Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pusztinai,,szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóiról Kedves Orsolya XII. C Timár Kinga XI. B Timaru Carina XII. C Joannes Kajoni Szakközépiskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pusztinai,,szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóiról Kedves Orsolya XII. C Timár Kinga XI. B Timaru Carina XII. C Joannes Kajoni Szakközépiskola."— Előadás másolata:

1 Pusztinai,,szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóiról Kedves Orsolya XII. C Timár Kinga XI. B Timaru Carina XII. C Joannes Kajoni Szakközépiskola

2 A témaválasztás indoklása  cél  eljárás

3 A téma ismertetése  Pusztina földrajzi helyzete  története  népesedési folyamatok  felmérés ismertetése  eredmények  következtetés

4 Pusztina földrajzi helyzete

5 Pusztina vázlatos története  1764 Madéfalvi veszedelem  Okiratok (1697 Bernandino Silvestri)  1792 osztrák katonai felmérés: Pusztiian, 62 ház  1992: 2070 lakós (53 vallotta magát magyarnak)

6 Pusztina az emberi sorsfordulók élettere szakmai igényességgel készült áttekintések Csoma Gergely Domokos Pál Péter Gazda László Halász Péter Nyisztor Tinka Tánczos Vilmos

7 Az empirikus kutatás indítéka, leírása és eredményei Matyás Péter Ilona - 87 évesEris Erzsi - 63 évesTimaru Margit - 39 éves  indíték  adatközlők:

8 Eredmények Az emberi lét sorsfordulói a három nagy idődimenzióban: SZÜLETÉS Szeretet fogott el a gyermek iránt ( Balázs L. 1999) PÁRVÁLASZTÁS–HÁZASSÁG Az én első tisztességes napom (Balázs L. 1994) HALÁL Menj ki énlelkem a testből (Balázs L. 1995)

9 1. SZÜLETÉS „Szeretet fogott el a gyermek iránt” Balázs L. (1999) Hány gyermeket akartak a familiában (családban)?,,Annyit, aminyit adatt a Jó Isten, de vót akinek 14 gyermeke vót, vaj vót ilyen es, hoj 5, vaj egy se.” (M.P.I) A gyermeket Isten ajándékának tartattak?,,Igen. Akkor nem vót ilyen, hoj ennyi vagy annyi gyermeket csinálunk.” (M.P.I) Hogyan viszonyultak a gyermekáldáshoz?,,Erőst naj öröm vót, mert azt mondták, hoj az Isten megáldotta.” (M.P.I)

10 Hogy mondták el a nagyobb gyermekeknek, hogy a házban lesz még kicsi buba?,,Ha nem mondtuk el, akkor látta meg, amikor megszületett s úgy tudtak hoj a gólya hozta vaj a Jó Isten küldte.” (E.E.) Buba bépokálva

11 Minek örvendtek jobban : a gyermeknek vagy a lánynak?

12 Valaki segített-e a beteg aszanynak hogy ételt csináljon? Beszéltek-e a meddőségről ?

13 Bűnnek tartották-e a gyermekeltevést?,,Erőst naj bűnnek tartottak.” (M.P.I) Ha valaki nagy bűnt csinált, akkor hogy bocsátatta meg magát?,,Elment, s a Jó Istennek annyit imátkozott, amíg a Jó Isten megbocsájtotta.”(M.P.I)

14 2. PÁRVÁLASZTÁS–HÁZASSÁG „Az én első tisztességes napom” •Hány esztendősen mennek férjhez a leányok Pusztinán? •,,Há mikor kérik. Meg mikor én leány vótam, akkor meg 16-an es elmentünk, de most 20-30 között me, ha nem vénleányok maradnak.”(E.E) •Nunta (lakodalom) előtt esszecsapják-e,hogy egymáshoz járjanak az ifjak? •,,Jajj nem, az erőst nagy bűn. Manapság igen, de régen nem lehetett, met a pap nem eskített meg, ha megtudta, s a világ kibeszélt a faluba.”(E.E)

15 Hogy búcsúzik el a nyirásza a házacskájától?,, Mikor kimen a kapun az örömkalácsot, mikor eltöri a feje felett a keresztanya kap ej pohár bort, s amit nem iszik meg, azt hátra kell dobja a feje felett, s ha messze önti, akkor hosszú élete lesz,ha nem akkor nem.”(T.M.)

16 Mibe öltözik a nyirásza? Csír a menyasszonyok fején

17 . A nyirel (vőlegény) mikor megy oda a nyirászához (menyasszony)?,,Reggvel nunta (lakodalom) Előtt a keresztapával hulyaktatva mennek oda a nyirásza (menyasszony) után. Ő addig felötözik fejér rokojába (szoknyába).”(T.M.) Mivel fogadja a nyirásza a nyirelit?,,Bisziokval (bazsalikom) fogadja az ajtó előtt es aj pohár szentelt vízvel, amit a nyirel meg kell tötsön apró parával, amiután megszenteli a nyirászája.”(E.E)

18 Zésztre Mit ad a búsanya a leánynak? Important (fontos) volt-e az áverja (vagyona)?,, Ha vót, aki csak annak adta a leányát, akinek fődjei vannak,de nálunk nem vót ilyen.”(M.P.I) Mit vitt férjhez a leány?,, Elvitte a zesztrejet s ami a házban az övé vót, azt es elvitte.”(M.P.I) Leírtak-e hogy milyen s mennyi zesztrét adtak?,, Nem írtak le soha. Örökké odaadtak encredereara (bizalommal).”(M.P.I)

19 Babonák Lackó Katalin babot húz

20 3. HALÁL „Menj ki énlelkem a testből” Mikor meghal valaki és amíg eltemetik milyen szokások vannak?  gyertyagyújtás  felmosás Balázs Lajos

21 Mibe öltöztetik a halottat ? Ember Asszony

22 Mire teszik rá a halottat?

23 Beszélgettek-e a lélekvándorlásról?,, Ha nem eppe. Nálunk nem, aztán másaknál beszélgettek, hoj vissza jő s ételt kell kitenni neki, de nálunk a familiába nem.”(E.E.)

24 Mit és ki sirat?

25 Összefoglalás •Felmenőim nagy tudást aktivizálnak, amely íratlan törvények alapján, saját belső késztetésből fakadnak  a népi kultúra erővonalának tekinthetők;  a MI tudat kifejeződésének tartozékai;  egyén- és közösségintegráló funkciójuk van;  érzékelteik azt is hogy a tudatukban mély vallásosság, Istenben való hit lakozik;  a sorsfordulókhoz kapcsolódó szokások veszítettek jelentőségükből, de ma is léteznek  veszélyt jelenthet a negatív jelentéstartalmú globalizáció

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !!!


Letölteni ppt "Pusztinai,,szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóiról Kedves Orsolya XII. C Timár Kinga XI. B Timaru Carina XII. C Joannes Kajoni Szakközépiskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések