Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájvédelem, Épített környezet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájvédelem, Épített környezet"— Előadás másolata:

1 Tájvédelem, Épített környezet
Tiszta világ Tájvédelem, Épített környezet

2 Föld bolygó

3 Tájvédelem A tájvédelem céljai: a táj jellegének megőrzése,
a táj esztétikai adottságainak fenntartása, a természeti és táji értékek fennmaradásának biztosítása, az egyedi tájértékek és a természeti rendszerek megóvása, a műtárgyak tájba való illesztése, a felszíni tájsebek rehabilitációja.

4 Egyedi tájértékek Kultúrtörténeti értékek Természeti képződmények
Településsel kapcsolatos egyedi tájértékek pl.: kúria, lakóház, harangláb, határkő, erőd, kastélykert, emlékliget Közlekedéssel kapcsolatos egyedi tájértékek pl.:út, mélyút, út menti fasor Termeléssel kapcsolatos egyedi tájértékek pl.: majorság, pince, halastó,táró, malom Történelmi eseménnyel vagy személlyel kapcs. egyedi tájértékek emlékmű, emléktábla, sírmező Természeti képződmények Biológiai egyedi tájértékek fák, facsoport, gyepsáv Föld(rajz)tudományi egyedi tájértékek földtani képződmény, sziklaalakzat, morotvák, dolinató Esztétikai egyedi tájértékek kilátópontok, egyedi látványképek,utcakép

5 Egyedi tájértékek felmérése
Célja: a települések területén, az adott közösség számára fontos kultúrtörténeti, természeti értékek felkutatása,felvételezése, megfelelő kezelési előírások megadásával fennmaradásuk biztosítása, egész országra kiterjedő kataszter létrehozása. Felmérés: helyszíni bejárás → adatlap, fényképek készítése 2006 évben 553 település egyedi tájérték felmérése készült el, összesen több, mint 7000 egyedi tájelem felvételével

6 Érzékeny Természeti Területek (ÉTT)
ÉTT bevezetésének célja: a természeti szempontból érzékeny földrészleteken természetkímélő gazdálkodási módok megőrzése, fenntartása, támogatással ösztönzött, önként vállalt korlátozások révén biztosítják az élőhelyek védelmét, a biológiai sokféleség, a tájképi és kultúrtörténeti értékek összehangolt megőrzését.

7 ÉTT kategóriák kiemelten fontos ÉTT: fontos ÉTT: tervezett ÉTT:
nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő természeti, táji és kultúrtörténeti értékek, fennmaradása középtávon (5-10 év) is kétséges a természetkímélő gazdálkodás támogatása nélkül; fontos ÉTT: országos viszonylatban jelentős természeti, táji és kultúrtörténeti értékek, fennmaradása v. javítása érdekében a természetkímélő gazdálkodás támogatása szükséges; tervezett ÉTT: jelentős az extenzív mezőgazdasági hasznosítású földrészleteken található élőhelyek száma, az extenzív gazdálkodás ösztönzésével és támogatásával a terület természeti értéke növelhető, a környezet állapota javítható.

8 Sebek a föld testén Egymillió négyzetkilométernyi erdő tűnt el a Földről öt év alatt A világ erdőségeinek területe 3,1 százalékkal csökkent 2000 és 2005 között. Ennek egyharmadát az északi erdők teszik ki, ezt követik a trópusi vidékek erdőségei. A veszteséget természetes fogyás - például villámcsapás okozta tűzvészek - és emberi tevékenység egyaránt okozta. A teljes veszteség négyzetkilométernyi fás területet jelent, a vizsgált öt év során évente átlagosan 0,6 százalékos a csökkenés. A vizsgálat kezdetén a világ erdőségeinek összterülete négyzetkilométert tett ki.

9 Sebek a föld testén Erdőirtás Haitin
Haitin folyik a világtörténelem egyik legsúlyosabb erdőirtása, ami gyakorlatilag akkor kezdődött, amikor 1492-ben Kolumbusz felfedezte a szigetet, és mára a sziget haiti oldalán szinte az utolsó fáig kiirtott minden erdőt. A NASA műholdfelvételein élesen látszik az országhatár: a dominikai rész zöld, a haiti kopár szürkésbarna. Az egykori erdős területek két százalékán maradt növényzet, ahonnan máig évi harmincmillió fát vágnak ki. Az erdőirtás fő célja a faszén termelése, Haiti az energiaszükségletének nyolcvan százalékát ebből a forrásból elégíti ki.

10 Sebek a föld testén / Magyarország

11 Táj-rehabilitáció Új-Zélandban
1990 bánya nyitás aktív bányaüzem 2001 táj-rehabilitáció befejezése

12 Táj-rehabilitáció Új-Zélandban
1991 december április időszakban 20,5 tonna aranyat és 52 tonna ezüstöt termeltek ki 430 millió dollár értékben. Ebben az időszakban a bánya 243 főnek adott munkát közvetlenül, további 750 főnek közvetve.

13 Táj-rehabilitáció Új-Zélandban
Az aktív bányaüzem idejére víz-, és talaj megfigyelő monitoring rendszert építettek ki, 27 millió dollár értékben.

14 Táj-rehabilitáció Új-Zélandban

15 Épített környezet Épített környezet a környezetnek építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és a közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja.

16 Épített környezet Mesterséges szigetek Dubain Felhőkarcolók

17 Épített környezet Hidak Autópályák
Lake Pontchartrain Causeway, km Autópályák

18 Tiszta világ VÉGE Az ötödik előadásnak


Letölteni ppt "Tájvédelem, Épített környezet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések