Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet"— Előadás másolata:

1 Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

2 A depressziós tünetek (a legalább 6 hónapig fennálló tünetek előfordulási gyakorisága kb. 7 % Európában) visszatérő, gyakran krónikus folyamatként jellemezhetők. Nagyobb mértékben rontják az életminőséget, mint bármely más betegség, gyakran öngyilkossághoz vezetve. Csaknem 15%-a a súlyos depressziós tünetekben szenvedő betegeknek követ el öngyilkosságot. A magas öngyilkossági hajlamot gyakran az aluldiagnosztizált és alulkezelt depresszió jelének tekintik. Ezeket a tényeket figyelembe véve egy nemrég készült WHO tanulmány (Murray & Lopez, 2001) a depressziót jelöli meg, mint a listavezetőt azon okok közt, melyek miatt a fejlett országokban nő a betegségteher.

3 Felismerési és kezelési hiányosságok
Annak ellenére, hogy a kezelés különböző módjai (pszichoterápia, antidepresszívumok) elérhetőek, a depressziós betegeknek csak mintegy 10%-a kapja meg az optimális kezelést. Az aluldiagnosztizáltság és alulkezeltség okai az elsődleges kezelési szint hiányosságaitól (pl. hiányos tudás a diagnózist és a kezelési módokat illetően, a rendellenesség komolyságának lebecsülése) az általános hozzáálláson keresztül (pl. „a depresszió nem is betegség”, vagy csak „személyes hiba”) magáig a depressziós betegig (pl. reménytelenség, energiahiány miatt a segítség nem keresése, megfelelési problémák) terjedhetnek.

4 WHO tanulmány “Globális betegség-teher”, Murray és Lopez, 2001

5 Öngyilkosság Az öngyilkosságok több mint 90%-a valamilyen pszichiátriai rendellenességhez kapcsolható, melyek közt a depresszió messze a legfontosabb. Az EU-ban évente több mint 45 ezren halnak meg öngyilkosság következtében. Minden órában több mint 5 férfi és nő követ el öngyilkosságot, míg az öngyilkossági kísérletek száma 8-szorosa a halálos kimenetelű A legtöbb országban az öngyilkosság kockázata az idős férfiak közt, míg az öngyilkossági kísérletek gyakorisága a fiatal nők közt a legnagyobb. Az öngyilkosságban meghaltaknak 40%-a járt orvosnál az öngyilkosságot megelőző 4 hétben.

6 WHO adat: „Európai öngyilkossági arányok“

7 Az EAAD projekt és céljai
Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen elnevezésű project Európa különböző régióiban nemzeti programok (16 országban) indítását segíti elő a depressziós betegek kezelésének javításának érdekében. Egy olyan 4-szintű beavatkozási programot hirdet, amely a diagnózisban és a kezelésben fellelhető hiányosságok leküzdését segíti elő. A 4-szintű megközelítés alapelve a „Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen” program tapasztalatain alapul.

8 4-szintű megközelítés az EAAD (Európai Szövetség a Depresszió Ellen) programban.

9 4-szintű megközelítés A beavatkozás az egészségügyi rendszer több szintjén történik, az együttes hatás elérése érdekében. Együttműködés a háziorvosokkal A háziorvosok számára oktató jellegű továbbképzéseket szervezünk. Videofilmet kapnak, amelyet a betegeiknek továbbíthatnak. Egy ún. „forró drót”-on keresztül a háziorvos konzultálhat egy specialistával a gyakorlatban előforduló konkrét esetekről. A háziorvosok képzése hozzájárulhat az öngyilkossági kísérletek számának csökkenéséhez. Nyilvános, közösségi kampány A lakosságot poszterekkel, rövidfilmekkel, információs brosúrákkal, tájékoztatókkal és egy internetes honlappal célozzuk meg. A cél, hogy információt adjunk a depresszió alapvető kezeléséről, valamint csökkentsük a betegségnek és az érintett betegeknek a stigmatizációját. Együttműködés az információk terjesztőivel A közösségekben élő, az információkat továbbadó személyeket (tanárok, lelkészek, rendőrök, szociális munkások és a médiumok alkalmazottai) tájékoztatjuk a depresszióról, és oktató jellegű előadások során képezzük tovább őket. Szolgáltatások az érintett betegeknek és hozzátartozóiknak Azokhoz a személyekhez, akik már megkíséreltek öngyilkosságot, „segély-kártyát” juttatunk el, mely garantálja, hogy öngyilkossági krízis esetén professzionális segítséget kapnak. Támogatjuk az önsegélyező csoportokat, speciális összejöveteleket rendezünk, hogy ezeket a csoportokat helyi szinten létrehozzuk.

10 Egy meggyőző referencia
A közösségi alapú beavatkozás Nürnbergben egyértelműen csökkentette az öngyilkossági kísérletek számát és növelte a depressziós kezelések hatékonyságát. A gondos kiértékelés – figyelembe véve az alapadatokat és a kontroll régió adatait – mintegy 20%-os csökkenést mutatott. Ennek a gyakorlatnak és a „Nürnbergi Szövetség a Depresszió Ellen” keretében bevált anyagoknak az ötvözése más európai országok tapasztalataival egy hatékony és gazdaságos kezdeményezés a depresszió és az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében.

11 Öngyilkossági kísérletek számának csökkenése Nürnbergben

12

13 Telefonos lakossági vizsgálat eredményei a szolnoki kistérségben
Véletlenszerű minta kiválasztása a telefonkönyv alapján (50 fő) A válaszadók többsége közép (34%) ill. felsőfokú (43%) végzettséggel rendelkezett. Férfi-nő arány: 30-70% Átlagéletkor 48 év. A válaszadóknak közel a fele (49%) elmondta, hogy családjában, ismeretségi körében van olyan személy, aki depresszióban szenved. A válaszadóknak kb. az egynegyede (23%) elmondta, hogy családjában, ismeretségi körében előfordult már öngyilkosság.

14 A depresszió kialakulásának lehetséges okai

15 A depresszió tipikus tünetei

16 Mi legmegfelelőbb módja a depresszió kezelésének?

17 Vélemények

18 Lakosság és a segítők véleménye
Aki már egyszer megkísérelt öngyilkosságot, az nagyobb valószínűséggel kísérli meg újból, mint aki még nem tett ilyet % Az öngyilkosságot elkövető ember nem teljes mértékben halálraszánt % Ritkán következik be öngyilkosság figyelmeztető jelek nélkül % Aki öngyilkosságot követ el, az mentálisan beteg % Az alkoholizmus és az öngyilkosság szorosan összefügg egymással % Könnyű okot és indokot találni az öngyilkosságra % Szívesen beszélgetnék öngyilkossági krízisben levő emberekkel, hogy segítsek rajtuk. 55-91%. Aki öngyilkosságot kísérel meg, csakis azért teszi, hogy manipuláljon másokat és felhívja magár a figyelmet % Megfontolnám az öngyilkosságot, ha súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvednék % Aki beszél az öngyilkosságról, ritkán követi el % Ha valaki elszánta magát az öngyilkosságra, semmi nem tudja visszatartani % Ha valaki öngyilkos akar lenni, az az ő dolga, és nem kell beleszólni. 12-6%


Letölteni ppt "Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések