Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet. •A depressziós tünetek (a legalább 6 hónapig fennálló tünetek előfordulási gyakorisága kb. 7 % Európában)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet. •A depressziós tünetek (a legalább 6 hónapig fennálló tünetek előfordulási gyakorisága kb. 7 % Európában)"— Előadás másolata:

1 Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

2 •A depressziós tünetek (a legalább 6 hónapig fennálló tünetek előfordulási gyakorisága kb. 7 % Európában) visszatérő, gyakran krónikus folyamatként jellemezhetők. Nagyobb mértékben rontják az életminőséget, mint bármely más betegség, gyakran öngyilkossághoz vezetve. •Csaknem 15%-a a súlyos depressziós tünetekben szenvedő betegeknek követ el öngyilkosságot. A magas öngyilkossági hajlamot gyakran az aluldiagnosztizált és alulkezelt depresszió jelének tekintik. Ezeket a tényeket figyelembe véve egy nemrég készült WHO tanulmány (Murray & Lopez, 2001) a depressziót jelöli meg, mint a listavezetőt azon okok közt, melyek miatt a fejlett országokban nő a betegségteher.

3 Felismerési és kezelési hiányosságok •Annak ellenére, hogy a kezelés különböző módjai (pszichoterápia, antidepresszívumok) elérhetőek, a depressziós betegeknek csak mintegy 10%-a kapja meg az optimális kezelést. Az aluldiagnosztizáltság és alulkezeltség okai az elsődleges kezelési szint hiányosságaitól (pl. hiányos tudás a diagnózist és a kezelési módokat illetően, a rendellenesség komolyságának lebecsülése) az általános hozzáálláson keresztül (pl. „a depresszió nem is betegség”, vagy csak „személyes hiba”) magáig a depressziós betegig (pl. reménytelenség, energiahiány miatt a segítség nem keresése, megfelelési problémák) terjedhetnek.

4 WHO tanulmány “Globális betegség-teher”, Murray és Lopez, 2001

5 Öngyilkosság •Az öngyilkosságok több mint 90%-a valamilyen pszichiátriai rendellenességhez kapcsolható, melyek közt a depresszió messze a legfontosabb. Az EU-ban évente több mint 45 ezren halnak meg öngyilkosság következtében. Minden órában több mint 5 férfi és nő követ el öngyilkosságot, míg az öngyilkossági kísérletek száma 8-szorosa a halálos kimenetelű •A legtöbb országban az öngyilkosság kockázata az idős férfiak közt, míg az öngyilkossági kísérletek gyakorisága a fiatal nők közt a legnagyobb. •Az öngyilkosságban meghaltaknak 40%-a járt orvosnál az öngyilkosságot megelőző 4 hétben.

6 WHO adat: „Európai öngyilkossági arányok“

7 Az EAAD projekt és céljai •Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen elnevezésű project Európa különböző régióiban nemzeti programok (16 országban) indítását segíti elő a depressziós betegek kezelésének javításának érdekében. Egy olyan 4-szintű beavatkozási programot hirdet, amely a diagnózisban és a kezelésben fellelhető hiányosságok leküzdését segíti elő. •A 4-szintű megközelítés alapelve a „Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen” program tapasztalatain alapul.Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen

8 4-szintű megközelítés az EAAD (Európai Szövetség a Depresszió Ellen) programban.

9 4-szintű megközelítés •A beavatkozás az egészségügyi rendszer több szintjén történik, az együttes hatás elérése érdekében. •Együttműködés a háziorvosokkal A háziorvosok számára oktató jellegű továbbképzéseket szervezünk. Videofilmet kapnak, amelyet a betegeiknek továbbíthatnak. Egy ún. „forró drót”-on keresztül a háziorvos konzultálhat egy specialistával a gyakorlatban előforduló konkrét esetekről. A háziorvosok képzése hozzájárulhat az öngyilkossági kísérletek számának csökkenéséhez. •Nyilvános, közösségi kampány A lakosságot poszterekkel, rövidfilmekkel, információs brosúrákkal, tájékoztatókkal és egy internetes honlappal célozzuk meg. A cél, hogy információt adjunk a depresszió alapvető kezeléséről, valamint csökkentsük a betegségnek és az érintett betegeknek a stigmatizációját.Nyilvános, közösségi kampány •Együttműködés az információk terjesztőivel A közösségekben élő, az információkat továbbadó személyeket (tanárok, lelkészek, rendőrök, szociális munkások és a médiumok alkalmazottai) tájékoztatjuk a depresszióról, és oktató jellegű előadások során képezzük tovább őket. •Szolgáltatások az érintett betegeknek és hozzátartozóiknak Azokhoz a személyekhez, akik már megkíséreltek öngyilkosságot, „segély- kártyát” juttatunk el, mely garantálja, hogy öngyilkossági krízis esetén professzionális segítséget kapnak. Támogatjuk az önsegélyező csoportokat, speciális összejöveteleket rendezünk, hogy ezeket a csoportokat helyi szinten létrehozzuk.

10 Egy meggyőző referencia •A közösségi alapú beavatkozás Nürnbergben egyértelműen csökkentette az öngyilkossági kísérletek számát és növelte a depressziós kezelések hatékonyságát. A gondos kiértékelés – figyelembe véve az alapadatokat és a kontroll régió adatait – mintegy 20%-os csökkenést mutatott. •Ennek a gyakorlatnak és a „Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen” keretében bevált anyagoknak az ötvözése más európai országok tapasztalataival egy hatékony és gazdaságos kezdeményezés a depresszió és az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében.Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen

11 Öngyilkossági kísérletek számának csökkenése Nürnbergben

12

13 Telefonos lakossági vizsgálat eredményei a szolnoki kistérségben •Véletlenszerű minta kiválasztása a telefonkönyv alapján (50 fő) •A válaszadók többsége közép (34%) ill. felsőfokú (43%) végzettséggel rendelkezett. •Férfi-nő arány: 30-70% •Átlagéletkor 48 év. •A válaszadóknak közel a fele (49%) elmondta, hogy családjában, ismeretségi körében van olyan személy, aki depresszióban szenved. •A válaszadóknak kb. az egynegyede (23%) elmondta, hogy családjában, ismeretségi körében előfordult már öngyilkosság.

14 A depresszió kialakulásának lehetséges okai

15 A depresszió tipikus tünetei

16 Mi legmegfelelőbb módja a depresszió kezelésének?

17 Vélemények

18 Aki már egyszer megkísérelt öngyilkosságot, az nagyobb valószínűséggel kísérli meg újból, mint aki még nem tett ilyet. 86-90% Az öngyilkosságot elkövető ember nem teljes mértékben halálraszánt. 84-81% Ritkán következik be öngyilkosság figyelmeztető jelek nélkül. 84-88% Aki öngyilkosságot követ el, az mentálisan beteg. 76-66% Az alkoholizmus és az öngyilkosság szorosan összefügg egymással. 66-69% Könnyű okot és indokot találni az öngyilkosságra. 58-35% Szívesen beszélgetnék öngyilkossági krízisben levő emberekkel, hogy segítsek rajtuk. 55-91%. Aki öngyilkosságot kísérel meg, csakis azért teszi, hogy manipuláljon másokat és felhívja magár a figyelmet. 45-28% Megfontolnám az öngyilkosságot, ha súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvednék. 44-46% Aki beszél az öngyilkosságról, ritkán követi el. 40-12% Ha valaki elszánta magát az öngyilkosságra, semmi nem tudja visszatartani. 30-13% Ha valaki öngyilkos akar lenni, az az ő dolga, és nem kell beleszólni. 12-6% Lakosság és a segítők véleménye


Letölteni ppt "Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet. •A depressziós tünetek (a legalább 6 hónapig fennálló tünetek előfordulási gyakorisága kb. 7 % Európában)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések