Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Átalakulás – lehetőség?!” Szekeres Gyula

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Átalakulás – lehetőség?!” Szekeres Gyula"— Előadás másolata:

1 „Átalakulás – lehetőség?!” Szekeres Gyula
múzeumigazgató Hajdúböszörmény – egy erős területi múzeum a Hajdúságban 2013. szeptember 20. Berettyóújfalu Fotók: A Hajdúsági Múzeum archívumából. Térképek: HBML fióklevéltára Hajdúböszörmény. A képek előkészítése, feldolgozása : Horváth Tamás A HAJDÚKERÜLET SZÉKHÁZA – egyben a HAJDÚSÁGI MÚZEUM

2 Akár tanmese is lehetne …
Egyszer volt, hol nem volt. Volt egyszer egy Hajdúkerület … A hajdú atyafiak úgy döntöttek, lenni kell egy Közösségi Helynek! 1699-ben – el is határozták, hogy a kerületi közgyűléseket mindenkor Böszörményben, mint központi fekvésű helyen tartják. Akár tanmese is lehetne … A Hajdúsági Múzeum meg elhatározta, hogy 2013-tól újra lesz Egy Közösségi Hely!

3 FÉNYKORÁTÓL - NAPJAINKIG Az átgondolatlan stratégia művészete
A HAJDÚKERÜLETI SZÉKHÁZ KÁLVÁRIÁJA FÉNYKORÁTÓL - NAPJAINKIG A Hajdúkerület megszűnte (1876), illetve Hajdú megye létrejöttét követően. A nép körében még a székhely Debrecenbe kerülése után is megmaradt az elnevezés! MIÉRT? Az átgondolatlan stratégia művészete IDENTITÁSTUDAT

4 FŰSZER HÚS CSEMEGE DOHÁNY STB.
A HAJDÚKERÜLETI SZÉKHÁZ KÁLVÁRIÁJA FUNKCIÓ VESZTÉS = IDENTITÁSVESZTÉS „A MÚLTAT VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI…”? DARABOLD FEL! A HAJDÚKERÜLET SZÉKHÁZA? MÁRCSAK BEVÁSÁRÓKÖZPONT Az átgondolatlan stratégia művészete HATÁS ÉS KÖVETKEZMÉNY FŰSZER HÚS CSEMEGE DOHÁNY STB.

5 A HAJDÚKERÜLETI SZÉKHÁZ FELÚJÍTÁS és MEGÚJÍTÁS PROGRAMJA
A HAJDÚSÁGI MÚZEUM FELÚJÍTÁS és MEGÚJÍTÁS PROGRAMJA PARADIGMAVÁLTÁS

6 VáltozásMenedzsment, avagy Paradigmaváltás
Szabályrendszer, ami alapján eldől, hogy egy szervezet vagy egyén magatartása sikeres-e vagy sem. A MI PARADIGMAVÁLTÁSUNK CSAK AKKOR LEHET SIKERES HA… A „műemlék” (A Hajdúkerület székháza) mint egy történelmi emlékhely tárgyiasult volta és a funkció (Hajdúsági Múzeum) mint közgyűjtemény: a tárgyi és szellemi emlékek őrzője KULTURÁLIS KÖZFUNKCIÓ Integrált örökségvédelem - közösséget épít - lakosságmegtartó erőt ad - nemzeti azonosságtudatot erősít - fenntartható fejlődést biztosít - nemzeti erőforrással bír VáltozásMenedzsment, avagy Paradigmaváltás Egységes tudástartalom továbbadása: - múzeumpedagógiai módszerekkel (OKTATÁS, NEVELÉS, KÉSZSÉGEK) - kulturális tevékenységekkel (SZABADIDŐ ELTÖLTÉSE) - Bővülő szolgáltatások révén: - idegenforgalom generáló (hírvivő) ÉS - gazdasági szempontból (munkahelyteremtő) Ez együtt kulturális KÖZÉRDEK!

7 VáltozásMenedzsment, avagy Paradigmaváltás
CSAK TERVSZERŰEN… ISMÉTELTEN: Egy valódi paradigmaváltásnak az ALAPJA a kormányzati akarat hangsúlyos kinyilvánítása, egy nagyon erős központi kiállásra az örökségvédelem mint kormányzati prioritás mellett : Egy egészséges veszélyérzet felkeltése (VÁLTOZÓ VILÁG, lásd: GPS) A „problémák” elfelejtése! (CSAK MEGOLDANDÓ FELADAT VAN) A jövőkép és a stratégia kialakítása (KÜLDETÉSTUDAT!) A változás kommunikálása (LÁSD: EZEN PREZENTÁCIÓT IS) Átfogó cselekvés (A KÜLDETÉSTUDAT ÁLTALI CÉLOK KÖVETÉSE) Eredmények elérése (A CÉLOK MEGVALÓSÍTÁSA) Az elért eredmények megszilárdítása és további változások kezdeményezése („AMIT NEM TESZÜNK MEG, MEGTESZI MÁS”!) Az elért eredmények meggyökereztetése a kultúrában! VáltozásMenedzsment, avagy Paradigmaváltás

8 Az Extrém Menedzsment lényege
ÉRTÉKALAPÚ, TUDATOS FUNKCIÓ MEGERŐSÍTÉS = POZICIONÁLÁS VáltozásMenedzsment, avagy Paradigmaváltás

9 KÜLDETÉSTUDAT POZICIONÁLÁS = KÜLDETÉSTUDAT
(részlet) Nem egy városi, helytörténeti múzeum, hanem a Hajdúkerület, az ún. „öreg hajdúvárosok” (Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúhadház, Hajdúdorog, Vámospércs, és Hajdúböszörmény), így a hajdúk örökségének őrzője! Azt a térséget képviseli, amely a mai térség közigazgatási, gazdasági és szellemi arculatát megteremtette, mert e terület – a Hajdúkerület közigazgatási – múltját egy organikusan, közös identitástudaton alapuló és létrejövő közös megegyezés és eggyé tartozás tudata hozta létre. Így a Hajdúsági Múzeum és épülete a Hajdúkerület székháza a Bocskai István fejedelem által letelepített hajdúk és a hajdúvárosok közös múzeuma is, mely az ország egyetlen közgyűjteményéhez sem hasonlítható, a térség a hajdúk és a hajdúság örökérvényű jelképe is egyben! Alapvető feladatunknak tartjuk a gyűjteményeinkben található változatos és gazdag műtárgyi állomány megőrzését, tudományos feldolgozását és bemutatását. A bemutatás során az ismeretátadásra helyezzük a hangsúlyt. Meggyőződésünk, hogy múzeumunk a tanulásnak, az ismeretátadásnak és a szabadidő eltöltésének magas színvonalú kínálatot nyújtó színtere. Fontosnak érezzük, hogy látogatóink több szempontból is megismerjék a múzeum gyűjteményeit, ezáltal a Hajdúkerület történetét és szerepét a magyar művelődéstörténetben. KÜLDETÉSTUDAT

10 NEMCSAK SZÓBAN, DE TETTEKBEN IS!
POZICIONÁLÁS = KÜLDETÉSTUDAT NEMCSAK SZÓBAN, DE TETTEKBEN IS! KÜLDETÉSTUDAT A Hajdúkerület városainak kulturális összefogása. EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

11 VáltozásMenedzsment – Kormányzati szinten is!
AMINEK A LAKOSSÁG IS ÖRÜLT! VALAMI ELKEZDŐDÖTT! A HAJDÚKERÜLETI SZÉKHÁZ DEKLARÁLTAN IS A TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK KÖZÖTT SZEREPEL! 2011. november 7-én elfogadta a Parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását, amely bevezette a nemzeti és történelmi emlékhelyek fogalmát. VáltozásMenedzsment – Kormányzati szinten is! Mi hajdúk, - „a magyarok Mózesének” Bocskai Istvánnak hajdani „angyalkái” - ismét visszanyertük nemzeti elismertségünket! Miként a letelepített hat „öreg” hajdúváros választott központja „az Nemes Kerületház”, mint történelmi emlékhelyként jelöltetett meg!

12 VáltozásMenedzsment – Kormányzati szinten is!

13 VáltozásMenedzsment – Kormányzati szinten is!
A TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK SORÁBAN! Ezek olyan kiemelkedő jelentőségű épített vagy természeti helyszínek, amelyek nemzetünk, vagy valamely hazánkban élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bírnak, ahol az ország politikai vagy kulturális életét befolyásoló és ezért megemlékezésre alkalmas intézkedések történtek. 1. Balassagyarmat, Vármegyeház 2. Budapest, V. kerület, Batthyány örökmécses 3. Budapest, VI. kerület, Terror Háza Múzeum 4. Budapest, VIII. kerület, Corvin köz 5. Diósgyőr, Vár 6. Drégelypalánk, Vár 7. Eger, Vár 8. Esztergom, Vár 9. Eszterháza (Fertőd), Esterházy-kastély 10. Gödöllő, Királyi kastély 11. Győr, Káptalan-domb (Püspökvár, Bazilika és a győri vár megmaradt része) 12. Gyula, Vár és Honvédtiszti emlékhely 13. Hajdúböszörmény, Hajdúkerületi székház 14. Jászberény, Jászkun kerületi székház 15. Kehidakustány, Deák-kúria 16. Keszthely, Festetics-kastély és Georgikon 17. Komárom, Erődrendszer 18. Kőszeg, Vár 19. Mosonmagyaróvár, a Határőr laktanya előtti tér 20. Muhi, Csatamező 21. Nagycenk, Széchenyi-kastély 22. Nyírbátor, Református templom és fogadópalota 23. Pannonhalma, Bencés főapátság 24. Pécs, Székesegyház, püspöki palota és középkori egyetem 25. Recsk, Nemzeti emlékpark 26. Sárospatak, Vár 27. Sárvár, Vár 28. Sopron, Tűztorony 29. Szarvas, Történelmi Magyarország és a Kárpát-medence mértani közepe Trianoni békediktátum emlék- és zarándokhely 30. Szeged, Dóm tér 31. Szécsény, a kastély és a ferences kolostor 32. Szigetvár, Vár 33. Tihany, Bencés apátság 34. Vác, Hétkápolna és Honvéd emlékmű 35. Veszprém, Érseki vár 36. Visegrád, Vár VáltozásMenedzsment – Kormányzati szinten is!

14 Változás – Önkormányzati szinten is!
AMINEK A LAKOSSÁG MÉG JOBBAN ÖRÜLT! A HAJDÚSÁGI MÚZEUM VISSZAKERÜLT A VÁROSHOZ! 2012. november 30-án elfogadta a Hajdúsági Múzeum Alapító Okiratát. (részlet) Változás – Önkormányzati szinten is!

15 A VÁLTOZÁS KOMMUNIKÁLÁSA
AMINEK A LAKOSSÁG MÉG JOBBAN ÖRÜLT! A VÁLTOZÁS KOMMUNIKÁLÁSA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ! Változás – Önkormányzati szinten is! A polgármester a múzeumban jelenti be a sajtó képviselőinek, hogy a Hajdúsági Múzeum újra a városé lett!

16 A VÁLTOZÁS KOMMUNIKÁLÁSA Változás – Önkormányzati szinten is!
AMINEK A LAKOSSÁG MÉG JOBBAN ÖRÜLT! A VÁLTOZÁS KOMMUNIKÁLÁSA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ! Változás – Önkormányzati szinten is!

17 AMINEK A LAKOSSÁG IS ÖRÜLT!
VALAMI ELKEZDŐDÖTT! Egyre inkább magukénak is érzik, Adományozásai kedv növekedése, Mecénási kör szélesedése, Önkéntesség, segítőkészség erősödése, EGYETLEN OK! AZ IDENTITÁSTUDAT ÚJRAÉLEDÉSE: a „MIENK” ÉRZET! Változás – Lakossági szinten is! ÉPÜLET ÉS A TARTALOM A KERÜLETI SZÉKHÁZ és a HAJDÚSÁGI MÚZEUM IMMÁR OSZTHATATLAN EGYSÉGET ALKOT A LAKOSSÁG SZEMÉBEN!

18 Átalakulás – Lehetőség
Új lehetőségek! Előny, ha van: - EGY KULTÚRA IRÁNT ÉRZÉKENY, TÁMOGATÓ, FENNTARTÓ ÖNKORMÁNYZAT! Önálló költségvetés és gazdálkodás, új struktúrák kialakításának lehetősége, kibővült pályázati lehetőségek (akár önrésszel is!) Visszaforgatható bevétel, a bevételek a múzeumnál maradnak, Nem a „NAGYKALAPBAN” vesznek el, nem a fejünk fölött döntenek! A KORÁBBAN ELMARADT FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK PÓTLÁSÁNAK ESÉLYE! Együtt sírunk, de együtt nevetünk is! stb. Átalakulás – Lehetőség

19 Átalakulás – ÚJ FELADATOK!
A költségvetés tervezése a korábbi adatok hiányában, a működés elkezdéséhez elengedhetetlen MÁK dokumentumok beszerzése, stb. míg nincs számlaszám, nem tudsz bélyegzőt készíttetni (keress vállalkozót, aki hitelez neked) készülj fel, hogy a „0”-ról indulsz! új bélyegzők, új nyilvántartások, FIGYELJ A TÖRVÉNYESSÉGRE! személyi anyagok ellenőrzése, ne bízz az átadott besorolásokban! minden szerződés átvilágítása, új árajánlatok bekérése, a pazarlások kiszűrése! ket takaríthatsz meg! (saját tapasztalat) új, a múzeum számára kedvezőbb, olcsóbb, de jobb szolgáltatások megkötése, Víz, villany, gáz, telefon, egészségügy, biztonsági szolgálat, karbantartás, tűz és riasztó rendszer, munkavédelem, katasztrófavédelmi terv, stb. múzeumunk húszegynéhány szerződést mondott fel eddig és kötött újat! MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYEK MEGÚJÍTÁSA! jegyek, számlatömbök, szigorú nyilvántartású nyomtatványok, KÖZBEN haladni kell a múzeumi feladatokkal, pályázatírásokkal, stb. ÁTALAKULÁS NEHÉZSÉGEKKEL? NEM PROBLÉMA, CSUPÁN MEGOLDANDÓ SOK-SOK FELADAT Átalakulás – ÚJ FELADATOK!

20 MERT, SZERETJÜK A KIHÍVÁSOKAT!
KELL EGY RÉGÉSZ! AZ ELSŐ GONDOLAT EZ IS LEHETETT VOLNA: ŐRÜLT EZ? NINCS SEMMI HOZZÁ! MAJD LESZ! ÉS LETT AZ INDULÁSHOZ MINDEN Műszerek, lapátok, önkéntesség, segítőkészség! Változás közben – újabb változás! Meg EGY Önkormányzat, aki felvállalta az elképzelést és támogató hozzáállásával ÚJ RÉGÉSZ státusszal bővült a Hajdúsági Múzeum!

21 Változás közben – újabb változás!
MERT SZERETJÜK A KIHÍVÁSOKAT! Változás közben – újabb változás! Régészeti bejelentő kör létrehozása. Együttműködési megállapodások: - a mezőri hálózattal és a polgárőrséggel!

22 mint az „öt kéz” együttműködésének művészete
Az „öt ujj”, mint az „öt kéz” együttműködésének művészete Egy adott intézmény, múzeum csak akkor tud sikeresen működni, ha mindenki ugyanazt akarja! CSAPATMUNKÁT! MERT: - nem vagyunk olyan sokan, a segítség mindenkinek jó, a több „kéz”, pedig többre jut. Számoljunk csak: ez így már 30 felé irányuló kapcsolatrendszer lehetőségét adja. Az új kihívás, a jó együttműködés gyakorlata Ez itt, nem egy szörny, hanem az egység szimbóluma.

23 Az új kihívás, a jó együttműködés gyakorlata
Az „öt ujj”, mint az együttműködés művészete 1. „az ADOK kéz” legyen kitárva, ha segíteni kell, mert feltétel nélkül teszem: „adok”, mert megtehetem! Az új kihívás, a jó együttműködés gyakorlata

24 A jó együttműködés gyakorlata
Az „öt ujj”, mint az együttműködés művészete 2. „a KÉREK kéz” legyen kitárva, ha segítség kell, mert a közösségért teszem: „kérek”, mert nincs más lehetőségem! A jó együttműködés gyakorlata

25 A jó együttműködés gyakorlata
Az „öt ujj”, mint az együttműködés művészete 3. „az ELFOGADOM kéz” legyen kitárva, ha segítenek mert, akik önként adnak: azok „nemesen” cselekednek, mert már megtehetik! A jó együttműködés gyakorlata

26 A jó együttműködés gyakorlata
Az „öt ujj”, mint az együttműködés művészete 4. „az ÖSSZEZÁRT kezek” legyetek összezárva, ha megpróbáltatások nehezítik napjaitok: mert csak így „együtt” lehettek erősebbek! A jó együttműködés gyakorlata

27 A jó együttműködés gyakorlata
Az „öt ujj”, mint az együttműködés művészete 5. „az ÖKÖLBE SZORÍTOTT kéz” Védd őseid hagyományát és még meglévő értékeit, mint ten’magadét, mert, a múltad egyben a jövőd is! Elődeid tagadod meg, ha kiengeded markodból emléküket! A jó együttműködés gyakorlata

28 A rossz együttműködés gyakorlata
Az együttNEMműködés gondolata 5+1 „az ELUTASÍTÓ kéz” A rossz együttműködés gyakorlata Használd ezt, ha el akarod szigetelni magad! Nem adom, ez csak az enyém! - hozzáállás Legfeljebb, akkor adok,ha FIZETSZ! Halló! A KÖZÖS KULTÚRA megismeréséhez, mindenkinek joga van!

29 A jó együttműködés gyakorlata
A MECÉNÁSOK, támogatók, megnyerése „TÉGY A KÉPÉRT!” Végy egy nemes célt, használd az összes elérhető médiát: - írott sajtó, rádió, Tv, saját honlap, szóróanyag, plakát, facebook, YouTube. A jó együttműködés gyakorlata AZ EREDMÉNY MEGHÁLÁLJA A BEFEKTETETT MUNKÁT!

30 A jó együttműködés gyakorlata
A MECÉNÁSOK, támogatók, megnyerése „TÉGY A KÉPÉRT!” Az átalakulás során pár hónap alatt sikerült az, amit a régi struktúrában 10 év alatt sem lehetett megtenni! A jó együttműködés gyakorlata

31 „TÉGY A KÉPÉRT!” A MECÉNÁSOK, támogatók, megnyerése
Az átalakulás során pár hónap alatt sikerült az, amit a régi struktúrában 10 év alatt sem lehetett megtenni! UTÓGONDOZÁS: - az adományozók felvétele a címjegyzékbe, külön meghívó, emléklap, dísztábla a nevükkel a festmény mellett! A jó példa követőkre talál!

32 „A HÁLÓ BIZTONSÁGOT AD”
Együttműködés = Biztonsági háló „A HÁLÓ BIZTONSÁGOT AD” Ezt a pók is tudja! Higgyünk neki! Légy mindig központban, érzed a háló rezgéseit! A hálót ne vadászatra használd, nem azért alakítottad! A háló résztvevői: Óvodák, iskolák, középiskolák, főiskolák, egyetemek, levéltárak, könyvtárak, múzeumok (már amelyikkel lehet), civilszervezetek, önkormányzatok. A háló minden rezdülését tedd hírré, mindenki tudjon róla mi történik körülötted! Ha együttműködsz, soha ne feledkezz meg a partnerről. MERT Az neked is és a partnernek is érdem: EGYEDÜL NEHEZEBB! A jó együttműködés gyakorlata

33 AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT
NEKED IS JÓ!” Nevezheted: közösségi munkának, nyári munkának, önkéntes munkának, AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT A mi Pali bácsink, nyugdíjas, önkéntes vezetőnk.

34 AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT
NEKED IS JÓ!” AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT A mi Pali bácsink, nyugdíjas, önkéntes vezetőnk. GYEREKNEK TART FOGLALKOZÁST

35 AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT
NEKED IS JÓ!” AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT gimnazisták

36 AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT Ők kérték, mi teljesítjük!
NEKED IS JÓ!” AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT Főiskolások nyári munkán. Ők kérték, mi teljesítjük!

37 AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT
NEKED IS JÓ!” AZ ÖNKÉNTESSÉG TÉGED SEGÍT Önkéntes pedagógusok képzése

38 Hálózat-alapú szervezetépítés
Ismerd fel lehetőségeidet! Építs rá! Ostoleka: – Bem emlékmű A Hajdúsági Múzeum és Baráti Köre Magyarországról elsőként helyezte el a megemlékezés koszorúját! LÉGY ÉRDEKES MÁSOK SZÁMÁRA IS! Hálózat-alapú szervezetépítés A TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYOK ÁLTAL TÁRT KAPUK FOGADNAK KÜLFÖLDÖN IS! „Csak össze kell kapcsolni a megfelelő embereket a megfelelő információkkal, és máris a zsebünkben érezhetjük az extra értéktöbbletet.” Charles Jepson a HewlettPackard marketing igazgatója Nemzetközi kapcsolatok

39 VáltozásMenedzsment Nevelj ki utódokat,
a fiatalok a jövő letéteményesei és a hagyomány tovább vivői! ÉPÍTS KÖZÖSSÉGEKET! VáltozásMenedzsment

40 Légy érdekes, kezd a legkisebbekkel!

41 …akkor majd sorba állnak!

42 Légy mindig szakmai! De, legyenek programjaid is!
Csak élményszerűen!

43 NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET
LEGYENEK PROGRAMOK! „Szólítsd meg őket!” NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET

44 NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET
LEGYENEK PROGRAMOK! „Szólítsd meg őket!” NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET Szerinted jöttek?

45 NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET
LEGYENEK PROGRAMOK! „Szólítsd meg őket!” NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET Az sem nagy „baj”, ha a polgármester is jelen van!

46 NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET
LEGYENEK PROGRAMOK! „Szólítsd meg őket!” Vajon tetszik nekik? Sorba állnak! NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET

47 NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET
LEGYENEK PROGRAMOK! „Szólítsd meg őket!” NE VÁRD, HOGY MAJD JÖNNEK – VONZ BE ŐKET Ami nincs helyben, azt mutasd meg nekik máshol.

48 VáltozásMenedzsment – Projektalapon
Legyen a fiókban bármikor aktualizálható projekt! „A HAJDÚSÁGI MÚZEUM ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE” tárgyú projekt A KIÁLLÍTÁS LÁTVÁNYTERVE Készítette: Hajdúsági Múzeum VáltozásMenedzsment – Projektalapon

49 Ne vesszünk el a részletekben!
Megvalósítandó projekt elemek a Hajdúkerület székházának felújítását követően: tetőtér beépítés: látványraktár és oktatóterem a padlástérben, Múzeum Presszó, kerthelyiséggel, feudáliskori pincebörtön, (akár vendég éjszakákkal!) IDŐUTAZÁS Múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, (a Hajdúkerület korát megjelenítő berendezéssel) díszudvar rehabilitáció, múzeumépítészeti elemekkel, E fentiek mind-mind kész projektek csak ki kell húzni a fiókot! VáltozásMenedzsment – Projekt alapokon

50 Műemlék és múzeumi modernizáció
Miért ne lehetne nekünk is? A jövő – jövőképe - innováció ösztönző, építészeti kihívás, ez egyben kapcsolat a versenyorientált építészhallgatókkal (kreatív szemlélet, oktatás, tervezés és megvalósítás) lakosságbarát közösségi tér, egy történelmi helyszínen (zajterhelés mentes belvárosi környezet) - nyitott és zárt rendezvénytér (gazdasági megtérülés) - „zöldbarát”nyitható héjazat napkollektorokkal - megnövelt közösségi tér - fedett színpad

51 Köszönöm a figyelmüket!
Ahogy elődeink mondották: „Inkább törni, mint hajolni!”


Letölteni ppt "„Átalakulás – lehetőség?!” Szekeres Gyula"

Hasonló előadás


Google Hirdetések