Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ingatlaninformatika BME MTI 2009.016. Az ingatlaninformatika alapjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ingatlaninformatika BME MTI 2009.016. Az ingatlaninformatika alapjai."— Előadás másolata:

1 Ingatlaninformatika BME MTI Az ingatlaninformatika alapjai

2 Ingatlaninformatika Előadó: Tilk László Géza szakíró, főszerkesztő

3 1.1. Definíció Forrás: Az ingatlaninformatika azon elméleti ismeretek és gyakorlati módszerek együttese, mely az ingatlanpiac adat- és információ - termelésére (információtermelés: adatgyűjtés, adatbázisok építése és karbantartása) - közvetítésére (adatbázisok értékesítése: tartalomszolgáltatás) - felhasználására (listák, statisztikák, piaci elemzések készítése) irányul.

4 1.1. Definíció Az ingatlaninformatika által szolgáltatott adatok és információk forrása a folyamatos, szisztematikus, minőségtanúsított ingatlanpiaci adat- és információgyűjtés (ingatlanpiaci monitoring) továbbá a folyamatos és szisztematikus ingatlanpiaci adat- és információközlés. Az ingatlanpiaci adatok- és információk gyűjtése és közlése az - árszínvonal, - forgalom, - piaci szereplők és azok részesedése folyamatos monitoringján alapul.

5 1.2. Jegyzetek  Ingatlanpiaci Statisztikai Analízis (2004)  Ingatlanpiaci Statisztikai Analízis (2006)  Helyértékszámítás (2008)

6 Statisztikai kontroll Statisztikai kontroll A forgalmi értékelés, ingatlanvagyon-értékelésnek célja, rendeltetése van, úgymint - banki fedezetértékeléshez (protokollok) - adózáshoz (ingatlanadó ) - jogügyletekhez (gyámhivatal, örökség stb.) - üzleti döntésekhez ( ingatlan-értékbecslés, tanulmányok)  Jelen esetben  statisztikai kontroll témakörét érintjük.

7 1.3. Ingatlanpiaci Statisztikai Analízis oktatócsomag tartalma 

8 2. Információ és kommunikáció  A hazai és a nemzetközi ingatlanpiacon az információ beszerzés eszköze ma már az Internet. Nemzetközileg is elismert kereső a :  Minden jelentősebb társaság és szervezet az Interneten megjelenik.  A nemzetközi gyűjtőportálok közül a  Hazai gyűjtőportáljaink közül a  címeket emelném ki

9 3. Internet-használat és adatbankok  Az ingatlanközvetítés vonatkozásában a „bőség zavarával” állunk szembe. Ennek oka a hirdetés. A hirdetési piac ugyanis jelentős pénzeket mozgat. Nem véletlen az, hogy az ingatlanhirdetésekre a nemzetközi tőke is figyelmet fordít.  Míg a hirdetésszolgáltatás a média egyik leghúzósabb ága, addig az ingatlanhirdetések ezen halmaz egyik eleme csak, ám nem jelentéktelen eleme.  Az Interneten beszélhetünk adatbázisokról és adatbankokról. A hirdetésszolgáltatók hirdetési célú adatbázisokat tesznek közzé, míg az ingatlan-adatbankok az ingatlanhirdetésekre koncentrálnak.

10 4. Ingatlanszakmai adatok keresése, kezelése  Az Interneten információkat adatokat kereshetünk.  Szakmai információkat és adatokat a szaklapokon és az ingatlanszakmai szervezetek honlapjain találhatunk.  Adatokat számos helyen találhatunk. Kérdés az, milyen adatokra van szükségünk. Az adatok keresésében a keresők segítenek.

11 4.1. Partner információk –és adatok Szakmai információkat –és adatokat a - legitim – országos szakmai szervezet honlapjairól nyerhetünk, úgymint  - MAISZ  - KIVOSZ  - MIÉSZ  - IME  - MIOSZ illetve a kereskedelmi levelezőlistákról és hírlevelekről, úgymint  (Hírlevél)  (Levelezőlista)  (Hírlevél, levelezőlista)  (Hírlevél, levelezőlista)

12 4.2. Piaci összehasonlító adatok beszerzése Állami nyilvántartások Mára az úgynevezett „Illetékhivatali adatok”-hoz való hozzáférés elvileg költségtérítés ellenében biztosított, ami természetesen nem felel meg a piaci igényeknek Ingatlanértékelői adatcsere A Képesített Ingatlanvagyon-értékelők Országos Szövetsége tagjai számára kölcsönös díjazás fejében ezt elősegíti

13 Piaci Információ és adatszolgáltatás A szolgáltatók köre széles. Beszélünk  - hirdetésszolgáltatásokról  - gyűjteményekről (statisztikákról) ugyanezek lehetnek  ingyenesek  díjazás ellenében. Lényeges a piaci információ és adatszolgáltatásnál a forrás és a forráskritika. Tájékozódási pont az Internet!

14 Vezető ingatlan-hirdetési portálok:     

15 Regisztrált adatbázisok A Magyar Ingatlanmédia Szövetségbe szerveződtek év folyamán azok az ingatlanszakmai szolgáltatók akik az ingatlanközvetítők érdekeit tartják szem előtt. Innen kiemelem a Ingatlanos szolgáltatókat.

16 Letöltések Előadás jegyzet Előadás bemutató


Letölteni ppt "Ingatlaninformatika BME MTI 2009.016. Az ingatlaninformatika alapjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések