Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fémtechnológia Venekei József mk. alezredes. Alapfogalmak Ásvány Ásványnak nevezzük a föld kérgének természetes úton keletkezett, fizikailag, kémiailag.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fémtechnológia Venekei József mk. alezredes. Alapfogalmak Ásvány Ásványnak nevezzük a föld kérgének természetes úton keletkezett, fizikailag, kémiailag."— Előadás másolata:

1 Fémtechnológia Venekei József mk. alezredes

2 Alapfogalmak Ásvány Ásványnak nevezzük a föld kérgének természetes úton keletkezett, fizikailag, kémiailag többnyire egynemű, rendszerint kisebb darabokban előforduló részeit. Érc Ércnek nevezzük az olyan ásványok együttesét, amelyekből a fém gazdaságosan kinyerhető. kőzet A föld kérgének nagyobb egységeit alkotó, általában többfajta ásványból felépülő anyagot kőzetnek mondjuk

3 A fémek többsége vegyületekben, oxidált állapotban található, és emiatt elemi állapotban csak redukcióval állítható elő. kohászat A fémek nagyüzemi előállítását a kohászat végzi. A kohászat tevékenysége három műveletcsoportra osztható: 1.Ércelőkészítés 2.Redukció 3.A nyers kohófém tisztítása

4 Az ércek előkészítése Célja: hogy az ércek feldolgozásra alkalmas állapotba kerüljenek. Fázisai: 1.Aprítás. Ennek a műveletnek a során szabadítják ki az ércszemcséket a kísérőkőzetekből. 2.Dúsítás. Ennek a műveletnek a során választják külön az ércport és a kísérőkőzetet. 3.Nem oxidos ércek oxiddá alakítása (pörkölés). Erre a műveletre azért van szükség, mert az oxidok általában könnyebben redukálhatók. Hevítés hatására csökken az ércek víztartalma és a káros szennyeződésektől is megszabadítható.

5 A nyersvasgyártás technológiája A vas Földünk kérgének negyedik leggyakoribb eleme, mintegy 5%-ban fordul elő. Elemi állapotban is előfordul meteoritokban, de általában vegyületeiben kötött állapotban található oxidos vagy szulfidos ércekben található Majdnem minden ásvány tartalmaz több-kevesebb vasat, de a vasgyártás szempontjából fontos vasércek száma kevés.

6 A vasgyártás szempontjából fontos vasércek 1. Mágnesvasérc (magnetit, Fe 3 O 4 ) 50-70% vastartalmú, ritkán előforduló vasérc.

7 2. Vörösvasérc (hematit, Fe 2 O 3 ) 40-70% vastartalmú, jelenleg a legnagyobb mennyiségben termelik ki, igen jó minőségű vasérc.

8 3. Barnavasérc (limonit, Fe 2 O 3 xH 2 O) 28-50% vastartalmú, vizet tartalmazó, a leggyakrabban előforduló közepes minőségű vasérc.

9 4. Pátvasérc (sziderit, FeCO 3 ) 20-40% vastartalmú, gyenge minőségű érc.

10 A vasgyártáshoz a vasércen kívül még az alábbi anyagok szükségesek: 1.Koksz. A koksz végzi a vasérc redukálását és egyben biztosítja a redukcióhoz szükséges hőmennyiséget és hőmérsékletet. Ezen túlmenően ötvözetet alkot a vassal is. 2.Levegő. A levegő az égés fenntartásához szükséges. mészkődolomit 3.Salakképző anyagok. A salakképző anyagok, pl. a mészkő (CaCO 3 ), a dolomit (MgCO 3 ) rendeltetése, a kísérő, meddőkőzetek magas olvadáspontjának a csökkentése, a szennyezők részbeni megkötése, és fontos szerepük még, hogy az olvadt vas felületén úszva megakadályozzák annak újbóli oxidációját.

11

12 A nyersvasgyártás folyamata •Ércelőkészítés Az ércek kohósítása szempontjából az ököl nagyságú darabok a megfelelőek, ezért a bányákból nagy darabokban szállított vasércet aprítják. A vasérceknek a felesleges meddőkőzetektől való megszabadítása dúsítással történik pl. mágneses szeparálással. Pörköléssel az érceket fellazítják és megszabadítják a nedvességtől, szén-dioxidtól és a kéntől.

13 A mágneses szeparálás

14 Redukció A redukció a vasgyártás fő folyamata, amely a nagyolvasztóban játszódik le.  A nagyolvasztó adagolása a toroknyíláson keresztül történik. A torokba kerül bele a vasérc, a koksz és a salakképző anyag. Az anyagok az alsó zár megnyitása után a kohó aknájába hullanak. Az aknában az ércek folyamatosan előmelegednek.  A tüzelőanyag elégetéséhez nagymennyiségű levegő szükséges. A levegőt 900-1200 0 C-ra előmelegítik és a fúvókákon keresztül juttatják a nagyolvasztóba.

15  Az olvadt vas a kohó alján gyűlik össze, ahonnan hőszigetelt kocsikba csapolják és a további felhasználás helyére szállítják. A salak a vas tetején úszik, ahonnan külön nyíláson keresztül lecsapolják.  A nagyolvasztóban lejátszódó kémiai folyamatok a következők: 1. A koksz csak közvetlenül a fúvókák előtt ég el, itt a hőmérséklet eléri a 2000 0 C-ot: C + O 2 = CO 2


Letölteni ppt "Fémtechnológia Venekei József mk. alezredes. Alapfogalmak Ásvány Ásványnak nevezzük a föld kérgének természetes úton keletkezett, fizikailag, kémiailag."

Hasonló előadás


Google Hirdetések