Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálkozás-élettan alapjai Dr. Paragh György.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálkozás-élettan alapjai Dr. Paragh György."— Előadás másolata:

1 A táplálkozás-élettan alapjai Dr. Paragh György

2

3 2-10% iskolás gyerek 15-20% pubertáskor USA  6-11 évesek 25-30% KÖVÉR ELHÍZOTT

4 FELNŐTTKORI ELHÍZÁS GYAKORISÁG Kisgyermekkor Kezdő iskoláskor Pubertáskor 2-szeres 5-10-szeres 5-20-szoros

5 A test zsírtartalma Születéskor12% 6 hónapos korban 30% 10 éves korban18% 18 éves korbanffi 15-18% nő 20-25%

6 Zsírraktározás A fölös tápanyagok trigliceridekké alakulnak át lerakódnak az adipocytákban. Raktározásukat a lipoprotein lipase (LPL) enzim szabályozza. Az LPL enzim aktivitása testrészenként különböző: - Hasi zsírszövetben magas - Csípőtájék zsírszövetében alacsony LPL Triglicerid lerakódás A fölös tápanyagok trigliceridekké alakulnak át

7 A zsírsejtekben trigliceridek rakódnak le  kezdetben a sejtek mérete nő  elérik maximális méretüket  osztódni kezdenek • A mérsékelt elhízás (BMI<40) a sejtek méretének növekedéséből adódik. • Az extrém mértékű elhízást (BMI>40) az adipocyták proliferációjával magyarázhatjuk.

8 Az elhízás okai 1.Örökletes anyagcserezavarok 2.Túltáplálkozás 3.Az iskolázottság és szociális helyzet 4.Mozgásszegény életmód 5.Rendellenes étkezési szokások 6.Hormonális működési zavarok

9 Normál súlyú szülők 10% esély a gyerek elhízására 1 szülő kövér 50% esély a gyerek elhízására 2 szülő kövér 80% esély a gyerek elhízására

10 Genetikai tényezők Ikreken végzett vizsgálatok 1. Örökbe fogadott gyermekeken végzett vizsgálatok a genetikai tényezők jelentőségét hangsúlyozzák. 2. A hízásra való hajlam inkább a biológiai és nem az őket nevelő szüleikhez hasonlított. 3. Az obesitasra való hajlamért több gén felelős. Stunkard AJ: JAMA 1986; 256:51 Stunkard AJ: N Engl J Med 1986; 314:193

11 Ikervizsgálatok alapján becsült öröklődési sorrend BETEGSÉGEKÖRÖKÖLHETŐSÉG Elhízás0.84 Skizofrénia0.68 Alkoholizmus0.57 Cukorbetegség0.53 Epilepszia0.50 Szívkoszorúér-betegség0.49 Mellrák0.49

12 Psychologiai tényezők 1. Inkább következményei, semmint okai az elhízásnak. 2. Étkezési szokások különböznek. 3. Elhízottak gyorsabban esznek. 4. Kevesebb harapással jutnak hozzá az adott kalória mennyiségéhez. 5. Kevésbé rágják meg az ételt. Canning H: N Engl J Med 1966; 275:1172 Agras WS: J Pediatr 1987; 110:799

13 LEPTIN • az ob gén fehérjéje • 16 kDa keringő fehérje • a zsírsejtek termelik • receptorai hypothalamusban, vesében, tüdőben helyezkednek el • 50%-a fehérjéhez kötötten, 50%-a szabadon található • gátolja a táplálék felvételt • fokozza az energia leadást • hat a pancreas endokrin funkciójára • aktiválja a különböző szervek transzmembrán receptorait • a plazmából főleg a vese távolítja el Ballermann BJ: Kidney Int 1999; 56:1154-5

14 ADIPOCYTA LEPTIN ZSÍRSAVAK INZULIN GLÜKÓZ ATP + GLÜKO- KORTIKOIDOK ÖSZTROGÉN GH/IGF-1 NORADRENALIN ß3-ADRENOCEPTOR THIAZOLIDIN A zsírsejtek leptin termelését befolyásoló tényezők Az insulin stimu- lált glucose felvétel és metabolizmus mértéke a leptin szintézis és felsza- badítás legfőbb meghatározója. 160 kDa 167 aminosav

15 Leptin Insulin NTS ARC Liver Fat mass Superior cervical ganglion Vagus nerve PVN PFA LHA Mechanical Chemical GI tract CCK release NPY Catabolic pathway Anabolic pathway + - NTS = nucleus of the solitary tract CCK = cholecystokinin ARC = arcuate nucleus PVN = paraventricular nucl. PFA = perifornical nucleus NPY = neuropeptide Y LHA = lateral hypothalamic area or „hunger centre” MW Schwartz et al., Nature, 404:

16 Fat cell mass Leptin/insulin expression Leptin/insulin action in hypothalamus NPY/AgRP neuron POMC neuron Inhibits activates NPY/AgRP expression alpha-MSH expression and release NPY release AgRP release Food intake Alpha-MSH binding and activation of melanocortin receptors Food intake ANOREXIA MW Schwartz et al., Nature, 404:

17 Az energia egyensúlyt szabályozó neuropeptidek Anabolikus NPY AGRP MCH Hypocretin 1,2 (OrexinA,B) Galanin Noradrenalin Endocannabinoidok Ghrelin Katabolikus  -MSH CRH TRH CART IL-1  Urocortin Glucagon-like peptid 1,2 Oxytocyn Neurotensin Serotonin Leptin/insulin hatására az orexigén peptidek termelése csökken, az anorexigéneké növekszik.

18 Energiafelhasználás 2. Nyugalmi anyagcsere (resting metabolic rate, RMR) 2. Fizikai tevékenység thermicus hatása (fakultatív thermogenesis) 3. Táplálkozástól függő thermogenesis (az emésztés, a felszívódás és a raktározás során képződő hő) Az energiafelhasználás 60%-át az RMR képviseli. Sims EA: J Clin Invest 1987; 79:1019

19 Az alacsony nyugalmi anyagcsere komoly kockázati tényezőt jelent az elhízás szempontjából. Az aktivitás thermicus hatása nyugalomban lévő felnőtt embernél az energiafelhasználás egyötödét teszi ki. A testmozgás az RMR-t is növelheti, a fokozott aktivitást követően legalább 18 órán át. Ravussin E: N Engl J Med 1988; 318:467

20 A táplálkozástól függő thermogenesis a tápanyagok felszívásának és metabolizmusának költségeit foglalja magában, túlnyomórészt nem megtakarítható. Kimutatták, hogy a testmozgásra adott thermicus reakció elhízott egyéneknél kevésbé kifejezett. Az elhízott egyének jobb hatásfokkal hasznosítják a fölvett energiát, mint a nem elhízottak. Sims EA: J Clin Invest 1987; 79:1019

21 Fakultatív thermogenesis 1. Elsődleges színterei az izmok és az anyag transzportot bonyolító sejtek membránja. 2. Mitochondirumban gazdag barna zsírszövet. 3. A barna zsírszövet emberben a thermogenesishez legfeljebb nagy hidegben járulhat hozzá számottevően. Sims EA: J Clin Invest 1987; 79:1019

22 BARNA ZSÍRSZÖVET 1.Hőtermelésre speciálódott szerv 2.Maximális hőtermelő kapacitása 500 W/kg 10-szerese az izom hőtermelő kapacitásának 4. Noradrenalin tartalma a fehér zsírszövet 25-szöröse 5.Multiloculáris sejtekből áll míg a fehér zsírszövet uniloculárisból 6. Légzőtermeat tartalma magas 7. Mitochondrium tartalma magas 8. NA a hőtermelését fokozza 9.B 1 60%, B 2 40%, B3 adreno-receptorokat tartalmaz

23 A hőtermelést szolgáló mechanizmusok többsége a szimpatikus idegrendszer ellenőrzése alatt áll. adrenalin noradrenalin hőtermelést fokozó hatású glükagon glükokortikoid

24 Mitchell kemiozmotikus hypotézis hidrogénvesztés protongradiens Substrat oxidáció Mitokondrium ATP UCP hőtermelés

25 Uncoupling protein (UCP2 és UCP3) Uncoupling protein (UCP2 és UCP3) feladata, hogy a mitokondriumban szétkapcsolja az ATP képzést a mitokondriális légzéstől és ily módon a felszaporodó energia elég és nem tárolódik. UCP1 barna zsírszövetben található UCP2 nagyon sok szövetben megtalálható UCP3 főleg a vázizomzatban található Schrauwen P: Obes Res 1999; 7:97-105

26 Nyugalmi anyagcsere Nők (kcal) = x testsúly kg Ffi (kcal) = x testsúly kg Ülő életmód 1.2-szeres Közepesen aktív 1.4-szeres Nehéz fizikai aktivitás 1.8-szoros

27 1 g fehérje 4.1 kcal 1 g szénhidrát 4.1 kcal 1 g zsír9.3 kcal 1 g alkohol7.1 kcal 1 kcal = 4.2 kJ

28 ZSÍR SZÉNHIDRÁT Zsírszöveti zsír 3% energiaveszteség Zsírszöveti zsír 23% energiaveszteség

29 Két táplálékpiramis amit kellene ennünk amit reklámoznak Zsíros, cukros készítmények Tej, hús, hal Zsíros, cukros készítmények Zöldség, gyümölcs Gabonakészítmények (Food Ethics Council, Getting personal: shifting responsibilities for dietary health, 2005)

30 Televízió és elhízás (Rosenkrantz RR, Dzewaltowski DA: Model of home food environment pertaining to childhood obesity. NutrRev, 2008, 66, ) Figure 6 Conceptual model of television’s impact in a permissive home food environment.

31 Középiskolás fiatalok besorolása a testtömeg-index alapján Dr. Antal Magda: Táplálkozás-egészségügyi felmérés középiskolákban (2006)

32

33 Táplálkozás és krónikus betegségek Malignus daganatok Osteoporosis Caries 2-es típusú diabetes mellitus Obesitas Hypertonia Metabolikus syndroma CVD és stroke prevenciója: ‘polypill’ és ‘polymeal’


Letölteni ppt "A táplálkozás-élettan alapjai Dr. Paragh György."

Hasonló előadás


Google Hirdetések