Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tiszta levegő Levegőtisztaság- védelem. Tiszta levegőt!  „Fejlődő országban ne igyál vizet,  fejlett országban ne vegyél levegőt!”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tiszta levegő Levegőtisztaság- védelem. Tiszta levegőt!  „Fejlődő országban ne igyál vizet,  fejlett országban ne vegyél levegőt!”"— Előadás másolata:

1 Tiszta levegő Levegőtisztaság- védelem

2 Tiszta levegőt!  „Fejlődő országban ne igyál vizet,  fejlett országban ne vegyél levegőt!”

3 Természeti eredetű levegőszennyezés  1815: kitör a Tambora vulkán (Indonézia)  A levegőbe került összesen mintegy 150 milliárd köbméter kőtörmelék, vulkáni hamu és egyéb anyag.  Meghalt hatvanezer ember.  A telek szokatlanul hidegek voltak, a nyár pedig gyakorlatilag megszűnt, ami miatt gyenge volt a termés, így éhínség és járványok törtek ki.  Írországban a nyári hónapok alatt 142 napon át esett az eső, míg Észak-Amerikában júniusban havazott, júliusban és augusztusban pedig számos folyó befagyott.

4 Eyjafjallajökull – 2010.  Az elmúlt 1100 évben az Eyjafjallajökull négy alkalommal lépett működésbe: 920-ban, 1612- ben, 1821–23 között és 2010-ben.  2010. évben két kitörés volt, az első kitörés március 20-án, a második kitörés április 14-én. A második kitörés erőssége becslések szerint 10-20-szor nagyobb volt, mint az elsőé.  Nagy mennyiségű vulkáni eredetű részecske került az atmoszférába. Ezen részecskék közt nagy arányban voltak jelen üvegszemcsék, ami főleg annak köszönhető, hogy a gleccser vize a lávát hamar megszilárdította és így képződött az üveg. Ezért vált nagyon kockázatossá a légi közlekedés.

5 Emberi tevékenység okozta levegőszennyezés  A XIX. században Wales déli részén a Tawe folyó völgyében hozták létre az akkori idők legjelentősebb fémipari központját. Az üzem virágzása idején kb. 400 kémény okádta a füstöt a kis völgyben.  1880-ban az itt élő emberek átlagéletkora mindössze 24 év volt.

6 Emberi tevékenység okozta levegőszennyezés  Az emberi - vagy antropogén - légszennyezés fő forrásai:  Gázok: Főleg a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származnak: széndioxid, a metán és a dinitrogén oxid (üvegházgázok), nitrogén-oxidok, a kéndioxid, a szénmonoxid és a szénhidrogének széles skálája (illékony szerves vegyületek, röviden VOC-ok).  Részecskék: A szennyezők másik típusa a részecskékből álló anyag, amelyhez a levegőben lebegő részecskék széles skálája tartozik.

7 Következmények: üvegházhatás  Üvegházhatás: Üvegházhatásnak nevezzük azt a jelenséget, amely során a napsugárzás be tud hatolni a Föld légkörébe, a felszínről visszasugárzott energia egy része azonban nem jut ki belőle, mert a légkörben megtalálható por és üvegházhatású gázok nem engedik ki.  Milyen mértékű éghajlatváltozást képes elviselni az ember? A megindult légköri változások miatt a globális átlaghőmérséklet kb. 1,2-1,3° C-os emelkedésével kell számolni. A jelenlegi környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően további lassuló emelkedés után a középhőmérséklet stagnálása várható, amely alig 2 °C fokkal jelentene magasabb értéket, mint ami az ipari forradalmat megelőzően volt jellemző. Ha azonban a középhőmérséklet emelkedése meghaladja a 2° C-ot, az már drámai változásokat okozhat a Föld éghajlatában és ökoszisztémájában.  A tíz legmelegebb év 1850 óta (Forrás: National Climatic Data Center, 2005) helyezés év 1. 1998 2. 2003 3. 2002 4. 2004 5. 2001 6. 1997 7. 1995 8. 1990 9. 1999 10. 2000

8 Következmények: globális felmelegedés  A globális átlaghőmérséklet 2° C-os emelkedésének várható következményei:  Emberek millióit fenyegeti majd éhínség, malária és árvizek, illetve milliárdokat az ivóvíz hiánya. Jelentős környezeti katasztrófákkal kell számolni a sarkvidékektől egészen a trópusokig.  Gazdasági összeomlás vár a legszegényebb, valamint a fejlődő országokra, különösen a dél-szaharai afrikai országokra, Dél-Ázsiára és Délkelet-Ázsia, valamint Latin-Amerika egyes államaira.  A tengerek szintjének megemelkedése beláthatatlan emberi veszteségeket okozhat tulajdonképpen bárhol a világon, főként azonban a fejlődő országok alacsonyabban fekvő területein, mint pl. Bangladesben, Dél-Kínában, de a tengerszintnél mélyebben elterülő európai államokban is (Belgium, Hollandia, Északnyugat-Németország).  A természetes élővilág pusztulása az életszínvonal zuhanását és hatalmas gazdasági veszteségeket okozhat, főként a legszegényebb és a fejlődő országokban.

9 Következmények: hibridizáció  2006-ban az Északi-sarkvidéken egy vadász egy barna foltos jegesmedvét lőtt. A genetikai vizsgálat eredményéből kiderült, hogy egy jegesmedve anyától és egy grizzly apától származó hibrid került puskavégre. Ez volt az első, hogy igazoltan vadon élő jegesmedve-grizzly hibridet észleltek.  2010-ben már második generációs, hibrid anyával és grizzly apával rendelkező medvét is lőttek.  A hibrid példányok természetes körülmények között általában kiszelektálódnak: gyakran már a világrajövetel előtt elpusztulnak, vagy terméketlenek lesznek.

10 Következmények: kiszáradás  1960-ban még a Föld negyedik legnagyobb tava.  2004-re az Aral-tó elveszítette korábbi területének 75, vízmennyiségének 90%- át.  évi 50 ezer tonna halat jövedelmező halászat is megszűnt a tavon. Az 1950-es években leírt gazdag ökoszisztéma java része kipusztult.  Az Aral-tó vizének só- koncentrációja az 1960- as 9,6-10,3‰-ről 27- 30‰-re emelkedett.

11 Következmények: szélsőséges időjárás  Magas-Tátra katasztrófa (2004.11.19.):  170 km/órás bukószél  4 millió köbméter kidőlt fa  Várhatóan 50-70 éves regenerációs idő

12 Következmények: Tengerszint emelkedés  A világtengerek szintje átlagosan 20 és 70 centiméterrel emelkedik ebben az évszázadban, de ezek az értékek helyenként magasabbak is lehetnek.  Egy méteres emelkedés öt millió km 2 területet árasztana el a világ alacsonyan fekvő területeiből, elpusztítva az összes termőföld harmadát és ötven millió környezeti menekültet hagyva maga után.  Ötméteres tengerszint-emelkedés 670 millió ember életterét veszélyeztetné. A számítások helyi, rövid ideig tartó árhullámra vonatkoztak. 2004 decemberében az Indiai-óceánon pusztított cunami legmagasabb hulláma elérte a 30 méteres magasságot, a tengerpartokon pedig világszerte egymilliárd ember él.  Az EU-ban 68 millió embert érinthet a várható tengerszint- emelkedés. Az emelkedő tengerszint elől menekülve 100 millió, jelenleg a tengerszint feletti egy méteres térségben élő embernek „kell majd máshová mennie”.

13 Következmények: Szmog  2010. december 6. 11 00 óra 100 % - egészségügyi határérték

14 Levegőtisztaság-védelmi célok, szükséges intézkedések  A levegőtisztaság-védelem stratégiai célja, hogy az ország minden településén a levegő minősége feleljen meg a jogszabályban előírt követelményeknek. A nem szennyezett területeken a levegő jó állapotának megőrzése a célkitűzés.  Jogszabályi előírás alapján azokra a területekre, ahol a légszennyezettség meghaladta a határértéket a környezetvédelmi hatóságok az érintett hatóságok közreműködésével szennyezettség csökkentő intézkedési programokat dolgoztak ki.

15 Levegőtisztaság-védelmi célok, szükséges intézkedések  A közlekedés okozta légszennyezés csökkentése, amelyet csak az alábbi feladatok összehangolt végrehajtásával lehet megoldani:  a közlekedési-szállítási igények mérséklése a településfejlesztés, az informatika, a logisztika, az ipar és kereskedelempolitika, valamint a gazdasági szabályozás eszközeivel;  a nem motorizált közlekedés elterjesztése infrastruktúrájának fejlesztésével;  a tömegközlekedés személyközlekedésen belüli részaránya jelenlegi szintjének megőrzése eszközállományának, infrastruktúrájának, szolgáltatási színvonalának fejlesztésével;  a környezetbarát közlekedési-szállítási módok (vasút, belvízi hajózás, kombinált áruszállítás) közlekedésen-szállításon belüli részarányának növelése eszközállományának, infrastruktúrájának, szolgáltatási színvonalának fejlesztésével;  a gépjárműállomány átlagos emissziós állapotának javítása a jogi szabályozás továbbfejlesztésével (az újonnan forgalomba helyezett gépkocsikra vonatkozó szigorú előírások bevezetésével), a gépjárműállomány megújulási ütemének felgyorsításával, az üzemben lévő gépjárművek környezetvédelmi ellenőrzésére vonatkozó szabályozás szigorításával;  az üzemanyagok minőségének javítása (szigorú minőségi előírások bevezetése);  megfelelő közlekedési infrastruktúra hálózat kialakítása (elkerülő utak, megfelelő minőségű közúthálózat, vasúthálózat).

16 Levegőtisztaság-védelmi célok, szükséges intézkedések  A légszennyezés (emisszió) folyamatos csökkentése:  Az előírás szerint Magyarországon 2010-ig a kén-dioxid kibocsátást 50%-kal, a nitrogén-oxid kibocsátást 17 %-kal, az illékony szerves anyag (VOC) kibocsátást 33 %-kal, az ammónia kibocsátást pedig 27 %-kal kell csökkenteni az 1990. évi szinthez képest.  Valamennyi jelentős légszennyezést okozó tevékenységnek 2007. október végéig meg kell felelni a legjobb elérhető technika követelményeinek, nem léphetik túl a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket.  Mivel a légszennyezés átterjed a határokon, a magyarországi környezet állapotára pozitív hatással bírhat, hogy a szomszédos államok közül több szintén a közösségi előírásokat érvényesíti. Ezek között szerepel a határokon átnyúló problémák megoldására a kapcsolat felvételi és közös intézkedési kötelezettség is.

17 Levegőtisztaság-védelmi célok, szükséges intézkedések  Egyes légszennyező tevékenységek és technológiák részletes szabályozása:  A hulladékégetésre, a nagytüzelő berendezésekre, egyes illékony szénhidrogént kibocsátó technológiákra részletes szabályozás van érvényben, Csak az előírásokat mindenben kielégítő tevékenységet engedélyezhetnek a hatóságok.  Nagy tüzelőberendezések esetén 2004. december 31-re megtörtént a teljes átalakítás, nem működik határérték feletti szennyezést okozó erőmű. Az 1998-2004. közötti időszakban jelentős fejlesztések zajlottak, tüzelőanyag-váltás történt (kb. 120 mrd Ft ráfordítással).  Veszélyes hulladék égető berendezések esetén: 2005. június 30- ig a 20 veszélyes hulladék égető korszerűsítése megtörtént; a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő 19 hulladékégető bezárásra került.

18 Levegőtisztaság-védelmi célok, szükséges intézkedések  Ózonbontó anyagok csökkentése A Montreáli Protokollal (1987) vállalt kötelezettség szerint az ózonréteget károsító anyagok felhasználását az elmúlt időszakban, több jogszabályi módosítás alapján jelentősen szigorítottuk.  Egyes, a szabályozás alá vont anyagok felhasználását betiltottuk, mások használatát erősen lekorlátoztuk.

19 Tiszta levegő VÉGE a második előadásnak


Letölteni ppt "Tiszta levegő Levegőtisztaság- védelem. Tiszta levegőt!  „Fejlődő országban ne igyál vizet,  fejlett országban ne vegyél levegőt!”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések