Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Osteoporosis A néma járvány. Definíció Az a csontanyagcsere-betegség, amelyben a csontszövet mennyisége oly módon fogy meg, hogy a megmaradó csontszövet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Osteoporosis A néma járvány. Definíció Az a csontanyagcsere-betegség, amelyben a csontszövet mennyisége oly módon fogy meg, hogy a megmaradó csontszövet."— Előadás másolata:

1 Osteoporosis A néma járvány

2 Definíció Az a csontanyagcsere-betegség, amelyben a csontszövet mennyisége oly módon fogy meg, hogy a megmaradó csontszövet – a szervetlen és szerves anyag aránya tekintetében – az eredeti csontszövethez képest eltérést nem mutat. Ez nem csupán mennyiségi változást jelent, a csonttömeg csökkenése a csontok fokozott törékenységéhez vezet.

3 WHO definíció: csontritkulásról beszélünk, ha a csontdenzitás legalább a szórás 2,5-szeresével elmarad a fiatal, felnőtt, fehér nők átlagértékétől. A csontritkulást „néma járványnak” is szokták nevezni, mert nem ritkán az első tünet, ami a beteget orvoshoz irányítja, az maga a csonttörés.

4 A csont szerkezete, az osteoporosis kialakulása Csontszövet Rugalmassság: szerves vegyületek (35%) Mechanikai szilárdság: szervetlen sók (65%)

5 Osteoporosis egyensúly felborulása csontbontás fokozódásaelégtelen csontképzés

6 egészséges csont osteoporotikus csont

7 Mivel a csontveszteség a kezdeti csúcscsonttömegből indul ki, ez nagyon fontos tényező az osteoporosis kialakulása szempontjából. A csúcscsonttömeget 70%-ban örökletes tényezők határozzák meg, a környezeti hatások 30%-ban befolyásolják.

8 Primer osteoporosis •I. típusú: posztmenopauzás •II. típusú: szenilis Szekunder osteoporosis : A csontritkulás valamilyen betegség következményeként jön létre – Cushing-szindróma – cirrózis – inzulindependens diabétesz – idült vesebetegség – tejfehérje-intolerancia – felszívódási zavarok – alkoholizmus – hosszan tartó szteroid kezelés

9 Tünetek: – hátfájás, gerincfájdalom – mellkas, végtagok fájdalma – csonttörés A betegség leggyakrabban a gerinc alsó háti és deréktáji szakaszát érinti. A porózussá vált csigolyatestek a legkisebb traumára, pl. köhögés, tüsszentés, vagy kis súly emelésének hatására is összeroppanhatnak (ún. kompressziós törés). Ezt a folyamat éles háti vagy deréktáji fájdalommal jár. Többszöri ismétlődéskor fokozódik a háti görbület, a testmagasság csökken. Ezen kívül jellemző még a combcsont és a csukló törése.

10 Alacsony csonttömegre hajlamosító tényezők – női nem – időskor – ösztrogénhiányos állapotok – fehér bőr – alacsony testtömeg – osteoporosis családi halmozottsága – dohányzás – korábbi csonttörések – nem megfelelő összetételű táplálkozás – mozgásszegény életmód

11 Prevenció •Cél: minél nagyobb csúcscsonttömeg elérése •Megfelelő táplálkozás kalcium, egyéb ásványi anyagok (magnézium, cink, mangán, réz), fehérje, C és D vitamin, laktóz jelentősége •Fizikai aktivitás

12 Korosztályi sajátosságokVárható következmények DivatfogyókúrákElégtelen kalcium- és vitaminfogyasztás Hagyományostól eltérő táplálkozási irányzatok: vegetarianizmus szigorúbb irányzata Kalcium-, laktóz- és fehérjehiányos,rostban túlzottan gazdag táplálkozás Bőséges üdítőital-fogyasztásMegnövekedett foszforfogyasztás Anorexia nervosa, bulimia nervosa Elégtelen tápanyagfelvétel

13 kalciumszükséglet (mg / nap) Fiú 11-18 év1000-1200 Lány 11-18 év1000-1200 Felnőtt 19-59 év800-1000 Felnőtt 60 év felett1000 Terhes nő1200 Szoptató nő1200 Kalciumszükségletre vonatkozó ajánlások Magyarországon

14 Tej és tejtermékekHalakZöldségek, gyümölcsök Tej 120Busa 130Paraj 133 Trappista sajt 600Fogas 210Banán 110 Ementáli 800Olajos hal 270Mák 968 Kalciumforrások (mg/100 g) A legjobban hasznosuló kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek, amelyekben a nagy kalciumtartalom a hasznosulását segítő laktózzal és D-vitaminnal párosul. A húsok közül csak a halak kalciumtartalma emelhető ki, egyéb húsokban ez az elem nem jellemző. Bizonyos zöldségek és gyümölcsök is jó kalciumforrások, de egyes, a növényekben előforduló anyagok (oxalát-, fitát-, rosttartalom) rontják annak felszívódását.

15 A foszfor szerepe A foszfor nagymértékben ronthatja a kalcium felszívódását. A kalcium és a foszfor optimális aránya 1:1 - 1:1,5. Az ettől eltérő arány rontja a kalcium-anyagcserét. Nagy foszfortartalma van a húsoknak, a belsőségeknek, a tejnek, a sajtoknak és a hüvelyeseknek, az italok közül pedig a kólának. Mivel a kólának emellett nincs kalciumtartalma, a csontritkulás megelőzése érdekében kívánatos lenne fogyasztásának csökkentése. Különösen rossz hatású, ha a gyerekek tej helyett fogyasztják.

16 Kezelés •Mozgásterápia (közepes terhelés) fájdalomcsökkentő hatás •Gyógyszeres kezelés – hormonpótló készítmények (a menopauza utáni állapotokra) – szintetikusan előállított csontanyagcserét befolyásoló hormonok (kalcitonin) – D-vitamin készítmények – biszfoszfonátok (a csontot lebontó sejteket gátolják) – fluorid készítmények (a csontépítő sejtek aktivitását fokozzák) – sejtfal szintjén ható készítmények (ún. receptor modulátorok; hiányzó ösztrogénhez hasonló hatás)

17 Irodalomjegyzék •Táplálkozás - Diéta, szerk. Dr. Barna Mária, Budapest, Medicina Könyvkiadó Rt., 1996. 48. fejezet Dr. Balogh Zsolt: Mozgásszervi betegségek diétás kezelése 328. o. •Gyakorlati dietetika, szerk. Veresné Bálint Márta, Budapest, Semmelweis Egyetem- Egészségügyi Főiskolai Kar, 2004. 7. fejezet: Mozgásszervi betegségek - Osteoporosis 200-205. o. •Kórélettan, szerk. Szollár Lajos, Budapest, Semmelweis kiadó 1996. Đr. Polgár Veronika: Az emberi test funkcionális szerveződése 50. o. •Belgyógyászat - Tömör összefoglalás, szerk. Ifj. Dr. Petrányi Gyula, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2006. Dr. Bálint Géza: A csontok betegségei / Osteoporosisok 448-450. o. •Új diéta - A magyar dietetikusok lapja, Az osteoporosis kialakulásának belgyógyászati háttere www.ujdieta.hu/index.php?content=41 •A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság hivatalos weboldala, www.osteoporosis.hu

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Osteoporosis A néma járvány. Definíció Az a csontanyagcsere-betegség, amelyben a csontszövet mennyisége oly módon fogy meg, hogy a megmaradó csontszövet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések