Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében."— Előadás másolata:

1 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében (Előadás vázlata)

2 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében I. Magyarországon mély társadalmi válság alakult ki az elmúlt húsz év alatt Maga a rendszerváltásnak nevezett nagy átalakulás is részben annak következménye, hogy az előző rendszer mély gazdasági és társadalmi válsága az akkori politikai-hatalmi rendszert is válságba sodorta Maga a rendszerváltás békésen zajlott le, de további gazdasági és társadalmi válság követte/kísérte: A 90-es évek elején a termelés, a GDP csökkent, a munkanélküliség 10 % fölé ugrott, az infláció évi 36 %-ra nőtt, a reálkeresetek csökkentek, a lakosság lakásfenntartással kapcsolatos eladósodása nőtt A lakásépítés már 1975-től (ekkor 100.000 lakás/év) folyamatosan csökkent egészen 1999-ig (20.000 lakás/év)

3 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében DE egy idő után fokozatosan elkezdődött egy konszolidáció, felfele ívelés: A Bokros-csomagot követően, 1996/7-től évi 4-5 %-kal nőtt a GDP A reálkeresetek elkezdtek nőni A GDP arányos államadósság folyamatosan csökkent A munkanélküliségi ráta az 1993-as 11%-ról 2001-re 6 % alá csökkent A lakásépítés 1999-től (20.000 lakás/év), elkezd emelkedni 2004-ig (44.000 lakás/év)

4 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében Ez a konszolidáció tört meg a 2000-es évek elején Magyarországon: 2001-től a GDP arányos államadósság az addigi csökkenés helyett elkezdett nőni 2001-től nő a munkanélküliségi ráta, az akkori 6 %-ról 2010-ben ismét 10 % fölé emelkedett 2006-tól visszaesett a GDP növekedése, majd csökkenésbe kezdett 2006-tól a reál keresetek is elkezdtek csökkenni A foglalkoztatottak aránya 1998-tól 2006/7-ig növekedett, ekkor elkezdett csökkenni (58- 62,6 %) (a cél 74%) 2008 közepéig az Euro 240-260 Ft között mozgott, ezt követően a 280-300 Ft/euro szintre gyengült A lakásépítés 2004-től (44.000 lakás/év) zuhan: 2011-ben 12.000 lakás/év, ez száz év óta a legalacsonyabb építés

5 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében A rendszerváltáskori mély gazdasági-társadalmi válságot követő konszolidációnak a megtörése súlyos politikai válsághoz vezetett 2006/2008- ra, mely a mai napig tart A válságot kísérő társadalmi folyamatokat érzékelve/jelezve folyamatosan - „vészmadárként” – figyelmeztettünk a várható/logikus következményekre, a gazdaságiakra, a politikaiakra… Süket fülek mindenhol Feltehetjük a kérdést: Hogyan sikerült az így előállt újabb válsághelyzetet kezelni, miközben a világgazdaságban is mély válság alakult ki? Válság-kezelés: új felismerések, alkalmazkodási stratégiák születtek Európában, de vajon hazánkban is?

6 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében II. Hazánkban az egyik legrosszabb forgatókönyv: mindenki mindenki ellen lett uszítva  Jobb módúak - Szegények (példa erre az egykulcsos adózási rendszer)  Dolgozók és munkanélküliek (közmunka rendszer, csökkent munkaképességűek támogatásának átalakítása)  Szakmák szakmák ellen (rendészeti dolgozók, pedagógusok, egészségügyben dolgozók, közalkalmazottak)  Fiatalok – idősek (példa erre az egyetemisták, az erőltetett nyugdíjazások)  Gyerekesek – gyerektelenek (példa erre a családi kedvezmény adózási rendszer, egyetemisták)  Nem romák - romák – (…)

7 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében A mindenki szembeállítása mindenkivel: integráció helyett a további dezintegráció irányába mutat Ez jelenik meg a nagypolitikai színtéren is Ettől retten meg Európa is Fel sem tudjuk mérni, hogy a társadalmi kohézió verbális meggyengítése - többek között - milyen konkrét gazdasági károkat is okoz, mennyibe kerül ennek reparálása, a meggyengült kohézió megerősítése, például EU-s támogatásokból.

8 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében III. Közben: Talán soha ennyire nem volt a nagypolitika előterében a lakásszegénység A.Devizahitel-adósok – intézkedések, kilakoltatási moratórium B.Hajléktalanok/fedél nélküliek – alaptörvényig… C.Rezsifizetésre képtelenek - rezsicsökkentés Ez azt mutatja, hogy ezek a problémák valamennyire ismertek is és fontosak is a politikának Azonban inkább vagdalkozás verbális vagdalkozás,demagógia elszigetelt, differenciálatlan, ötletelő intézkedések kőkorszakbeli eszközökkel farigcsálás…

9 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében A. Devizahitel-adósok – Ahelyett, hogy megtörtént volna a szembenézés azzal, hogy amikor berobbant a devizaalapú lakáshitelezés, akkor  A forinthitelek kamattámogatásának a növekedése szétrobbantotta volna a központi költségvetést,  A forint sokkal erősebb volt, a devizahitelek sokkal kedvezőbbek voltak,  Mindenki azt kommunikálta, hogy néhány év múlva bevezetik az Eurót, Euróban kapjuk majd a fizetésünket  A munkanélküliség sokkal alacsonyabb volt,  Növekedett a gazdaság  És persze voltak felelőtlen hitelezők és hitelnyújtók is DE mindez néhány év alatt valóban megváltozott És ehhez szisztematikus segítő eszközöket kellett volna kidolgozni (mint máshol), pl. a magáncsőd intézményrendszerét…, de másokat is ehelyett  különleges extra bankadókat vezettek be  megadóztatják a banki műveleteket  szelektív kilakoltatási moratórium és ennek hosszabbításai  összehangolatlan kedvezmények a devizaadósok egyes csoportjainak összeugrasztották a bankokat és a lakosságot az adósokat és a nem-adósokat

10 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében B. Hajléktalanok/fedél nélküliek – alaptörvényig… Ahelyett, hogy megtörtént volna a szembenézés azzal, hogy a hajléktalanság  Nem csak a fedélnélküliség problémája, hanem a szociális lakáspolitika és az összehangolt segítő rendszerek hiányából adódó élethelyzet  Csak sokéves, szisztematikus lépések sorozatával lenne csökkenthető  Az egyén felelőssége mellett számos más szereplő, szervezet felelőssége is a változtatás, a megelőzés ehelyett  legfeljebb elszigetelt nagy EUforrású programok folytak, melyekhez cseppet sem illeszkedik a hazai szabályozás, finanszírozás – utóbbi fejlesztése elmaradt, vagy éppen egyes EUforrású programok növelik a károkat, a problémákat (lásd Kenyszi)  legfeljebb a fővárosban történt nagyobb hajléktalanellátás-fejlesztés, a legalább annyira érintett vidéki, elmaradott régiókban szinte semmi és ráadásul összeugrasztották a hajléktalanokat a lakásban lakókkal a segítő intézményeket a segítő társadalommal az érdekvédőket a kormányzati szervezetekkel

11 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében C. Rezsifizetésre képtelenek - rezsicsökkentés Ahelyett, hogy megtörtént volna a szembenézés azzal, hogy a rezsifizetési problémák hátterében ott találjuk  Az árszabályozás megoldatlan problémáit  A társadalmi kontroll intézményeinek kialakulatlanságát  A fogyasztóvédelem hiányosságait  Az alacsony jövedelmeket és a szociális transzferek alkalmatlanságait  A lakhatási támogatás továbbfejlesztésének elmaradását  Az ismételt tömeges munkanélküliséget  A kialakult devizahiteles fizetőképtelenségi problémákat  Stb.stb. Mindezek megint csak szisztematikus eszközfejlesztést, problémamegoldást igényeltek volna EHELYETT Elkezdődött az egységesen 10%-os rezsicsökkentés Összeugrasztva ezzel a közszolgáltatókat és az igénybe vevőket A szolgáltatókat egymással A nagyfogyasztókat és a kisfogyasztókat A még fizetőket a már nem fizetőkkel

12 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében Diagnózisom szerint: Gyakran a piacszabályozás gyengeségei, kialakulatlansága miatt születtek unortodox, vagdalkozó „megoldások”, kőkorszakbeli eszközökkel farigcsálás Itt nem feledkezhetünk meg ennek egyik részeként a szociális szabályozás gyengeségeiről sem. Visszatérve: úgy látom, hogy a különböző politikai szereplők ma Magyarországon nem tudnak kitérni a tömeges lakhatási szegénység érzékelése és kezelése elől – még ha ez igen szelektív is, egyes jelenségek/problémák olykor felnagyítódnak, mások elfeledődnek -, azonban az alkalmazott, vagy éppen javasolt/követelt eszközök bárdolatlanok, differenciálatlanok, nem végiggondoltak.

13 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében IV. Végül néhány szó, EU-s pénzek óriási pazarlás, sőt károk A szakmai szempontok sokkal erőteljesebb képviselete, a nem-kormányzati szervezetek hangsúlyosabb részvétele a programok tervezése (PEMCS), kiírása, monitorozása során Együttműködések támogatása Folyamatok támogatása Segítő rendszerek, eljárások, rendszerfejlesztés támogatása EU-s programok és hazai szabályozás/finanszírozás/szervezeti rendszer összehangolása Transzparencia, disszeminálás erősítése (mai hiányok) Elvek/célok/értékek összhangja? Hova lehetne beruházni – csak példák Intézményrendszer átalakítása, nem csak,de fontos: kitagolás Szükségletfelmérés intézményrendszerének, eljárásainak átalakítása Képzés Energiahatékonysági programokba Magáncsőd intézményrendszere, kialakítása, humáninfrastruktúrája Arccal felelősök egy-egy területért

14 Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Az Európai Unió új stratégiája: Szociális Beruházások 2013. március 26. BMSZKI Kocsis utca Győri Péter: Lakásszegénység – a hazai politikák kereszttüzében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések