Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tudnivalók az önkéntességről, az Önkéntesség Európai Évéről

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tudnivalók az önkéntességről, az Önkéntesség Európai Évéről"— Előadás másolata:

1 Tudnivalók az önkéntességről, az Önkéntesség Európai Évéről
Központban az önkéntesség Szombathely 2011. április 8. Önkéntes Központ Alapítvány F. Tóth András

2 Önkéntesség fogalma Szabad akaraton alapul,
anyagi ellenszolgáltatás nem (csak költségtérítés) jár érte, szűkebb baráti vagy családi körön kívül végzik, továbbá valamilyen formában a közjót szolgálja.

3 Tisztuló fogalomrendszer!?
Az önkéntes tevékenység egyre több ember számára elválik a társadalmi munka fogalmától. Egyre többen tudják megfogalmazni maguknak személyes szinten, az önkéntes tevékenységben rejlő értékeket, illetve a személyes érdekeket. (tudás készség elsajátítása, közösséghez tartozás, munkatapasztalat szerzés, személyes jóérzés)

4 Egyéni motivációk Az önkéntesek összetett motivációk alapján vesznek részt a programokban, de jellemzően egyre ritkább a hosszú távú elköteleződés. A „hagyományos” önkénteseket kiszorítják az „új típusú” önkéntesek?! Ezzel együtt nő az érdeklődök száma, de a szervezeteknek és intézményeknek be kell rendezkedniük rövidebb ideig elköteleződő „segítőkre”.

5 Hazai helyzet (KSH adatok)
A felnőtt lakosság 40% végez valamilyen önkéntes tevékenységet, de csak % tevékenykedik rendszeresen és formális keretek között. 2009-ben több mint 427 ezer önkéntes segítette a jellemzően civil szervezetek munkáját. A segítők összesen 60 millió óra önkéntes munkát végeztek, ezzel 56 milliárd forintot takarítottak meg a szervezetek számára.

6 Fordulópontok az önkéntesség hazai fejlődésében: 2001 Önkéntesek Nemzetközi Éve és 2005, az önkéntes törvény elfogadása 2005. október 1. óta hatályos a Közérdekű önkéntes tevékenységről szóló évi LXXXVIII. törvény, 2005. szeptemberétől létezik az Önkéntes Központ Hálózat, önkéntes menedzsment képzői kör alakul, elindul az ÖTLET program, egyre több szervezet indít jól szervezett önkéntes programot a civil szervezetek mellett az intézményi kör is egyre fontosabb önkéntes fogadóvá válik.

7 ÖEÉ hazai előzmények 2001 Önkéntesek Nemzetközi Éve (ENSZ)
Eredmények az elmúlt évekből Önkéntesek Napja, Önkéntes törvény (Köt.), Önkéntes Központ Hálózat, ÖTLET program, Önkéntesség Fejlesztésének Magyarországi Stratégiája , Önkéntesség elterjesztése (TÁMOP Önindító program) Speciális önkéntes programok (KÖZÖD,Kórházi önkéntesség,EVS) ÖEÉ előkészítő munkacsoportok 2010-ben: szabályozási környezet, képzés-oktatás, népszerűsítés, vállalati, esélyegyenlőségi

8 Európai „hivatalos” előzmények
Európai Önkéntes Központ (CEV): Kiáltvány az Európai Önkéntesség Tevékenységről 2006 Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság: 2006/C 325/13-as jelentés Európai Unió Ifjúsági Minisztereinek Tanácsa: 14427/07-es számú határozat Régiók Tanácsa, Contribution of Volunteering on Economic and Social Cohesion (2008) c. anyag Európa Parlament az A6-0070/2008-as számú un. Harkin jelentés, majd a 30/2008-as Írásos Nyilatkozat Európai Unió Tanácsa 2010/37/EK számú határozata, jan. 22.

9 Hivatalos célkitűzések
Az európai év általános célja, hogy – elsősorban a tapasztalatok és a helyes gyakorlatok cseréjén keresztül – ösztönözze és támogassa a Közösséget, a tagállamokat, a helyi és regionális hatóságokat abban, hogy megteremtsék az Európai Unióban az önkéntes tevékenységeknek a civil társadalom számára ösztönző feltételeit, valamint hogy növelje az önkéntes tevékenységek láthatóságát az Európai Unióban.

10 Az európai év célkitűzései 1.
1. Az önkéntességet támogató környezet kialakítása az EU-ban – (…)az önkéntes tevékenységek előtt álló, meglévő akadályok felszámolása. 2. Az önkéntes tevékenységek szervezőinek megerősítése az önkéntes tevékenységek minőségének javítása érdekében – (…) a hálózatépítés, a mobilitás, az együttműködés és a szinergiák uniós szintű ösztönzése a civil társadalmon belül, illetve a civil társadalom és más ágazatok között.

11 Az európai év célkitűzései 2.
3. Az önkéntes tevékenységek elismerése – a megfelelő ösztönzők támogatása (…), továbbá annak elérése, hogy (…) elismerjék az önkéntes munka során szerzett készségeket és kompetenciákat. 4. Az önkéntesség értékének és fontosságának tudatosítása – a figyelem felhívása általában az önkéntességre, mint a civil részvétel megnyilvánulására, amely hozzájárul a minden tagállam közös érdekét képviselő kérdésekhez, mint például a harmonikus társadalmi fejlődéshez és a társadalmi kohézióhoz.

12 EYV Alliance célok, feladatok
Európai civil társadalmi koordináció Fehér könyv az önkéntességről előkészítése Általános mobilizálás és kapacitásépítés

13 EYV Alliance által koordinált EU szintű munkacsoportok
Önkéntesség minősége Önkéntesség jogi szabályozása Önkéntesség infrastruktúrája Önkéntesség elismertetése Önkéntesség (gazdásági) értéke Vállalati önkéntesség

14 Önkéntesek Európai Éve (ÖEÉ) magyarországi megvalósítás struktúrája:
(KIM, Civil Kapcsolatok Főosztálya) Koordinációs „iroda” Önéntesek Európai Éve Nemzeti ÖEÉ, Nemzeti Koordináló Testület - KIM (Civil koordináció és Kormányzati kommunikáció, NEFMI oktatásügy és esélyegyenlőség (szociális ügyek), KÜM elnökségi kommunikáció - 4 fő civil delegált (BELA Alapítvány, ÖKA, Századvég, Pozitív Egyesület) ÖEÉ Struktúra Európai Bizottság, Kommunikációs Főigazgatóság ÖEÉ megvalósításáért felelős egysége ÖEÉ Brüsszeli koordinációs (Alliance) civil iroda + EU szintű munkacsoportok Európai Bizottság, Magyar Delegáció KÜM, EU kommunikációs főosztály (elnökség) ÖEÉ Nemzeti Koordinációs Iroda (KIM Civil Kapcsolatok Főosztálya) + KIM Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság

15 Nemzeti Koordináló Testület (NKT) és Nemzeti Program
Az NKT Magyarország Nemzeti Programjának végrehajtásáért és az Európai Év kommunikálásáért felelős hazai, szakmai testület A Nemzeti Koordináló Testület tagjai: Dr. Latorcai Csaba (elnök) - helyettes államtitkár, KIM Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Barthel-Rúzsa Zsolt - igazgató, Századvég Civil Akadémia Böszörményi Nagy Gergely - főosztályvezető helyettes, KIM Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság F. Tóth András - ügyvezető igazgató, Önkéntes Központ Alapítvány Dr. Komlóssy Gyöngyi - főosztályvezető helyettes, KÜM EU Elnökségi Kommunikációs Főosztály Kosinszky Zsuzsanna - társadalmi és civil kapcsolati referens, NEFMI Oktatási Államtitkári Kabinet Mikulás Franciska - főosztályvezető, NEFMI Szociális, Család- és Ifjúságügyi Államtitkárság, Esélyegyenlőségi Főosztály Szűcs Balázs – elnök, Budapesti Egyetemi Lelkészség Várdai Márta - elnök, Pozitív Országos Szakmai Egyesület

16 Az Európai Év Nagykövetei
Vajda Attila kenus, Feke Pál, Junior Príma-díjas színművész Miklósa Erika, Liszt Ferenc-díjas operaénekes

17 Kiemelt Uniós programok az Év keretei között
Európai Turné: Az önkéntesek egy éven keresztül járják az Unió tagországait, és körutazásuk minden egyes állomásán népszerűsítik munkájukat, valamint kapcsolatot teremtenek a politikai döntéshozókkal és a nyilvánossággal. Európai Staféta: 27 önkéntes „közvetítő” riporter kíséri nyomon 54 önkéntes szervezet munkáját, és készít audio-, video-, illetve írott riportokat, amelyek a média sugároz majd. Év végén a riportokat összesítik, és az azokból összeállt sugárzási minőségű dokumentumfilm bemutatja az Évet és a Turnét. Négy tematikus konferencia 2011 során az önkéntességgel kapcsolatos fő kérdések kiemelésére - Policy makers az elismertetés kapcsán (Budapest) - Önkéntes agora (Brüsszel) - Szervezeti jó gyakorlatok (Athén) - Zárókonferencia (Varsó)

18 A Nemzeti Program alapján a legfontosabb magyarországi események:
1. Hivatalos európai megnyitó és Önkéntes Turné A nemzetközi Turné második állomása Magyarország volt: a rendezvény keretében január között a budapesti Millenáris Teátrumban hét napos programsorozat indult. 2. Nemzetközi konferencia az önkéntességről (Századvég Civil Akadémia ) Az „Európai Civil Találkozó 2011” kiemelt szakmai konferencia a magyar EU elnökséghez kapcsolódóan. A konferencia középpontjában az aktív állampolgárság és az önkéntesség gondolata áll, ezt négy szekciótéma dolgozza fel a két nap alatt. 3. Megyei rendezvénysorozat: ROADSHOW a megyeszékhelyeken is lehetőség nyíljon a személyek és szervezetek bevonására, tájékoztatására. 4. Ünnepélyes záró és sajtótájékoztató az önkéntesség napján A Varsóban megrendezendő hivatalos európai záróeseménnyel párhuzamosan. 5. Középiskoláknak meghirdetett Társadalmi Szolidaritás program (TÁRS) A pályázati úton induló közösségi szolgálat lényege, hogy éves diákok pedagógus és civil szakemberek segédletével, illetőleg irányítása mellett egyénileg vagy csoportosan 30 óra az önkéntességhez is kapcsolható társadalmi szolidaritást erősítő közösségi szolgálatot teljesítsenek a tanórán kívüli foglalkozás keretében.

19 Egyén népszerűsítő programok események
KÖZÖD Önkéntes Fiatalok Napja, április 16. Köz-Jó tett, április 7 – 21. Konferencia a vállalati társadalmi önkéntességről, május 19. TEszedd Program, május 21. Önkéntesek Napja, június 5. Önkéntesek Hete, június 4. – 12. Megyei Roadshow (június – szeptember) Állampolgári Részvétel Hete szeptember 72 óra kompromisszumok nélkül, október hónap Egymillió csillag, december 4 – 11.

20 Nemzeti Önkéntes Stratégia megalkotása
Az év kertében a NEFMI Esélyegyenlőségi Főosztálya koordinációjával egy átfogó önkéntesség fejlesztési stratégia kerül kialakításra Bevonásra kerülő érintettek a civil, vállalati szektor, közigazgatás és egyházi szervezetek képviselői Folyamat hivatalos indítása április egy fórum keretében; nyáron társadalmi egyeztetés; várható parlamenti elfogadás december végén

21 Kapcsolódás az ÖEÉ Info Pontokhoz és az Önkéntes Centrum hálózathoz
A TÁMOP Önkéntesség elterjesztése Magyarországon c. programjának köszönhetően mára minden megyében van önkéntességet támogató szolgáltató iroda Az Év keretében ÖEÉ Info Pont címpályázat került kiírásra megyénként egy szervezet számára

22 Hasznos linkek Európai szinten www.europa.eu/volunteering
Hazai szinten

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tudnivalók az önkéntességről, az Önkéntesség Európai Évéről"

Hasonló előadás


Google Hirdetések