Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NSZI Oktatófilm az Asztalos Szakképesítéshez; Faipari alapképzés I. rész Kézi Technológiák A faiparról, a szakmákról és az alapanyagokról általában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NSZI Oktatófilm az Asztalos Szakképesítéshez; Faipari alapképzés I. rész Kézi Technológiák A faiparról, a szakmákról és az alapanyagokról általában."— Előadás másolata:

1 NSZI Oktatófilm az Asztalos Szakképesítéshez; Faipari alapképzés I. rész Kézi Technológiák A faiparról, a szakmákról és az alapanyagokról általában

2 Az erdő fohásza Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! Én vagyok, tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én vagyok, tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől, és gyümölcsöm oltja szomjadat. Én vagyok, a gerenda, amely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja, én vagyok az ágy, melyben fekszel, a deszka, amelyből csónakodat építed. Én vagyok, házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele. Vándor ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem: Ne bánts!

3 Telepített erdőrészlet

4 Természetes erdőrészlet

5 A famegmunkálás feladatai Fakitermelés: erdőgazdasági tevékenység A fát irtással vagy döntéssel termelik ki. Irtáskor az álló fát körülássák, a gyökereit elvágják, majd tuskóval együtt emelik ki a földből. Így a tuskó is felhasználhatóvá válik. A döntés során a fatörzset a talaj felszíne fölött fűrésszel vagy baltával elválasztják a tuskótól, ami a földben marad.

6 Ipari rönkök

7 Rúdfák

8 A faipar tagozódása Elsődleges famegmunkálás: A kitermelt rönkökből alapanyagokat gyártanak: • fűrészárut; • furnért; • rétegelt lemezt és agglomerált termékeket.

9 Szélezetlen fűrészárú

10

11 Szélezett fűrészárú

12

13 A faipar tagozódása •Másodlagos famegmunkálás: Az előbbi alapanyagokból különböző faipari késztermékek (bútorok, nyílászárók, faragott esztergályozott tárgyak) készülnek kézi illetve gépi szerszámokkal.

14 Ablak

15 Külső bejárati ajtó

16

17

18 Belső ajtók Kanadai juhar

19 Az ajtók a jól bevált kartonrácsos és furatolt forgácslap változatban kaphatók.

20 Zsalus ablak

21 Székek és ülőkék

22 Intarziás asztalkák

23 Kisszekrények

24 Kész- parketta

25 Intarzia parketta

26 A fa jó tulajdonságai - környezetbarát, meleg tapintású anyag; - megújuló alapanyag; - kielégítő mennyiségben áll rendelkezésünkre; - színskálája a világostól a sötétebb árnyalatig terjed; - könnyen megmunkálható; - számtalan tárgy készíthető belőle; - rugalmas és maradandó alakváltozásra képes; - szerkezete a puhától a keményig terjed;

27 Kialakultak a különböző foglalkozások •- Favágó (fakitermelés) - Ács (ház, tetőkészítés) •- Kádár (hordógyártás) - Bognár (kerék és kocsigyártás) - Asztalos (bútor és nyílászáró gyártás) - Hajóács (hajógyártás) - Faműves •- Faszobrász - Hangszerkészítő

28 Ácsmunkák

29 Lécelt tető

30 Lemezborítású tető

31 Kádármunkák - hordódonga kialakítása

32 Előkészítés hajlításra

33 A hordó hajlítása

34 Abroncs csiszolás

35 Régi kádárszerszámok

36 kézifúró

37 Kerékgyártó munkák

38 Kerékszegmens illesztése

39 Kerékszegmens gyalulása

40 Új kocsi

41 Régi kerék

42 Új kerék

43 OSB-lap

44 Rétegelt lemez

45 Forgács lap

46 Még mi készül fából?

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57


Letölteni ppt "NSZI Oktatófilm az Asztalos Szakképesítéshez; Faipari alapképzés I. rész Kézi Technológiák A faiparról, a szakmákról és az alapanyagokról általában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések