Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés a számítógépes világba Ismeretterjesztő előadás 1. Előadó: Farkas Szilárd eTanácsadó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés a számítógépes világba Ismeretterjesztő előadás 1. Előadó: Farkas Szilárd eTanácsadó"— Előadás másolata:

1 Bevezetés a számítógépes világba Ismeretterjesztő előadás 1. Előadó: Farkas Szilárd eTanácsadó farkasszilard@gylcomp.hu

2 Ismeretterjesztő előadás 1. Előadás tematikája  Információs társadalom, közösségi informatika fogalma, tartalma, színterei, teleházak, telefalu, eMagyarország pontok.  Főbb informatikai alapfogalmak áttekintése, információ, számítástechnika fejlődése, számítógépek fizikai felépítése és csatlakoztatható eszközeik, számítógépek funkciója, működése, asztali számítógépek, laptopok, hordozható számítógépek.  Operációs rendszerek és beépített programjaik (fájlkezelés, könyvtárak létrehozása, feltöltése, törlése), beépített szövegszerkesztő alapvető funkciói, vezérlőpult elemei, ikonok, start menü, tálca és gyakorlati alkalmazásuk  Szoftverek fogalma és csoportosítása, közösségi szoftverek.

3 Ismeretterjesztő előadás Információs társadalom Mit jelent az információs társadalom?  Az információs társadalom messze több, mint az informatika és vagy az elektronikus szolgáltatások köre. A társadalom, a gazdaság és a hétköznapi élet olyan nagyléptékű átalakulása, amely a foglalkoztatásban, a termelésben és a fogyasztásban az információs- és tudásterméket, a kulturális javakat, az oktatás és tudomány teljesítményét értékeli fel és teszi ezeket a versenyképesség zálogává.

4 Ismeretterjesztő előadás Információs társadalom Kialakulásának szakaszai:  Beszéd  Írás  Könyvnyomtatás  Távközlés  Elektronikus információfeldolgozás

5 Ismeretterjesztő előadás Teleház, telekunyhó, eMagyarország pont fogalma és értelmezése  Teleház: első teleház Csákberényben alakult meg 1994-ben, 1999- ben 100 teleház, 2003-ban több mint 400 teleház és 2008-ban 526 teleházról és teleház jellegű intézményről beszélhetünk.  Telekunyhó: a teleházakhoz viszonyítva szerényebb lehetőségekkel rendelkező teleház alirodát jelent.  eMagyarország pont: teleházban, de önállóan is helyet foglaló számítógépek halmaza vagy közösségi tere, melyek a lakossági elektronikus szolgáltatásokra. Pl. levelezés 2003-ban indult Magyarországon a GKM által, de most a MeH vette át és biztosítja további támogatásukat.

6 Ismeretterjesztő előadás Főbb informatikai alapfogalmak áttekintése 1. Információ: új ismeret, amelynek feldolgozásához háttérismereteink vannak. Az információ új ismeretet, értesülést jelent. Az információt mindig valamilyen adat hordozza, más szóval, az információ az adat jelentése. Ugyanazt az információt többféle adattal is közölhetjük. Az információ adattá alakítása a kódolás (pl. amikor közlendőmet szavak­ban kifejezem), az adatból az információ visszanyerése a dekódolás. Kódolásról és dekódolásról beszélünk akkor is, mikor egy adatot információtartalmának megőrzése mellett más adattá alakítunk (pl. fordítás egyik nyelvről a másikra). 2. Kód: az adatban szereplő jelek halmaza. Kód lehet pl. a magyar ABC (írott szöveg esetén), egy nyelv hangjainak halmaza (beszéd esetén), vagy akár a hangjegyek és egyéb kotta-elemek halmaza (lejegyzett zene esetén). Számítógépeknél a kód többnyire számokból áll (a legegyszerűbb esetben csak a 0 és 1 számjegyből). 3. Adatfeldolgozás: adatbevitel vagy input, a bevitt adatok feldolgozása illetve tárolása, eredmény megjelenítése, majd adatkivitel vagy output.

7 Ismeretterjesztő előadás Főbb informatikai alapfogalmak áttekintése 4. Informatika: az információ kezelésével foglalkozó tudomány. Beletartozik a könyvtárhasználati ismeretek, a célszerű tévénézési szokások kialakítása, és természetesen a számítástechnika is, mivel a számítógép jól használható eszköz az információ feldolgozásában és továbbításában. A gép mindig adatokkal foglalkozik, melyek a megfelelő környezetben nyerik el az ember számára hasznos információtartalmukat.

8 Ismeretterjesztő előadás Kommunikációs rendszer Kommunikációs rendszer fő részei:  Adó vagy forrás  Továbbító eszköz (összeköttetés)  Vevő vagy nyelő Gátló tényezők:  zaj, torzítások

9 Ismeretterjesztő előadás Információ megjelenési formái  Beszéd (gondolat kialakulása, jégkorszak végén volt összefüggő beszéd)  Írott anyag (mássalhangzók, magánhangzók kialakulása)  Nyomtatott anyag (Guttenberg János 1445, London 1866 első gőzhajtású rotációs gép, amely 12.000 pédányban nyomtatott)  Hírközlés (telefon, telex, telefax)  Számítógép  Telekommunikáció (video-konferencia, GPS)

10 Ismeretterjesztő előadás Számítástechnika fejlődése  Ókori Babilon (A számolómesterek tudtak összeadni, kivonni, szorozni, sőt, egy reciproktáblázat segítségével osztani is)  Számológépek a középkor végén (1642-ben Pascal megalkotta mechanikus összeadó­gépét.

11 Ismeretterjesztő előadás Számítástechnika fejlődése  Babbage (1791-1871) gépei: „számítástechnika atyja”  Neumann János (1903-1957) (kiviteli eszközök, beviteli eszközök, háttértárolók kérdése)

12 Ismeretterjesztő előadás

13

14 Számítógépek definíciója és fizikai felépítésük Számítógép: minden olyan berendezés, amely képes adatok tárolására, visszakeresésére, feldolgozására emberi beavatkozás nélkül a gépben korábban elhelyezett utasítássorozat segítségével. Számítógép: A számítógép egy információ átalakító eszköz, amely a bemeneti eszközein közölt információkat átalakítva, a kimeneti eszközein jeleníti meg valamilyen, az ember számára érzékelhető formában.

15 Ismeretterjesztő előadás Számítógépek definíciója és fizikai felépítésük Számítógép fizikai (hardver) felépítése:  Központi eszközök, olyan eszközök amelyek a számítógép központi működéséhez szükséges.  Beviteli eszközök, olyan eszközök amelyekkel valamilyen információt juttatunk a számítógép felé.  Kiviteli eszközök, olyan eszközök, amelyekkel a számítógép valamilyen információt, adatot közöl velünk. A beviteli és a kiviteli eszközöket együttesen perifériának hívják.

16 Ismeretterjesztő előadás Központi eszközök A központi eszközök a matematikai műveletek végzésére képes elektronikus eszközöket jelenti. A központi eszközök egységei:  Alaplap: központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek. A számítógépes egységek az alaplapon foglalnak helyet.  CPU (Central Processor Unit): központi feldolgozó egység; A központi egység a gép "agya", amely az összes tevékenységét irányítja. Ez tulajdonképpen a mikroprocesszor, amelynek típusa a számítógép egyik legfontosabb meghatározója.  Háttértárak: A mágneslemez-egységek a program- és adattárolás eszközei. A mágneslemezeken nagy mennyiségű információ hosszabb időre - akár évekig is - tárolható. Ezért a mágneslemez-egységeket háttértáraknak is nevezzük. Merevlemez: Napjaink egyik legelterjedtebb számítástechnikai tárolóeszköze a merevlemezes tároló, a hard disk (HDD). Olyan elektromechanikus tároló berendezés, amely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont merevlemezen tárolja, a forgó lemez felett mozgó író/olvasó fej segítségével.  Memória: az alaplapra illeszkedő elektronikai egység, amelynek. Méretét (tárolókapacitása) Mbyte vagy GByte egységekben fejezzük ki. Pl. Windows XP operációs rendszer minimális memóriaszükséglete kb. 200 MByte

17 Ismeretterjesztő előadás Központi eszközök - alaplap

18 Ismeretterjesztő előadás Központi egység - processzor

19 Ismeretterjesztő előadás Központi eszközök - merevlemez

20 Ismeretterjesztő előadás Központi eszközök - memóriák

21 Ismeretterjesztő előadás További központi eszközök  Videokártya, a jelet a monitor felé továbbítja.  Hangkártya, amely a jelet a hangszóró felé továbbítja.  Kábelek, melyek összekötik az egyes részeket pl. IDE- kábel  Tápegység, amely a megfelelő és szükséges feszültséget biztosítja az egységek számára, 220 Voltból transzformál 5-12 Volt feszültséget.  Hűtőberendezések, amelyek a túlmelegedést gátolják meg pl. processzort hűtő ventilátor, vagy a számítógép házat hűtő ventilátor  Floppy meghajtó, már nem nagyon használják.  CD olvasó és író, már elvétve használják, helyette nagy szerepet DVD olvasó és író kapott. A felsorolt eszközök a számítógép házban foglalnak helyet.

