Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ IPARI ÖRÖKSÉG ÚTJA, mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége Bemutatkozás A Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ IPARI ÖRÖKSÉG ÚTJA, mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége Bemutatkozás A Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett."— Előadás másolata:

1 AZ IPARI ÖRÖKSÉG ÚTJA, mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége Bemutatkozás A Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett konferencián, amely a Magyarország Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében került megrendezésre. 2010. június 30.- július 1. Hollókő, Látogató Ház

2 Ma a következők szerepelnek az ET-által szorgalmazott Kulturális Utak hivatalos listáján: SzámAz út neveSzámAz út neve 1 Santiago de Compostelába vezető zarándokút 18Népszerű fesztiválok és szokások 2Via Francigena zarándokút19Élő művészet és európai identitás 3A vidéki élet útjai20Föníciai út 4Selyem és textil utak21Cigányok útja 5Barokk utak22A humanizmus útja 6A szerzetesrendek hatásának útjai23Wenzel és Vauban út 7Kelta utak24Al-Andalúz öröksége út 8Mozart út25Az északi fény útja 9Schikhardt út26Az európai felfedezések városának útja 10Viking utak27Via Regia 11A Hanza városok útja28Román művészet európai útja 12Parkok és kertek útjai29Via Carolingia 13Kasztiliai nyelv terjedésének útja30Közép-európai vaskultúra útja 14Szent Márton útja31Don Quixote 15Zsidó örökség útja32Vándorlások örökségének útja 16A cluny mozgalom európai helyszínei33Szent Mihály útja 17Olaj-fák útja34Vaskultúra útja a Pireneusokban

3 Elsők között volt a Vaskultúra Útja

4 Magyar részről kezdeményeztük annak az ernyőszervezetnek a létrehozását, amely közép-európai szinten a szakmatörténeti utak létrehozását serkenti és koordinálja.

5

6 A Kárpát-medence északi része – nemzetközi mércével mérve is – kiemelkedő technikatörténeti és ipari szellemi és tárgyi emlékekkel rendelkezik, köztük számos olyannal, amely a turizmusban is kiválóan értékesíthető: – 70 ezer éves kovakőbánya – Középkori nemesfém bányászat – A 18. században a világ első műszaki felsőfokú oktatási intézet – A 19-20 század, az ipari forradalom megannyi alkotása, a mára már műemlékké, múzeumi tárgyakká nemesedett ipari tájak, relikviák Néhány adat: – B-A-Z megyében és Kassa körzetében 25-25 jelentős ipari emlék felmérése most folyik; – A tájházak száma régiónkban jelenleg 24, ahol főleg a háziipar látható, – Bányászati emlékhelyek száma 20 (kiemelt). 49 településünkön 138 relikvia; – Vízügyi emlék, emlékhely 23 van térségünkben; – A megyei közútjainkon mintegy 1800 híd található

7 Kiemelt létesítmények: 1.Miskolci Egyetem és Múzeuma (Miskolc) 2.A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma (Miskolc- Felsőhámor) 3.A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma (Miskolc- Újmassa) 4.Diósgyőr-Vasgyár mint ipari táj, egykori üzemek és a kolónia (Miskolc) 5.Pereces bányatelep (Miskolc) 6.Bányászati Gyűjtemény (MIKEROBB Kft. Miskolc-Mexikóvölgy) 7.Erdészeti emlékek, erdei kisvasút (Miskolc) 8.A vaskultúra emlékei a miskolci utcákon (Miskolc) 9.Üveg-gyűjtemény és üzemrekonstrukció (Bükkszentkereszt, és a Gyertyán-völgy) 10.Diósgyári Papírgyár Zrt., valamint Múzeuma (Miskolc) 11.Posta-Múzeum (Miskolc) 12.Vasút a térségben ( MÁV-TISZAVAS Miskolci Járműjavító Kft.) 13.Látványtár (Miskolc) 14.Fotógráfia-történet (Miskolc) 15.Ózdi ipari táj és az egykori kolónia (Ózd) 16.Ózdi Városi Múzeum (Ózd) 17.Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum (Rudabánya) 18.Telkibánya, mint a hazai bányászat kiemelt emlékhelye (Telkibánya) 19.Sárospataki kerámia (Pataki Kerámia Kft.) 20.Hollóházai Porcelánmúzeum és alkotócentrum (Hollóháza) 21.Mezőgazdasági Gépmúzeum (Mezőkövesd) 22.Élelmiszeripar, Cukormúzeum (Szerencs)

8 Hogy megy ez külföldön? – Ruhr-vidék – Tematikus emlékparkok

9 Az, hogy ez nálunk nem megy megfelelően, ennek elsősorban szemléleti okai vannak Javaslatom, hogy civil szervezeteknek az eddigieknél jobb együttműködésével változtassunk a helyzeten. – Kassa 2013-as kitüntető évére lehetne közös programot kialakítani és végrehajtani. Kassa és vonzáskörzete az ipari örökség szempontjából is kiemelt terület. – Kassa 2013-as kitüntető évére lehetne közös programot kialakítani és végrehajtani. Kassa és vonzáskörzete az ipari örökség szempontjából is kiemelt terület. KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "AZ IPARI ÖRÖKSÉG ÚTJA, mint a kulturális turizmus fejlesztésének ígéretes lehetősége Bemutatkozás A Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett."

Hasonló előadás


Google Hirdetések