Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Intézményvezetők Szakmai Napja 2009. március 2.. Fővárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégium 1141 Budapest, Mogyoródi út 128.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Intézményvezetők Szakmai Napja 2009. március 2.. Fővárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégium 1141 Budapest, Mogyoródi út 128."— Előadás másolata:

1 Intézményvezetők Szakmai Napja 2009. március 2.

2 Fővárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégium 1141 Budapest, Mogyoródi út 128. vm.patai@t-online.hu

3 Pályázati lehetőségek ♥ a lehetőségek tárháza… ♥ a pályáztatók kritériumai ♥ az intézményünk mire képes (a személyi és tárgyi feltételek, szükségletek)

4 Honnan és hogyan tudható a pályázati lehetőség: ♥ intézményi pályázati figyelők, (Már nem a vezető!) ♥ hírlevél, internet, fenntartói infók, ♥ egyéni felkutatás, baráti kapcsolatok, ♥ fejlett az a szint, amikor az érintett célcsoport önmagától találja meg a lehetőséget, ♥ időt és esélyt nyer, aki gyorsan tölti le, adja tovább – van befogadó is, ♥ a pályáztatási idő meghosszabbítása beszédes üzenet.

5 Egyedül nem megy! „Avagy a társkeresés módja.” ♥ internet a 3, mely gyors, pontos, megbízható- ha működik ♥ intézményi profil önmagunkról ♥ partner(ek) arculatának megismerése ♥ az együttműködési deklaráció eredetiben (postán vagy személyesen) ♥ partnerkeresési szempontok (életkor, fiúk-lányok, sorstársak, közös célok…) ♥ megtaláltuk az igazit!?!

6 Amit a pályázatnak feltétlenül tartalmaznia kell: ♥ a résztvevők köre, ♥ a pályázásra jogosultak köre, ♥ a pályázó személy(ek), ♥ a támogatható tevékenységek, ♥ a pályázati feltételek, ♥ a támogatás mértéke, ♥ a pályázás menete, ♥ a pályázati határidő, ♥ a megvalósulási időszak.

7 Az elvárások: ♥ pontosan körvonalazva a pályázatokat kiíróknál (A probléma, hogy a beadott, elnyert és megvalósult pályázat után hosszú idő telik el, szinte újra kell értelmezni a szakmai és pénzügyi beszámoló kívánalmait.) ♥ tervezés → kényszermódosítás (pl.: madárinfluenza) bejelentési, változtatási igény, kérvény, mindig előtte, engedélyt követően megvalósítva.

8 Formai, alaki követelmények ♥ Mindent kitöltve! Utasítást követve! ♥ Multilaterális partnerkapcsolat esetében minden partner adata szükséges! ♥ Az aláírás cégszerű, általában kettős aláírás, plusz pecsét! ♥ Mi van, ha online pályáztatás a kívánalom? Több példányban nyomtassuk ki!

9 A pályázatíró felelőssége: ♥ „superman”, komplex személyiség lenne a kívánatos (idegen nyelvet beszél középfokon, a szakját szereti, tudja, az informatikához is jól ért) ♥ utazni jobb, fogadni is kell! (utazni szeretünk, az utazó kiválasztása a gond, a fogadó projektek esetében pedig mindenki be tud segíteni) ♥ optimális a 3-4 fő a megírásban, felelősségek tisztázása, projektgazda, projektfelelős, napi és adminisztrációs felelős… ♥ az egész testület bevonása a megvalósításba

10 Megvalósítási időszak ♥ A főfeladatok szétosztása ♥ A részfeladatok tervezése, szervezése; a résztvevők beosztása, folyamatos értékelés, projekt termékek készítése, beszámolók írása; terjesztés…

11 Gondok a megvalósítás pénzügyi részénél: ♥ tudtuk, mit, mennyiből kell kihozni ♥ tervezni nem szabad a legolcsóbb repülőjegyre (fapados) lehetőségek, más módok… ♥ online rendelés, kártyás vásárlás ♥ átváltások → veszteségek → törvényi szabályzók ♥ napi költségek, számlák → a TKA nem kéri, hangsúlyozza is → DE! saját magunk felé kötelező! Ahány projekt, annyi féle!

12 A finanszírozás: ♥ a kiírás és a saját terv egybevetése ♥ a megvalósítási előkalkuláció → egy-két alkalomra koncentrál? → több mobilitás? → folyamatos megvalósítás? ♥ a teljes támogatás → nincs probléma (ilyet már nem tesz a kiíró) ♥ a rész támogatás → módosított költségvetés, a gazdasági hivatal tájékoztatása; visszaküldeni a szerződéssel, csak úgy jön az x százalék ♥ az utófinanszírozás (a gyakorlatunkban nem volt) ♥ a hozzájárulás → önrész → más forrásból a támogatói kapacitás felmérése → az ötletgazdák megvitatják ♥ célszerű folyamatosan emlékeztetőt írni, melyet mindenki aláír ♥ euró vagy forint számla? (Amit lehet!) ♥ kinek a számlájára? (görög,lengyel tapasztalatok) ♥ pénzszállítás, fizetés, de mivel, hogyan?

13 Szerződés ♥ A feltételek áttanulmányozása (nem csak a projektért felelős)! ♥ A feltételek e-mailen továbbküldése az érintettek felé,kinyomtatása. ♥ Aláírások!

14 Nyilvántartás: kinél,hol,miért? ♥ A GH-nál (minden pályázat külön tasakban) ♥ a projekt gazdánál/a pályázatért felelősnél ♥ a gyűjtőhelyen (nem biztos, hogy az az iktatóhely), inkább külön polcon, szekrényen… ♥ praktikus kérdés a pályázat elnyerése előtt vagy után ♥ évente kötegelve, kívülről ráírva, ki írta, mi volt a címe ♥ legyen benne a beszámolót elfogadó dokumentum is!

15 SNI-s diákok a pályázatban ♥ a nemzeti prioritások nyilvántartásában az SNI-s diákok bevonása + pont ♥ nekik sikerélmény, fantasztikus lehetőség (Ők is élvezik, szülői megjegyzés!) ♥ hátrány a projekt partnerek esetében, a szülők nem szívesen veszik… (Pl.:inkább szállodába vigyük, nem akarják a szülőket kitenni…)

16 Szélsőségek, problémák ♥ Nyertünk, de elveszett a partner. Aki a nevét adta, mégsem tudott jönni (mindegy az ok) ♥ Ők nyertek, de mi nem… ♥ Tartalék → szabadidő központ gyűjtötte a résztvevőket (egymást nem ismerték, mi meg pláne!) ♥ 40 fokos hőség itthon → a helyszint áthelyeztük a klub szobából a hátsó kertbe, a fa alá, együtt dolgozva székeket vittünk, külön ásványvízzel láttuk el őket, egy ládával. Körbe ülve, állva, játszva → fantasztikus élmények! Jól zárult!

17 Kérdések ♥ Hogyan nyerjük meg a „magas” pozíciójú vezetőket (információ, vendéglátás…)? ♥ A fogadó projektnél miből vendégeljünk? ♥ Mi van, ha közben elmegy a pályázatot megíró? (Igazgató; és ha egybe esik a két személy???) ♥ Mi van, ha egyes országoknak fogalmuk sincs arról, mi a számla? ♥ Blicceljünk-e külföldön a közlekedési eszközön?(Nem, mert a kint tartózkodási igazolás az érvényesített jegy; lejáratjuk országunkat…) ♥ Mi van akkor, ha a saját anyagunkat elküldtük, de nem tudják kibontani a zip-et? ♥ Az eltérő technikai színvonallal van-e teendőnk? ♥ Hogyan vegyük rá a médiát, hogy érdeklődjön a projektünk iránt? ♥ Mi van a pályázat befejezése után?

18 A végtermékek ♥ Egyre kevesebb beküldendő, de jobban ellenőrizhető anyag! ♥ Web-re feltenni mindent (De melyikre? A saját web-lapra? A külföldire?) ♥ Közkinccsé tenni a kollégiumban, pl.: a könyvtárban, a klubban, az aulában… ♥ Mindenképpen maradjon egy-egy példány a lerakóban!

19 Ajánlások ♥ Részt venni a pályázat- és beszámolóíró szemináriumokon. ♥ Ott kérdezni, bármilyen témában! ♥ Érdemes végigmaradni, mert mások kérdéseiből, és az arra adott válaszokból is sokat tanulhatunk! ♥ Bizonytalanság esetén információ kérése előre a Nemzeti Irodától! ♥ Naponta dokumentálni, vázlatot írni a történtekről! ♥ A fogadó partner minden segítséget adjon meg. ♥ Biztosítás nélkül egy lépést sem! (Nápoly) ♥ Számítsunk a kiszámíthatatlanra!

20 A pályázat eredményessége ♥ Elérte a kitűzött célt → széles körben elterjedt, az eredmény ismertté vált, ♥ sokan vettek részt benne (közreműködők, nézők), ♥ eredményeinkért milyen árat fizettünk, ♥ mennyi energiát fektettünk bele, azaz mennyire voltunk hatékonyak, ♥ mit, mennyit, hogyan és miből tanultunk az eltelt időszakban, ♥ mi is jól éreztük magunkat!

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket: Dr.Patai Kálmánné igazgató vm.patai@t-online.hu


Letölteni ppt "Intézményvezetők Szakmai Napja 2009. március 2.. Fővárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégium 1141 Budapest, Mogyoródi út 128."

Hasonló előadás


Google Hirdetések