együtt? Az együttlétet – 72% (78%)* A családommal való beszélgetést/általános csevegést – 62% (77%)* Az otthoni étel élvezetét – 48% (73%)* Azt, hogy tudjam, ki mivel foglalatoskodik éppen – 47% (52%)* A nevetést, a viccelődést – 44% (71%)* A többiek tanácsának/véleményének kikérését – 38% (43%)* A többiek terveinek megismerését – 36% (60%)* Az ételek elkészítését – 19% (41%)* Az egészséges ételeket – 18% (66%)* A napi hírek megvitatását – 16% (47%)* *lengyelországi adatok

6 A közösségi étkezések elégedettségi tényezői
Sokkal elégedettebbek azok, akik beszélgetnek vagy csevegnek az asztalnál, mint azok, akik a munkáról beszélnek étkezés közben. Kérdés: A közösen eltöltött étkezések közben mennyire érzi magát elégedettnek vagy elégedetlennek? Nagyon elégedetlen – 1% Részben elégedetlen – 2% Se nem elégedetlen se nem elégedett – 7% Részben elégedett – 40% Nagyon elégedett – 50% Beszélgetési témák étkezés közben Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem Munka Csevegés Az étel élvezete

7 A személyes jólétet befolyásoló tényezők
A közös étkezés egyike a személyes jólétet befolyásoló legfontosabb tényezőknek. A magyarok 2/3-a szerint ez pozitívan befolyásolja a jólétet annak ellenére, hogy a főzés és az ételek elkészítése nincs a listavezető tényezők között. A személyes higiénia és megjelenés ápolása – 90% Az otthon és a személyes tér rendben tartása – 89% Alvás – 88% Televíziózás – 88% Rendszeres, közös étkezés a családommal az asztal körül – 87% → Időtöltés a társammal – 82% Időtöltés a barátaimmal – 78% Időtöltés a gyermekeimmel – 71% Családi kirándulások – 70% Olvasás – 70% Vásárlás – 67% Ételek főzése és elkészítése – 65% → Utazás és vakáció – 63% Kertészkedés vagy időtöltés a természetben – 63% Testsúlyom karbantartása – 55% Időtöltés háziállatokkal – 49% Internetezés – 47% Testedzés – 36% Kreatív tevékenység – 28% Hitéleti tevékenység – 14% Női klubok / Férfi klubok – 11% *Jelentősen többször került említésre Inaktívak (92%); Az asztal körül ülők (92%); Nők (91%)* Lengyelországban: 69% (csak a 11. tényező) Az ételek elkészítői (83%); Nők (83%); Idősebb emberek (74%); Alacsonyabb szintű jólétben élők (74%); Inaktívak (70%) Lengyelországban: 57%

8 Beszélgetési témák a közös étkezés során
Minden tizedik magyar nem beszélget a közös étkezések alatt. A legnépszerűbb téma a család, de az aktív emberek szívesen beszélgetnek a munkáról is. A magyarok túlnyomórészt a gyermekek problémáiról beszélgetnek, míg a napi hírek, a szabadság és a vallás kevéssé kerülnek szóba. A magyarok kevesebbet beszélgetnek az ételekről és a főzésről is. Család – 86% (86%)* Teendők – 74% (72%)* Munka – 68% (66%)* A gyermekek problémái – 66% (59%)* Barátok/szerelmek – 57% (61%)* Iskola – 45% (45%)* Napi hírek – 41% (71%)* Étel/főzés – 40% (50%)* Pletyka – 37% (41%)* Hobbijaink – 33% (55%)* Szabadság/utazás/túrák/vakáció – 27% (68%)* Vallás – 8% (29%)* *lengyelországi adatok

9 Továbbra is az otthon az étkezések központja
A legtöbb ember otthon tölti el a főétkezéseket. Magyarországon majdnem minden főétkezés otthon történik (Lengyelországhoz hasonlóan, csak valamivel kevésbé). - Az otthon eltöltött étkezések átlaga - Fülöp-szigetek→5,66 Dél-Afrika→ 6,55 Argentína→ 6,19 Oroszország→ 5,92 Lengyelország→5,92 Magyarország→5,57 Indonézia→ 5,55 Törökország→ 5,5 Franciaország→5,54 Kanada→ 5,53 USA→ 5,29 Mexikó→ 5,07 Németország→ 4,96 Átlagérték/7

10 A közös étkezések jelene és múltja
A főétkezések eltöltésének legjellemzőbb módja az asztal köré gyűlés. Az évek során azonban ez egyre kevésbé valósul meg, míg a tévé előtti étkezés átlagossá vált. (A közösen elköltött étkezések sikkadása nem olyan erőteljes, mint Lengyelországban.) Az általános vélekedés szerint még mindig az asztal körül igazi egy étkezés. Az asztalnál/asztal körül ülve→ 84% - 90% - 94% - 97% A televízió előtt ülve→ % - 7% - 3% - 2% A számítógép előtt ülve→ % - 1% - 0% - 0% Valahol máshol→ % - 1% - 1% - 1% A többiektől külön étkezés, és közben más dolgokkal való foglalatoskodás→ 2% - 2% - 2% - 0% Lengyelország: Az asztalnál ülve: 62% A TV előtt ülve: 20% Manapság 5 éve Általános iskolában Az ideális közös étkezés

11 A tíz legkedveltebb elfoglaltság közös étkezés közben manapság és régen
A beszélgetés és az étel élvezete nem annyira jellemző, mint kellene lennie egy ideális étkezésnél. A televíziózás manapság sokkal jellemzőbb, mint általános iskolás korban volt. Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem→ % - 74% - 70% - 78% Az étel élvezete→ % - 58% - 53% - 73% Csevegés→ % - 52% - 47% - 59% Jövőbeni tervek megbeszélése→ % - 40% - 32% - 36% Rádióhallgatás→ % - 20% - 15% - 10% Televíziózás→ % - 14% - 9% - 4% Csak étkezés→ % - 13% - 24% - 9% Mások etetése→ % - 6% - 6% - 6% Zenehallgatás (nem iPOD-on vagy MP3 lejátszón)→7% - 5% - 4% - 16% Olvasás→ % - 4% - 7% - 3% Manapság 5 éve Általános iskolában Az ideális közös étkezés

12 A magyarok minden nap együtt szeretnének étkezni, de még nincsenek teljesen felkészülve arra, hogy ennek érdekében tegyenek is valamit A lengyelektől eltérő módon, Magyarországon komoly igény mutatkozik a mindennapos családi étkezésekre. A legtöbb ember, főleg az aktív dolgozók, többet szeretnének a családdal beszélgetni. Ugyanígy, a családi étkezések fontossá tétele is sokak számára kívánatos. A magyarok nincsenek felkészülve arra, hogy a több közös étkezés érdekében annyit változtassanak az életvitelükön, mint a lengyelek. Azok a nők, akik főznek arra törekednek, hogy mindenki ízlésének megfeleljenek. Azonban akik nem főznek, úgy tartják, hogy a közös étkezések kulcsa a szervezés.

13 A közös étkezés alatt folytatott tevékenységek
Az asztal körül ülő emberek leggyakrabban beszélgetnek étkezés közben. A magyarok negyede néz televíziót étkezés közben. Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem – 68% Az étel élvezete – 56% Csevegés – 47% Jövőbeni tervek megbeszélése – 26% Televíziózás – 24% Rádióhallgatás – 17% Csak étkezés – 12% Zenehallgatás (nem iPOD-on vagy MP3 lejátszón) – 7% Mások etetése – 7% Beszélgetés mobiltelefonon/sms-írás – 4% Olvasás – 3% Zenehallgatás iPOD-on vagy MP3 lejátszón – 3% Munka – 2% Számítógépezés, de nem játszás – 2% Beszélgetés otthoni, vezetékes telefonon – 1% Játszás videó- vagy számítógépes játékokkal – 1%

14 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések