Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Atoniás vérzés Atoniás vérzésről beszélünk, ha a magzat megszületése után a lepényi szakban (atonia sub partu) vagy a placenta megszületése után a postplacentaris.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Atoniás vérzés Atoniás vérzésről beszélünk, ha a magzat megszületése után a lepényi szakban (atonia sub partu) vagy a placenta megszületése után a postplacentaris."— Előadás másolata:

1 Atoniás vérzés Atoniás vérzésről beszélünk, ha a magzat megszületése után a lepényi szakban (atonia sub partu) vagy a placenta megszületése után a postplacentaris szakban (atonia post partum) a méh ellazul, és erős, folyamatos vérzés indul meg

2 Atoniás vérzés okai A méh izomzatának gyengesége, kifáradása, túlnyújtása. Szabálytalanul vezetett, kórosan túlhajszolt tágulási, kitolási, illetve lepényi szakasz. A méh hirtelen kiürülése (rohamos szülés, hydramnion, extractio stb.). A lepény tapadási rendellenességei (placenta adhaerens, pl. accreta, pl. increta, pl. percreta). A méh falában észlelhető daganatok. A méhen előzetesen végzett műtétek. Terhességi toxicosis.

3 Terápia atonia sub partu esetén
- Oxytocin 5-10 NE iv. - A húgyhólyag kiürítése. - Az uterust enyhe dörzsöléssel contractióba, illetve a corpust anteflexióba kell hozni, majd Credé-féle expressio alkalmazásával meg kell próbálni a lepényt leválasztani és megszülettetni. - Eredménytelen műfogások és további erős vérzés esetén újabb 5 NE Oxytocin A hasi aorta 2-3 percig tartó, szünet nélküli leszorítsa. Ha a felsorolt beavatkozások eredménytelenek, meg kell kísérelni (helyszínen is) a méhlepény kézzel való leválasztását.

4 Terápia atonia post partum esetén:
A placenta megszületése után bekövetkező, ún. valódi atoniás vérzés esetén terápiás feladataink és lehetőségeink azonosak a lepényi szakban alkalmazható módszerekkel, a következő kiegészítéssel: Fritsch-féle műfogás: egyik kezünkbe steril gézlapot fogva, a vulvát erősen komprimáljuk, másik kezünkkel az uterust a szeméremcsonthoz szorítjuk. Zweifel-féle műfogás: gumikesztyűs vagy lejódozott kézzel a hüvelybe hatolva, a cervixet körbefogjuk, a másik kezünkkel az uterust a szeméremcsonthoz szorítjuk. A laza hasfalon keresztül ököllel tartós aortacompressiót végzünk.

5 Méhkifordulás (inversio uteri)
A méhkifordulásnak (súlyosságától függően) három fokozata lehetséges: A fundus betüremkedése a méh üregébe (inversio intrauterinalis). Kifordulás a hüvelybe (inversio intravaginalis). Kifordulás a szeméremrés elé (inversio cum prolapsu).

6 Méhkifordulás (inversio uteri)
A méhkifordulás leggyakoribb okai: Brutális Credé-féle expressio, illetve a köldökzsinór húzása a lepény végleges leválása előtt; Túlságosan kifáradt, kitágult méhizomzat; Az uterust rögzítő szalagok gyengesége.

7 Terápia A kifordult méh vérző felszínét steril gézlappal be kell borítani erélyes fájdalomcsillapítás folyadékpótlás

8 Sérüléses előzményű kórképek

9 Graviditas extrauterini
Graviditas tubaria: a petevezetőben elakadt és beágyazódott, méhen kívüli terhesség. Graviditas ovarica: a megtermékenyítés és a pete fejlődése közvetlenül a petefészek felszínén következik be. Graviditas abdominalis: a megtermékenyített petesejt a szabad hasüregbe ágyazódik be és indul fejlődésnek.

10 Graviditas extrauterini

11 Graviditas extrauterini
98%-a a petevezetőben történik A rohamosan növekvő pete feszítőerejének a pete tokja, illetve később a petevezető fala egy idő után nem tud ellenállni, és a leggyengébb pontján megreped. Két nagy csoportja van : Abortus tubarius (belső tokrepedés) Ruprura tubae (külső tokrepedés)

12 Graviditas extrauterini tünetei
rendkívül változatos bizonytalan alhasi fájdalom lassan anaemizálódik Tubaruptura esetén : heves, késszúrásszerű alhasi fájdalom peritonealis izgalmi jelek (csuklás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés) A has diffúzan nyomásérzékeny, de betapintható vérvesztéses shock (sápadtság, verejtékezés, szapora, könnyen elnyomható pulzus, tensioesés, szapora, felületes légzés, cyanosis stb.) „kék köldök”-tünet

13 Graviditas extrauterini terápiája
Oxigén adagolása orrszondán keresztül (4-6 l/min). Folyadékpótlás, szükség esetén túlnyomással (Ringer-laktát, Isohes). Fájdalomcsillapítás: - Algopyrin 1-2 g iv.; Contramal mg. iv. -Kábító fájdalomcsillapító adása szigorúan tilos! -Azonnali kórházba szállítás, az intézetet előzetesen értesítve.

14 Fenyegető méhrepedés (praeruptura uteri)
Téraranytalanság. A rendes helyen tapadó lepény idő előtti leválása (apoplexia uteroplacentaris). A méhen előzetesen eszközök műtétek (például császármetszés, perforatio és sutura, konzervatív myomaműtét stb.). Fájáskeltők helytelen adagolása. Az oxiológiai gyakorlatban a szülés gyorsítására a legszigorúbban tilos fájáskeltőt adni!

15 Fenyegető méhrepedés (praeruptura uteri)
Az uterus kőkemény, állandó contractióban van Bandl-féle barázda túlhalad a köldök és a symphysis közötti távolság közepénél A burok megrepedt, a hüvely felől változó erősségű, véres folyás észlelhető az anya rendkívül nyugtalan, halálfélelme van, kibírhatatlan fájdalomra panaszkodik. Sokk tünetei

16 Fenyegető méhrepedés (praeruptura uteri)
Teapia: - Fentanyl (2-5 µg/ttkg iv.) + prometazin (Pipolphen 50 mg) + chlorpromazin (Hibernal 25 mg) keveréke iv. frakcionáltan, + diazepam (Seduxen 10 mg) im. - Ugyanezen kombinációban a Fentanyl mg morfinnal helyettesíthető. - Terbutalin inj. (0,5 mg) iv.; hiányában Bricanyl spray (2 expozíció). - Fenoterol (Partusisten) infúzió (500 ml 5%-os glukózoldatban 1,0 mg Partusisten + 10 mg Seduxen); adagolása: csepp/min, a fájástevékenységtől függően. - Magnéziumszulfát infúzió: 500 ml glukózban 4-6 g magnéziumszulfát 30 perc alatt. - Megfelelő képzettség, gyakorlat és műszerezettség mellett iv. narcosis.

17 Méhrepedés (ruptura uteri)
Túlfeszülés okozta, Spontán, Violens, Hegszétválás okozta.

18 Méhrepedés (ruptura uteri)
Terápia: Erélyes fájdalomcsillapítás: Fentanyl (2-5 µg/ttkg iv.) + 50 mg prometazin (Pipolphen) iv. Masszív folyadékpótlás (Ringer-laktát, Haes 6 % , Voluven stb.). Haladéktalan szállítás a legközelebbi, műtővel rendelkező szülészeti osztályra, az osztály előzetes értesítésével.

19 Koraszülés (partus praematurus)

20 Koraszülés (partus praematurus)
A terhesség 28. hetének betöltése után, de a 37. hét betöltése előtt megszakadó terhességek esetében koraszülésről beszélünk Megindult koraszülés esetén a helyszínen arra törekszünk, hogy a szülést (legalább az intézetbe érkezésig) késleltessük

21 Terápia Szedálás: diazepam (Seduxen) 10 mg és/vagy prometazin (Pipolphen) mg im. Tocolysis: Fenoterol (Partusisten) infúzió: 500 ml 5%-os glukózban 0,5-1,0 mg fenoterol; Magnéziumszulfát infúzió: 500 ml glukózban 4-6 g magnéziumszulfát 30 perc alatt.

22 Medencevégű szülés vezetése

23 Medencevégű szülés vezetése
A szülések 3-5%-ában medencevégű fekvésben helyezkedik el. Bracht-metódus szerint vezetjük le : A megszülető fart, illetve törzset úgy fogjuk meg, hogy kézhátunkkal felfelé, négy ujjunkat a magzat hátára, hüvelykujjunkat a magzat hasi oldalán, a magzat combjaira fektetjük. Ezután az alsó végtagokkal szorosan összefogott törzset a szeméremdomb felé irányítjuk. Felemelés közben tilos a magzatot húzni. A tolófájás hatására megszülető fart csak tartjuk, illetve felfelé irányítjuk, amíg a magzat a lapocka csúcsáig meg nem születik. A következő kielégítő méhösszehúzódás alkalmával a karok megszületése után, a magzatot az anya hasa felé borítjuk.

24 Eljárások a vállak és a karok kifejtésére
Müller-féle eljárás klasszikus karkifejtésre; Ennek szabályai: - A karokat mindig a gát felől fejtjük ki. - A megfelelő kart a megfelelő kézzel fejtjük ki (jobb kart a jobb kézzel, bal kart a bal kézzel), - A karokat mindig a magzat arca előtt simítjuk le - A karokat mindig ízületre gyakorolt nyomással fejtjük ki.

25 A fej kifejtése Mauriceau-Smellie-Veit-féle műfogás
A magzatot hasával lefelé a bal alkarunkra fektetjük. Ezután bal kezünk középső és mutatóujját a magzat fossa caninájába helyezzük, majd jobb kezünk mutató- és középső ujjával villa alakban megragadjuk a magzat nyakát. Ezután mindkét kezünket lassan, meredeken lefelé húzzuk addig, amíg a magzat tarkója meg nem támaszkodik a symphysis alatt. A megtámaszkodás után kezeink fogását változatlanul hava, a magzat törzsét alkarunkkal együtt az anya hasa felé emeljük. Ekkor a gát előtt kigördül az arc, a homlok, a fejtető, majd megszületik a

26 Beilleszkedési rendellenességek
Asynclitismus. A magzati koponya nyílvarrata a medence harántátmérője helyett, azzal párhuzamosan a harántátmérő előtt (Litzmann-féle obliquitas) vagy mögötte (Naegele-féle obliquitas) illeszkedik be; a szülés elhúzódik, általában császármetszést kell alkalmazni. Magas egyenes állás. A magzati koponya nyílvarrata a medencebemenet egyenes átmérőjében helyezkedik el; a szülés elhúzódik, kedvezőtlen pozícióban csak császármetszéssel fejezhető be.

27 Tartási rendellenességek
Tartási rendellenesség, ha a magzati koponya első forgása (a flexio) nem következik be tökéletesen Fejtetőtartás Homloktartás Arctartás

28 Forgási rendellenességek
Hátsó koponyatartás : A magzati koponya vezérpontja, a kiskutacs, a medence üregében nem előre, hanem hátrafelé forog. Mély harántállás. A beilleszkedett magzati koponya második forgása (a rotatio) elmarad; a magzati koponya úgy jut el a medencekimenetbe, hol nyílvarrata a medencekimenet harántátmérőjében helyezkedik el

29 Ikerterhesség

30 Ikerterhesség Ikerterhességről vagy többes terhességről beszélünk, ha egy terhesség során két vagy több magzat fejlődik. Származhat egy vagy több petesejt megtermékenyítéséből.

31 Ikerterhesség felismerése
A méh az átlagosnál lényegesen nagyobb, illetve nagyobbnak felel meg, mint a számított idő alapján várható lenne (100 cm-nél nagyobb haskörfogat feltétlenül gyanús!). Az anya szinte az egész méh területéről regisztrálható, fokozott intenzitású mozgásokról számol be. Külső vizsgálattal kettőnél több nagyrész észlelhető, vagy bizonyíthatóan két azonos nagyrész tapintható (például két koponya vagy két far). A családban már előfordult ikerterhesség. Az anya a terhességet megelőzően meddőség miatt kezelés alatt állt, illetve ovulatioinductiót végeztek.

32 Bizonyított az ikerterhesség, ha:
Ultrahangvizsgálattal bizonyított a többes terhesség. A magzati EKG, illetve phonocardiogramm alapján, ha a két magzati szívműködés között a percenkénti különbség több mint tíz. Más okból készített röntgenfelvétel alapján több magzat észlelhető.

33 Szülésvezetés ikerterhesség esetén
Felismert ikerterhesség esetén a terhest terhességi hetétől a szülésig kórházban kell megfigyelni . Szövődménymentes ikerszülés csak akkor várható, ha az „A” magzat koponyatartásban helyezkedik el

34 Szülésvezetés ikerterhesség esetén
az A magzat spontán, koponyatartású szülésmechanizmus szerint történt megszületése után azonnal meg kell határozni a B magzat helyzetét. Amennyiben az hosszfekvésben, akár medencevégűben, akár koponyatartásban helyezkedik el, a helyszínen türelemmel várakozhatunk. A hamarosan újból jelentkező fájástevékenység hatására a B magzat az elhelyezkedésének megfelelő mechanizmus szerint perc alatt megszületik. Amennyiben A magzat megszületése után B magzat harántfekvésben helyezkedik el, késedelem nélkül meg kell kezdeni B magzat helyzetének korrekcióját.

35 Szülésvezetés ikerterhesség esetén
Segélykocsi ! / ROKO / PIC

36 Anyagcserezavarokkal, görcsös állapottal, eszméletvesztéssel járó szülészeti kórképek

37 Anyagcserezavarok Terhességi kóros nyálfolyás (hypersalivatio)
Terhességi vészes hányás (hyperemesis gravidarum) Teriápia: - Bő folyadékbevitel (Ringer-laktát). - Gyógyszert az első trimesterben lehetőleg ne adjunk! - Szedálás: szükség esetén diazepam (Seduxen) 10 mg, és/vagy prometuin (Pipolphen) 50 mg im. Hányinger csillapítása / Cerucal , B6/ Feltétlenül intézeti elhelyezés.

38 Anyagcserezavarok Terhességi vitustánc (chorea gravidarum)
Terhességi toxaemia (toxaemia gravidarum) : - Különböző fokú folyadék-visszatartás (oedema). - Magas vérnyomás (hypertonia). Fehérjevizelés (proteinuria) EPH gestosis - praeeclampsia

39 Praeeclampsia tünetei
Toxaemia tünetei Idegrendszeri tünetek: fejfájás, fülzúgás, nyugtalanság, rossz közérzet, révedezés, szikralátás, kettős látás, látótérkiesés, néha teljes amaurosis. A szemfenéki kép jellegzetes elváltozásai: keresztezési tünetek, rézdrótartériák, dugóhúzószerű vénák. Hepatogastricus tünetek: epigastrialis, illetve májtáji fájdalom, hányinger, hányás.

40 Praeeclampsia ellátása
Terápia: - Vérnyomáscsökkentés Oralis/sublingualis kezelés: Tensiomin Injekciós/infúziós kezelés: 25 mg urapidil (Ebrantil) frakcionáltan Magnézium-szulfát-infúzió: 500 ml glukózban 4-6 g magnézium-szulfát 30 perc alatt. Dehidrálás (Furon ) Szedálás: diazepam (Seduxen) mg iv.

41 Eclampsia Szakaszai : Prodromális szak Görcsös szak Comatosus szak
Néha újabb görcsrohamok jelentkeznek, mielőtt a beteg visszanyerte volna az eszméletét (status eclampticus )

42 Eclampsia ellátása Vérnyomáscsökkentés a mért értékektől függően:
Urapidil (Ebrantil) 12,5-25 mg iv.; Magnézium-szulfát infúzió: 500 ml glukózban 4-6 g magnézium-szulfát 30 perc alatt. Dehidrálás: Furosemid (Furosemid) mg iv.; Mannit-infúzió (Mannisol B ml). A görcskészség csökkentése és szedálás: Diazepam (Seduxen) mg iv. Epanutin 250 mg. 10 min. alatt, perc múlva ismételhető

43 A burokrepedés szövődményei

44 A burokrepedés szövődményei
Idő előtti burokrepedés A burokrepedés következtében hirtelen kiömlő, nagy mennyiségű magzatvíz köldökzsinórt, illetve aprórészt sodorhat elő. Korai burokrepedés A fájástevékenység megindulása után, de a méhszáj eltűnése előtt reped meg a burok. Késői burokrepedés A méhszáj eltűnése után, a kitolási szak végén, esetleg csak a fej megszületése után reped meg a burok. A burokrepesztést mindig a fájás alatt kell elvégezni, nehogy a műszerrel (Kocher, Lumnitzer) az újszülöttet megsértsük.

45 Aprórész-előesés Tennivalók előesett kar esetén. Előesett és a hüvelyből kilógó kar egyenlő az elhanyagolódóban lévő, illetve a későbbiek folyamán az elhanyagolt harántfekvés kórképével. Kihordott magzat esetében az anya per vias naturales nem szülhet meg. Intézeten belül azonnal császármetszés végzendő!

46 Aprórész-előesés Tennivalók előesett láb esetén. A helyzet az előzőhöz képest kedvezőbb. A tökéletlen, illetve két láb esetén a tökéletes lábtartásnak megfelelő szülésmechanizmus szerint per vias naturales lefolyó szülésre számíthatunk.

47 A köldökzsinór rendellenességei

48 A köldökzsinór csomói ( valódi csomó, ál csomó)
A normálisnál rövidebb köldökzsinór (funiculus umbilicalis brevis) : rövid köldökzsinór hossza nem éri el a 30 cm-t Normálisnál hosszabb köldökzsinór (funiculus umbilicalis longus): 80 cm.- t meghaladó A köldökzsinór rendellenes tapadása (insertio velamentosa) Elöl fekvő köldökzsinór Előesett köldökzsinór

49 Előesett köldökzsinór

50 Teendő előesett köldökzsinórnál
a terhes nő azonnali lefektetése Trendelenburg-helyzetbe feladatunk a köldökzsinór védelme az összenyomástól és az esetleges fájástevékenység csökkentése A köldökzsinór védelme. Lehetőleg steril gumikesztyűs kézzel be kell hatolni a hüvelybe, egészen az elöl fekvő részig. Ezután ujjainkkal visszatartva az elöl fekvő rész lejjebb nyomulását, meg kell akadályozni, hogy a köldökzsinór a csontos medencéhez nyomódhasson.


Letölteni ppt "Atoniás vérzés Atoniás vérzésről beszélünk, ha a magzat megszületése után a lepényi szakban (atonia sub partu) vagy a placenta megszületése után a postplacentaris."

Hasonló előadás


Google Hirdetések