Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 2010. évi Borsod-Abaúj- Zemplén megyei árvízi védekezés tapasztalatai a résztvevő tűzoltók szemszögéből Dr. Szabó Péter tű. alezredes Borsod-Abaúj-Zemplén.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 2010. évi Borsod-Abaúj- Zemplén megyei árvízi védekezés tapasztalatai a résztvevő tűzoltók szemszögéből Dr. Szabó Péter tű. alezredes Borsod-Abaúj-Zemplén."— Előadás másolata:

1 A 2010. évi Borsod-Abaúj- Zemplén megyei árvízi védekezés tapasztalatai a résztvevő tűzoltók szemszögéből Dr. Szabó Péter tű. alezredes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2

3

4

5

6 Előzmények – rendkívüli meteorológiai körülmények  2009. decemberétől 8 jelentős árhullám vonult le a Sajón.  A teljes vízgyűjtő terület telítődése, az árvízi szükségtározók befogadóképességének minimálisra csökkent, a vízállások nagyvízi tartományban voltak.  Egymásra futó, a korábbi LNV-ket megközelítő - meghaladó árhullámok érkeztek.  Kiugróan csapadékos május és június.  A csapadékösszegek átlagos visszatérési ideje meghaladta a 200 évet  Helyenként a vízhozamok átlagos visszatérési ideje a májusi – júniusi árvizeket tekintve megközelítőleg 200 év, míg csak a júniusi árvizet számítva 500 év

7 Május – rekordok  A Sajó május 17-én Sajószentpéternél 402 cm-rel tetőzött, 11 cm-rel meghaladva az eddig mért legnagyobb vízszintet.  A Bódva Hidvégardónál szintén május 17-én 305 cm-rel tetőzött, meghaladva az LNV-t 24 cm-rel. Május 18-án Szendrőnél 5 cm-rel haladta meg az eddigi legnagyobb vízállást.  A Hernád május 18-19 közötti időintervallumban tetőzött, csak néhány cm-rel maradt el az eddigi legnagyobb vízállástól. A kialakult hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel a Kormány május 17-én 18.00 órától, Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes közigazgatási területére árvízi veszélyhelyzetet hirdetett ki. A veszélyhelyzet visszavonására május 25-én 18 órakor került sor.

8 Június – újabb rekordok  Június 5-én a Sajó Sajópüspökinél 416 cm-rel tetőzött, meghaladva az eddigi legnagyobb értéket 14 cm-rel. Sajószentpéternél 4 cm-rel volt magasabb az LNV-nél.  A Bódva a májusban beállt rekordot Hidvégardónál 28 cm-rel, Szendrőnél 34 cm-rel döntötte meg.  A Hernád június 6-án Hidasnémetinél 25 cm-rel, Gibártnál 13 cm-rel haladta meg az LNV-t. Gesztelynél közel a 2006-os, eddigi legnagyobb árvízi szint jelentkezett. A Kormány 2010. június 2-án 10.00 órától veszélyhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes közigazgatási területére. A veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültséget rendelt el a Sajó és a Hernád egyes védelmi szakaszaira, valamint a Bódva folyó Hidvégardó-Boldva közötti szakaszára. A veszélyhelyzet 2010. június 17-én 18.00 órakor vesztette hatályát.

9 2010. évi árvízi védekezés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

10 A védekezés számokban  Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 256 -ot kényszerített védekezésre árvíz vagy helyi vízkár.  Mintegy 11.500 magán- és önkormányzati épület volt veszélyben.  Közel 100 ezer ember biztonságát veszélyeztették a megáradt patakok, folyók.  Több mint 3500 ház sérült meg az árvíz alatt, 284 ház dőlt össze vagy vált életveszélyessé, lakhatatlanná.  4643 fő kitelepítése vált szükségessé.  24 napon keresztül, kihirdetett veszélyhelyzetben folyt védekezés  A védelmi céllal megtöltött és felhasznált homokzsákok száma meghaladta a 3,5 milliót.  A csúcsidőszakban, a rendvédelmi szervek állományának helyszínre vezénylésével napi 20 ezren dolgoztak a gátakon.  Az Igazgatóság állományának megsegítésére 254 főt vezényelt át az OKF Főigazgatója a katasztrófavédelem központi és területi szerveitől.  A védekezést az önkormányzati és köztestületi tűzoltóságoktól átvezényelt 931 fő segítette.

11 A 2010. júniusi ár- és belvízi védekezésben résztvevő erők száma

12 Tűzoltók részvétele a védekezésben

13  Az áprilisi speciális védekezési feladatok ellátásában még elegendő volt a megye 9 Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának ereje. Az utómunkálatokhoz (főként szivattyúzás) már szükség volt néhány egység átvezénylésére a szomszédos megyékből.  A májusi esőzések következtében kialakult helyzetben el kellett rendelni a HÖT-ök 24/24 órás szolgálatra való átállását.  A júniusi rendkívüli helyzetben még nagyobb, eddig nem tapasztalt nemzeti összefogásra volt szükség (vízügyi szervek, katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség, civil szervezetek, önkéntesek, lakosság), az erők, eszközök koordinálása a vízügyi igazgatósággal folyamatos egyeztetetést követelt meg.  A júniusi védekezési munkák koordinálására 2010. június 01-én 16.00 órával állt fel a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (MKI) Operatív Törzse, mely 2010. június 17-én 18.00 óráig tevékenykedett. A kezdeti időszakban a saját állomány el tudta látni a feladatokat, majd a helyzet kritikussá válásával szükséges volt annak megerősítése az ország több megyéjéből és az OKF-ről átvezényelt állománnyal.

14 Kritikus 48 óra

15 Kritikus 48 óra – erőn felül a tetőzésig  Az első napokban a gátakra vezényelt tűzoltók 10-15 órán keresztül zsákoltak, pihentetésük, váltásuk és ellátásuk nem volt megoldott.  Az információk és utasítások nem jutottak el a beavatkozókhoz.  Vezénylések.  Az erők és eszközök nem egy helyen, egy időben álltak rendelkezésre.

16 Tetőzés – elhúzódó védekezési feladatok

17  Hosszú idejű megfeszített védekezés, nagy területen.  „Vak gátak” – felesleges munkavégzés, koordinációs problémák, lakosság önkényes védekezése.  Segítségnyújtás az élet- és anyagi javak mentése, kitelepítések során, az élelmezésben, segélycsomagok osztásában.

18 Levonulás

19 Levonulás  A védekezés utolsó napjaiban a tűzoltók szivattyúzási feladatokat végeztek.  Több mint 100 szivattyú működtetése.  Tankolás, karbantartás.  Fertőtlenítés.  Mentesítés.  Vízszállítás fertőtlenítéshez, mentesítéshez.  Fertőtlenítő anyagok szétosztása.  Kárbecslés a Kormányzati kárenyhítéshez.  Vis maior eljárások (több mint 600).

20 Normalizálás

21 Normalizálás  Az összedőlt házak újjáépítése, illetve lakás vásárlás a kormányzati kárenyhítés keretében.  A többezer sérült ház helyreállítása A karitatív szolgálatok segítségével.  A természetbeni és pénzbeli felajánlások fogadása és elosztása a HUB koordinálásában.  Az ár levonulását követő száradás miatti károsodások folyamatos felmérése, kezelése.

22 Visszacsatolás

23 Visszacsatolás  Árvízvédelmi komplex kormányzati beruházások. - Védművek Felsőzsolca, Ónod, Nagycsécs körül, - Zápor-és vésztározók a Bódván, - Mederkotrások a Hernádon, a Sajón és a Bódván.  Vízkár-Elhárítási Tervek elkészítése 98 településre.  Bevetés Irányítási Terv elkészítése.  A 112 új polgármester, önkéntes csoportok és civil szervezetek felkészítése.  Megyei Rendeltetésű Mentőszervezet (142 fő) felállítása.  EU-s monitoring projektek a Bódvára és a Hernádra.

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A 2010. évi Borsod-Abaúj- Zemplén megyei árvízi védekezés tapasztalatai a résztvevő tűzoltók szemszögéből Dr. Szabó Péter tű. alezredes Borsod-Abaúj-Zemplén."

Hasonló előadás


Google Hirdetések