Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Állatorvos-tudományi Könyvtár bemutatja az. A Kisnyúl és az Információ avagy Mit nyújt az Állatorvos-tudományi Könyvtár a szakemberek számára?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Állatorvos-tudományi Könyvtár bemutatja az. A Kisnyúl és az Információ avagy Mit nyújt az Állatorvos-tudományi Könyvtár a szakemberek számára?"— Előadás másolata:

1 Állatorvos-tudományi Könyvtár bemutatja az

2 A Kisnyúl és az Információ avagy Mit nyújt az Állatorvos-tudományi Könyvtár a szakemberek számára?

3 Mi lehet a baj?

4 Hát itt nincs szó magatartás- zavarokról.

5 Lássuk csak, mit is javasoltak könyvtári informatikán?

6 http://konyvtar.univet.hu/ A honlapjukról sok mindent elérek. *Katalógus *Magyar Állatorvosi Bibliográfia *Adatbázisok *Link- gyűjtemények *Teljes szöveges anyagok, folyóiratok *Segédletek *Szolgáltatások

7 Nézzük, miben tudok magam keresni?

8 Először lássuk, mi van a hazai folyóiratokban? Ezekből biztos találok valamit itthon.

9 Kellene valami könyv is, amit kölcsönözhetek. Mit mond a katalógus?

10 A Medline… Hát, van néhány nyulas cikkük… Szűkítenem kell a keresést, talán lesz teljes cikk is.

11 Az e-folyóiratoknál is mindig van remény azonnali információra, pl. a HighWire gyűjteményében.

12 Ez nem kevés eddig, de valahogy nem az igazi. Meg kellene nézni a CAB- ban! Ez csak a könyvtárban elérhető. Sebaj, a keresés eredményét egy napon belül megkapom.

13 Érkezett egy kérdés a nyulak magatartás- zavarairól! Máris megnézem a CAB, a Zoological Record és a Biological Abstracts adatbázisokban! Elküldöm a találatokat e-mailben Fül Doktornak!

14 Itt a találati lista, amiből válogathatok! Ez a néhány cikk pont jó lesz, megrendelem!

15 Van valami az elektronikus folyóirat-csomagokban? Azokat e-mailben elküldhetem Fül Doktornak.

16 azt lemásoljuk. Ami megvan a saját gyűjteményünkben…

17 Ami nincs meg, bekérjük más hazai és külföldi könyvtáraktól. Sokszor ezek is elektronikusan érkeznek, de könyveket is kapunk kölcsön.

18 Ha összejött az anyag, elküldjük utánvéttel… …de személyesen is elvihető.

19 Nézzük a kollégák ötleteit és a linkgyűjteményeket a praxis oldalon.

20 Átnézem a „tutóriumot” és a tankönyveket, hátha találok még egy-két jó ötletet a legközelebbi alkalomra.

21 Hát ez gyorsan ment, nem hittem, hogy ennyi mindent kapok. Írok is pár sort a Fórumra.

22 Úgy látom, már sokkal jobban van, leszedte azt a vacak puskás posztert, és értelmesebb dolgokkal foglalkozik.

23 Na nézzük, mi baja a Dokinak?

24 A Könyvtár a következő – személyesen, telefonon, telefaxon, levélben vagy e-mailen keresztül rendelhető és igénybe vehető – szolgáltatásokat nyújtja: I. Dokumentumszolgáltatás:  helyben használat  digitális dokumentumok használata a könyvtár honlapján  levéltári források rendelkezésre bocsátása betekintésre egyedi kérés alapján  kölcsönzés (csak személyesen) folyóiratok, régi, ritka kiadványok, kézikönyvek, jegyzetek, disszertációk, szakdolgozatok nem kölcsönözhetők!  fénymásolat-készítés a könyvtári dokumentumokról  elektronikus másolat készítése és továbbítása e-mailben  könyvtárközi kölcsönzés (könyvek, cikk-másolatok) hazai és külföldi könyvtáraktól II. Információszolgáltatás és információkeresés önállóan vagy a könyvtárosok segítségével:  tájékoztatás a könyvtár teljes állományáról (1986-ig cédulakatalógusból, 1986 utáni dokumentumokról a könyvtár nyilvános, számítógépes katalógusából a honlapon keresztül és folyóiratjegyzékéből)  tájékoztatás más könyvtárak állományáról, címéről, nyitva tartásáról, szolgáltatásairól  Magyar Állatorvosi Bibliográfia – tájékoztatás a magyar állatorvosok publikációiról, 1971-1989-ig nyomtatott formában, 1990-től 2000-ig CD ROM-on, illetve folyamatosan a honlapon keresztül

25  tematikus irodalomkutatás, szakirodalmi információszolgáltatás a Kar és a könyvtár területén használható adatbázisokból:  mezőgazdasági és állatorvosi irodalom 1984-től napjainkig: CAB Abstracts  humán orvosi és határterületi irodalom 1966-tól napjainkig: Medline.  élelmiszertudományi és technológiai irodalom 1990-től napjainkig: FSTA (Food Science and Technology Abstracts).  állattani irodalom 1997-től: Zoological Record.  más konzorciumi tagság jogán elérhető és ingyenes adatbázisok: pl. PubMed.  EISz (Elektronikus Információ Szolgáltatás): Web of Science, Science Direct és más adatbázisok és teljes szöveges szolgáltatások  tájékoztatás hatályos magyar jogszabályokról (a CR ROM-on keresett teljes szöveg nyomtatott vagy elektronikus formában is rendelkezésre áll), illetve az Európai Unió jogszabályairól  tájékoztatás az állatorvosi terület hatályos magyar szabványairól (a teljes szöveg csak a Magyar Szabványügyi Testülettől szerezhető be)  adatok keresése és különleges kérdések megválaszolása levéltári anyagok vagy az internet segítségével.

26 III. A publikációt és a tudományos értékelést segítő szolgáltatások:  módszertani tanácsadás publikáláshoz (folyóiratok szerzői útmutatói), bibliográfiai hivatkozások készítéséhez, adatpontosítás  módszertani tanácsadás szakdolgozatok készítéséhez  tájékoztatás folyóiratok impact értékeiről  a publikációs és idézettségi értékek kiszámítása állatorvosok számára  publikációs jegyzékek kiegészítése. IV. A használók tájékoztatása, képzése:  a könyvtár munkájáról, szerzeményeiről, az állategészségügyi információ-forrásokról, újdonságokról az Állatorvosi Kamarai Hírek mellékleteként valamint a honlapon megjelenő Noctua című hírlevél tájékoztat  egyéni bevezetés a katalógusok, az adatbázisok és a könyvtár használatába  vezetett látogatás a könyvtárba és a múzeumba  a praxist segítő szolgáltatás: nyitott honlapfejezet állatorvosok számára  a könyvtári informatika oktatása tantervi és továbbképzési (gyakorló állatorvosok, szakállatorvosi és PhD képzésben résztvevők számára) formában a könyvtár számítógépes oktatótermében, eseti megrendelésre más helyszínen is.

27 A szereplők a megjelenés sorrendjében: Kisnyúl - Móka Dr. Fül Elek – Büki József Könyvtárosok: Vayné Pádár Éva Szabóné Szávay Judit Orbán Éva Schönner Ágnes Kánya Krisztina Bábásné dr. Apostol Ilona Hamar Attiláné Oláh Edit Szegediné Nagy Aranka Edelényi Ottília Kurják Jánosné Hajdu Gábor

28 Honlap készítők: Makrai Tímea Schönner Ágnes Hajdu Gábor Zene: Rozsnyai Sándor: Dunapalota Ragtime (Dr. Vukán György) Operatőrök: Dr. Molnár Viktor Hajdu Gábor Rendező: Orbán Éva

29 Vége


Letölteni ppt "Állatorvos-tudományi Könyvtár bemutatja az. A Kisnyúl és az Információ avagy Mit nyújt az Állatorvos-tudományi Könyvtár a szakemberek számára?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések