Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala."— Előadás másolata:

1 A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala

2 Az anyag tulajdonságai
Érzékszervvel tapasztalható: szín, szag, halmazállapot stb… Méréssel megállapítható: tömeg, térfogat hőmérséklet, stb… Változás során megfigyelhető: gyúlékonyság, oldhatóság, melegedés fénykibocsátás, stb…

3 A kísérletezés célja A kísérletezés célja olyan változás előidézése, mely során a kérdéses tulajdonság megfigyelhető. Egy egyszerű példa: Kérdés: Ég-e a tejfölös doboz? Kísérlet: tejfölös doboz darabkáját lángba tartjuk. Megfigyelés: kormozó lánggal, kellemetlen szagú gázok képződése közben ég.

4 A kísérletezés eszközei.
A kísérletezéshez laboratóriumi eszközöket használunk. Az eszközök a kémiával együtt fejlődtek az évszázadok során. Anyaguk szerint megkülönböztetünk Üveg Fém Fa Műanyag Porcelán eszközöket

5 Néhány gyakran használt laboratóriumi eszköz
Tk: ábra

6 A kémcső Anyaga: üveg Nyílt lángon melegíthető

7 A gömblombik Anyaga: üveg Nyílt lángon melegíthető

8 A főzőpohár Anyaga: üveg Lángelosztóval melegíthető

9 Az állólombik Anyaga: üveg Lángelosztóval melegíthető

10 Az Erlenmeyer lombik Anyaga: üveg Lángelosztóval melegíthető

11 Az üvegkád Anyaga:üveg Nem melegíthető

12 A mérőhenger Anyaga. Üveg Nem melegíthető

13 A gázfelfogó henger Anyaga: üveg Nem melegíthető

14 Kémcsőállvány Anyaga: fa, fém, műanyag

15 Kémcsőfogó Anyaga: fa

16 A vasháromláb Anyaga: fém

17 A lángelosztó Anyaga: azbesztes drót, fém

18 Bunsen-állvány Anyaga:fém

19 A borszeszégő Anyaga:üveg

20 A tégelyfogó Anyaga:fém

21 A csipesz Anyaga:fém

22 A lombikfogó Anyaga:fém

23 A dió Anyaga:fém

24 A mozsár Anyaga: porcelán

25 Porcelán tégely Anyaga:porcelán

26 Balesetvédelmi szabályok
Balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatáson az első laboratóriumi gyakorlat előtt mindenkinek részt kell vennie, azt aláírásával igazolnia kell. A munka alapfeltétele a kellő felkészülés. A laborban csak tanári felügyelettel lehet tartózkodni és dolgozni! Berendezésekre, kiadott eszközökre, anyagokra anyagi felelősségre vonás mellett vigyázni kell!!!

27 Munka megkezdése elött:
A munkaasztalokon füzet, íróeszköz, tankönyv és a kiadott eszközökön, anyagokon kívül más nem lehet! Tiszta, száraz rongy legyen a tálcán! Hosszú hajat fel kell tűzni! Enni szigorúan tilos a teremben! Rend, tisztaság, fegyelem!

28 Balesetvédelem Vegyszerhez csak tanári engedéllyel lehet nyúlni!
Vegyszeres üveg helyes fogása: bal kéz tenyérrel alulról megtámasztva, jobb kéz tenyérben fogva az egész üveget. Melegítéskor nem hajolunk az edény fölé és nem fordítjuk a társak felé! A melegítés módja: kémcsőfogóval, lángon többször áthúzva melegítünk. Vegyszert szigorúan tilos megkóstolni, belenyúlni! Szaglás helyes módja: kézzel legyezve a levegőt orrunk felé.

29 Munkavédelem Anyagok kiöntése csak folyóvíz mellett.
Törött eszközzel nem dolgozunk. Elektromos berendezésbe víz nem kerülhet. A legkisebb sérülést is jelenteni kell! Erős savakkal, lúgokkal, maróanyagokkal végzett munka során a gumikesztyű használata kötelező.

30 Sav, lúg okozta sérülések
Ha a bőrünkre sav fröccsen akkor először töröljük le, majd bő vízzel mossuk le, ha szükséges akkor közömbösítsük gyenge lúggal (nátrium-hidrogén-karbonát-oldattal,) Lúgos szennyeződés esetén 2% töménységű ecetsav-oldattal közömbösítsünk a törlés illetve a vízzel valólemosás után!

31 Tűzvédelem A laboratóriumokban a közlekedő utakat még ideiglenesen sem szabad leszűkíteni, elzárni vagy eltorlaszolni. Különösen vonatkozik ez a kijáratok felé vezető utakra. Minden laboratóriumban vagy annak bejáratánál legyen ott az előírt egy vagy több tűzoltó-készülék, az elsősegély láda. Ha személy ég, lehetőleg sűrű szövésű pokróccal betakarjuk, vagy tus alá állítjuk. Poroltó csak szükség esetén.

32 Tűzoltás Ha elektromos berendezés ég, először áramtalanítsuk. Vizet szigorúan tilos használni! Ha gáz gyulladt meg, a főcsapot zárjuk el. Vizet, poroltót használhatunk. Ha szerves oldószer (benzin, benzol, alkohol, éter,...) ég, homokszórással oltható vagy poroltóval. Poroltó használata: biztosítószeg kihúzása, ütés a biztosítófejre, porpisztoly folyamatos nyomva tartása

33 Veszélyességi piktogramok


Letölteni ppt "A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala."

Hasonló előadás


Google Hirdetések