Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja Dr Jason A Hawrelak PhD(SCU), BNat(Hons)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja Dr Jason A Hawrelak PhD(SCU), BNat(Hons)"— Előadás másolata:

1 Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja Dr Jason A Hawrelak PhD(SCU), BNat(Hons)

2 Az ember emésztőrendszere (GIT) • A második legnagyobb csatlakozási felület a külvilág és az ember belső környezete között – Egy 9 méter hosszú „csövet” képez a szájnyílástól a végbélnyílásig – Az ember élete során több mint 60 tonna élelmiszer jut keresztül a tápcsatornán – A felszíne 250 – 400 m 2 között változik

3 Az emberi emésztőrendszer

4 Mi az emésztőrendszer bélflórája? • Azok a mikroorganizmusok, melyek az emésztőrendszerünkben élnek • Mintegy fajból áll – Elsősorban baktériumok

5 Az emberi emésztőrendszer bélflórája •Az emberi emésztőrendszer bélflórája db életképes mikroorganizmust tartalmaz –Ez a szám az ember összes sejtszámának 10-szerese! – Kölcsönös előnyökön alapuló szimbiózisban van az emberrel

6 •Egy újabb emberi szervként is tekinthetünk rá –Ez a „mikroorganizmus” szerv mintegy 1-1,5 kg-ot nyom –Az itt lejátszódó biokémiai reakciók száma verseng a májban lejátszódó biokémiai reakciók számával Az emberi emésztőrendszer bélflórája

7 The Human GIT Microflora Gyomor és patkóbél laktobacillusok Streptococcusok élesztőgombák Éhbél és csipőbél vastagbél laktobacillusok Streptococcusok enterobaktériumok bakteroidák bifidobaktériumok fusobaktériumok bakteroidák bifidobaktériumok Streptococcusok fusobaktériumok enterobaktériumok Clostridia Veillonella laktobacillusok Proteus Staphylococcusok pszeudomonák élesztőgombák

8 Az emésztőrendszer bélflórájának funkciói •A bélflóra sok fontos szerepet tölt be a szervezetben: •Kiegyensúlyozza az immunrendszert –Erősíti a veleszületett immunitást –Gyengíti a szerzett immunitást (pl. allergiák) •Javítja az emésztőszervi motilitást –gyomor, vékony- és vastagbél •Emésztés és tápanyag-felszívódás –Energiatermelés a vastagbélben (a napi energiaigény kb. 10 %-a) –Jobb tápanyag-felszívódás (kalcium & magnézium) •Kórokozók gátlása –Pl. Candida, Salmonella, Shigella, Clostridia

9 •A bélflóra sok fontos szerepet tölt be a szervezetben: •A növényi eredetű vegyületek, gyógynövény összetevők és gyógyszervegyületek anyagcseréje –phytoestrogének, lignánok, flavonoidok –Szója ételek, fűz, articsóka, ginzeng, szennabokor, lenmagok •Rövid szénláncú zsírsavak termelése –A vékony- és vastagbélre kifejtett gyógyító hatás –Jobb bélfunkció –Védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben •Vitaminok szintézise (B csoport és K) Az emésztőrendszer bélflórájának funkciói

10 Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét • Kerülje az antibiotikumok használatát – Csak akkor használja, ha valóban szükséges

11 • Tartsa ellenőrzés alatt az stresszt – jóga, tai chi – Meditáció – Környezet/munkahelyváltás – Fizikai aktivitás – Ún. gyógynövény adaptogének (nostress formulák) • Pl. ginzeng, eleutherococcus, rhodiola, schisandra, withania, astragalus Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét

12 • Csökkentse a fehérjebevitelt – Különösen az állati eredetű fehérjékét – Felső határ 90g/nap • Túlnyomórészt növényi étrendet fogyasszon – Fokozza a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyes növények teljes magvak bevitelét Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét

13 • Fogyasszon probiotikumban gazdag vagy erjesztett élelmiszereket hetente legalább 5 nap – lehetőség szerint naponta – Evolúciós vonatkozások... • Fontos tartósítási technika • Az emberek olyan környezetben fejlődtek ki, melyben naponta érintkezésbe kerültek probiotikus baktériumokkal Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét

14 Erjesztés/fermentálás • Tradicionális és új erjesztett ételek

15 Mi az erjesztés? • Az erjesztés egy szénhidrát (pl. cukor vagy keményítő) átalakítása savvá vagy alkohollá anaerób (oxigénmentes) körülmények között – Élesztőgombák vagy baktériumok – Az erjesztő organizmus legfontosabb célja saját magát energiával ellátni • Az emberiség ezen energiatermelés melléktermékeiből húz hasznot

16 Az erjesztés jótékony hatásai • A táplálék ízekben gazdaggá tétele – Sokféle íz, aroma és struktúra alakul ki • tartósítás – A tejsavon, alkoholon és egyéb szerves savak termelődésén keresztül • Az élelmiszerek biológiai feljavítása – Fehérjékkel, esszenciális aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal és vitminokkal • Mérgező/toxikus vegyületek lebontása – fitátok – Növényvédelmi vegyszerek – Mérgező vegyületek – pl. cianid a maniókában

17 Élesztőgombák fermentációja • Saccharomyces cerevisiae – Kenyér, sör, bor • élesztőgomba + szénhidrát vagy cukor = CO 2 + alkohol – A szénhidrátok és oligoszacharidok monoszacharidokká bomlanak le – Számos jótékony hatású melléktermék képződik – A szén-dioxid és az etanol képződése csökkenti a pH-t

18 • A Saccharomyces cerevisiae erjesztésének jellemzői: – Íz- és aromajavítás – A fehérjetartalom és a B-vitamin-csoport szintjének növelése (tiamin, niacin & riboflavin) – Jobb emészthetőség – Mérgező vegyületek megsemmisítése • Fitátok hidrolízise (akár 85%-ig) Élesztőgombák fermentációja

19 Tejsav baktérium (LAB) erjesztés • Azok a baktériumok, melyek legfontosabb végtermékeinek egyikeként tejsavat állítanak elő – Leuconostoc spp., Laktobacillus spp., Streptococcus spp., Pediococcus spp., Laktococcus spp., & Bifidobaktérium spp. • Sok hagyományos erjesztésben alkalmazzák – joghurt, kefír, idli, savanyúkáposzta, kimchi, dosa, olívák, ecetes levek

20 LAB erjesztés • A LAB erjesztés jótékony hatásai: – Javítja az ízt és az aromát – Növeli a B-vitamin tartalmat • tiamin (229%-os növekedés) • riboflavin (402%-os növekedés) • niacin (175%-os növekedés) – Növeli a fehérjetartalmat • az aminocsoportban levő nitrogén mennyiségének 195 %-os növekedése

21 LAB erjesztés • A LAB erjesztés jótékony hatásai: – A mérgező vegyületek lebontása • A fitátok hidrolízise (akár 60%-ig) – A kisebb pH fokozza a tápanyagok oldékonyságát, ami lehetővé teszi a jobb felszívódást • cink, vas, magnézium, kalcium – A növényi eredetű vegyületek jobb biohasznosulása és hatásossága • Pl. Fermentált szója - izoflavonok – A glikozides kötés hidrolízisén keresztül

22 LAB erjesztés • A LAB erjesztés jótékony hatásai: – Erjesztési közeg (ebben van az Organic Mission ereje) • Antioxidánsok • Gyulladás gátló vegyületek • Gyakran baktérium- és gombaellenes vegyületeket tartalmaz – Néhány fehérje hatásos a kórokozó baktériumok és gombák ellen – Hidrogén-peroxid • Néhány fehérjével kapcsolatban új hatást bizonyítottak: – Védelmet biztosít a bélsejteknek a sérülésekkel szemben – Csökkenti a vérnyomást (Optimize dose R)

23 Organic Missions’ Multiply Plus ® Technológia • Új és egyedi kettős erjesztéses folyamat – Saccharomyces cerevisiae – LAB • Laktobacillus acidophilus, L. caseii, L. delbrueckii, L. fermentum, L. plantarum, L. brevis & L. lactis • Bifidobaktérium lactis • Bacillus coagulans (a.k.a. Laktobacillus sporogenes)

24 Organic Missions’ Multiply Plus ® Technológia • Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő – Feljavított íz és aroma • Erősebb ízválasz – Fokozott nyálelválasztás és étvágy – Életképes, elpusztult és lebomló baktériumok • Az immunrendszert stimuláló vegyületek – Jobb tápanyag tulajdonságok • Gazdagabb B-vitaminokban • Jobb biohasznosulású tápanyagok (magnézium, kalcium, vas és cink) • Az aminosavak sokkal könnyebben hozzáférhetőek

25 Organic Missions’ Multiply Plus ® Technológia • Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő – Gazdag antioxidánsokban • Magas antioxidáns értékszám (ORAC) – Gazdag szerves savakban • tejsav, vajsav, ecet-és propionsav – Jobb ásványi anyag felszívódás – Csökkenti a vastagbél pH-ját – A vékony- és vastagbélsejtekre kifejtett gyógyító hatás – Lassítja a gyomorürítést (csökkenti a glikémiás indexet) » Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintet – Javítja a bélstruktúrát – Védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben

26 Organic Missions’ Multiply Plus ® Technológia • Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő – Immunrendszer erősítő vegyületekben gazdag • In vitro (kémcsőkísérletek) vizsgálat az ausztráliai SCU-ban – 39%-os növekedés a természetes falósejt aktivitásban » Szemben a nagy dózisú olívalevél-kivonat (OLE) által előidézett 14,6%-os növekedéssel – 47%-os növekedés a granulocita fagocitózisban » szemben az OLE 13,8 %-ával – 37%-os növekedés a monocita fagocitózisban » Szemben az OLE 24 %-ával

27 Organic Missions’ Multiply Plus ® Technológia • Hogyan lehet ezeket az in vitro (kémcsőkísérlet) eredményeket átültetni a való életbe? – Egy nemrégiben elvégzett klinikai vizsgálat egy probiotikum- kombináció (L. acidophilus NCFM & B. lactis Bi07) hatását értékelte kisgyermekekben • Ezt a terméket az SCU-ban vizsgálták, és a Multiply Plus®-szal csaknem megegyező in vitro immunaktivitást mutattak ki – Naponkénti (pontosabban napi kétszeri) fogyasztással a 6 hónapos vizsgálati időszakon keresztül: • 73 %-kal csökkentette a láz, 62 %-kal a köhögés, 59 %-kal az orrfolyás előfordulási gyakoriságát • A láz, a köhögés és az orrfolyás időtartama szintén jelentősen csökkent, a placebóhoz képest 48 %-kal • A gyermekápolási távollétek számát jelentősen, 28 %-kal csökkentette • Az antibiotikum-felhasználás gyakorisága is csökkent (84%-kal)

28 Jótékony egészségügyi hatások Önnek • A Supra erjesztett ital napi fogyasztásával – Megőrizheti a „mikroorganikus” szervének egészségét – Könnyen beépülő amino-, ásványi anyag és vitaminforrások – Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintet – Fokozza az immunfunkciót • Kevesebb vírusos fertőzés (megfázás, influenza) • Kevesebb bakteriális fertőzés (pl. húgyúti fertőzések) – Kevesebb antibiotikum-használat • Egy sor daganatos megbetegedés kifejlődésének csökkent kockázata

29 Jótékony egészségügyi hatások Önnek • A Supra erjesztett ital napi fogyasztásával – Gazdag antioxidáns-forrás • >1000 ORAC értékszám / napi dózis • >38,700 ORAC per 100g (száraz tömegre vonatkoztatva)


Letölteni ppt "Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja Dr Jason A Hawrelak PhD(SCU), BNat(Hons)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések