Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sugárterápia folyamata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sugárterápia folyamata"— Előadás másolata:

1 A sugárterápia folyamata
V. Betegpozicionálás Alapvető fontosságú a szerepe a sugárterápiában: A CT felvétel készítésekor megjelölt referenciapont alapján a tervezés során definiált „target pont” (a tervezett mezők tengelyinek metszéspontja) megjelölése. Gyors, megbízható betegpozicionálás a kezelő helységben. VI. A kezelés Lineáris gyorsító: Betegpozicionálás lézerjelek segítségével Multi-leaf kollimátor – individuális alakú mezők Mezőellenőrzés: film vagy elektronikus portkészítő eszköz Többmezős besugárzás – szekvenciális „Record and verify” rendszer IV. 3D Besugárzás-tervezés Célja: az optimális besugárzási terv megtalálása. Előírt dózis a céltérfogatokra, maximális rizikószerv védelem. Alapja: a beteg anatómiáját szimuláló 3D modell. III. Tumor lokalizáció A modern 3D besugárzás-tervezéshez a CT szeleteken meg kell határozni a fontosabb struktúrákat: Céltérfogatok (GTV, CTV, PTV) és rizikószervek (OARs) II. Képalkotás A konformális sugárterápiában komputertomográfia (CT) vizsgálat elengedhetetlen a 3D besugárzás-tervezés folyamatához. Funkcionális képalkotás (MRI, PET, SPECT) hasznos lehet a céltérfogatok minél pontosabb meghatározásához. I. Betegrögzítés A modern besugárzási technikák alkalmazása meredek dózisgradiens a céltérfogat és a környező szervek között a reprodukálható betegrögzítés létfontosságú a sugárterápiában. Beállítási pontatlanság – aluldozírozás a céltérfogatban, túldozírozás a normál szövetekben.

2 Komputertomográfia (CT)
Képalkotás szerepe a besugárzás-tervezésben: A céltérfogatok és a rizikószervek bekontúrozásán alapuló 3D modell szükséges a besugárzás-tervezéshez optimális nyalábirányok. A dózisszámítás a CT képek denzitás értékein alapszik. Dózis-térfogat hisztogramok a céltérfogatokra és a rizikószervekre optimális terv kiválasztása. A 3D anatómiai modell szükséges a pontos betegpozícionáláshoz a besugárzó eszköznél. Komputertomográfia (CT) Betegrögzítés A bizonytalanság eredhet - A beállítási pontatlanságból - Szervmozgásokból és - változásokból Követelmények a betegrögzítő eszközzel szemben - Jó reprodukálhatóság. - Kompatibilitás a képalkotó eljárásokkal. - Praktikus, könnyű használat. - Kényelmes a beteg számára. Termoplasztikus maszk, referencia pontok!

3 3D modell Kontúrozás Kontúrozás Besugárzás-tervezés
Kétfajta struktúra meghatározása szükséges: A céltérfogatok Rizikószervek (OARs), melyek védendőek. GTV, CTV, PTV GTV - Gross Tumor Volume Makroszkópos tumor, jól elkülöníthető a képalkotó eljárásokkal. CTV - Clinical Target Vomume (GTV+margó) tartalmazza a mikroszkópikus daganatsejteket is. PTV - Planning Target Vomume (CTV+margó) figyelembe veszi a beállítási pontosságból és a szervmozgásból származó bizonytalanságokat Kontúrozás 3D modell Besugárzás-tervezés Elsődleges cél: Jól definiált homogén dózis a céltérfogatokban. Másodlagos cél: a rizikószervek dózisát minimalizálni. A tervezési folyamat: optimális mezőirányok meghatározása. (rizikószervek elkerülése) mezőalak illesztése a céltérfogat alakjához (minimalizálni a dózist a környező egészséges szövetekben). több különböző irányú mező alkalmazása az optimális dóziseloszlás érdekében (alacsonyabb dózis a normál szövetekben. a mezők (dózis) összegződnek a céltérfogatban.

4 Tipikus besugárzási technikák
Opponáló tangenciális mezők Elsősorban teljes emlő besugárzás technikája. 4-mezős BOX-technika Többnyire prosztata, rectum, nőgyógyászati daganatok terápiája során. Opponáló laterális mezők Főként teljes koponya, esetleg fej-nyak tumorok besugárzásához.

5 Mezőellenőrzés Film vagy elektronikus port készítő eszköz (EPID) lehetőséget ad a beteg pozíciójának ellenőrzésére. Port felvétel – DRR összevetése. CFD CLD CFD CLD


Letölteni ppt "A sugárterápia folyamata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések