Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Fodor Ágnes elnök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Fodor Ágnes elnök"— Előadás másolata:

1 Előadó: Fodor Ágnes elnök
A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének bemutatása Előadó: Fodor Ágnes elnök

2 A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a decemberi bejegyzés óta folyamatosan, dinamikusan fejlődve működik, pénzgazdálkodása kiegyensúlyozott, szakmai tevékenysége egyre szélesebb körre terjed ki. A működés jogi kereteit illetően a VGYKE egyesület. Szerepkörét tekintve érdekképviseleti, és érdekérvényesítő valamint szolgáltatásokat nyújtó és a társadalmi érintkezést elősegítő szervezet, mely jogi képviseletet, rehabilitációs, oktatási, kulturális és szociális tevékenységet egyaránt folytató, állami, önkormányzati feladatokat átvállaló non-profit szervezet, Közhasznúsági besorolása alapján kiemelkedően közhasznú.

3 Egyesületünk elsősorban a vakok és gyengénlátók önálló életvitelét, esélyegyenlőségét hivatott elősegíteni és képviselni, de munkánk során a társadalom egyéb hátrányos helyzetű rétegeit is felkaroljuk, programjainkon keresztül támogatjuk.

4 Arra törekszünk, hogy Az esélyegyenlőség területén hiteles érdekérvényesítés végezzünk. Újszerű attitűddel és eszközrendszerrel, kreatív módokat alkalmazunk munkánk során. Hatékony ágazatközi (magán-, civil, és közszféra) együttműködési rendszereket hívjuk életre. Konkrét fejlesztési folyamatokba kapcsolódva érdemben hozzájáruljunk egy-egy kistérség, illetve a közép-magyarországi régió fejlődéséhez.

5 Mely európai uniós irányelvek határozzák meg munkánkat?
Esélyegyenlőség Szubszidiaritás Decentralizáció Partnerség Koncentráció Nyilvánosság

6 Érdekvédelmi tevékenység
A gyógyszeres dobozok Braille feliratozása és a betegtájékoztatók elérésének biztosítása Egyesületünk évek óta folyamatosan végzi a gyógyszeres dobozok Braille-feliratainak auditálását, a készítmények törzskönyvezéséhez szükséges szakvélemények kiállítását a gyógyszerforgalmazóktól érkező megrendelések alapján. Már nem csak a kész dobozokat, hanem a Braille feliratok grafikus tervezetét is ellenőrizzük és javaslatokat teszünk az esetleges változtatásokra. Szükség esetén a Braille felirat grafikai megtervezését is vállaljuk.

7 Érdekvédelmi tevékenység
Tájékoztatás, kapcsolatépítés, érdekképviselet Egyesületünk folyamatosan számos állami, önkormányzati és civil szervezet és intézmény által rendezett konferencián vesz részt és mutatkozik be, informálva a szakma és a közvélemény képviselőit a látássérült személyek által igényelt szolgáltatásokról, az életvitelüket megkönnyítő tevékenységekről és ezek megvalósításának lehetőségeiről, oktatási, munkaerő-piaci, egészségügyi, kulturális, társadalmi és szociális helyzetükről és az ezekkel kapcsolatos megvalósítandó intézkedések formáiról, azok szakmai indokoltságáról.

8 Érdekvédelmi tevékenység
Szakmai testületekben való részvétel: a „2010. a szegénység elleni küzdelem európai éve” programját kidolgozó munkacsoport a Médiaunió Alapítvány 2010-es, a fogyatékos emberek társadalmi befogadását támogató médiakampánya Fővárosi Fogyatékosügyi Civil Szakmai Műhely Fővárosi Szociálpolitikai Kerekasztal Elnöksége Fővárosi Szociálpolitikai Kerekasztal Pest Megyei Szociálpolitikai Kerekasztal Fogyatékosságügyi Caocus Ce háló

9 Érdekvédelmi tevékenység
Akadálymentesítés a 4-es metró akadálymentesítése az MVGYOSZ akadálymentesítési munkacsoportjában való részvétel képviselet akadálymentesítéssel kapcsolatos szakmai fórumokon, megbeszéléseken tervezett beruházások és szakmai anyagok véleményezése társadalmi egyeztetésre bocsátott pályázatok tervezeteinek véleményezése akadálymentesítéssel és a szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének biztosításával kapcsolatos pályázatokban együttműködési megállapodások aláírása a Rehabilitációs környezettervező szakmérnökök egyesületével (REKORE) hatékony együttműködés

10 Szolgáltatások Információnyújtó és tanácsadó szolgálat Egyesületünk nagy hangsúlyt kíván fektetni a látássérült személyek és környezetük rendszeres és pontos informálására az őket érintő lehetőségekről az élet minden területére vonatkozóan. E célból a hét minden napján működtetjük személyes, telefonos és es ügyfélszolgálati hálózatunkat, melyet látássérült ügyfelek mellett gyakran vesznek igénybe más szakmai vagy egyéb intézmények és szervezetek, illetve részben érintett látó személyek (családtagok, rokonok, munkatársak, pedagógusok, stb.) is. Irodáink: Budapest, Budaörs, Cegléd, Dabas, Gödöllő, Pilisvörösvár és Vác városokban találhatóak meg.

11 Szolgáltatások Louis Braille Támogató Szolgálat
Szolgálatunk továbbra is alacsony térítési díjak ellenében segíti látássérült ügyfeleit a hivatalos ügyek intézésében, az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételében, bevásárlásban, irataik rendezésében, stb. Szolgálatunk munkatársai, személyi segítést, és szállítást végeznek.

12 „Fényközelben” közösségi egészségnapok
Szolgáltatások „Fényközelben” közösségi egészségnapok Látássérültek közösségi egészségnapja Szűrővizsgálatok, diétás tanácsadás és ételkóstoló az egészség jegyében, Wellness szolgáltatások

13 Szolgáltatások Akadálymentesítési tanácsadás
Termékbemutatók és kiállítások szervezése, vezetősávok, taktilis jelzések, csúszásmentes felületek bemutatása. Épületek akadálymentesítésének véleményezése, a beruházások tesztelése. Képzési és munkalehetőségek Több felnőttképző intézménnyel kialakított jó együttműködésünknek köszönhetően a látássérültek számára a gyógymasszőr, a gyógypedagógiai asszisztens, a szociális asszisztens képzések szinte minden évben megszervezésre kerülnek. A sikeres vizsgák után a látássérült résztvevők OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek és a megélhetésüket biztosító szakmához juthatnak.

14 „Partnerünk Európa” Projekt HEFOP 2.3.1.
Szolgáltatások „Partnerünk Európa” Projekt HEFOP Látássérültek integrált megközelítésű alternatív képzése és foglalkoztatása

15 Szolgáltatások „Tudás és kompetencia” Projekt
A „Tudás és kompetencia” – Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért című projekt fő célja a „Partnerünk Európa”, a VGYKE által korábban sikeresen megvalósított HEFOP2.3.1-es projekt tapasztalatainak felhasználása, terjesztése volt. Célul tűztük ki a látássérült személyek munkába állását segítő mentorok képzését, illetve a vak és gyengénlátó személyekkel foglalkozó szakemberek és önkéntesek továbbképzését, érzékenyítését, szakmai elakadásaik, a vaksággal kapcsolatos téves vélekedéseik, tabuik tudatosítását.

16 Szolgáltatások Segédeszközök beszerzésének támogatása
Minden évben segédeszköz-bemutatót szervezünk a forgalmazókkal közösen, illetve tagjainknak segédeszközpályázaton keresztül nyújtunk anyagi támogatást annak érdekében, hogy a számukra fontos és nélkülözhetetlen segédeszközt meg tudják vásárolni. Braille-nyomtatás Intézmények, szervezetek részére megrendelést követően készítünk Braille tájékoztató anyagokat, füzeteket, szórólapokat, stb. Braille írás-olvasás tanfolyam Látássérült gyógypedagógus munkatársunk egyénileg tart Braille írás-olvasás oktatást látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

17 Szemléletformáló tevékenység
„Túloldalról” érzékenyítő tréning A még 2007-ben kidolgozott tréning célja a látó és látássérült emberek közötti szakadék csökkentése, egymás megismerése, a tabuk ledöntése, ezáltal pedig a partneri, egyenrangú viszony kialakítása látók és látássérültek között, legyen az egy ügyfélszolgálati helyzet, az egészségügyi, a szociális ellátás, az oktatás vagy a foglalkoztatás területe. Tréningeket tartottunk A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, illetve a Fővárosi Önkormányzat ügyfélszolgálati munkatársai részére (kb. 60 fő)

18 Szemléletformáló tevékenység
Tréning demonstrációs foglalkozást tartottunk: Ismeretterjesztő rendezvényeken, A turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos és a Braille konferenciánkon Budaörsön a fehér bot napi rendezvényen, a Völgy Pszichológus Hallgatók Nyári Egyeteme című programon, Pszinapszis (Budapesti Pszichológiai Napokon) rendezvénye keretében, az Eszterházy Károly Főiskola MI/MÁS konferenciája keretében.

19 Szemléletformáló tevékenység
Érzékenyítő tréningünkkel 2009 novemberében sikerrel pályáztunk az ESZA Nonprofit Kft Civil Licit programjába. A VGYKE bekerült azon szerencsés 15 civil szervezet közé, akik a december 3-án az Uránia Filmszínházban megtartott liciten kínálhatták megvételre EU-s támogatásból kialakított szolgáltatásaikat közepes és nagy vállalatoknak. Tréningünk elkelt a liciten, így a forprofit területen is fogunk a jövőben tréninget tartani.

20 Szemléletformáló tevékenység
„Kézzel látók” program „Lásd meg, érintsd meg, éld át!” Nagyszabású jótékonysági és szemléletformáló program, plasztikus képekből álló vándorkiállítás, együttműködve Gyüre László, tapintható festményeket készítő képzőművésszel. A programok helyszínei a bevásárlóközpontok.

21 Szemléletformáló tevékenység
A Rendezvényünk fő célja az, hogy megmutassuk: a látássérült emberek a közvélekedéssel ellentétben nyitottak és érdeklődnek a művészetek iránt, és hogy némi odafigyeléssel számunkra is átélhetővé tehetők olyan alkotások is, mint például egy festmény. Fontosnak tartjuk emellett annak az üzenetnek a közvetítését is, hogy mi, a vak és gyengénlátó emberek, megfelelő segítséggel képesek vagyunk az önálló életre, nyitottak a világra és teljes, boldog életet tudunk élni.

22 Szemléletformáló tevékenység
Iskolai érzékenyítő programok Programunk keretében a gyerekek egy sötét és egy világos szobában ismerkedhetnek a látás hiányának állapotával és a látássérült emberek mindennapjaival. A sötét szobában teljes sötétségben kell olyan egyszerű feladatokat megoldaniuk, mint tárgyak felismerése, kiválogatása, egyszerű ügyességi játékok megoldása, tapintható társasjátékokkal való játék, stb. A világos szobában a gyerekek a vakvezető kutyával, a fehér botos közlekedéssel, a Braille-írással, a beszélő számítógéppel, a beszélő és egyéb segédeszközökkel ismerkedhetnek meg.

23 Szemléletformáló tevékenység
„Segíthetünk?” Tájékoztató kiadvány turisztikai szolgáltatóknak A múlt évben jelent meg az SZMM támogatásával. „Segíthetünk?” című kiadványunk egy utazás megszervezésének és lebonyolításának folyamatán keresztül mutatja be, miben igényelnek a látássérült vendégek speciális odafigyelést, segítséget. A kiadványt egy ebből a célból létrejött munkacsoport készítette, melynek tagja volt több látássérültekkel foglalkozó szervezet és a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya is.

24 Fodor Ágnes www.vgyke.com info@vgyke.com
Köszönöm figyelmüket! Fodor Ágnes


Letölteni ppt "Előadó: Fodor Ágnes elnök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések