Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI."— Előadás másolata:

1 A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI.

2 KECSKEMÉT ÉS TÉRSÉGE TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁS 18 TELEPÜLÉSSEL Kecskemét Ágasegyháza Ballószög Felsőlajos Fülöpháza Helvécia Jakabszállás Kerekegyháza Kunbaracs Ladánybene Lajosmizse Lakitelek Nyárlőrinc Orgovány Tiszakécske Tiszaug Szentkirály Városföld

3 KECSKEMÉT TÉRSÉGÉBEN A KÖZMUNKA SZEREPE. A közmunka fogalma Kecskeméten egyenlő a roma foglalkoz- tatással, és mivel a foglalkoztatottak esetenként 70 százaléka roma, a többségi nem roma munkanélküli nem szívesen vállal munkát a közmunka programokban még rászorultság esetén sem. A közmunka fogalma Kecskeméten egyenlő a roma foglalkoz- tatással, és mivel a foglalkoztatottak esetenként 70 százaléka roma, a többségi nem roma munkanélküli nem szívesen vállal munkát a közmunka programokban még rászorultság esetén sem. A közmunka és közhasznú munkában való foglalkoztatás célja a Kecskeméten élő, halmozottan hátrányos helyzetű roma munkanélküliek és a velük azonos élethelyzetben lévő nem roma munkanélküliek felzárkóztatása, munkaerő-piaci és társadalmi integrálása és ezzel egy időben az élethelyzetük tartós megváltoztatása. A közmunka programok célja, hogy a roma kisebbség szervezeteinek közreműködésével olyan programok valósuljanak meg, amely a szakmai célok mellett a roma identitás tudat elmélyítését is szolgálja, és figyelembe véve a roma foglalkoztatás problémájának nagyságát.

4 A roma munkavállalóknál nem lehet csoportokkal, csak és kizárólag egyénekkel szabad foglalkozni. Minden esetben a problémák eredete az otthontalanság, a nincstelenség. A lakáskörülményeik, illetve ezek javulása nem csupán a roma lakosság hagyományaitól, szocializációs szintjétől függ, de igen nagy mértékben a város anyagi lehetőségeitől és a többségi nemzet elkötelezettségétől, illetve megértésétől is függ. A jelenleg zajló tulajdonátalakulás okozta nehézségeken túl gyakran előfordul, hogy a tulajdonviszonyok tisztázása után sem lehet megoldani a cigány negyed megszüntetését, mert a többségi nemzet tagjai ellenállnak annak, hogy állandósítsák a romák jelenlétét. Ha azonban sikerült ezeket a nehézségeket leküzdeni, érdemes a körülmények javításába bevonni a roma lakosságot. Azt tapasztaljuk például az Epreskert utcában, hogy a lakásuk felújításában tevőlegesen részt vesznek a romák, bizonyos mértékig saját eszközeiket is felhasználják, s minden- nek következtében lényegesen pozitívabban viszonyulnak magukhoz a lakásukhoz is.

5 A romák körében jelentős az igazolatlan távolmaradások száma, amit azzal indokolnak, hogy a lakhatási lehetőségeiket mentek intézni a távolmaradt időszakban. A lakásviszonyok jobbítása önmagában véve azonban még nem elégséges feltétele annak, hogy a romák emberi és a többségi nemzet által is elfogadott életet élhessenek. Komoly problémát okoz foglalkoztatásuk is. A megélhetés pontos meghatározásában bizonyos nehézséget jelent, hogy a családok többsége egyszerre több jövedelmi forrásból is részesedhet. Rendszeres munkából a romák kb. 15 %-nak van jövedelme. A családok 70 %-a alapvető megélhetési forrása a segély (szoc. segély,gyes, családi pótlék stb.). Valójában 35 % vállal szervezett alkalmi, szezonális munkát, 41 %-nak van jövedelme nem szervezett elfoglaltságból, mint a hulla- dékgyűjtés, a gyümölcsszedés, a parasztgazdaságoknál vállalt segédmunka stb. Mintegy 16 % segít magán társadalmilag meg nem engedett módszerekkel. A romák szociális helyzete olyan rossz, hogy könnyen megfelelnek a szociális segélyre jogosító feltételeknek, ami nemegyszer kiváltja a többségi nemzet tag- jainak elégedetlenségét.

6 A romák egészségügyi helyzete általánosan rossz, több esetben lehet találkozni a TBC-s vagy pszihiátriai kezelés alatt álló munkavállalóval. A fentiekben ismertetett adatok nem hivatalosak, a közmunkára jelentkezőkkel való elbeszélgetések során megismert adatok kerültek feldolgozásra.

7 KÖZMUNKA ÉS KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS SORÁN ELVÉGZETT FELADATOK 2007-BEN: - LESTÁR PÉTER KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁNÁL SPORT PÁLYA - LESTÁR PÉTER KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLÁNÁL SPORT PÁLYA ÉPÍTÉSE, FUTÓ PÁLYA KIALAKÍTÁSA ( értékteremtő munka ) ÉPÍTÉSE, FUTÓ PÁLYA KIALAKÍTÁSA ( értékteremtő munka ) - LÁNCHID UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN A SPORT PÁLYA KIALAKÍTÁSA - LÁNCHID UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN A SPORT PÁLYA KIALAKÍTÁSA A PÁLYÁK FELFESTÉSE ( értékteremtő munka ) A PÁLYÁK FELFESTÉSE ( értékteremtő munka ) - SZENGYÖRGYI ALBERT EGÉSZÉGÜGYI ISKOLA TELJES HOMLOKZOT - SZENGYÖRGYI ALBERT EGÉSZÉGÜGYI ISKOLA TELJES HOMLOKZOT FESTÉSE, NYÍLÁSZÁRÓK MÁZOLÁSA, KERT KIALAKÍTÁSA ( értékteremtő FESTÉSE, NYÍLÁSZÁRÓK MÁZOLÁSA, KERT KIALAKÍTÁSA ( értékteremtő munka ) munka ) - ÖNKORMÁNYZATI INGATLANOKBAN FESTÉS, MÁZOLÁS, KŐMŰVES - ÖNKORMÁNYZATI INGATLANOKBAN FESTÉS, MÁZOLÁS, KŐMŰVES MUNKÁK ELVÉGZÉSE ( értékteremtő munka ) MUNKÁK ELVÉGZÉSE ( értékteremtő munka ) - PARLAGFŰ ÉS EGYÉB GYOMOK KASZÁLÁSA, BOZÓTIRTÁS - PARLAGFŰ ÉS EGYÉB GYOMOK KASZÁLÁSA, BOZÓTIRTÁS - KOMMUNÁLIS HULLADÉK ÖSSZESZEDÉSE ÉS ILLEGÁLIS SZEMÉT - KOMMUNÁLIS HULLADÉK ÖSSZESZEDÉSE ÉS ILLEGÁLIS SZEMÉT LERAKÓK MEGSZÜNTETÉSE, TÉLEN A HÓ ELTAKARÍTÁSA LERAKÓK MEGSZÜNTETÉSE, TÉLEN A HÓ ELTAKARÍTÁSA - „VASÚT-TISZTASÁGI” KÖZMUNKÁVAL AZ ÁLLOMÁSOK ÉS A VASÚTI - „VASÚT-TISZTASÁGI” KÖZMUNKÁVAL AZ ÁLLOMÁSOK ÉS A VASÚTI PÁLYA MEGTISZTISZTÍTÁSA PÁLYA MEGTISZTISZTÍTÁSA

8 FELADATAINK A FOGLALKOZTATÁS SORÁN: - Az elsődleges feladatunk a munkavállaló a munkaerőpiacon való elhelyezkedését és tartós megmaradását megértse és való elhelyezkedését és tartós megmaradását megértse és életformájává tegye. életformájává tegye. - A programban tudatosítjuk tartós élethelyzet változását a rendszeres munkavégzés eredményezi. rendszeres munkavégzés eredményezi. - A közmunka programok keretében a roma identitás ismerete növekedjék. növekedjék. - A roma kisebbség szervezeteinek aktív közreműködésével valósuljon meg. valósuljon meg. - A program társadalmi támogatottságát a közmunkák megvalósítását, társadalmi párbeszéddel biztosítani kell. megvalósítását, társadalmi párbeszéddel biztosítani kell. - A kistérségen belüli kiterjesztésre alkalmas legyen. - A foglalkoztatásban elérjük a 6 – 12 hónapos foglalkoztatást - Egyes esetekben felismerjék a bűnözés nem életforma

9 FOGLALKOZTATÁS KÖZMUNKA KERETÉBEN 2005 - 2008 2005 2006 2007 2008

10 FOGLALKOZTATÁS KÖZHASZNÚ KERETÉBEN 2006 - 2008 2006 2007 2008

11 A FOGLALKOZTATÁS ALAKULÁSA 2007 - BEN 255 fő foglalkoztatására került sor

12 EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT CIGÁNY KISSEBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT HAJLÉKTALAN SZÁLLÓK PÁRTFOGÓKRÉSZÖNKORMÁNYZATOK REGIONÁLIS KÉPZŐ KÖZPONT RENDŐRSÉG

13 - MEGKEZDETT PROGRAMOKAT SIKERESEN LEBONYOLÍTANI - MEGKEZDETT PROGRAMOKAT SIKERESEN LEBONYOLÍTANI - - RÉSZVENNI A KIÍRT KÖZMUNKA PÁLYÁZATOKON - - A KISTÉRSÉGBEN MEGSZERVEZNI AZ ÉRTÉKTEREMTŐ KÖZHASZNÚ MUNKÁT KÖZHASZNÚ MUNKÁT - - KECSKEMÉTEN MEGSZERVEZNI KERÉKPÁRTÁROLÓK ŐRZÉSÉT ŐRZÉSÉT - - A KÖZMUNKA PROGRAMOK KERETÉBEN A ROMA IDENTITÁS - NÖVELÉSE - - A MUNKAVÁLLALÓ A MUNKAERŐPIACON VALÓ ELHELYEZKEDÉSÉT - ÉS TARTÓS MEGMARADÁSÁT MEGÉRTSE ÉS ÉLETFORMÁJÁVÁ - TEGYE CÉLKITŰZÉSEK A FOGLALKOZTATÁS SORÁN 2008 BAN:

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET ! kist_imi@kecskemet.hu


Letölteni ppt "A KISTÉRSÉGBEN FOLYÓ KÖZMUNKA PROGRAMOK, ILLETVE KÖZHASZNÚ FOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések