Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek."— Előadás másolata:

1

2 Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31

3  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek mondavilágában nem szerepel az özönvíz, más kultúrákban változó formában, de mindenütt megtalálható a pusztító áradat emléke. Az árvizeket a folyó vízgyűjtő területén fellépő különleges időjárás okozza. Magyarország a Kárpát-medence legmélyebben fekvő területe, telt medrű folyók szállítják az esőzésekből hóolvadásokból eredő vizet ide a környező országokból is. Az Alpokban és a Kárpátokban nem ritka a 4-5 méteres hóvastagság, ami hirtelen tavaszi olvadásnál komoly problémát okozhat. A hóolvadásos árvíz veszélyességét fokozza, hogy ebben az időszakban a talaj sokszor még fagyos, így vízelvezető képessége is minimális.

4

5  Az árvízi katasztrófa bizonyos méretig előre jelezhető, hisz az állandó figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrzi a víz emelkedését. A lehullott csapadékmennyiség és a hőmérsékleti változások figyelembe vételével előzetes intézkedéseket lehet foganatosítani a veszély csökkentésére.

6 Tisza,Szolnok 2000

7

8

9

10  A  A városok fölött rendkivül veszélyes lehet egy felhőszakadás.  Váratlan  Váratlan égiháború tört ki 1975 augusztusában London északi részén.Alig néhány óra alatt összesen 170,8 170,8 milliméter milliméter eső hullott egy kis területre.A hirtelen kiáradó vizbe egy ember belefulladt,két másikat villám csapott agyon.Néhány méterrel arrébb msenki sem sejtette a katasztrófa mértékét.

11  A  A hosszan tartó,bőséges esőzés iszonyú árvizeket idézhet elő. Bangladesben,1987-ben és 1988-ban bekövetkező hatalmas árvizek idején idején 2600-nál több ember vesztette életét az összedőlő épületek romjai közt és járványok miatt.Sok szakember szerint az emberi tevékenység idézte elő:jóval Nepálban,Bhutánban és Indiában kiirtották a Himalája alacsonyabb vonulatainak számos nagy erdőségét,s ez súlyos talajerózióhoz vezetett:nem volt mi visszatartsa a vizet.A két év árvizei a becslések szerint 3 milliárd dollárnyi kárt okoztak a világ egyik legszegényebb országában,s a gabonatermés nagy része odaveszett.

12 AAAA sok eső másfajta természeti csapást is előidézhet es ha a föld vizzel itatódik át,akkor folyossá válik.

13 Képek az ausztriai árvizről

14

15

16 Árviz Oroszországban

17 Képek a csehországi árvizről

18 Árviz Jugoszláviában

19 Képek a németországi árvizről

20

21

22

23

24

25

26

27 A bemutatót készitette: -Kovács Krisztina- XI.B. osztály  Bibliográfia: -www.google.hu- -www.google.hu- -Tudás Fája- -Tudás Fája-


Letölteni ppt "Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések