Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ"— Előadás másolata:

1 Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ
MásArc videó- és zenei gyűjtemény Tel: 28/ Nyitva tartás: Hétfő: 9-19 Kedd: 9-18 Szerda: zárva Csütörtök: 9-18 Péntek: 9-19 Szombat: 9-13

2 Előzmények A részleg 1985-ben kezdte meg működését a régi könyvtár épületében, a Juhász Gyula Városi Könyvtárban. Egy kis zeneszobában nyílt lehetőség a bakelit lemezek helyben hallgatására, később (1987-) a kölcsönzésükre is. 1986-tól a videokazetták gyűjtése is elindult, majd 1993-tól érkeztek az első cd-k. Ekkor született meg a MásArc elnevezés, saját mottóval. 2002 jún. 1.: Az új könyvtárépület átadásával jött létre a sajátosan elkülönített elrendezésű, önálló audio-vizuális részleg, a MásArc videó- és zenei gyűjtemény. Kezdetben betűrendes cédulakatalógus tárta fel a gyűjteményt, majd 1995-től a Foxpro adatbáziskezelõ rendszer segítette a munkát, mielőtt teljesen átáltunk volna a Szikla integrált rendszerre.

3 Elrendezés A zenei a földszinten található, mintegy 120 nm-en, elkülönülve az épületet átszelő passzázs másik oldalán. Az elkülönültséget a rendhagyó építészeti előírások adta kényszer szülte. A többi részlegtől való viszonylagos elszigeteltség lehetővé tette, hogy a zenei kialakíthassa sajátos, a megszokottnál ‘zajosabb’ hangulatát.

4 Elrendezés

5 Elrendezés

6 Szolgáltatások A MásArc zenei- és videó gyűjteményének kölcsönzéséhez - a zenei magazinok, illetve könyvek kivételével - egy ún. emelt szintű olvasójegy váltására van szükség, amelynek díja 2009-ben 3400 Ft/év egységesen + az olvasójegy ára, összesen 4400 Ft. A magazinok, könyvek az ’alap’ olvasójeggyel is elvihetők. A kölcsönzés a továbbiakban térítésmentes. Hosszabbítás a honlapunkon egy jelszó használatával intézhető, illetve telefonon is kérhető. Kölcsönzés: DVD 2 db DVD / 2 nap VHS 2 db VHS / 2 nap CD 4 db CD / 1 hét LP 4 db LP / 1 hét Zenei magazinok 1 db / 1hét (a legfrissebb számokat csak hétvégére kölcsönözzük) Zenei könyvek formátumukból kifolyólag elsősorban helyben használhatóak vagy hétvégére kölcsönözhetőek. (Pl. Nick Mason: Pink Floyd: inside out, Képes rock enciklopédia stb.)

7 Szolgáltatások Zene 2000 db CD és 3000 db LP CD Könnyűzene 1080 db
Komolyzene db Jazz db Népzene db Irodalmi felvételek 105 db (csak a megzenésített irodalom, a hangoskönyv CD-ket nem tartalmazza) Film DVD db VHS db A teljes gyűjtemény folyamatos bővítés alatt áll.

8 Szolgáltatások Magazinok
Gramofon - Negyedéves periodicitású klasszikus és jazz folyóirat Muzsika - Havonta megjelenő komolyzenei folyóirat Metal Hammer - Havonta megjelenő hard rock és heavy metal magazin Wan2 - Havonta megjelenő popkultúra magazin

9 Szolgáltatások Helyben használat
Kényelmes körülmények között lehetőség van folyóiratok lapozgatására, illetve kiváló technikai feltételek mellett 10 zenehallgató helyen, 9 csatornán zenét hallgatni. A filmekbe való beletekintés, vagy egy-egy film végignézése két videón, illetve egy DVD lejátszón lehetséges. Tájékoztatás Letölthető webes és elektronikus (katalógus gépen, pendrive-on) katalógusok működtetése, frissítése RTF, PDF formátumokban. (DVD, VHS, könnyűzene, komolyzene, népzene, jazz, irodalom) Folyamatosan hírt adunk az újdonságainkról (CD, DVD), szolgáltatásainkról, a gödöllői és a térségi programokról, valamint a zene-film kultúra eseményeiről a faliújságunkon, a honlapunkon, illetve a Gödöllői Szolgálat c. regionális hetilapban. MásArc tájékoztató brosúra ‘Kívánságfüzet’ (lehetőséget nyújtunk az olvasóknak filmek, zenék kérésére, melyeket visszajelzéssel látunk el) CD - DVD ismertetők, ajánlók készítése a honlapra

10 Szolgáltatások Letölthető webes katalógusok

11 Szolgáltatások zeneajánlók

12 A MásArc videó- és zenei részleg gyűjtőköre Filmek (DVD, VHS)
A kor szellemiségének és technikai elvárásainak megfelelően 2006 óta kizárólag DVD-t gyűjtünk. A filmek gyűjtésénél elsődleges célunk volt a MásArc profil kialakítása. Egy stílus, ami a könyvtáré és az olvasóké. Az állománygyarapítás a következetességre épül. (Legegyszerűbben: Az olvasók tudják mire számíthatnak.) Emellett célunk a szó tágabb értelmében vett ismeretterjesztés és a szórakoztatás. A válogatott családi-, illetve ismeretterjesztő anyag mellett állományunkat elsősorban az igényes szórakoztató műfajból és a művészfilmekből, irodalmi adaptációkból válogatva gyarapítjuk. A gyűjteményben a kötelező olvasmányok adaptációi, a filmklasszikusok és régi filmek, a zenés-koncert filmek, a drámák, a történelmi- kaland és romantikus filmek épp úgy megtalálhatóak, mint a természet- és tudományos ismeretterjesztő, valamint a drog- és az alkoholfogyasztással kapcsolatos prevenciós filmek. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyerekfilmekre, rajz-animációs és bábfilmekre. 2004 őszén kezdtük el a dvd filmek gyarapítását, amit egy kérdőíves közvéleménykutatás előzött meg, feltérképezvén a könyvtárhasználó helyi társadalom igényeit, ismereteit. A végeredmény szerint legnagyobb igény a művész filmekre, majd a filmklasszikusokra, illetve a családi- és játékfilmekre volt.

13 A MásArc videó- és zenei részleg gyűjtőköre Lemezek (CD, LP)
A zeneművészet számos külön ágra oszlik, de mindnek az a célja, hogy a zenét, mint művészetet minden irányban érvényre emelje s vele a közművelődést és a szépérzéket terjessze. A „könnyűzene” és „komolyzene” fogalmak nem képesek lefedni a mai zenei valóságot, mert pontatlanok és eleve értékítéletet hordoznak magukban. A valódi különbség az értékes és értéktelen között, a kereskedelmi zenei tucat termék és az egyedi művészi alkotás között van. Ez a határ pedig nem az egyes műfajok között, hanem a műfajokon belül található. A zenei könyvtáros feladata, hogy ezt a szépérzéket közvetítse megfelelő ismeret, szelektálás és választás alapján. A CD lemezek gyűjtemény szervezésénél elsődleges célunk egy sokoldalú állomány építése. Hasonlóan a filmek gyűjtéséhez, egy stílus, egy profil kialakítása, ami a gödöllőieké. Nem gyűjtünk mindent, így az alapvető, legegyszerűbb kategóriák, gyűjtőfogalmak melyek mentén haladunk: a könnyűzene, a komolyzene, a jazz és a népzene, valamint a zenés irodalmi felvételek és a gyermeklemezek.

14 Állományrendezés A szabadpolcokon csak az üres dvd és cd tokok érhetők el az olvasók számára. A lemezeket a könyvtáros pult mögötti szekrényekben tároljuk leltári szám sorrendben.

15 Állományrendezés CD, LP
A CD lemezeket az erre a célra készült, illetve - a folyamatos gyarapodást követően - az általunk kiegészített állványokon helyeztük el. A hanghordozókat műfaji csoportok szerint, azon belül betűrendben rendeztük el a polcokon. A bakelitek elrendezése hasonlóan szakszerű.

16 Állományrendezés CD, LP

17 Állományrendezés DVD, VHS
A filmeket helyszűke miatt, illetve az olvasók egyszerű és gyors tájékozódása érdekében leltári szám sorrendben rendeztük el a polcokon.

18 Programok Koncertek rendezése, lebonyolítása
A részleg népszerűsítését céloztuk meg, valamint a gödöllői fiatal és nem annyira fiatal, élőzenét kedvelő emberek hasznos kikapcsolódását a jazz zene ifjú művészei által. Csoportfoglalkozások Kisiskolások, óvodások számára. Ünnepekhez, évszakokhoz köthető közös játékokkal, mesefilm vetítésekkel, zenehallgatással. Prevenciós előadások Gödöllői közép és ált. iskolák pedagógusai számára vetítésre ajánljuk a drogtémákat feldolgozó oktató-videókazettáinkat. A vetítések a könyvtár rendezvénytermében valósulnak meg, egy szakértő animálásával. Zenei vetélkedők Kvízjátékok a zene- és filmkultúra területéről. (komolyzenei darabok felismerése, lexikális ismeretek)

19 Programok

20 Programok

21 Programok

22 Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ
MásArc videó- és zenei gyűjtemény Tel: 28/ Nyitva tartás: Hétfő: 9-19 Kedd: 9-18 Szerda: zárva Csütörtök: 9-18 Péntek: 9-19 Szombat: 9-13


Letölteni ppt "Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések