Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás."— Előadás másolata:

1 „Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás

2 ▪ Személyes, otthoni interjúk ▪ Országos, reprezentatív felmérés ▪ 18 és 64 év közötti emberek körében ▪ A minta mérete: ▪ Teljes minta: N=500 ▪ A mintavétel: ▪ Véletlen valószínűségi minta ▪ Véletlenszerű kiválasztás („random route”- módszer) ▪ 100 különböző mintavételi pont ▪ Magyarország egészét lefedi (a vidéki területeket is) ▪ A terepmunka ideje: november A kutatás módszertana

3 A közös étkezések elsikkadása miatti aggodalom Részben vagy teljesen egyetért a következő állításokkal: •A közös családi étkezés értékes kincs, amit óvni kell – 85% (95%)* •A közösen eltöltött családi étkezés fontos a társadalom jóléte szempontjából – 84% (87%) •A közös étkezést felváltotta a munka – 76% ** •Szerintem manapság az emberek túlságosan elszigetelődtek egymástól – 78% (81%)* •Jó lenne, ha mindennap együtt tudnék étkezni a családommal – 73% (91%)* •Manapság az emberek kevésbé szánnak időt beszélgetésre és napi tapasztalatcserére – 73% (76%)* •A közös étkezések hiánya együtt jár a családi hagyományok elsorvadásával – 69% (70%)* •Jó lenne, ha több időm lenne beszélgetni azokkal, akikkel együtt élek – 57% (75%)* * lengyelországi adatok ** nincs elérhető lengyelországi adat A többség számára a közös családi étkezések igen értékes percek. Méginkább becsülik ezeket a perceket azok, akik számára ez bevett szokás. A lengyelekhez hasonlóan a magyarok is aggódnak a közös étkezések elsikkadása és ennek a családra gyakorolt hatása miatt.

4 Kérdés: A következő lehetőségek közül melyik akadályozza meg Önt és a háztartásában élőket abban, hogy egy asztalnál töltsék el a főétkezéseket? •Eltérő időbeosztások – 42% •Hosszú munkaidő – 24% ← Lengyelországban a legfőbb akadály •Akkor esznek, ha éhesek – 23% •Időhiány – 20% •A gyerekeknek más az időbeosztásuk – 18% •A tervezés hiánya – 12% •Inkább tévét néznek – 9% •Különböző ételeket szeretnek – 7% •Társasági vagy sport tevékenységek – 6% •Nem eszünk főtt ételeket – 6% A közös étkezések akadályai A közös étkezések legfőbb akadályai az eltérő időbeosztás. A gyermektelen férfiak gyakrabban részesítik előnyben a televíziózást.

5 Kérdés: Mit hiányol leginkább, ha nem étkezhet otthon a családjával együtt? •Az együttlétet – 72% (78%)* •A családommal való beszélgetést/általános csevegést – 62% (77%)* •Az otthoni étel élvezetét – 48% (73%)* •Azt, hogy tudjam, ki mivel foglalatoskodik éppen – 47% (52%)* •A nevetést, a viccelődést – 44% (71%)* •A többiek tanácsának/véleményének kikérését – 38% (43%)* •A többiek terveinek megismerését – 36% (60%)* •Az ételek elkészítését – 19% (41%)* •Az egészséges ételeket – 18% (66%)* •A napi hírek megvitatását – 16% (47%)* * lengyelországi adatok A közös étkezés legfontosabb tényezője az együttlét és a beszélgetés. Ez különösen igaz az ételeket elkészítő emberekre és azokra, akik az asztal körül ülnek. A közös családi étkezések legfontosabb tényezői

6 A közösségi étkezések elégedettségi tényezői Kérdés: A közösen eltöltött étkezések közben mennyire érzi magát elégedettnek vagy elégedetlennek? •Nagyon elégedetlen – 1% •Részben elégedetlen – 2% •Se nem elégedetlen se nem elégedett – 7% •Részben elégedett – 40% •Nagyon elégedett – 50% Sokkal elégedettebbek azok, akik beszélgetnek vagy csevegnek az asztalnál, mint azok, akik a munkáról beszélnek étkezés közben. Beszélgetési témák étkezés közben + - Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem Munka Csevegés Az étel élvezete

7 A személyes jólétet befolyásoló tényezők •A személyes higiénia és megjelenés ápolása – 90% •Az otthon és a személyes tér rendben tartása – 89% •Alvás – 88% •Televíziózás – 88% •Rendszeres, közös étkezés a családommal az asztal körül – 87% → •Időtöltés a társammal – 82% •Időtöltés a barátaimmal – 78% •Időtöltés a gyermekeimmel – 71% •Családi kirándulások – 70% •Olvasás – 70% •Vásárlás – 67% •Ételek főzése és elkészítése – 65% → •Utazás és vakáció – 63% •Kertészkedés vagy időtöltés a természetben – 63% •Testsúlyom karbantartása – 55% •Időtöltés háziállatokkal – 49% •Internetezés – 47% •Testedzés – 36% •Kreatív tevékenység – 28% •Hitéleti tevékenység – 14% •Női klubok / Férfi klubok – 11% * Jelentősen többször került említésre A közös étkezés egyike a személyes jólétet befolyásoló legfontosabb tényezőknek. A magyarok 2/3-a szerint ez pozitívan befolyásolja a jólétet annak ellenére, hogy a főzés és az ételek elkészítése nincs a listavezető tényezők között. Lengyelországban: 69% (csak a 11. tényező) Lengyelországban: 57% Inaktívak (92%); Az asztal körül ülők (92%); Nők (91%) * Az ételek elkészítői (83%); Nők (83%); Idősebb emberek (74%); Alacsonyabb szintű jólétben élők (74%); Inaktívak (70%)

8 Beszélgetési témák a közös étkezés során •Család – 86% (86%)* •Teendők – 74% (72%)* •Munka – 68% (66%)* •A gyermekek problémái – 66% (59%)* •Barátok/szerelmek – 57% (61%)* •Iskola – 45% (45%)* •Napi hírek – 41% (71%)* •Étel/főzés – 40% (50%)* •Pletyka – 37% (41%)* •Hobbijaink – 33% (55%)* •Szabadság/utazás/túrák/vakáció – 27% (68%)* •Vallás – 8% (29%)* * lengyelországi adatok Minden tizedik magyar nem beszélget a közös étkezések alatt. A legnépszerűbb téma a család, de az aktív emberek szívesen beszélgetnek a munkáról is. A magyarok túlnyomórészt a gyermekek problémáiról beszélgetnek, míg a napi hírek, a szabadság és a vallás kevéssé kerülnek szóba. A magyarok kevesebbet beszélgetnek az ételekről és a főzésről is.

9 Továbbra is az otthon az étkezések központja - Az otthon eltöltött étkezések átlaga - •Fülöp-szigetek→5,66 •Dél-Afrika→ 6,55 •Argentína→ 6,19 •Oroszország→5,92 •Lengyelország→5,92 •Magyarország→5,57 •Indonézia→5,55 •Törökország→ 5,5 •Franciaország→5,54 •Kanada→5,53 •USA→5,29 •Mexikó→5,07 •Németország→ 4,96 A legtöbb ember otthon tölti el a főétkezéseket. Magyarországon majdnem minden főétkezés otthon történik (Lengyelországhoz hasonlóan, csak valamivel kevésbé). Átlagérték/7

10 A közös étkezések jelene és múltja •Az asztalnál/asztal körül ülve→ 84% - 90% - 94% - 97% •A televízió előtt ülve→ 10% - 7% - 3% - 2% •A számítógép előtt ülve→ 1% - 1% - 0% - 0% •Valahol máshol→ 2% - 1% - 1% - 1% •A többiektől külön étkezés, és közben más dolgokkal való foglalatoskodás→ 2% - 2% - 2% - 0% A főétkezések eltöltésének legjellemzőbb módja az asztal köré gyűlés. Az évek során azonban ez egyre kevésbé valósul meg, míg a tévé előtti étkezés átlagossá vált. (A közösen elköltött étkezések sikkadása nem olyan erőteljes, mint Lengyelországban.) Az általános vélekedés szerint még mindig az asztal körül igazi egy étkezés. •Manapság •5 éve •Általános iskolában •Az ideális közös étkezés Lengyelország: Az asztalnál ülve: 62% A TV előtt ülve: 20%

11 A tíz legkedveltebb elfoglaltság közös étkezés közben manapság és régen •Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem→ 68% - 74% - 70% - 78% •Az étel élvezete→ 56% - 58% - 53% - 73% •Csevegés→ 47% - 52% - 47% - 59% •Jövőbeni tervek megbeszélése→ 26% - 40% - 32% - 36% •Rádióhallgatás→ 17% - 20% - 15% - 10% •Televíziózás→ 24% - 14% - 9% - 4% •Csak étkezés→ 12% - 13% - 24% - 9% •Mások etetése→ 7% - 6% - 6% - 6% •Zenehallgatás (nem iPOD-on vagy MP3 lejátszón)→7% - 5% - 4% - 16% •Olvasás→ 3% - 4% - 7% - 3% A beszélgetés és az étel élvezete nem annyira jellemző, mint kellene lennie egy ideális étkezésnél. A televíziózás manapság sokkal jellemzőbb, mint általános iskolás korban volt. •Manapság •5 éve •Általános iskolában •Az ideális közös étkezés

12 A magyarok minden nap együtt szeretnének étkezni, de még nincsenek teljesen felkészülve arra, hogy ennek érdekében tegyenek is valamit •A lengyelektől eltérő módon, Magyarországon komoly igény mutatkozik a mindennapos családi étkezésekre. A legtöbb ember, főleg az aktív dolgozók, többet szeretnének a családdal beszélgetni. Ugyanígy, a családi étkezések fontossá tétele is sokak számára kívánatos. •A magyarok nincsenek felkészülve arra, hogy a több közös étkezés érdekében annyit változtassanak az életvitelükön, mint a lengyelek. •Azok a nők, akik főznek arra törekednek, hogy mindenki ízlésének megfeleljenek. Azonban akik nem főznek, úgy tartják, hogy a közös étkezések kulcsa a szervezés.

13 A közös étkezés alatt folytatott tevékenységek •Beszélgetés azokkal, akikkel együtt étkezem – 68% •Az étel élvezete – 56% •Csevegés – 47% •Jövőbeni tervek megbeszélése – 26% •Televíziózás – 24% •Rádióhallgatás – 17% •Csak étkezés – 12% •Zenehallgatás (nem iPOD-on vagy MP3 lejátszón) – 7% •Mások etetése – 7% •Beszélgetés mobiltelefonon/sms-írás – 4% •Olvasás – 3% •Zenehallgatás iPOD-on vagy MP3 lejátszón – 3% •Munka – 2% •Számítógépezés, de nem játszás – 2% •Beszélgetés otthoni, vezetékes telefonon – 1% •Játszás videó- vagy számítógépes játékokkal – 1% Az asztal körül ülő emberek leggyakrabban beszélgetnek étkezés közben. A magyarok negyede néz televíziót étkezés közben.

14 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "„Knorr. Minden közös étkezés egy lehetőség…” kutatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések