Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Mérd az időt!” Csatlakozz az OMSZ és a KvVM programjához!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Mérd az időt!” Csatlakozz az OMSZ és a KvVM programjához!"— Előadás másolata:

1 „Mérd az időt!” Csatlakozz az OMSZ és a KvVM programjához!
„Meteoklub” – amatőr meteorológiai mérőhálózat kialakítása Előadó: dr. Szalai Sándor az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője

2 Országos Meteorológiai Szolgálat 1870- Ez az épület 1910 óta nyújt otthont.

3

4

5

6

7

8

9 Műholdas távérzékelés

10 A program célja: amatőr meteorológiai mérőhálózat kialakítása,
a programban résztvevő iskolák, intézmények közötti együttműködés segítése, közösségteremtés, a környezettudatos, felelős gondolkodás erősítése, a természet és a meteorológia iránt érdeklődők, a környezetünkért tenni akarók összetartása, támogatása.

11 A program célcsoportjai:
határon túli magyar általános- és középiskolák, főiskolák/egyetemek magyarországi általános- és középiskolák, főiskolák/egyetemek később civil szerveződések célcsoportok szerinti feladatok! A program megvalósítási időpontjai: meghirdetés: május 5. ( jelentkezési határidő: június 20. a mérések kezdete: szeptember 15. eredményhirdetés(ált.iskolák): december

12 Feladat az általános- és középiskolák számára
Építsd magad! – meteorológiai állomás építése pontos leírások, tervrajzok alapján. (kéthetente új műszer készítése) – majd mérés és észlelőnapló kitöltése! határozott mérési program zsűri dönt! általános- és középiskolai győztesek díjak: értékes műszerek és egy nap eltöltése az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.

13 Feladat egyes középiskolák, főiskolák/egyetemek és civil szerveződések számára:
kezdetben referenciapontokon saját, már meglévő műszeren, majd a OMSZ/KvVM által ajánlott és biztosított műszereken meteorológiai mérések végzése, meghatározott mérési program és megadott meteorológiai paraméterek szerint, az adatok rögzítése a „Meteoklub” észlelési naplójába - nyilvános részvétel az OMSZ szakemberei által szervezett rendezvényeken.

14 Javasolt mérési programok: (Főisk./Egyet./Civil:zöld Iskolák:kék)
hőmérséklet mérése: óránként/naponta kétszer légnyomás mérése: óránként/ - szélerősség-, irány mérése: óránként/naponta kétszer csapadék mérése: naponta kétszer/naponta egyszer napsugárzás-intenzitás mérése: naponta egyszer / ua. az időjárás jellege: naponta kétszer / ua. érdekes időjárási/egyéb esemény:alkalomszerűen/ ua. Az észlelőnaplóba automatikus és manuális adatrögzítés egyaránt szükséges!

15 A programot támogató internetes rendszer (www.met.hu-Meteoklub):
biztosítja a regisztrált tagok számára az észlelő naplókat, instrukciókat/naptárat biztosít a projekt ütemezéséhez és az egyes részfeladatok lépéseihez, rendezetten gyűjti és tárolja a mérési adatokat, statisztikákat készít a beérkező adatokból, az adatokat digitális térképen is megjeleníti, összehasonlítást tesz lehetővé a mérések között, folyamatosan tárolja a kutatás alatt összegyűlt fotókat, leírásokat és egyéb dokumentumokat, fórumot biztosít a projektben részt vevők számára, így azok egymással folyamatosan információt cserélhetnek, lehetőséget teremt a résztvevő csoportok bemutatkozására.

16 A program alatt nyújtott támogatások a főiskolák/egyetemek/civilek számára:
műszer biztosítása (már a program iránt elkötelezett és bizonyított jelentkezőknek) közösségteremtő webes felület működtetése, szakmai felügyelet a mérések során, folyamatos szakmai fórumok, - napok, képzések szervezése, adatértékelések szakmai segítséggel, hírlevél küldése (a Meteoklub és a meteorológia aktualitásairól), kiadványok küldése.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "„Mérd az időt!” Csatlakozz az OMSZ és a KvVM programjához!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések