Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FELADATOK 1.3 M1.3.1 Melyek igazak a LAN-ról?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FELADATOK 1.3 M1.3.1 Melyek igazak a LAN-ról?"— Előadás másolata:

1 FELADATOK 1.3 M1.3.1 Melyek igazak a LAN-ról?
a) A LAN helyi (kiterjedésű) hálózatot jelent. b) A LAN nem lehet 10 m-nél nagyobb kiterjedésű. c) Minden LAN tartalmaz szervergépet is. d) Egy lakásban kiépített, 2-3 gépet tartalmazó hálózat is nevezhető LAN-nak.

2 FELADATOK 1.3 M1.3.2 Melyek igazak a WAN-ról?
a) A WAN nagy kiterjedésű hálózatot jelent. b) A WAN nagy sebességű hálózatot jelent. c) A WAN LAN-ok összekapcsolásával is létrejöhet. d) Az internet forgalma WAN hálózatokon keresztül bonyolódik le.

3 FELADATOK 1.3 M1.3.3 Mely esetekben nevezhetjük a leírt hálózatot LAN-nak? a) Két, otthon összekapcsolt számítógépet. b) Az EU-s országok parlamentjeit összekötő hálózatot. c) Egy irodaház gépeit tartalmazó hálózatot. d) Egy országban az iskolákat összekapcsoló hálózatot.

4 FELADATOK 1.3 M1.3.4 Mely esetekben nevezhetjük a leírt hálózatot WAN-nak? a) Két, otthon összekapcsolt számítógépet. b) Egy egész földrajzi régióban (több megyében) jelenlévő vállalat összekapcsolt számítógépeit. c) Egy irodaház gépeit tartalmazó hálózatot. d) Egy országban az iskolákat összekapcsoló hálózatot.

5 FELADATOK 1.3 M1.3.5 Milyen előnnyel járhat a LAN kialakítása? Mely állítások igazak? a) Az internetkapcsolat megosztható a kliensek között. b) A nyomtató megosztható a LAN számítógépei között. c) Gyorsabbak lesznek a kliensek. d) Közösen használható háttértárterület hozható létre a kliensek számára.

6 FELADATOK 1.3 M1.3.6 Mely állítások igazak a helyi hálózattal kapcsolatban? a) Ma már vannak olyan nyomtatók, amelyek közvetlenül, számítógép nélkül is rákapcsolhatók a helyi hálózatra. b) Az írási jogosultsággal is rendelkező megosztott könyvtárainkat bizonyos vírusok megtámadhatják a hálózaton keresztül. c) Minden szoftverkörnyezetben egy mappát csak úgy oszthatunk meg írásra, hogy a hálózatban minden felhasználó írhatja azt. d) A helyi hálózatban az internetkapcsolat megosztható.

7 FELADATOK 1.3 M1.3.7 Mely szolgáltatások valósíthatók meg helyi hálózat kiépítésével egy osztályteremben? a) Közös nyomtatóhasználat. b) Egy diák monitorképének elküldése a tanárnak. c) A tanár monitorképének szétküldése a diákoknak. d) Óra közben a tanuláshoz szükséges fájlok másolása a gépek között.

8 FELADATOK 1.3 M1.3.8 Mely állítások érvényesek a kliens-szerver architektúrára? a) A szerverek erőforrásait a kliensek is használják. b) A kliens- és a szervergépeknek mindig azonos teljesítményűnek kell lenniük. c) A kliensek csak a szerveren keresztül kommunikálhatnak egymással. d) Csak egyetlen szervert tartalmazhat.

9 FELADATOK 1.3 M1.3.9 Mely állítások helyesek?
a) A böngésző-webkiszolgáló is kliens-szerver architektúra szerint dolgozik. b) Kliens-szerver architektúra esetén a kliensektől érkező kéréseket a szerver figyeli és teljesíti. c) A kliens szó ügyfelet jelent. d) Kliens-szerver architektúra esetén a szerver használja a kliens szolgáltatásait.

10 FELADATOK 1.3 M1.3.10 Melyik állítás érvényes a kliensre?
a) A kliens erőforrásokat oszt meg. b) Egy hálózatban több kliens is lehet. c) Kliensek csak LAN-ban fordulhatnak elő. d) A kliens kiszolgálót jelent.

11 FELADATOK 1.3 M1.3.11 Melyik állítás érvényes a szerverre?
a) Egy számítógép abban az esetben válik szervergéppé, ha több CPU van benne. b) Szerver csak WAN hálózatban fordulhat elő. c) A szerver kiszolgálót jelent. A kliensek kéréseit a rajta futó kiszolgáló programmal teljesíti. d) Minden szerver, egy kis vállalat szervere is csak speciális számítógép lehet.

12 FELADATOK 1.3 M1.3.12 Mely állítások helyesek?
a) Egy hálózatba kapcsolt nyomtatón egyszerre csak egy kliens számítógépről lehet nyomtatást kezdeményezni. b) Egy hálózatba kapcsolt nyomtatón egyszerre több kliens számítógépről is lehet nyomtatást kezdeményezni. c) Egy kliens számítógépről egyszerre több hálózati nyomtatón is lehet nyomtatni. d) Egy kliens számítógépről egyszerre csak egy hálózati nyomtatón lehet nyomtatni.

13 FELADATOK 1.3 M1.3.13 Melyik állítás helyes egy kliens számítógép nyomtatási lehetőségeit tekintve? a) Egy kliensen csak egyféle (helyi vagy hálózati) nyomtatót lehet telepíteni. b) Egy kliensen több hálózati nyomtatót lehet telepíteni, de csak egy helyit. c) Hálózati nyomtatót csak akkor telepíthetünk a kliensre, ha egy helyi már működik. d) Egy kliensen egymástól függetlenül akármennyi helyi- és hálózati nyomtató telepíthető.

14 FELADATOK 1.3 M1.3.14 Melyik állítás jellemző a fájlmegosztásra?
a) Az egy gépen tárolt megosztott fájlt minden arra jogosult felhasználó elérhet a hálózaton keresztül. b) A megosztott fájl különböző gépeken több darabban van eltárolva. c) A megosztott fájlok kevesebb helyet foglalnak el. d) A megosztott fájl a hálózat minden tagjához automatikusan továbbítódik.

15 FELADATOK 1.3 M1.3.15 Mely állítások helyesek az internettel kapcsolatban? a) Az internet világméretű számítógépes hálózat, azaz egy WAN. b) Az interneten működő szolgáltatások és használatuk (a protokoll) szabályozott (TCP/IP). c) Az internet nem más, mint a világot behálózó weboldalak gyűjteménye, összessége. d) Ha két számítógép közvetlenül kapcsolódik egymáshoz az interneten, akkor az egyiken általában egy kliens, a másikon pedig általában egy szerver funkciójú program futása biztosítja a kommunikációt.

16 FELADATOK 1.3 M1.3.16 Mely állítások helyesek az internettel kapcsolatban? a) Az interneten egy szerverhez egyszerre csak egy felhasználó kapcsolódhat. b) Az interneten két kliens számítógép közvetlenül is kapcsolódhat egymáshoz. c) Az interneten egy időben jelenlévő számítógépek száma nincs korlátozva. d) Az internetre LAN is kapcsolódhat.

17 FELADATOK 1.3 M1.3.17 Melyek internetes szolgáltatások?
a) Böngészés (www, HTTP). b) Fájlok másolása két gép között (FTP). c) Levelezés ( , SMTP). d) Lemezformázás.

18 FELADATOK 1.3 M1.3.18 Melyek internetes szolgáltatások?
a) Töredezettség-mentesítés b) Chat c) FTP d) ADSL

19 FELADATOK 1.3 M1.3.19 Mik érvényesek a chat-re?
a) Kliens-szerver architektúrájú rendszer. b) Egyszerre csak ketten kommunikálhatnak egymással. c) Valós idejű kommunikációra alkalmas. d) Privát üzenetek küldésére is alkalmas.

20 FELADATOK 1.3 M1.3.20 Mely állítások helytállóak az internetes telefonálásról? a) Az internet felhasználásával nem hozható létre telefonszerű beszédkapcsolat két felhasználó között. b) Két telefon között az internet is betöltheti az átviteli hálózat szerepét. c) Vannak szolgáltatások, melyek segítségével az internetre kapcsolt számítógépről telefont is fel lehet hívni. d) Két internetre kapcsolt számítógép között telefonszerű kapcsolat hozható létre, amelyen beszélgetés folytatható.

21 FELADATOK 1.3 M1.3.21 Mely állítások helyesek az internetes levelezéssel kapcsolatban? a) Ez a szolgáltatás is kliens-szerver architektúra szerint működik. b) A levelező szervereken, a felhasználók postafiókjába érkeznek meg a levelek. c) Akinek nincs címe, az nem tud t fogadni. d) címhez ingyenesen is hozzá lehet jutni.

22 FELADATOK 1.3 M1.3.22 Mi a levelezőlista lényege?
a) A listára írt levelünket minden listatag megkapja. b) A listában tárolhatjuk az ismerőseink címét. c) Kevesebb t kapunk, ha listába gyűjtjük őket. d) A levelezőlista a kinyomtatott címek gyűjteménye.

23 FELADATOK 1.3 M1.3.23 Milyen eszközökről tudja elolvasni ingyenes címére érkezett leveleit, amíg külföldön nyaral? a) Bluetooth-os mail szkennerrel. b) Nyilvános web terminálról. c) Internetkapcsolattal rendelkező számítógépről. d) Zárt intranet hálózatba kötött számítógépről.

24 FELADATOK 1.3 M1.3.24 Melyik feltétel szükséges ahhoz, hogy valakivel írásos csevegést folytassunk az interneten? a) A résztvevőknek azonos időzónában kell tartózkodniuk. b) Azonos szolgáltatón keresztül kell kapcsolódniuk az internethez. c) Azonos böngészőprogrammal kell rendelkezniük. d) Azonos (egyeztetett) időpontban kell bejelentkezettnek lenniük ugyanarra a chat-szerverre.

25 FELADATOK 1.3 M1.3.25 Melyik állítás igaz a „home-banking” szolgáltatással kapcsolatban? a) Olyan, csak vállalati ügyfelek részére elérhető szolgáltatás, amellyel egy munkahelyi PC-ről átutalások és más banki műveletek végezhetők. b) Általában folyószámlánkkal kapcsolatos tevékenységeket, például átutalásokat, lekötéseket végezhetünk otthoni számítógépünk segítségével, az interneten keresztül. c) Csak a folyószámlánk egyenlegét kérdezhetjük le. d) Teljes körű banki ügyintézést tesz lehetővé otthonról.

26 FELADATOK 1.3 M1.3.26 Egy könyvkereskedés on-line áruházat nyitott. Mit jelent ez a mondat, melyik állítás az igaz? a) A könyvkereskedés címéről, nyitvatartási idejéről az interneten is tájékozódhatunk. b) A kereskedés számítógépesített, így vonalkóddal azonosítják a könyveket, amely gyorsabb kiszolgálást és készletezést jelent. c) Az interneten keresztül is válogathatunk és rendelhetünk a könyvekből. d) Ez az új áruház foglalkozik a számítástechnikai könyvek, kiadványok és CD-ROM-ok terjesztésével

27 FELADATOK 1.3 M1.3.27 Mit jelent az, hogy valaki szörfözik az interneten, melyik állítás az igaz? a) Gyakran váltogatja az internetszolgáltatókat. b) Információkat keres, nézelődik az interneten. Erre a célra a böngészés (www) szolgáltatást veszi igénybe. c) Vizi sportokkal kapcsolatos oldalak után kutat. d) Leveleket ír és olvas.

28 FELADATOK 1.3 M1.3.28 Mi az e-kereskedelem, melyik állítás az igaz?
a) Vásárlás elektrotechnikai üzletben. b) Elektromos eszköz vásárlása. c) Elektronikus úton folytatott kereskedelem, amely az internet www szolgáltatásán alapul. A vevő szempontjából ez akár otthonról intézhető vásárlást, illetve megrendelést jelent. d) Az Earth (Föld) bolygót behálózó kereskedelem.

29 FELADATOK 1.3 M1.3.29 Milyen előnyei lehetnek az e-kereskedelemnek?
a) Környezetvédelmi szempontból előnyös lehet, mert a papír alapú bizonylatok helyettesíthetők elektronikus dokumentumokkal. b) Lehet, hogy még árengedményt is kap a vevő, mert nem a boltot terheli a forgalmával. c) Az interneten keresztül, utazás nélkül, akár otthonról is lebonyolítható a vásárlás. d) A vásárlás nincs nyitvatartási időhöz kötve.

30 FELADATOK 1.3 M1.3.30 Hogyan lehet fizetni az e-kereskedelemben vásárolt áruért? a) Ügyfélirodában. b) Postai úton, utánvéttel. c) Banki átutalással. d) Hitelkártyával.

31 FELADATOK 1.3 M1.3.31 Melyik válaszban szerepel az e-business magyar megfelelője? a) Elektronikus pénztárca b) Elektronikus kereskedelem c) Elektronikus üzletvitel. Ennek része lehet az elektronikus kereskedelem (e-commerce) is. d) Elektronikus kapcsolat

32 FELADATOK 1.3 M1.3.32 Mire valók az internetes fórumok, erről mely állítások igazak? a) Elektronikus levelezésre. b) Vélemények, hozzászólások közzétételére. c) On-line játékok futtatására. d) Adott témában a résztvevők, olvasók tájékoztatására, tanácsadásra és segítség nyújtására is ad lehetőséget.

33 FELADATOK 1.3 M1.3.33 Mely állítások igazak az internetes fórumról?
a) A fórum levelezőlistát jelent. b) Legtöbbször közvélemény-kutatásra használják. c) Egy-egy témakörrel kapcsolatos véleményeket, hozzászólásokat tartalmaz. d) Nemcsak az informatika témakörével kapcsolatos fórumok léteznek.

34 FELADATOK 1.3 M1.3.34 Melyik állítás igaz az internetes fórumról?
a) A fórumra mindig csak jóváhagyás után kerül fel az üzenetünk. b) Fórumra csak az írhat üzenetet, akinek van címe. c) A fórumok tartalmát egy-két naponta törlik, hogy ne teljen be a szerver. d) Egyes fórumokra a személyazonosságunk megadása nélkül is írhatunk üzenetet.

35 FELADATOK 1.3 M1.3.35 Melyik állítás érvényes a fórumokra?
a) A fórumok lehetnek nyilvánosak és zártak. b) Minden fórumhoz kötelező az előzetes regisztráció. c) A fórumok használatához a böngészőprogramon kívül fórumszoftverre is szükség van a klienseken. d) A fórumok elsősorban reklám jellegű hirdetések az internet használói felé.

36 FELADATOK 1.3 M1.3.36 Melyik állítás igaz az ingyenes webes levelezőprogramokról? a) Bárhonnan elérhetők, ahol van webes internet-hozzáférés. b) Csak arról a helyről érhetők el, ahonnan a regisztráció megtörtént. c) Csak annak küldhetünk t, aki szintén webes levelezőrendszert használ. d) Csak azoknak küldhetünk levelet, akik ugyanazon a levelezőszerveren vannak regisztrálva

37 FELADATOK 1.3 M1.3.37 Mely szabályok lehetnek érvényesek az ingyenes webes levelezőprogramok üzemeltetésénél? a) Egy regisztrált cím bármikor megszűnhet. A benne lévő elveszett tartalomért kártérítést nem adnak. b) Ha egy meghatározott ideig nem használjuk a postafiókunkat, akkor az külön értesítés nélkül megszűnhet. c) Az egy levélben küldhető csatolt fájlok összes méretét, és az eltárolt levelekre szánt helyet korlátozzák. d) Egy személy rendelkezhet több címmel is.

38 FELADATOK 1.3 M1.3.38 Mely válaszok lehetnek a mondat helyes befejezései? Ha a postafiók mérete 10 MB, akkor… a) egy fogadott levél mérete legfeljebb 10 MB lehet. b) a postafiókban várakozó levelek együttes mérete legfeljebb 10 MB lehet. c) az adott hónapban legfeljebb 10 MB levél érkezhet. d) az kliensben lévő levelek összesen 10 MB-ot foglalhatnak el.

39 FELADATOK 1.3 M1.3.39 Melyik állítás helyes az elektronikus levelezésel kapcsolatban? a) továbbításához webszerverekre van szükség. b) Egy postafiókban lévő levelekhez bárki könnyedén hozzáférhet, hiszen általában jelszóval sem védik. c) Szabály, hogy a feladó és a címzett postafiókja ugyanazon a szerveren legyen. d) Az küldése nem biztonságos, mert a levél tartalmához illetéktelenek is hozzáférhetnek és a levél tartalma az alapértelmezett beállítások mellett nincs titkosítva.

40 FELADATOK 1.3 M1.3.40 Mely állítások helyesek az elektronikus levelezésel kapcsolatban? a) küldésekor webszerverek végzik a csatolt fájlok továbbítását. b) Minden garantáltan célba ér. c) Egy nek több címzettje is lehet. d) Az nek ajánlatos tárgyat adni, de nem kötelező.

41 FELADATOK 1.3 M1.3.41 Melyik állítás helyes az elektronikus levelezésel kapcsolatban? a) Csak annak küldhetünk t, aki ugyanazt a levelezőprogramot használja. b) Az általunk megírt t mindig azonnal továbbítják. c) Csak annak küldhetünk t, akinek a küldés pillanatában aktív internetkapcsolata van. d) Az továbbításához, elküldéséhez internetkapcsolatra van szükség

42 FELADATOK 1.3 M1.3.42 Mi az e-mail? Melyik válasz a helyes?
a) Elektronikus eszközön írt bármilyen üzenet. b) Elektronikus levél. Elektronikusan írt és számítógépes hálózaton továbbított, eredetileg szöveges üzenet. Ma már csatolt fájlokat is tartalmazhat. c) A monitoron olvasható bármilyen üzenet. d) Szövegszerkesztővel írt levél.

43 FELADATOK 1.3 M1.3.43 Mi szükséges feltétlenül a kliensgépünkön ahhoz, hogy elektronikus levelezést folytathassunk? a) Egy kiadványszerkesztő program a levél megírásához. b) Internet- vagy intranetkapcsolat. c) Webszerver. d) Nyomtató .

44 FELADATOK 1.3 M1.3.44 Mik szükségesek az elektronikus levelezéshez?
a) Egy levelező-kliensprogram vagy egy böngészőprogram a postafiókunknak megfelelően. b) A postafiók azonosítójának és jelszavának ismerete. c) Nem feltétel a folyamatos internetkapcsolat. Az internetkapcsolat csak a kliensgépünk és a postafiók közötti levélmozgás idején szükséges. d) Egy saját, illetve általunk használható postafiók egy levelező-szerveren (mail-szerveren).

45 FELADATOK 1.3 M1.3.45 Mi szükséges az elektronikus levelezéshez?
a) Levelezőszerver. b) FTP-szerver. c) Saját honlap. d) Webszerver(ek).

46 FELADATOK 1.3 M1.3.46 Mik szükségesek a böngészéshez?
a) Böngészőprogram. b) Internet- vagy intranetkapcsolat. c) Levelezőprogram. d) Egér

47 FELADATOK 1.3 M1.3.47 Mi az alapvető feladata egy böngészőprogramnak?
a) Címeket tartalmaz az internet különféle területeiről. b) Megjeleníti az internetre kapcsolt webkiszolgáló általunk keresett tartalmát, amelyet címzéssel adunk meg. c) Lehetővé teszi a honlapunk szerkesztését. d) Segít eligazodni az e-kereskedelemben

48 FELADATOK 1.3 M1.3.48 Mi mindenre alkalmas az internet www szolgáltatása? a) Multimédiás oldalak továbbítására. b) Információk keresésére. c) Elektronikus levelezésre (webes elérésű levelező szerverek is működnek). d) E-kereskedelem lebonyolítására

49 FELADATOK 1.3 M1.3.49 Mit takar az internet www (World Wide Web) szolgáltatása? a) Nem más, mint LAN-ok szövevényes hálózata. b) Biztosítja a webszervereken elhelyezett, hiperszöveget tartalmazó oldalak (fájlok) címzését és továbbítását a kliensgépeknek. c) A böngészőprogramok kényelmi szolgáltatásainak összessége. d) A cégek, intézmények szervereinek névvel való azonosítása.

50 FELADATOK 1.3 M1.3.50 Mely állítások igazak az internet webszolgáltatásáról? a) A szolgáltatás a HTTP vagy a HTTPS szabályai szerint történik. b) Ez a szolgáltatás kivételesen nem kliens-szerver architektúra szerint működik. c) A szolgáltatás fájlok átvitelére is alkalmas. d) A webszolgáltatás kliensprogramját böngészőnek hívják.

51 FELADATOK 1.3 M1.3.51 Mely állítások helyesek a www-ről?
a) A www lehetővé teszi multimédiás dokumentumok letöltését és megjelenítését. b) A www alkalmas cégek, intézmények tevékenységének bemutatására. c) Elektronikus levelezésre is alkalmas (webes elérésű levelező szerverek is működnek). d) A www az internet másik elnevezése.

52 FELADATOK 1.3 M1.3.52 Mely fogalmak kapcsolódnak szorosan a www-hez?
a) Hiperszöveg dokumentum b) HTML c) Link d) Webszerver

53 FELADATOK 1.3 M1.3.53 Mely állítások érvényesek az intranetre?
a) Egy vállalaton belüli hálózat, az internethez hasonló szolgáltatásokkal. b) Az internet egy alhálózata. c) Az intranet nem nyilvános hálózat. d) Az interneten alkalmazott technológia szerint működik.

54 FELADATOK 1.3 M1.3.54 Mi az intranet? a) Ugyanaz, mint az internet.
b) Az internet adott országra korlátozva. c) Egy szervezetileg összetartozó hálózat, amely az internethez hasonlóan épül fel. d) Adott kontinens számítógépes hálózata

55 FELADATOK 1.3 Mely szolgáltatások érhetők el az intraneten? a) e-mail
b) www c) ftp d) chat

56 FELADATOK 1.3 M1.3.56 Mely állítások helyesek az intranettel kapcsolatban? a) Az intranet az internet kiterjesztése. b) Egy számítógépről egyszerre elérhető lehet az intranet és az internet is. c) Ahol van intranet, ott mindig szükséges az internetelérés biztosítása is. d) Intranet LAN és WAN jellegű hálózatban is kialakítható.

57 FELADATOK 1.3 Melyik állítás jellemző az intranetre?
a) Az interneten keresztül megvalósított vállalati belső kommunikáció. b) Egy vállalaton vagy intézményen belüli fórum. c) Egy vállalaton vagy intézményen belüli internetes technológiát használó hálózat. d) Egy vállalat vagy intézmény internetkapcsolata

58 FELADATOK 1.3 M1.3.58 Mik szükségesek az intranet kialakításához?
a) Kliens számítógép. b) Szerver számítógép. c) Internetelérés. d) A gépek közötti összeköttetés megvalósítása.

59 FELADATOK 1.3 M1.3.59 Mi az extranet?
a) Olyan helyi hálózat, melyről elérhető az internet. b) A vállalati intranet kiterjesztése a vállalat partnereire. c) Rendkívül nagy sebességű internetelérési technológia. d) Nagy kiterjedésű internet.

60 FELADATOK 1.3 M1.3.60 Mely állítások helyesek az extranettel kapcsolatban? a) Az extranet nyilvános hálózat. b) Az extranet internetes alapokon működik. c) Az extranet az intranet alkalmazásának kiterjesztése. d) Az extranet feltétlenül szükséges a távmunkához.

61 FELADATOK 1.3 M1.3.61 Mely állítások helyesek az extranettel kapcsolatban? a) Az extranet használatához engedély szükséges. b) Az extranet titkosított kommunikációt is használhat. c) Az extranet könnyebb és gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a vállalat érdekeltjeivel. d) Az extranet bevezetéséhez sohasem szükséges intranet kiépítése.

62 FELADATOK 1.3 M1.3.62 Mit jelent a letöltés az internethasználatban?
a) Digitális fényképezőgépről képfájlok átvitelét számítógépre. b) Internet szolgáltatást használva a fájlok átvitelét (például webszerverről, FTP szerverről stb.) a számítógépünkre. c) Fájlok átvitelét pendrive-ról számítógépre. d) Személyi számítógépen tárolt fájlok átvitelét multimédia-lejátszóra

63 FELADATOK 1.3 M1.3.63 Mit jelent a feltöltés az internethasználatban?
a) Számítógépen tárolt fájlok átvitelét külső winchesterre. b) Számítógépen tárolt fájlok kiírását CD-re. c) Szkennelést. d) Internet szolgáltatást használva a fájlok átvitelét a számítógépünkről webszerverre, FTP szerverre.

64 FELADATOK 1.3 M1.3.64 Mit jelent internetszolgáltatás esetén a 2048/1024 kbps? a) Maximális/minimális feltöltési sebesség b) Maximális/minimális letöltési sebesség c) Maximális letöltési sebesség / maximális feltöltési sebesség d) Minimális letöltési sebesség / minimális feltöltési sebesség

65 FELADATOK 1.3 M1.3.65 Mely állítások érvényesek az interneten használatos FTP-szolgáltatásra? a) Szövegfájlok átvitelére is alkalmas. b) Ez a szolgáltatás is a kliens-szerver architektúra szerint működik. c) Az FTP csak letöltésre alkalmas. d) A mai böngészőprogramok már általában alkalmasak arra, hogy csatlakozzunk FTP szerverekhez is.

66 FELADATOK 1.3 M1.3.66 Mely állítások érvényesek az interneten használatos FTP-szolgáltatásra? a) Ahhoz, hogy FTP szerverekhez csatlakozzunk, feltétlenül szükség van böngészőprogramra. b) Ahhoz, hogy FTP szerverekhez csatlakozzunk és a kapcsolatot használjuk, megfelel egy egyszerű ftp-kliens program. c) Lehet olyan FTP szerver, amelynek állományaihoz csak név és jelszó megadásával (azaz bejelentkezés után) lehet hozzáférni. d) Az FTP szolgáltatás fájl letöltésére és feltöltésére is alkalmas.

67 FELADATOK 1.3 M1.3.67 Mit jelent a sávszélesség?
a) Az egy másodperc alatt átvitt fájlok számát. b) A minimális adatmennyiséget értik rajta, ami egy hálózati csatornán egységnyi idő alatt átmehet. c) Egy hálózati csatornán egységnyi idő alatt átvihető maximális adatmennyiséget értjük rajta. Mértékegysége a bps. d) Egy kommunikációs csatornán átvihető legnagyobb fájl mérete.

68 FELADATOK 1.3 M1.3.68 Mely állítások helyesek?
a) Alacsony sávszélességű hálózatokban nem lehet nagy méretű állományokat továbbítani. b) Ha nagyobb sebességű modemet használunk az internetkapcsolathoz, akkor gyorsabban jelenhetnek meg a weblapok a böngészőben. c) Az adatátviteli sebesség bps-ben (bit per szekundum) mérhető. d) A modemmel elérhető átviteli sebesség a telefonvonal minőségétől is függ.

69 FELADATOK 1.3 M1.3.69 Mely állítások érvényesek a bps-re?
a) Hálózatok átviteli sebességének mértékegysége. b) Modemek (átviteli) sebességét leíró mértékegység. c) Hálózati kártyák sebességének leírásánál használt mértékegység. d) Mértékegység, a bit per secundum, azaz a bit per másodperc rövidítése.

70 FELADATOK 1.3 M1.3.70 Mely állítások érvényesek az átviteli sebességre? a) Egy hálózati csatornán adott időszakban, egységnyi idő alatt ténylegesen átvitt adatok mennyiségét értjük átviteli sebességen. b) Az átviteli sebesség szokásos mértékegysége a bps (bit per szekundum). c) Az internetkapcsolatunk átviteli sebessége időben változó, hullámzó lehet. Ennek oka a különböző összetevők kisebb-nagyobb átmeneti terheltsége is lehet. d) Az átviteli sebességet a használt csatorna sávszélessége korlátozza, maximálja.

71 FELADATOK 1.3 M1.3.71 Mik befolyásolhatják egy weboldal letöltési idejét? a) Az internetkapcsolat sávszélessége. b) A megszólított webszerver terheltsége. c) Amennyiben van modem is a kapcsolatban, akkor annak sávszélessége. d) A képek, animációk mennyisége a weboldalon.

72 FELADATOK 1.3 M1.3.72 Melyik mértékegységgel mérhetjük a sávszélességet, illetve az átviteli sebességet adatátviteli csatornák esetén? a) dpp (darab per perc) b) bps (bit per secundum), Kbps, Mbps, Gbps c) m/s (méter per szekundum), Km/óra d) dpi (dot per inch)

73 FELADATOK 1.3 M1.3.73 Melyek a mobil internetszolgáltatás jellemzői?
a) A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő térerősség szükséges. b) Gyakran a forgalomtól függ az ára. c) Mozgó járműben nem használható. d) Lehet nagy sebességű.

74 FELADATOK 1.3 M1.3.74 Melyek mobil internettechnológiák? a) ADSL
b) GPRS c) 3G d) 4G

75 FELADATOK 1.3 M1.3.75 Milyen módokon kapcsolható a mobiltelefon a számítógéphez, ha mobiltelefonos internetet szeretnénk használni? a) Bluetooth kapcsolattal. b) Infraporton keresztül. c) Adatkábellel. d) Nem kell hozzákapcsolni, ha van géphez illeszthető kártyatelefon.

76 FELADATOK 1.3 M1.3.76 Melyik nem internetkapcsolódási lehetőség?
a) LCD b) ADSL c) Kábelnet d) Bérelt vonal

77 FELADATOK 1.3 M1.3.77 Melyek lehetnek internetelérési módok?
a) Mobiltelefonos hálózat b) Műholdas kapcsolat c) Bérelt vonal d) ADSL

78 FELADATOK 1.3 M1.3.78 Milyen módokon kapcsolódhatunk az internetre?
a) ISDN vonalon. b) Mobiltelefonnal. c) Mikrohullámú kapcsolaton át. d) ADSL vonalon

79 FELADATOK 1.3 M1.3.79 Mely állítások érvényesek a bérelt vonali internet-hozzáférésre? a) Folyamatos internetkapcsolatot biztosít. b) Bérelt vonali kapcsolaton keresztül helyi webszervert lehet üzemeltetni. c) Bérelt vonali kapcsolaton keresztül helyi szervert lehet üzemeltetni. d) Bérelt vonalon keresztül teljes LAN-t lehet az internethez kapcsolni.

80 FELADATOK 1.3 M1.3.80 Mi az ADSL? a) Internetes szolgáltatás.
b) Az internetes szolgáltatók nemzetközi szervezete. c) Analóg-digitális átalakító. d) Nagy sebességű digitális adatátviteli technológia.

81 FELADATOK 1.3 M1.3.81 Mely állítások jellemzőek az ADSL kapcsolatra?
a) Internetelérést biztosíthat. b) Nagy sebességű adatátvitelt tesz lehetővé. c) Aszimmetrikus vonal, általában az adatok letöltése az internetről gyorsabb, mint a feltöltésé. Ezzel az átlagos internet felhasználónak kedveznek. d) A hagyományos modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé.

82 FELADATOK 1.3 M1.3.82 Mely állítások érvényesek a modemre?
a) Az internethez való csatlakozás egyik lehetséges illesztő eszköze. b) Egyes fajtái a digitális jelek analóg hálózatra történő átalakítására is képesek. c) A modem egy másik modemmel működik párban, ezek az átviteli közeg két végén vannak. Így az egyik a felhasználónál a másik a szolgáltatónál van elhelyezve. d) Egy számítógéphez akár több modem is csatlakoztatható

83 FELADATOK 1.3 M1.3.83 Mely állítások érvényesek a WAP-ra?
a) A Wireless Application Protocol rövidítése, a vezeték nélküli adatátvitel egy nemzetközi szabványa. b) MP3 fájlok lejátszására szolgáló eszköz. c) Egy régebbi szabvány, amely a nem PC kategóriájú számítógépek közti kommunikáció standardját határozza meg. d) Segítségével egyszerűsített weboldalak érhetők el erre alkalmas mobiltelefonnal vagy PDA-val.

84 FELADATOK 1.3 M1.3.84 Melyek a kábeles internetkapcsolat jellemzői?
a) Nincs mindig bekapcsolt állapotban. b) Forgalomtól függhet az ára. c) Nagy sebességű. d) Általában modem szükséges hozzá.

85 FELADATOK 1.3 M1.3.85 Melyek a mikrohullámú internetkapcsolat jellemzői? a) Mindig bekapcsolt állapotban van. b) Gyakran a forgalomtól független az ára. c) Nagy sebességű. d) Telefonvonal szükséges hozzá.

86 FELADATOK 1.3 M1.3.86 Melyek az ADSL kapcsolat jellemzői?
a) Fizikailag folyamtosan kapcsolt állapotban van. b) Gyakran a forgalomtól független az ára. c) Nagy sebességű. d) A letöltési- és a feltöltési sebesség mindig azonos.


Letölteni ppt "FELADATOK 1.3 M1.3.1 Melyek igazak a LAN-ról?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések