Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: • lakosság, önkormányzatok • oktatási, és szabadidős.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: • lakosság, önkormányzatok • oktatási, és szabadidős."— Előadás másolata:

1 Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: • lakosság, önkormányzatok • oktatási, és szabadidős intézmények • egészségügyi központok, takarékszövetkezetek Kommunikációs igény Hírlevelek Célcsoportok Internetesvisszacsatolás 2005. július 8-án a rendszer indítása. Az első gombnyomással 310 önkormányzathoz jutott el az információ. 22.

2 Minden, amit az Internet ELBIR… A rendszer alapja Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) lényege, hogy az Internet segítségével, elektronikus levelezéssel (E-mail) az adott önkormányzatok és szakintézményeik részére az információkat hírlevél formájában folyamatosan megküldjük. Az intézmények saját kommunikációs csatornáikon keresztül továbbítják a lakosság, valamint a társadalmi szervezetek, egyesületek felé a tájékoztató anyagot. Csatolva megküldjük azokat az aktuális ismereteket is, melyek a polgármesternek, a háziorvosnak, az ő szakmai segítőinek, vagy az iskola nevelőtestületének szakmai tevékenységéhez szükségesek. 23. 2004. év végén személyes hangvételű levélben megkeresve a megye valamennyi polgármestere, felkérve őket az újonnan induló bűnmegelőzési programban történő részvételre.

3 Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL OKTATÁSI HÍRLEVÉL EGÉSZSÉGÜGYI HÍRLEVÉL TAKARÉKSZÖVETKEZETI HÍRLEVÉL 24.

4 „ELBIR” FEJLESZTÉSI CÉLOK (Elektronikus kommunikáció) Új intézmények bekapcsolása a rendszerbe (takarékszövetkezetek, ANTSZ, szociális intézmények, postahivatalok) Új internetes WEB-lap kialakítása (www.bunmegelozes.eu,)www.bunmegelozes.eu Elektronikus e-mail kapcsolat biztosítása (azonnalos tájékoztatás, bűnmegelőzési tanácsadás) Ma a rendszerben jelen van 330 önkormányzat, 500 közoktatási intézmény, 100 szakmai szervezet és 13 takarékszövetkezet 150 fiókkal, valamint a helyi média. Összesen: 450 végpont, kb. 1000 intézmény 25.

5 „ELBIR” FEJLESZTÉSI CÉLOK (Elektronikus közösségi kommunikáció) A megyében közlekedő tömegközlekedési eszközökön reklám céllal kihelyezett LCD monitorokon folyamatosan tájékoztató filmek, prezentációk ismertetők bemutatása. Az állampolgárok elérhetőségének új és korszerű módja, hogy utazás közben bűnmegelőzési jellegű tájékoztatást kap. Ma a megyében a VOLÁN 50 járatán (mely naponta 60-80.000 embert érint). Az országban közel 300 autóbuszon található ez a tájékoztatási forma. Várhatóan Budapest tömegközlekedésében is megjelenik. 26.

6 „TOTÁL-KÁR” vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program • A bűncselekmények közel 2/3 része vagyon ellen irányul. E bűncselekmény kategórián belül legjelentősebb a lopások aránya (kb. fele) és a betöréses lopásoké (kb. negyede). • A bűncselekmények kb. 20-25 %-ánál kerül közvetlen kapcsolatba az elkövető a sértettel. Itt is elsősorban az anyagi haszonszerzés az elsődleges, de az erőszak érzékelhetően megjelenik (rablás, nyereségvágyból elkövetett emberölés). • Az állampolgárok egy része speciálisan veszélyeztetettebb helyzetbe kerül (nők, idősek és gyermekek). • Az esetek egy részénél a sértett viselkedése, szokásai, esetleg figyelmetlensége alapján nagyobb mértékben van kitéve az áldozattá válásnak. A B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság önálló programja 27.

7 „TOTÁL-KÁR”vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Betöréses lopás megelőzése Kis településeken • Korszerű, de elérhető árú zárak, mechanikai védelmi eszközözök bemutatása. • Eszközök helyi vásárlása. • Vagyonvédelmi tanácsadás. 28. Városoktól távoli településeken infrastruktúra hiányában az állampolgároknak nincs lehetősége elérhető árú, de jó minőségű mechanikai védelmi eszközök beszerzésére (zárak, lakatok).

8 „TOTÁL-KÁR”vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Betöréses lopás megelőzése/ Időskorúak védelme Olyan bemutató táska összeállítására került sor, melynek segítségével bemutatható az elektronikai és a mechanikai védelem egyszerű, de hatékony formái. A bemutatás logikai alapjai: •Bemutatás bérházi lakás esetén a bejárattól az erkélyig •Családi háznál a kaputól a lakáson át a mellékhelységekig. 29.

9 „TOTÁL-KÁR” Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Idősek védelme Trükkös lopások megelőzése készített tájékoztató füzet. Az időseket otthonukban kifosztó bűnelkövetők által alkalmazott bűnözési módszerek bemutatása, ismertetése. S.O.S. Szomszédhívó. Szomszédhoz telepített riasztó (csengő), az idős személynél lévő hívógombbal. Az elsősorban éjszakai erőszakos bűncselekmények megelőzésére való készülék elérhető áron. 30.

10 „TOTÁL-KÁR” Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Alkalmi lopások megelőzése Cirkáló csoport létrehozása a zseblopások ellen. Tömegközlekedési eszközökön matricák. Reklámfilm készítése és helyközi autóbuszokon vetítése. A zseblopások felderítési mutatója megyénkben 2005. évben 19,4 %, 2006.évben 56,3 %!! volt. Országos átlag 9-11 %. 31.

11 „TOTÁL-KÁR” vagyonvédelmi, áldozatvédelmi program Gépjárművek védelme Parkolókban bejáratnál tábla, automatáknál matrica elhelyezése. Miskolcon kísérletképpen bevezetve az adott parkolóban 30 %-kal csökkent a gépkocsi feltörések száma. Ma már az IRM pályázati segítségével a megye nagyobb városaira kiterjesztve. 32.

12 „Együtt a bűnözés ellen” program alapjai  Regionális Bűnmegelőzési Oktatási Központ (BMA-ÉRBOK) létrehozása Észak-Magyarország területén, a Miskolci Egyetem bázisán.  Alapítók: Miskolci Egyetem, Rendőrtiszti Főiskola, Bűnmegelőzési Akadémia, B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság, B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés, és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság, B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés, és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata  A képzések jelentős részét a Felnőttképzési Akkreditációs Testülettel (FAT) akkreditálta. Jelenleg az országban bűnmegelőzés szakterületen nincs más akkreditáció.  A települések szinte valamennyi szakemberét speciális oktatásban részesíti. 33.

13 „Együtt a bűnözés ellen” program képzései A képzések típusai:  Bűnmegelőzési referens képzés  Bűnmegelőzési Szabadegyetem  Kreditpontos egyetemi alapképzés  „Aranyhíd” időskorúak képzése  Szociális munkások képzése  Fiatalkori drog-prevenciós kortársképzés  Bűnmegelőzési alapismeretek gyermekotthoni nevelők, gyermekfelügyelők részére  Fiatalkorú kortárssegítők drogprevenciós komplex képzése  Drogprevenció alapvető kérdései – Gyermekotthonokban dolgozó szakemberek képzése BMA-ERBOK oktatási programban többmint 1000 fő, a mentor és kortársképzésekben további 200 fő vett részt eredményesen. Új felnőttképzés az Aranyhíd időskori mentor és kortársképzés. 34.

14 A képzést (70 óra elmélet - 20 óra gyakorlat. Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya elvégezte. Elsőként módszertani útmutatót jelentettek meg „Bűnmegelőzési ismeretek” címmel. A közel 400 oldalas könyv témái között szerepel a bűnelkövetővé, szenvedélybeteggé és áldozattá válás elkerülésének viselkedésmintái, és a már bevált programok leírása. A „Bűnmegelőzési kódex” elnevezésű multimédiás CD az elmúlt évben került ki a szakmai műhelyből. Az anyagot biztosítottuk valamennyi megyei települési szakintézmény részére. Az oktatások hatékonyságának mérhető eredménye, hogy a képzésben résztvevő szakember saját szakterületére vonatkozóan záródolgozatot készít. Ennek keretében településének sajátosságai szerint bűnmegelőzési célzatú megoldási lehetőségeket, koncepciókat alakít ki, melyet visszatérve munkahelyére meg is valósíthat. „ Együtt a bűnözés ellen” Önkormányzati bűnmegelőzési szakreferens képzés 35.

15 Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával készítette el. A bűnmegelőzési gyakorlati oktatáshoz az oktatófilmet az encsi rendőrkapitányság készítette (Év közössége díj II. helyezett) Célcsoportok: I. Kortárs csoporton belül: Intézményes gondozáson kívül élő időskorúak Szociális ellátásokat igénybe vevő időskorúak II. Mentorképzésen keresztül: Nyugdíjas szervezetek vezetői Szociális területen tevékenykedő szakdolgozók, gondozónők 40 óra elmélet 20 óra gyakorlat. 50% - 50 % bűnmegelőzési és gerontológiai ismeretek. Az oktatások hatékonyságának mérhető eredménye: • Az oktatás során kérdőíves felmérés • A mentorok és szakemberek által tartott előadásokról adatlapos tájékozódás „ Együtt a bűnözés ellen” „Aranyhíd” időskori mentor és kortársképzés 36.


Letölteni ppt "Minden, amit az Internet ELBIR… Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer Célcsoportok: • lakosság, önkormányzatok • oktatási, és szabadidős."

Hasonló előadás


Google Hirdetések