22 Ismeretterjesztő előadás Központi eszközök - hangkártya

23 Ismeretterjesztő előadás Központi eszközök - videokártya

24 Ismeretterjesztő előadás Beviteli/bemeneti eszközök  BILLENTYŰZET  más néven klaviatúra (102 feletti billentyűszám)  a számítógép elsődleges és legfontosabb beviteli eszköze, nélküle a számítógép nem vagy hibásan indítható, amely során sípoló hang hallatszik.  csatlakozhat vezetékkel és vezeték nélkül is

25 Ismeretterjesztő előadás Modern osztott billentyűzet Nézzük meg, hogy hány billentyűs billentyűzetünk van és az egyes billentyűk mire valók?

26 Ismeretterjesztő előadás Fontosabb billentyűk értelmezése  ESC: kilépés az adott programból vagy alkalmazásból  F1-F12: funkció billentyűk, F1 a súgó megjelenítése, amely segítséget nyújt  NumLock: a billentyűzet jobb oldali részének be illetve kikapcsolása  CapsLock: bekapcsolásakor csupa nagybetűket írhatunk, kikapcsolásakor kisbetűket írunk  Ctrl: control billentyű, más billentyűkkel együtt használhatjuk: pl. másolás Ctrl + C  AltGr: a betűk vagy számok alatti karaktereket jeleníthetjük meg vele: pl. @ = AltGr + V

27 Ismeretterjesztő előadás Fontosabb billentyűk értelmezése  Shift: nagybetűket írhatunk vele pl. A = Shift + a = A  BackSpace: számok és betűk egyenkénti törlésére használjuk  Space: szóköz a gépelésnél  Enter: végrehajtásnál használjuk pl. bejelentkezés egy programba  Home, End: adott szöveg elejére vagy végére ugrik  Insert, Delete: képet, szöveget illeszthetünk be vagy törölhetünk  PageUp, PageDown: az adott dokumentum elejére vagy végére ugrik  Nyilak: fel, le, balra, jobbra történő mozgásnál használjuk

28 Ismeretterjesztő előadás Beviteli eszközök  EGÉR: a monitoron történő „mutogatás” eszköze. A korszerű programok egyik jellemzője, hogy menüvel vezérelhetők, e menüpontok kényelmes kijelölésének eszköze az egér lehet. Működéséhez külön program már nem minden esetben szükséges. Egér (mouse) csoportosítása:  „Görgős” egér, ma már nagyon ritkán használják, egy golyó X, Y és Z irányú elmozdulását a görgők érzékelik.  Optikai egér: fény segítségével érzékelik a felületet és ennek segítségével mozdulnak el minden irányban.  Touchpad a laptopoknál  Trackball Egér csatlakoztatása a számítógéphez:  Vezetékkel: csatlakozó lehet soros csatlakozó, PS/2, usb csatlakozóval  Vezeték nélkül: csatlakozó lehet PS/2 és usb is. Önök szerint melyek a vezetékkel csatlakozó eszközök és vezeték nélkül csatlakozó eszközök előnyei és hátrányai?

29 Ismeretterjesztő előadás Példa egérre Görgős egér Touchpad Trackball

30 Ismeretterjesztő előadás Beviteli eszközök  SCANNER: magyarra lefordítva a „képolvasó” a legtalálóbb kifejezés. Scanner csoportosítása:  Kézi scanner, amely gumigörgőkön mozog, ma már nem, vagy csak elvétve használják.  „Gépi” scanner: A4-es vagy nagyobb lapméreteket olvastathatunk be vele, ma már számos paraméterekkel kaphatók, fontos jellemzője a lapolvasó felbontása, melyet dpi- ben adnak meg. DPI: pont/hüvelyk, minél magasabb a dpi érték annál jobb képminőség érhető el.  Beolvastathatunk vele szöveges dokumentumokat, képeket, szöveges+képi dokumentumokat egyszerre, digitalizálhatjuk vele régi fényképeinket. Működése a fényvisszaverődésen alapul.

31 Ismeretterjesztő előadás Beviteli eszközök – scanner

32 Ismeretterjesztő előadás További beviteli eszközök  Fényceruza  Digitalizáló tábla  Vonalkód olvasó  Botkormány, kormány a játékokhoz  Mágneskártya  Flash- és memóriakártyák, pendriveok, usb-stick  Webkamera, videokamera, IP kamera  CD/DVD ROM  Floppy meghajtó (elavult, már ritkán használják)

33 Ismeretterjesztő előadás Digitalizáló tábla

34 Ismeretterjesztő előadás Kiviteli/kimeneti eszközök  MONITOR: A monitor adja a kapcsolatot a felhasználó és a számítógép között. A monitoron jelennek meg a program üzenetei és rajta ellenőrizhető a bevitt adatok helyessége. A mai monitorok már megfelelő paraméterekkel rendelkeznek, nem „rongálják” a szemet és kényelmes munkát biztosítanak. A képmegjelenítés szerint lehet:  Katódsugárcsöves (CRT) – nagymértékű a sugárzás  Folyadékkristályos (LCD)  Vékonyfilm tranzisztoros (TFT)  Világítódiódás (LED)  Gázplazmás (többnyire a hordozható számítógépekben alkalmazzák)

35 Ismeretterjesztő előadás Példa katódsugárcsöves monitorra

36 Ismeretterjesztő előadás Példa az LCD monitorra

37 Ismeretterjesztő előadás Kiviteli eszközök  NYOMTATÓK: a számítógép által tárolt és megjelenített adatok papíron történő rögzítésére szolgálnak. Ma már legfőképpen tintasugaras és lézer nyomtatókat használnak. Nyomtatók csoportosítása a nyomtatott kép szerint:  Alfanumerikus nyomtatók (betűk, számok, írásjelek és speciális karakterek nyomtatására alkalmasak) Két fajtája van: karakternyomtatók és a sornyomtatók.  Grafikus nyomtatók  Mátrix (tűs) nyomtatók  Festéksugaras nyomtatók  Lézernyomtatók, ma már a legelterjedtebb fajta, gazdaságos és gyorsan nyomtathatunk vele.  Termikus nyomtatók

38 Ismeretterjesztő előadás Színkeverés kijelzőknél és nyomtatóknál

39 Ismeretterjesztő előadás Egyszerre kiviteli és beviteli eszközök  Fényképezőgép  Videokamera  Multifunkcionális berendezések (scanner- fénymásoló-nyomtató-fax)  Telefax készülékek … stb. A beviteli és kiviteli eszközöket együttesen perifériának nevezzük.

40 Ismeretterjesztő előadás Számítógépek mobilitás (hordozhatóság) szerint  Asztali számítógépek  fix, asztalon helyet foglaló számítógépek  Laptopok (joybook, notebook)  hordozható számítógépek  Hordozható kisméretű számítógépek (Palm, GPS, mobiltelefon)  hordozható eszközök Vizsgáljuk meg, hogy melyek a 3 típus előnyei és hátrányai!

41 Ismeretterjesztő előadás Palm

42 Ismeretterjesztő előadás Számítógépek operációs rendszerei  Eddig csak a fizikai eszközökről beszéltünk, vagyis milyen részekből áll össze a számítógép.  Azonban a számítógépnek a fizikai eszközökön kívül szoftveres eszközei is vannak, amelyek a számítógép merevlemezén tárolódnak.  Amikor a számítógépet bekapcsoljuk, akkor a paraméterek monitorra történő kiírása mellett betölti az operációs rendszert is. Főbb operációs rendszerek:  MSDOS, grafikus megjelenítést nem támogatja  Windows 3.1, Windows 3.11, nem felhasználóbarát rendszer, egyes szakemberek nem nevezik operációs rendszernek  Windows 95  Windows 98  Windows 2000  Windows Millenium  Windows XP  Windows Vista  Linux (ingyenes rendszer)  OS/2  Különféle szerver operációs rendszerek valamint a hordozható kisméretű számítógépek operációs rendszerei

43 Ismeretterjesztő előadás Példa MSDOS rendszerre

44 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows 3.11-es rendszerre

45 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows 95 rendszerre

46 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows 98 rendszerre

47 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows 2000 rendszerre

48 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows Milleniumra

49 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows XP-re

50 Ismeretterjesztő előadás Példa Windows Vista rendszerre

51 Ismeretterjesztő előadás Példa Linux rendszerre

52 Ismeretterjesztő előadás Példa OS/2 rendszerre

53 Ismeretterjesztő előadás Gyakorlati rész  Indítsuk el a számítógépeket és várjuk meg amíg betöltődik a Windows operációs rendszer.  Nézzük meg a következő kifejezéseket és jelentéseiket:  Start menü, funkciója  Ikonok, funkciója, ikonok létrehozása  Tálca  Vezérlőpult helye és szerepe  Sajátgép szerepe  Beépített szövegszerkesztő (WordPad)  Fájl fogalma, fájlkezelés, fájlok másolása és törlése  Könyvtárak létrehozása, feltöltése és törlése a Windows Intéző segítségével

54 Ismeretterjesztő előadás Fájl = állomány  Fájl - file - a számítógépen lévő információtárolási egység. Egy fájl tartalma lehet adat, vagy program, amely a processzor által végrehajtható utasításokat tartalmaz. A fájlban tárolt adat tetszőleges, lehet szöveg, grafikus kép, hang, stb. Az adatok formájára nézve nincs előírás, a gyakorlatban nagyon sokféle formátum létezik.  Fájl jellemzői – név, kiterjesztés, méret, dátum, idő pl. alapfogalmak.ppt (power point)  Fájlkiterjesztések – általában három betű, elnevezéstől pont határolja el, tipikus kiterjesztések: • program fájl -.exe,.bat • szöveg fájl -.txt,.rtf,.doc • kép fájl -.jpg/.jpeg,.gif,.tif

55 Ismeretterjesztő előadás Fájlok tárolása a számítógépen  Fa struktúra: a fájlrendszer struktúrája, amely alapján az operációs rendszer tárolja és rendszerezi a fájlokat.  Gyökér (root): helyi (c:) vagy hálózati (h:) meghajtó, ill. annak betűjele, főkönyvtár  Könyvtár, mappa (directory): névvel ellátott fájlcsoport, a merevlemezek nagy tárolókapacitása miatt a fájlok logikus rendszerezése szükséges  Alkönyvtár: a könyvtárak, mappák egymásba ágyazhatóak

56 Ismeretterjesztő előadás Fájlok megtalálása  Elérési út (path): egy fájl pontos helye a főkönyvtárhoz viszonyítva Pl.: c:\windows\fonts\symbols\musical.ttf  Elnevezés: a fájlnevekhez hasonló elv szerint, a tartalomra utalva  Kiterjesztések: utalnak arra, milyen programmal készült, mi szükséges a futtatásukhoz

57 Ismeretterjesztő előadás Számítógépes szoftverek  Szoftver: általánosságban szoftvernek nevezzük a számítógép működtetéséhez szükséges nem fizikai összetevőket.  Program: azt a számítógép által közvetlenül vagy közvetve végrehajtható utasításcsoportot, amely egy probléma során előálló kiinduló helyzetből egy előre meghatározott eredményt állít elő, programnak nevezzük. Pl. rendszerközeli programok, amelyek a Windows operációs rendszer alatt futnak, pl. vírusirtók, levelezőprogramok

58 Ismeretterjesztő előadás Számítógépes szoftverek  Operációs rendszer: az operációs rendszer olyan, a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a magas szintű és minél kényelmesebb kapcsolattartás a gép alkalmazóival.  Operációs rendszer: Microsoft Windows XP, Microsoft Windows Vista

59 Ismeretterjesztő előadás Szoftverek csoportosítása  Nagyon sokféle csoportosítás létezik, ahány szakember és szakirodalom annyi féle csoportosítás van érvényben.  Egy lehetséges csoportosítási forma  Hardverközeliség szerint lehet  operációs rendszer pl. Windows XP  lehet fejlesztői környezet pl. Java  lehet alkalmazói programok pl. Total Commander

60 Ismeretterjesztő előadás Közösségi szoftverek Melyek a közösségi szoftverek és mire valók?  Olyan szoftverek, számítógépes programok, amelyek az emberi közösség információigényét, információszükségletét elégítik ki, amelyekből a közösség információt nyerhet.  Ember  ember közötti viszony  Közösségi szoftverek: Internet Explorer a böngészéshez, MS Outlook a levelezéshez, Skype, Windows Live Messenger  Vizsgáljuk meg, hogy a számítógépünkön milyen közösségi szoftverek találhatók!

61 Ismeretterjesztő előadás Köszönöm a figyelmet!

62 Ismeretterjesztő előadás Ajánlott és felhasznált irodalom  Frank Pálné: Bevezetés az informatikába ISBN 963 7309 00 4  Faránki Gyula: Informatikai eszközök ISBN 963 7309 01 2  Busi Lajos: Számítógépes szoftverek ISBN 963 7309 02 0  Rozgonyi-Borus Ferenc, Dr. Kokas Károly: Informatika középiskolásoknak (2003. Szeged, Mozaik Kiadó)  eTanácsadóknak c. tankönyv ISBN 978-963-85316-9-8


Letölteni ppt "Bevezetés a számítógépes világba Ismeretterjesztő előadás 1. Előadó: Farkas Szilárd eTanácsadó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések