Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pintér Szilvia. A névtan határok nélküli tudomány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pintér Szilvia. A névtan határok nélküli tudomány."— Előadás másolata:

1 Pintér Szilvia

2 A névtan határok nélküli tudomány.

3 Amit szükséges megemlítenem  Témaválasztásról  Faluhoz való kötődésem

4 Kutatási folyamat  Problémák  Szerencsés véletlenek - Cikkgyűjtemény - Nagyapám

5 Szájhagyomány szerint az „Ezer-szigetek” egyik akkori magaslatán épült „Bodak” vagy „Bodajk” halásztelep.

6

7 A falu története röviden  Kisbodak lakói kezdettől fogva Héder utódainak, Hédervár birtokosainak voltak a jobbágyai.  Idővel egyre több telepes merészkedett az akkori Szigetközbe, a Duna bal partjára Héder várával együtt.  A Duna szeszélyes ősereje rakta át Szigetközt az egyik oldalról a másikra.  A faluról az első írott adat a 15-16. században maradt fenn.  17. század – aranymosás, vízimolnárok.  18-19. század – Duna pusztításai.  1809. – Napóleon katonái felperzselik a falut.  Gazdag hagyományokban és szokásokban.  Építmények: Szent Kristóf híd, Harangláb.

8 Harangláb Korabeli fényképek alapján építették fel újra, tökéletes mása az eredetinek.

9 Az 1954. évi árvíz (röviden)  1954. július 15.  Esős nyár következtében hatalmasra duzzadt a Duna.  Júliusban több százan segédkeztek a gátakon éjjel-nappal.  14-én sok az átszivárgás, 15-én délelőtt Lipót és Ásvány közt átszakadt a gát.  Délelőtt kitelepítették a lakosságot.  Háromnegyed egykor félreverték a harangot, átszakadt a gát.  A falu épületeinek 80%-a megsemmisült.  A lakók augusztus 3-án térhettek vissza.  Szállás a megmaradt 20-25 házban, élelem az iskola udvarán, megkezdődött a romeltakarítás. A munka éjjel nappal folyt, az egész ország megmozdult a vízkárosultakért. Gátakat megerősítették, 2 méterrel megmagasították.  November 7-én adták át az újjáépült falut a lakosságnak.

10 Kisbodak címere

11 Az egyént az azonos családnevűek között megkülönböztető tulajdonnév.

12

13

14 Keresztnevek megfigyelése Többféle szempont szerint történt:  Gyakoriság  Korosztály  Esztétikai szempont

15 Korosztály szerint Idős korosztály  Jenő  Kálmán  Jolán  Olga Fiatal korosztály  Sára  Róza  Patrik  Kornél

16 Családnévnek akkor tekinthetünk egy névtípust, amikor az valóban a családot jelöli, tehát az egész család viseli, vagyis öröklődik.

17

18 Leggyakoribb családnevek  Vecsei (10 család) Név származása: Hovatartozást fejez ki; honnan, milyen településről érkezett az illető.  Horváth (7 család) Név származása: Néphez, nemzetséghez való tartozást fejez ki.  Varga (6 család) Név származása: Foglalkozásnevet, rangot rejt magában.

19 Családnév származása Tulajdonságra utal:  Kemény  Soós  Vörös Keresztnévből alakult:  Lajos

20 Családnév származása Szláv eredetű:  Laskovits  Vaskovits Német eredetű:  Czeferner  Majlinger

21 Egykor közszói helymegjelölésként születtek, s csak később váltak tulajdonnévi értékűvé.

22

23 Azon területek a falu közigazgatási határain belül, ami a belterületen kívül esik.

24 Érdekesség Több helyen megfigyelhető, hogy bizonyos területek ragadványneve vált a hivatalos névvé, annyira összeforrt az idő folyamán.

25

26 Agg-Duna  A korábbi főág, idősebb, mint a ‘Nagy-Duna’.  Ma már az egyik mellékág, ami Dunakilitinél válik el a főágtól, és Dunaremeténél csatlakozik vissza.  Korábban még a lóvontatású hajókat húzatták rajta.

27 Pokúpanna  A napóleoni háborúk alatt élt egy Panna nevű markotányosnő, aki sebesülteket kötözött és pálinkát osztott.  Mikor jöttek a franciák a parancsnok felszólította, hogy: „Pakúj Panna, jönnek a franciák!”

28 Miskasziget  Hatalmas, nagy területű erdőrész a falu határában.  Egy Miska nevű szegény pásztorlegény itt őrizte tavasztól őszig az ökörcsordát.

29 Szilvafoka  Dűlő, a formájáról kapta a nevét.  Egy szilvamagot formál a terület.

30 Vízesői rampa  A faluhoz tartozó 5 rampa egyike a védőtöltésen.  Ez volt a gátmagasítás előtt a töltés legalacsonyabb szakasza.  Amikor magas volt a Duna állása, itt folyt át a víz, innen a ‘vízeső’ elnevezés.

31 Körgát  A terület és a név az 1954-es árvíz óta létezik.  Ezen a területen szakította át a víz a gátat, itt jutott be a faluba.  A szakítás elé egy körgátat emeltek, nehogy még egy árhullám betörjön a faluba.  A körgát építése után kezdték meg csak a szakítás helyének betöltését.

32

33 A település azon része, ahol a lakóházak és a hozzá tartozó telkek találhatóak.

34 Utcanevek  Szocializmus utcanevei (Béke utca, Szabadság utca, Felszabadulás utca)  Híres emberek ihlette utcanevek (Arany János u., József Attila u., Kossuth Lajos u., Petőfi Sándor u.)  Újkeletű utcanevek (Tőzike utca)

35 Egyéb belterületi név Fekete gólya (vendéglátóegység)

36 Javaslataim a társaimnak  Igyekezzetek minél több dolgot megtudni lakóhelyetekről, hiszen nem mindig tudni, mit rejt a múlt!  Egy ilyen munka folyamán közelebb kerültök szülőföldetekhez, esetleg családotokhoz is.  Álljatok meg egy pillanatra, és hátra is nézzetek, mit kaphattok a településetektől!


Letölteni ppt "Pintér Szilvia. A névtan határok nélküli tudomány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések