Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala. Az anyag tulajdonságai  Érzékszervvel tapasztalható: szín, szag, halmazállapot stb…  Méréssel megállapítható: tömeg,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala. Az anyag tulajdonságai  Érzékszervvel tapasztalható: szín, szag, halmazállapot stb…  Méréssel megállapítható: tömeg,"— Előadás másolata:

1 A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala

2 Az anyag tulajdonságai  Érzékszervvel tapasztalható: szín, szag, halmazállapot stb…  Méréssel megállapítható: tömeg, térfogat hőmérséklet, stb…  Változás során megfigyelhető: gyúlékonyság, oldhatóság, melegedés fénykibocsátás, stb…

3 A kísérletezés célja A kísérletezés célja olyan változás előidézése, mely során a kérdéses tulajdonság megfigyelhető. Egy egyszerű példa:  Kérdés: Ég-e a tejfölös doboz?  Kísérlet: tejfölös doboz darabkáját lángba tartjuk.  Megfigyelés: kormozó lánggal, kellemetlen szagú gázok képződése közben ég.

4 A kísérletezés eszközei. A kísérletezéshez laboratóriumi eszközöket használunk. Az eszközök a kémiával együtt fejlődtek az évszázadok során. Anyaguk szerint megkülönböztetünk  Üveg  Fém  Fa  Műanyag  Porcelán eszközöket

5 Néhány gyakran használt laboratóriumi eszköz Tk:12-16. ábra

6 A kémcső  Anyaga: üveg  Nyílt lángon melegíthető

7 A gömblombik  Anyaga: üveg  Nyílt lángon melegíthető

8 A főzőpohár  Anyaga: üveg  Lángelosztóval melegíthető

9 Az állólombik  Anyaga: üveg  Lángelosztóval melegíthető

10 Az Erlenmeyer lombik  Anyaga: üveg  Lángelosztóval melegíthető

11 Az üvegkád  Anyaga:üveg  Nem melegíthető

12 A mérőhenger  Anyaga. Üveg  Nem melegíthető

13 A gázfelfogó henger  Anyaga: üveg  Nem melegíthető

14 Kémcsőállvány  Anyaga: fa, fém, műanyag

15 Kémcsőfogó  Anyaga: fa

16 A vasháromláb  Anyaga: fém

17 A lángelosztó  Anyaga: azbesztes drót, fém

18 Bunsen-állvány  Anyaga:fém

19 A borszeszégő  Anyaga:üveg

20 A tégelyfogó  Anyaga:fém

21 A csipesz  Anyaga:fém

22 A lombikfogó  Anyaga:fém

23 A dió  Anyaga:fém

24 A mozsár  Anyaga: porcelán

25 Porcelán tégely  Anyaga:porcelán

26 Balesetvédelmi szabályok  Balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatáson az első laboratóriumi gyakorlat előtt mindenkinek részt kell vennie, azt aláírásával igazolnia kell.  A munka alapfeltétele a kellő felkészülés.  A laborban csak tanári felügyelettel lehet tartózkodni és dolgozni!  Berendezésekre, kiadott eszközökre, anyagokra anyagi felelősségre vonás mellett vigyázni kell!!!

27 Munka megkezdése elött:  A munkaasztalokon füzet, íróeszköz, tankönyv és a kiadott eszközökön, anyagokon kívül más nem lehet!  Tiszta, száraz rongy legyen a tálcán!  Hosszú hajat fel kell tűzni!  Enni szigorúan tilos a teremben!  Rend, tisztaság, fegyelem!

28 Balesetvédelem  Vegyszerhez csak tanári engedéllyel lehet nyúlni!  Vegyszeres üveg helyes fogása: bal kéz tenyérrel alulról megtámasztva, jobb kéz tenyérben fogva az egész üveget.  Melegítéskor nem hajolunk az edény fölé és nem fordítjuk a társak felé!  A melegítés módja: kémcsőfogóval, lángon többször áthúzva melegítünk.  Vegyszert szigorúan tilos megkóstolni, belenyúlni!  Szaglás helyes módja: kézzel legyezve a levegőt orrunk felé.

29 Munkavédelem  Anyagok kiöntése csak folyóvíz mellett.  Törött eszközzel nem dolgozunk.  Elektromos berendezésbe víz nem kerülhet.  A legkisebb sérülést is jelenteni kell!  Erős savakkal, lúgokkal, maróanyagokkal végzett munka során a gumikesztyű használata kötelező.

30 Sav, lúg okozta sérülések  Ha a bőrünkre sav fröccsen akkor először töröljük le, majd bő vízzel mossuk le, ha szükséges akkor közömbösítsük gyenge lúggal (nátrium-hidrogén-karbonát-oldattal,)  Lúgos szennyeződés esetén 2% töménységű ecetsav-oldattal közömbösítsünk a törlés illetve a vízzel valólemosás után!

31 Tűzvédelem  A laboratóriumokban a közlekedő utakat még ideiglenesen sem szabad leszűkíteni, elzárni vagy eltorlaszolni. Különösen vonatkozik ez a kijáratok felé vezető utakra.  Minden laboratóriumban vagy annak bejáratánál legyen ott az előírt egy vagy több tűzoltó-készülék, az elsősegély láda.  Ha személy ég, lehetőleg sűrű szövésű pokróccal betakarjuk, vagy tus alá állítjuk. Poroltó csak szükség esetén.

32 Tűzoltás  Ha elektromos berendezés ég, először áramtalanítsuk. Vizet szigorúan tilos használni!  Ha gáz gyulladt meg, a főcsapot zárjuk el. Vizet, poroltót használhatunk.  Ha szerves oldószer (benzin, benzol, alkohol, éter,...) ég, homokszórással oltható vagy poroltóval.  Poroltó használata: biztosítószeg kihúzása, ütés a biztosítófejre, porpisztoly folyamatos nyomva tartása

33 Veszélyességi piktogramok


Letölteni ppt "A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala. Az anyag tulajdonságai  Érzékszervvel tapasztalható: szín, szag, halmazállapot stb…  Méréssel megállapítható: tömeg,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések