Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LifeStand Training 2006 1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LifeStand Training 2006 1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az."— Előadás másolata:

1 LifeStand Training 2006 1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az 1972-ben született D. B. életében, aki a születésekor bekövetkezett oxigénhiányos mozgásidegrendszeri sérülés miatt önálló életvitelre képtelen. Gyermekkora óta kizárólag segítséggel tud járkálni, és csupán percekre képes kapaszkodva megállni. A bottal vagy járókerettel való közlekedéshez nem elég erősek a kezei, ezért önálló helyváltoztatásra nem képes. A LifeStand LSC kerekesszék használata egészségügyi és pszichikai hatásai egyedi eredményeket hozott.

2 LifeStand Training 2006 2 Egyéni tapasztalatok •Egészségügyi hatások A LifeStand gépet kezdettől fogva egyfajta kondigépnek is használta D. B., de nem csupán a felállást gyakorolta ezzel, hanem újabb és újabb tornagyakorlatokat kísérletezett ki, hogy minden izmát megmozgassa, erősítse, illetve a mozgáskoordinációját is javítsa. Elsőként a biztonsági karfa használatát mellőzte. Amikor már elég erősnek érezte magát az álló helyzetben való guruláshoz, egyre többször fordult elő, hogy nem hajtotta maga elé a karfákat, ezáltal a felsőtest tartása javult. A meglévő minimális járásképességben (csak segítséggel közlekedik), a fizikai erőlétben nagyon rövid időn belül minőségi változást okoztak ezek a fejlődések.

3 LifeStand Training 2006 3 Egyéni tapasztalatok •Egészségügyi hatások A LifeStand stabilitását kitapasztalva, újabb mozdulatsorokat talált ki a felhasználó. Pár hónap alatt kigyakorolta, hogy álló helyzetből előrehajol, megérintve a cipőjét, majd önerőből vissza is egyenesedik. Ezt naponta többször egymás után végre tudja már hajtani.

4 LifeStand Training 2006 4 Egyéni tapasztalatok A mindennapos torna eredményeképpen a testtartás javult, az izmok, főként a lábizmok erősödtek, a térdek jobban kinyúlnak, illetve csökkent a spaszticitás. Továbbá álló helyzetben apró, egyhelyben lépkedő mozdulatokkal, illetve a lábfejek felváltva történő emelgetésével imitálva a járásképesség fejlesztéséhez szükséges izommozgásokat, rövid időn belül a LifeStand gép nélküli állás és a járás is stabilabb lett. •Egészségügyi hatások Egy kis torna

5 LifeStand Training 2006 5 Egyéni tapasztalatok •Egészségügyi hatások Hasizomfejlesztő gyakorlatok végzésére is alkalmas a LifeStand az állítható háttámlának köszönhetően. A dőlésszög fokozatos beállításával a felhasználó önállóan gyakorolhatja az önerőből történő felülést. A (biztonsági övnek szolgáló) karfák használhatók kapaszkodásképpen a felüléseknél, illetve ülő helyzetben a felhasználó maga elé hajtva rátámaszthatja a kezét, segítve ezzel az egyenesebb testtartást.

6 LifeStand Training 2006 6 Egyéni tapasztalatok •Pszichikai hatások: vidámabb és önállóbb élet Egy hagyományos elektromos kerekesszékhez képest a felállító funkcióval bővített segédeszköz a felhasználó számára szinte azt az érzést kelti, mintha nem is lenne már a mozgásában korlátozva.

7 LifeStand Training 2006 7 Egyéni tapasztalatok Erről a hatásról számolt be esetünkben D. B., aki a LifeStand kerekesszéke segítségével olyan munkakört képes már ellátni, amihez nagy szükség van állóképességre, hiszen tolmácsként, hazai és nemzetközi rendezvények szervezőjeként is kap megbízásokat. •Pszichikai hatások Záróünnepség, Ülőröplabda Európa Kupa, 2006. szept. 9.

8 LifeStand Training 2006 8 Egyéni tapasztalatok A felállás lehetősége magabiztosságot, könnyebb integrálódást, és nagyobb munkabírást eredményezett. •Pszichikai hatások Ülőröplabda Európa Kupa, 2006. szept. 1-9.

9 LifeStand Training 2006 9 Egyéni tapasztalatok A munkán kívül a mindennapi élet egyéb tevékenységeiben is változás történt. Mindamellett, hogy a lakáson belül szinte már minden könnyen elérhetővé vált, újabb hétköznapi teendők önálló végzésére adódott lehetőség, pl. portörlés, takarítás, rendrakás stb. Ezekkel a tevékenységekkel olyan összetett mozgásokat végez, amelyek felérnek egy intenzív tornával, ugyanakkor ezáltal aktívan kiveheti a részét a házimunkából, még hasznosabb családtagnak érezheti magát. •Pszichikai hatások

10 LifeStand Training 2006 10 Egyéni tapasztalatok A korábbi több órán keresztüli ülések megszűnése, a sokféle önállóan végezhető mozgáslehetőség a súlyfelesleg leadására is megoldást jelentett. •Pszichikai hatások Fagyizóban Munka közben

11 LifeStand Training 2006 11 Egyéni tapasztalatok A LifeStand használatának közvetett hatása, hogy a felhasználó még szívesebben mozdul ki az emberek közé… •Pszichikai hatások … akárcsak kikapcsolódni egy koncerten, fagylaltozni, vagy a baráti társasággal bulizni. Kerti parti barátokkal Virágkarneváli koncert, gyerekekre felügyelve Gyümölcskarneválon

12 LifeStand Training 2006 12 Egyéni tapasztalatok A szakkiállításokon sokan érdeklődtek az eddigi tapasztalatokról. •Pszichikai hatások

13 LifeStand Training 2006 13 Egyéni tapasztalatok •Pszichikai hatások A tapasztalatok átadásának nagy jelentősége van.


Letölteni ppt "LifeStand Training 2006 1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések