Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)"— Előadás másolata:

1 „Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)

2 Nappali Kórház

3 A Nappali Kórház bemutatása • Terápiás elveink a szkizofrén betegek rehabilitációjában • Terápiás közösségként működünk - 1991 óta • Szocioterápiák kiemelt szerepet kapnak • Foglalkozásterápiák - munka köré szervezve használjuk ki az emberi kapcsolati rendszerekben rejlő gyógyító lehetőségeket

4 Dilemma: különböző társadalmi viszonyok az osztályon és a társadalomban „az olyan modell, amely más társadalmi viszonyokat alakít ki az elmeosztályon, mint a társadalomban van, a betegek visszajutását nehezíti meg… Aki a pszichiátriai osztályon a „terápiás folyamatban” megszabadult társadalmi szerepeinek sztereotípiáitól, a teljesítménykényszertől, és végigélte az önfelszabadítás mámoros pillanatait, visszamegy- e az életbe?” Gerevich József ▪Spontán öngyógyító törekvéseknek teret ad. ▪A technikai szakmaiság veszélye.

5 Dilemmák Spontán öngyógyító csúszkatechnikai- folyamatokszakmaiság A szakmai feladat: közösségi és egyéni szinten a „csúszka” pozicionálása a két szélsőpont között; az arányok beállítása „minden pillanatban”

6 Nyitás a „külvilág” felé I. A Nappali Kórház mint Közösségi pszichiátriai ellátóhely Forrás Lelki Segítők Egyesülete Lelkierő Egyesület Együttműködés a fenti civil szervezetekkel 2005. óta Multidiszciplináris team Közösen gondozott betegekről hetenkénti konzultáció, esetmegbeszélő, KP gondozás oktatásának gyakorló terepe

7 Nyitás a „külvilág” felé II. Fokozatos elszakadás, az intézményről való „leválás” Gondozókkal való kapcsolat kialakítása is fokozatos Közösségi klubok Munka rehabilitációs program – 2009-ben 6 fő a Forrás Egyesületben a Nappali Kórházból Családok gondozása, családok bevonása

8 Esetismertető I. Bálóné Samek Malgorzata koordinátor Forrás Mentálhigiénés Központ Közösségi szolgálat által gondozott kliens: 40 éves, paranoid szkizofrén nő • Stabilizálódott állapotban a Nappali Kórházból a Forrás fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásába került. • Váratlanul állapota visszaesett, szorongott, kényszeres mozgása felerősödött. Háttérben élettársával való párkapcsolati gondok: visszaélés az asszony bizalmával, hitelfelvételre való kényszerítés, lakásának eladására tett próbálkozások. • Családlátogatás során élettárs bevonása bevonása történt a családgondozásba. Kata érdekeinek képviselete, problémakezelés történt. • Kata állapota javult, kórházi kezelés elkerülhető volt.

9 Esetismertető II. • Később ismételt visszaesést észleltünk: Háttérben: lakása körüli ügyintézések során a Közös képviselőnek feltűnt, hogy a garázs nincs az asszony nevén. • Családsegítő Szolgálat jogi tanácsadójának közreműködésével kiderült, hogy ügyvéd által elrontott ügyről van szó: bíró szerint „az ügyben túl sok a véletlen”. • Kata állapota a pszichiátriában nem járatos ember számára sem kérdéses. Hivatal részéről való visszaélés tapasztalható a szkizofréniával élő emberrel szemben. • Bírósági végzés során ügyfelünk nevére került az ingatlan. • Multidiszciplináris-team szerepe : Forrás Fejlesztő felkészítő foglakozás munkatársai észlelték az állapotrosszabbodást. A Forrás Mentálhigiénés Központban működő jogi tanácsadó szerepe. Nappali kórházban való gondozás, rendszeres pszichiátriai kontroll. • Jól működő oda-vissza jelzés rendszere. • Kórházi kezelés ismételten elkerülhető volt.

10 További nyitás a külvilág felé Standunk az MPT Vándorgyűlésen Debrecen 2009.

11 Dió kutya és az érdeklődők

12

13 Valami „születik”

14 Az eredmény kézzel fogható

15 A művészetterapeuta tárlatot vezet Szendreiné Szatmári Éva

16 Fa rajzok közelebbről

17 Szövő csoport

18 Hagyományokat őrizve

19 „ rozmaring minta …”

20 „készül a kosár alap …”

21 „ kosár kavalkád …”

22 Állatasszisztált terápia szkizofrén betegek rehabilitációjában 2004. óta

23 Regionális kapcsolatunk programjaink Nagykállóban 2008. okt. A pszichiátriai rehabilitációról napjainkban 2009. jún. Kállósemjén Kreatív műhelyek találkozója 2009. aug. 26-28. 10 évvel az agy évtizede után 2009. szept. Kállósemjén „Őszi kavalkád” találkozó


Letölteni ppt "„Így is kell, így is lehet…” Bemutatkozik a debreceni és nagykállói pszichiátriai ellátás (dr. Szathmári Éva, Kenézy Kh., Debrecen, dr. Móré Csaba)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések