Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –. HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: "Az ecset varázsa" - Szamosszegi Bodó Sándor szobrász és festőművész életműkiállítása:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –. HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: "Az ecset varázsa" - Szamosszegi Bodó Sándor szobrász és festőművész életműkiállítása:"— Előadás másolata:

1 Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –

2 HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: "Az ecset varázsa" - Szamosszegi Bodó Sándor szobrász és festőművész életműkiállítása: http://www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=2173&ID=28 • Bodó Sándor 1920. február 13-án a Szatmár megyei Szamosszegen született, szegény parasztszülők gyermekeként. Az Iparművészeti iskolában tanul, miközben behívják katonának: az Uz-völgyében megsebesül, de felépülését követően folytatja és befejezi tanulmányait. 1951-ben feleségül veszi egykori iskolatársát: Bodó Ilonát. Egy Békekölcsön Kötvény jegyzésére buzdító plakát készítésekor kommunistaellenes szöveget ír a plakátra, ezért 1955 augusztusában letartóztatják. 1956 október 30-án szabadul, a forradalom napjait azóta is a legszebb emlékei között őrzi. 1956 decemberében elhagyják az országot és az Egyesült Államok-beli Washingtonban telepedtek le. Nashville-be költözésüket követően 1963-ban megkapják az amerikai állampolgárságot, még ugyanabban az évben megalapítják a Bodo's Art Studio-t. 1965-ben az Egyesült Államok hetedik elnökének egykori rezidenciájának helyreállítása közben francia festmények restaurálását is elvégezték. Ez a munka ihlette a művészházaspárt hadtörténelmi témájú képek alkotására. Műveikkel választott hazájukban nemcsak a történelmi festészetet élesztették újjá, hanem az egykori magyar emigráns katonák újvilági harcait is népszerűsítették. A házaspár 1999-ben hazaköltözött és Bodó Művész Szalon címen kiállítótermet nyitottak. 2002-ben egy nagyszabású közös kiállítással mutatkoztak be a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, amely után röviddel Bodó Ilona elhunyt.

3


Letölteni ppt "Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –. HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: "Az ecset varázsa" - Szamosszegi Bodó Sándor szobrász és festőművész életműkiállítása:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések