Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a műsorszám a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, továbbá a személyiséget károsító.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a műsorszám a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, továbbá a személyiséget károsító."— Előadás másolata:

1 Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a műsorszám a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, továbbá a személyiséget károsító erőszakos magatartásmintát mutat be!

2 Középkori kínzások és ítélet-végrehajtások

3 Az inkvizíció 1215. IV. lateráni zsinat
inquisitio haereticae pravitatis magyarul a tévelygő eretnekség kinyomozása eltérés a római jogfelfogástól: a gyanúsítottnak kell bizonyítania ártatlanságát 1252. IV. Ince pápa Ad extirpanda kezdetű bullája (inkvizítorok tevékeny részvétele) nyilvánosság

4 Kaloda nyak-és kézkaloda, illetve lábkaloda
a büntetés pár órától néhány napig terjedhetett testi szenvedés, a pórnép gúnyolódása, az időjárás viszontagságai

5 Pellengér Pellengérre állít, kipellengérez – mit is jelent?

6

7 Körte

8 Körte: „bármelyik testnyílásba, bármeddig tágítva”
Jelmondat: „bármelyik testnyílásba, bármeddig tágítva…” Leginkább a homoszexuálisokat, nőket és boszorkánynak vélt személyeket kínozták vele. A több „sziromból” álló eszközt feldugták a nemiszervbe vagy a szájba, majd a csavaros szerkezet segítségével egyre jobban szétnyitották.

9 „Ne törd a fejed!”

10 Fejszorító Fejszorító
A megkínzandó ember fejét leszorították, majd a egyre szorosabbra tekerték a prést, míg szét nem roncsolta teljesen a koponyát.

11 Fogas kérdés

12 Szétfűrészelés Az elítéltet fellógatták a lábainál fogva, majd egy hatalmas fűrésszel az altesttől a fej felé elkezdték szétfűrészelni.

13 Meleg helyzet

14 Rézbika A bűnöst egy rézből készült, üreges bikába helyezték, majd alatta tüzet gyújtottak. Az áldozat hosszú és fájdalmas halált halt, és végül megsült. Az eszközt az ókori görögök találták ki.

15 Júdás-bölcső

16 Az áldozat végtagjait kötelekkel a levegőbe húzták. Végbélnyílásnál engedték a piramis csúcsára.

17

18 A vasszűz Az ajtók nyithatóak, belső részükre kiálló hegyeket tettek. Ha becsukták, a hegyek az áldozatba fúródtak.

19 Prokrusztész ágya…?

20 Kínpad Csörlőkkel ellátott pad, amelyen a testrészeket külön-külön lehetett húzni a test szétszakadásáig. A fájdalom fokozására néha a pad egyes részein hegyes tüskék is helyet kaptak.

21 Helyezd magad kényelembe…

22 Spanyol szék vagy Júdás-szék
A szék minden szegletén hegyes tüskék helyezkednek el, így a bűnös minden mozdulata hatalmas fájdalommal járt. A bűn jellegétől függően pár órát vagy napokat is ülniük kellett az elítélteknek. Még a XIX. század végén is volt példa a használatára.

23 Eretnekek villája

24

25 Az új divat? Mi az a spanyolcsizma?

26 … és rokona a hüvelykszorító

27 Karóbahúzás

28 Karóbahúzás „Ha egy awélum felesége más férfi miatt férjét megölette: ezt az asszonyt húzzák karóba” – Honnan származhat az idézet? „Karóbahúzó” Vlad (havasalföldi vajda, 1431–1476) „Az anatóliai török nyelvben a karót így mondják: lofat. Nyelvünkbe a XVI. században került, az oszmán katonaság szótárából s népkezelő gyakorlatából, már pusztán a nyársbahúzó karó jelentésében. Nyelvészek és pszichológusok méltán gondolkodtak el azon, hogy nyelvünk egyik leggyakoribb, de a képzeletre legiszonyatosabban ható átokmondása mért van összefüggésben épp a lóval. Az átok nem mond egyebet, mint hogy: végezd török karón!” – Illyés Gyula: Ebéd a kastélyban (részlet)

29 „Haljon meg úgy, ahogyan élt”
II. Edward (1307–1327, az angol rendiség kialakulásának időszaka) – kegyenceinek apátságokat, birtokokat adományozott, tisztségek is az ő kezükben, homoszexuális uralkodó, saját felesége ölette meg, „Haljon meg úgy, ahogyan élt”. Kezeit, lábait összekötözték, hasra fektették, majd lefűrészelt ökörszarvon keresztül izzó vasat dugtak fel a végbelébe. A gyilkosság ellenére is érzékelnünk kell, hogy az uralkodót nem homoszexualitása, hanem politikai indítékok miatt tették el láb alól.

30 Spanyol csiklandozás A spanyol inkvizíció egyik kedvelt kínzása.
A kikötött áldozatról gereblyeszerű eszközzel húzták le a bőrt, a húst. A rendkívül fájdalmas eljárást gyakran nyilvánosság előtt végezték. A kínzást először a lábon kezdték, majd következtek a karok, a hát, mellkas, végül az arc.

31 Kínai harang Mit lehet kezdeni egy haranggal?

32 Kínai harang Több mint ezer éves Távol-Keleti találmány, de még a XX. század elején is alkalmazták. Az elítéltet beültették egy harangba, majd a bírák által kiszabott számú ütést mérte a hóhér és segédje a harang testre. A következmény: a hallás elvesztése, idegrendszeri zavarok, a nyelv leharapása, őrületében az arc szétmarcangolása.

33 Kilencfarkú macska

34 Kilencfarkú macska Angol találmány (kb. XVII. század), kilenc kis kötélre bomló eszköz tüskékkel, szegecsekkel – ezzel kellett ütni a bűnös személyt.

35 Strappado Az inkvizíciónak ez a találmánya mindössze egy kötélből és egy csigából állt. És mégis mennyi kínzást lehet vele csinálni…

36

37 Kerék és kerékbetörés

38 Madzagnyeletés Madzagnyeletés
Az eljárás során igen erős, ellenálló zsineget használtak, ugyanis annak ki kellett állnia a gyomorsav és a lúgos bél támadásait. Az eljárás előtt éheztették a vádlottat, majd miután bevezették a kínzókamrába és levetkőztették, lábát szétfeszítve kikötözték, faggyút nyelettek, majd a madzagot megetették vele. Mivel a zsineg elég hosszú volt, így elindult természetes útján, és megfelelő idő múlva a vége megjelent a vádlott végbelénél. Amikor elegendő hosszúság távozott el, megragadták, és felváltva húzták a két végét.


Letölteni ppt "Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a műsorszám a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, továbbá a személyiséget károsító."

Hasonló előadás


Google Hirdetések