Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zöld háztartás Mit tehetünk egészségünk megőrzése és a környezet védelme érdekében az otthonunkban?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zöld háztartás Mit tehetünk egészségünk megőrzése és a környezet védelme érdekében az otthonunkban?"— Előadás másolata:

1 Zöld háztartás Mit tehetünk egészségünk megőrzése és a környezet védelme érdekében az otthonunkban?

2 I. Hulladékok a háztartásban •a hulladék fogalma: „bármely (…) anyag, amelytől birtokosa megválik,,megválni szándékozik, vagy megválni köteles.” (Hulladékgazdálkodási törvény) •Magyarországon évente 21 millió m³ szilárd állapotú háztartási hulladék (azaz 4,2 millió tonna) keletkezik, vagyis minden lakos évi kb. 420 kg szemetet termel •a hulladékok 85%-a lerakókra kerül, 13,5%-át hulladékégetőkbe viszik és sajnos csupán 2,5%- át hasznosítják újra.

3 A hulladékok problémája •az előírásoknak nem megfelelő, vagy illegális hulladéklerakókból kiszivárgó szennyezések károsítják a talajt, a talajvizet, a levegőt •egyre több hulladék keletkezik  a korszerű lerakók is gyorsan betelnek •a megoldás: szelektív gyűjtés és újrahasznosítás

4 A háztartásokban keletkező hulladékok •papír: papírtörlő, iratpapírok, újságpapír, dobozok, csomagolások •műanyag: PET-palackok, flakonok (pl. sampon), műanyag zacskók (pl. tejes), fóliák, tubusok (pl. majonézes), tejfölös poharak •üveg: befőttes, italos üvegek •fém: alumíniumdobozok •veszélyes hulladék: elem, vegyszerek, használt étolaj, gyógyszerek, elektronikai hulladékok

5 Miért kell kevesebb hulladékot termelnünk? •az újrahasznosított papír minden tonnája fát ment meg a kivágástól •egy kg papír előállításához 440 liter friss víz szükséges •a műanyag hulladékokból mérgező, egészségkárosító anyagok szabadulhatnak ki (pl. gyermekjátékok) •az üveg újraolvasztásához feleannyi víz kell, mint az új előállításához és a levegőszennyezés egyötödével csökken •a veszélyes hulladékok vagy bomlástermékeik az emberi életre és az élővilágra közvetlenül v. közvetetten károsító hatást fejtenek ki (pl. kadmium-rákkeltő, higany- idegméreg, ólom: csontokban raktározódik)

6 Hogyan keletkezhet kevesebb hulladék? •környezettudatos vásárlás: pénzt takarítunk meg és a környezetet is kíméljük! –bevásárlólista készítése (csak a szükségeset vesszük meg) –csomagolás tanulmányozása:  ezt válasszuk: –nagyobb kiszerelés –utántöltők –minél egyszerűbb csomagolású termékek –környezetbarát, újrahasznosítható csomagolás –visszaváltható csomagolás (pl. üdítős palack) –pultnál lemért áru az előrecsomagolt helyett

7 –ne fogadjuk el a műanyag táskát, vigyünk kosarat vagy textiltáskát –ne vegyünk hajtógázas terméket (helyette: pumpás, golyós) –műanyag termék helyett válasszunk fa, üveg árut –vásároljunk újrafeldolgozott papírárut (papírzsebkendő, boríték, írólap, WC-papír) •papírtörlő helyett használjunk konyharuhát, takarításhoz elhasznált ruhaneműt, étel csomagolásához textilszalvétát •gyűjtsük szelektíven a hulladékot

8 II. Energia •az egy főre eső energiafogyasztás kőszénben a világon: átlagosan 1921 kg, Magyarországon: 3819 kg •a meg nem újuló energiaforrások készletei végesek! (szén, kőolaj, földgáz) •a megújuló energiaforrások újratermelődnek! (Nap hője, Föld hője, víz, szél) •a világon évente 5 milliárd tonna szenet bányásznak, és 2,5 milliárd tonna olajat égetnek el •az atomenergia nagy kockázattal jár (pl. Csernobil)  az erőművi balesetek, radioaktív hulladékok, a felrobbantott atombombák miatt sugárkárosodott emberek számát a tudósok 30 millió főre becsülik!

9 Megújuló energiaforrások •Napenergia: a Napból évente érkező energia 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével azonos (és ez csupán a Nap energiájának 0,01%-a!) •Geotermikus energia = a Föld hője (termálvíz) •Biomassza: növények energiatermelésre történő felhasználása (pl. égetés, gázosítás) •Szélenergia: min. 25 km/óra állandó szélsebesség esetén villamosenergia termelésre •Vízenergia: nagy esésű folyószakaszokon energiatermelésre

10 A háztartásban használt energia

11 Hogyan takarékoskodjunk az energiával …a lakásban? Hőenergia •éjszaka ne fűtsük a hálószobát •ne fűtsük az olyan helyiségeket, ahol nem tartózkodunk •rendszeresen szellőztessünk, de ne túl hosszan •a téli napsütéskor húzzuk szét a függönyt •utólagos tetőszigetelés •szigeteljük az ajtók alját filc- vagy gumilappal •használjunk huzatfogót a nyílászáróknál •a függöny és a redőny is megfelelő hőt tart vissza (a legmegfelelőbb a vastag, ablakon túlnyúló függöny) •ha a fűtőtest az ablak alatt van: a függöny ne érje el, az ablakpárkány nyúljon a fűtőtest fölé •a központi fűtés fűtőtestjei mögé tegyünk hővisszaverő lapot

12 •szigeteljük a padlót filccel, padlószőnyeggel, szőnyeggel •ültessünk az ablakok elé lombhullató fákat: a téli napot beengedik, a nyári melegtől védenek •az örökzöld növényeket észak-északnyugat felől telepítsük •tartsuk karban rendszeresen a fűtőberendezéseket •a fűtőtesteket portalanítsuk, hogy hatékonyabb legyen a hőátadás •ha házat építünk: –megfelelő tájolás (természet adta hő, fény, szigetelés, szellőzés kihasználása) –válasszunk megfelelő építőanyagot (pl. vályog, szalma, fa) és szigetelőanyagot (pl. cellulózrost alapú szigetelés) –napkollektorok felszerelése

13 Villamos energia •hagyományos izzók lecserélése kompakt fénycsövekre (hatod-nyolcadnyi fogyasztás, nyolcszor magasabb élettartam) •használjunk helyi megvilágítást, (takarékosabb, mint a központi fényforrás - lámpa az íróasztal, konyhaasztal felett) •tartsuk tisztán az izzókat (a por a felére rontja a világítás hatékonyságát) •tartsuk tisztán az ablaküvegeket •a világosabb színű falak és függönyök kevesebb fényt nyelnek el •válasszunk energiatakarékos elektromos berendezéseket

14 … a konyhában? •főzéskor használjunk kuktát (energiatakarékosabb ) •a fém tepsi gyorsabban átadja a hőt, mint az üveg v. a kerámia •a fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés •az étel mennyiségének megfelelő edényt válasszunk •a tűzhely lángja ne érjen túl a fazék oldalán (hőveszteség) •a gáztűzhely energiatakarékosabb, mint a villanytűzhely •sütés közben ne nyissuk ki feleslegesen az ajtót (a hőmérséklet 15°C-kal csökken ) •sütéskor a felesleges rácsokat ne tartsuk a sütőben •a mélyhűtött ételt főzés előtt hagyjuk felengedni •a mosogatógépet 4 fő alatti családnál nem érdemes fenntartani

15 •a családtagok számának megfelelő méretű hűtőt vásároljunk •a hűtőszekrényt a konyha, kamra leghidegebb falához állítsuk (kevesebb energiát vesz fel) •ügyeljünk a hűtőajtó légmentes zárására (ne „tömjük” túl) •az élelmiszereket hidegen tegyük a hűtőbe •kétszer is gondoljuk meg, mielőtt kinyitnánk a fagyasztó ajtaját •évente kétszer töröljük le a hűtőrácsot •a hűtőt, fagyasztót évente többször olvasszuk le (soha ne legyen rajt 5 mm-nél vastagabb jégréteg)

16 … a fürdőszobában? •válasszunk olyan melegvizes rendszert, amelynek hőmérséklete szabályozható •ha egy-két fokkal csökkentjük a víz hőmérsékletét, 6%- nyi energiát takaríthatunk meg •ha tíz perc helyett öt percig zuhanyozunk, évente 750 kWh energiát takaríthatunk meg •távolítsuk el a vízkövet a berendezések fűtőelemeiről •nyáron: kerti zuhanyozás feketére festett tartályból •ha langyos vízzel mosunk: energiát takarítunk meg és kíméljük a ruhát •a ruhákat mosás előtt áztassuk hideg vízben (fellazítja a szennyeződéseket) •ha 60°C-on mosunk, 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztunk, mintha 90°C-os lenne a víz •az oldalukon nyíló mosógépek energiatakarékosabbak, mint a felül nyílók

17 Víztakarékosság •ha minden magyar polgár egy éven keresztül naponta csak egy liter vizet spórolna meg, az éves vízszükséglet 3,79 millió köbméterrel csökkenne •egy öt perces zuhanyozás közben 68 liter, kádban fürdéskor 140 litert vizet használunk el •egy rosszul záródó Wc-tartály naponta akár 700 liter vizet is elereszt

18 III. Étkezés Egészségünk nagyban függ a táplálkozási szokásainktól! •keressük a vegyszermentesen termelt élelmiszereket •lehetőség szerint termeljük saját magunk a zöldséget, gyümölcsöt •süssünk házilag kenyeret, teljes kiőrlésű gabonából (pl. tönkölybúza) •ha boltban vásárolunk zöldséget, gyümölcsöt, hámozzuk meg (méreganyagok felhalmozódhatnak a héjban) •fogyasszunk minél kevesebb húst, előregyártott húskészítményt (pl. virsli, szalámik) •gyűjtsünk saját magunk teának valót (menta, citromfű, csipkebogyó) •használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék

19 •cukrozott édességek helyett aszaljunk gyümölcsöket •tartósítsuk a befőtteket cukor nélkül (főzés hosszabb ideig) •minél kisebb mennyiségben fogyasszunk belsőségeket (a máj, vese méregtelenítő szervek, koncentráltan tartalmazzák a nehézfémeket!) •ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs főzés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából. •a növények zöld részei (sárgarépa, burgonya) mérgező anyagokat tartalmazhatnak, vágjuk ki az érintett részeket •a terményeket száraz, hűvös helyen tároljuk, ha szükséges, tegyük mélyhűtőbe (tovább eltarthatók)

20 IV. Mosás, mosószerek A probléma: •a legtöbb mosószer tartalmazza az alábbiakat: fehérítőszer, foszfát, illatosító anyagok, mesterséges adalékanyagok, enzimek  károsítják az élővizeket, mérgezőek lehetnek vagy ekcémát okozhatnak •az öblítők gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak •a mosogatószerek is gyakran tartalmaznak foszfátot •a mosás, mosogatás során sok energiát és vizet pazarolhatunk

21 A megoldás: •gyűjtsük külön a különböző mosást igénylő szennyest alapanyaguk és szennyezettségük szerint (pl. nagy bevásárló zacskókban) •áztassunk mosás előtt (az "idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! ) •környezetbarát alternatívák: mosószóda, mosószappan, szódabikarbóna, ecet, citromlé, mosókorong, környezetbarát mosólabdák •vízlágyító használatával a mosószer mennyisége harmadára-ötödére csökkenthető (pl. mosószóda) •az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere (semlegesíti a mosószer-maradványokat) •a fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk színük megtartása érdekében

22 •az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát egy éjszakára langyos, szódás vízben érdemes áztatni •foszfátmentes mosóport vegyünk •ne vegyünk univerzális mosóport, mert rengeteg vegyi anyagot tartalmaz •öblítőszert ne vegyünk! Szükség esetén kevés ecettel, vagy természetes illóolajjal helyettesítsük •a világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert fertőtlenít és fehérít •a környezettudatos mosás már a ruhavásárlásnál kezdődik: az alapanyag, a bevarrt gombok anyaga, a csatok, gumik minősége szabja meg, mekkora energia- és vegyszerbefektetéssel lehet a ruhát később tisztán tartani. •edénytisztításra tökéletesen alkalmas az ecet vagy a citrom, súrolásra konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát használhatunk

23 V. Takarítás, tisztítás A probléma: •a tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt •allergiás reakciókat válthatnak ki A megoldás: •a hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénztárcánk kövérebb marad és nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz

24 •ablaktisztítás: –portalanítás tiszta ruhával –forró ecetes vízzel tisztítás –alkohol az öblítővízbe: fényes, portaszító felület. •bútorápolás: –karcolt felületek: bedörzsölés félbevágott dióbéllel (sötét faanyagon), mogyoróbéllel (világos faanyag) –bőrbútor ápolása: cipőkrém, lenolaj, tej, tojásfehérje –penészes bútor: alkoholos rongy –fa bútor fényezése: méhviasz, növényi olaj, citrom –tölgy- és mahagónibútor: letörlés langyos sörrel •padlóápolás: –PVC, linóleum, járólap: 1 l meleg víz + 1 ek. mosószóda –padlófény: ¼ dl olvasztott méhviasz + 1l lenolaj + néhány csepp citromos olaj

25 •szőnyegtisztítás, ruhatisztítás: –szín felújítása, szagsemlegesítés, rovarok távoltartása: szódabikarbóna, konyhasó –vörösborfolt: •szódavíz + só •fehérbort ráönteni, felitatni, meleg vízzel feltörölni •denaturált szeszes szivacs •bóraxos oldat –rágógumi: jégkockával dörzsölni  megkeményedik  eltávolítás –gyertyafolt: itatóspapírt a foltra helyezve meleg vasalóval vasalni (ruha esetében: mélyhűteni 2 óráig) –vérfolt: hideg vizes (sós) szivaccsal dörzsölni (ha régi a folt: keményítő + hintőpor vízzel keverve) –tintafolt: tejet ráönteni vagy paradicsommal dörzsölni –ragasztófolt: ecetbe mártott kendő –zsírfolt: forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát –fűfolt: dörzsöljük glicerinnel –rúzsfolt: hideg tejszínnel v. főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk

26 •fürdőszoba, WC, csempe: –kád súrolása: bórax és citromlé keverékéből pép készítése, vagy: 2 ek. mosószóda + 5 l víz –csempe, járólap tisztítása: mosószappanos vizes ruha majd langyos vizes szivacs, szárazra törölni –csempe tisztítása előtt: meleg víz párologtatásával gőzöljük a helyiséget  feloldja a szennyeződést  forró ecetes vízzel tisztítsuk, töröljük szárazra –penészes fúga: fél l víz + fél l ecet (20%-os) –réz csaptelep tisztítása: aludttejjel vagy íróval (+csipetnyi só) átdörzsölni, majd leöblíteni –lefolyótisztítás: öntsünk ecetet vagy mosószódát a lefolyóba, majd forrázzuk le (szagtalanít is) –penészfoltok a zuhanyfüggönyön: lemosás szódabikarbonás vízzel, utána ecettel v. citromlével –WC: bórax + citromlé keveréke (2 óráig hagyni, majd kikefélni)  szagtalanítás: só + szárított citromhéj + mentalevél

27 VI. Tisztálkodás, szépségápolás •ókori Egyiptom: –naponta többszöri fürdés –kopaszra borotvált fej (nők és férfiak is) –smink (szénceruza, ásványok pora zsírral keverve), paróka, krémek (liliomolaj) –illatszerek: mirha, fahéj, kardamom, levendula - egészségügyi célból is! •Görögország: „kozméta” foglalkozás kialakulása (rabszolgák) •Róma: szőke haj divatja: –szőkítés (kamilla, hamu és kecskezsír -sapo) –germán rabnők hajából paróka •Középkor: –nyilvános fürdők (nők, férfiak együtt) –szőrtelenítés: víz + mész –smink: mogyorófakéreg- vagy gyökér (száj) –hajmosás: salétrom és csicseriborsópép, illatosítás rózsavízzel •XVIII. század: –a víz ártalmas az egészségre: gyengíti a bőrt  fertőző betegségek –rokokó  természetellenesség: festékek, fűzők, szépítések kora –mosdás helyett kölnivíz, parfüm –kosz = védőpajzs (víz: kiszívja az életerőt a testből) •XIX: század: –rájönnek, hogy a járványok oka a higiénia hiánya –hajmosás és fésülködés rendszeres, smink ritka

28 Fürdés: •zuhanyozás: rövid idő, frissít, kevesebb víz és energia •kádfürdő: alkalom a pihenésre és gyógyulásra, de: szárítja a bőrt, pazarlóbb –fürdővizet gazdagítsuk szárított, illatos gyógynövényekkel, illóolajjal, tengeri sóval, mézzel, citrommal  jót tesz testnek és léleknek –illóolajok, gyógynövények hatása: •rozmaring, vadgesztenye: serkenti a vérkeringést •levendula, kamilla, citromfű: nyugtató •borsmenta: görcsoldó, frissítő •komló: álmatlanság ellen •boróka: erősítő •kakukkfű: megfázás ellen

29 Hajápolás: •samponok: –tápláló tojássampon: egy csésze kézmeleg víz + egy tojás sárgája –tojás-citrom sampon: egy citrom leve + egy tojássárgája •száraz hajra: hajöblítő vízbe 2 tk. joghurt •korpás hajra: –fejbőrmasszázs + bojtorjángyökér-olaj pakolás –olívaolaj + fél citrom leve –csalánfőzet –hajmosás előtt: egy maréknyi szódabikarbóna bedörzsölése szárazon → hajmosás gyógysamponnal → gyógynövényes öblítő (rozmaring, kakukkfű, zsálya)

30 •hajöblítők: –csillogóvá teszi a hajat: citrom (szőkéknek), gyümölcsecet (barnáknak) –sör: erősíti a hajat •pakolások: –színtelen henna – pakolás (minden hajtípusra):100 g henna + 3 ek. olívaolaj + 1 tojássárgája –olajkúra (fénytelen hajra): 5 ek. olívaolaj + 1 citrom leve •hajfestés: –vörös: henna – elkészítése: mint a pakolás → vigyük fel a száraz hajra → barna illetve fekete haj esetén vörös árnyalat (szőkék óvatosan) –szőke haj világosítása: kamillatea + citrom leve –barna: •fekete tea + hagymakarikák főzete •színfrissítés: diófalevél-főzet –barnásfekete: málna – és szederlevélfőzet –őszülő hajra: almalé

31 Szájápolás: •ínyápoló: nyers zöldségek ropogtatása (egészséges is) •szájöblögető: –fél tk. só + fél liter víz –egy pohár vízben feloldva szegfű-, kömény v. édesköményolaj •fogfehérítés: –két púpozott kk. szódabikarbóna + egy kk. citromlé v. víz (esetleg egy csepp fodormentaolaj) –nikotinfoltok ellen: átdörzsölés egy szelet citrommal

32 Kéz – és lábápolás: •zabszappan: szappanhelyettesítő: zabpehelyliszt (kanálnyit kézbevenni, vízzel pasztaszerű lesz) •kézápoló: néhány csepp olíva – vagy mandulaolaj, utána kézmosás •frissítő és felújító lábfürdő: egy marék friss v. három ek. szárított kakukkfű + só + forró víz •nyugtató lábfürdő: 2-3 liter meleg vízben feloldani egy csésze szódabikarbónát •izomlazító: rozmaringolaj (erős fájdalom), levendula – és majorannaolaj bedörzsölése

33 •cellulitisz megelőzése, kezelése: –min. napi 1,5 -2 liter folyadék (ásványvíz v. higított gyümölcslé, gyógytea) –forró – hideg zuhany váltakoztatása + masszírozás –sport, rendszeres mozgás –alkohol, kávé, cigaretta elhagyása (megkötik a vizet) –ballasztanyagokban gazdag élelmiszerek: zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, fokhagyma vagy fokhagyma-granulátum fogyasztása

34 VII. A kertben •évente 40 millió tonna növényvédőszert: rovarölőt (inszekticidet), gyomirtót (herbicidet), gombaölőt (fungicidet) adnak el a világon •amerikai kukoricatermés: –1990: 14 ezer tonna rovarölőszer → 12%-át tették tönkre a rovarok –1945: még nem volt rovarölőszer → 3-4%-át ették meg a rovarok •egyoldalú műtrágyázással gyorsan tönkre lehet tenni az eredeti, egyensúlyban lévő talajt •a természetes kertben termett egészséges növény teljes értékű táplálékot ad – csak meg kell találni a termesztés megfelelő, leghatékonyabb módját

35 •használjunk szerves trágyát (legjobb: marhatrágya) •fontos: ismerjük meg a talaj tulajdonságait! → megtudhatjuk: növénytakaróból: –csalán, bodza, vérehulló fecskefű: nitrogénben gazdag talaj –veronika, árvacsalán: meszes talaj –madársóska, juhsóska: savanyú talaj •adott területen őshonos fajokat ültessünk •ültetés időpontja: hajnalban v. késő délután •vetésforgó: zöldségfélék, gyógynövények jól átgondolt sorrendben •egy helyre ne ültessünk többször ugyanolyan növényt (talaj kimerül, a fajok igényei eltérnek) •különböző tulajdonságú fajokat ültessünk egymás mellé: –mélyen gyökerező – sekélyen gyökerező –évelők - kapásak A megoldás:

36 Természetes növényvédő szerek: •permetlé elkészítése növényekből: növényeket hordóba aprítani → esővíz vagy állott csapvíz hozzáadása –csalánlé: riasztja a levéltetveket, takácsatkákat –zsurlólé: gombabetegségek (varasodás, lisztharmat) ellen –timsós lé: csigák, tetvek, hernyók ellen (forrásban lévő vízben 4 dkg-ot feloldani, higítani) •fagy ellen: télen a gyümölcsfák törzsét kenjük be mésszel (fehér felület visszaveri a fényt → kéreg nem melegszik fel, nem indul be a nedvkeringés + fertőtlenítő is) •tejes víz: paradicsompalánták erősítésére

37 Állati kártevők ellen: •burgonyabogár: burgonya és paradicsom közé ültessünk zöldbabot, fokhagymát •darazsak: cukros vízzel megtöltött palack •csigák távoltartása: –növény töve köré fűrészport szórni (száraz felület) –fokhagyma, zsálya, rozmaring, kakukkfű, turbolya, borsmenta és levendula ültetése •drótférgek: talajra fektetett, félbevágott krumpli (öt naponta cseréljük) •hernyók ellen: –2-3 friss cseresznyepaprikát + 1 gerezd fokhagymát + fél vöröshagymát főzzünk meg kevés vízben, hagyjuk állni 2 napig → permetezés –50 dkg konyhasót oldjunk fel 4 liter vízben

38 Komposztálás •komposzt: „mesterséges” humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz •a háztartásokban keletkező hulladék 30-40%-a biológiai úton lebomlik •célja: –hulladékmennyiség csökkentése –talaj javítása •miért jó a talajnak? –a tápanyagokat a növények könnyen felveszik –javul a talajszerkezet (levegőzés) –segíti a talaj melegedését (sötét) –javítja a vízháztartást (vízmegkötő) –Nő a talaj biológiai aktivitása

39 Mi kerülhet a komposztálóba? •konyhából és háztartásból: –zöldség- és gyümölcshulladék –tojáshéj –kávé- és teazacc –hervadt virág, elszáradt levelek –növényevő állatok ürüléke a forgácsalommal együtt •kis mennyiségben: –toll, szőr •kertből: –levágott fű, kerti gyomok –falevél –szalma –ágak, gallyak –elszáradt (nem beteg) növény –faforgács, fűrészpor

40 Mi nem kerülhet a komposztálóba? •festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék •szintetikus, illetve nem lebomló anyagok (műanyag, üveg, cserép, fém) •hús, csont (fertőzésveszély miatt) •beteg növények •veszélyes anyagok (elem, nagy forgalmú utak melletti növényi hulladék, stb.)

41 A komposztálás lépései: 1.gyűjtés: megfelelő tárolóedényben (lehetőleg fedővel) 2.aprítás: 5 cm-nél kisebb darabokra célszerű aprítani a gyorsabb lebomlás érdekében 3.a komposztáló feltöltése: •aljára: durva anyag (levegőzés) – pl. faapríték •kész komposzt (beindítás) •konyhai és kert hulladékok rétegelve •rétegek közé: adalékanyagok (föld, kőzetliszt, ásványok, mészkő, gipsz) 4.keverés: 6-8 hetente

42 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Zöld háztartás Mit tehetünk egészségünk megőrzése és a környezet védelme érdekében az otthonunkban?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések