Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Imatinib terápiával szerzett tapasztalataink az utóbbi egy évben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Imatinib terápiával szerzett tapasztalataink az utóbbi egy évben"— Előadás másolata:

1 Imatinib terápiával szerzett tapasztalataink az utóbbi egy évben

2 Imatinib azaz Glivec A gyógyszert Ph+ chronikus myeloid (granulocytás) leukémiában és gastrointestinalis stromális CD117+ tumorok esetében adhatjuk. A Rókus Kh. Hematologiai részlegén az elmúlt évben beállított imatinib terápiák során észlelteket 2 eseten keresztül szeretném bemutatni.

3 STI571= IMATINIB A Ph+ = bcr-abl /t(9,22)/ fúziós génként meghatározott eltérés - a nagyobb tirozinkináz aktivitáson keresztül alakítja ki a malignus transzformációt - a bcr-abl onkoproteinen keresztül. ENNEK A FOKOZOTT ENZIM- AKTIVITÁSNAK A GÁTLÁSÁRA ALKALMAS AZ IMATINIB

4 Mi várható el a kezeléstől?
(VE) 54 éves betegünk frissen diagnosztizált eset - sejtredukciós kezelésként 2 hetes Litalir terápiában részesült: fvs G/l tct G/l csökkent. Majd megérkezett az imatinib, ezt beállítva jelenleg 5. hónapja a qualitatív vkben a periférián blast 5% alatti fvs 6-8 G/l tct G/l közötti

5 Mi várható el a kezeléstől?
(VE) 54 é betegünk egyébként nem anaemisálódik, terhelhetősége, erőnléte visszatért, életmódja a korábbinak megfelelő. Egyetlen gond a már kezelt pánikbetegségének súlyosbodása.

6 Imatinib resistencia esete
(NS) 54 éves betegünknél 2002-ben került felismerésre a betegség. Több éves Litalir illetve IF-Litalir kezelés után, általános állapotromlás, fogyás, verejtékezés panaszai miatt és az ismételten major bcr-abl translocatios cytogenetikai lelet alapján került az imatinibbel kezelendő csoportba. 2 hónap múlva az fvs és tct száma emelkedni kezdett.

7 Imatinib resistencia esete
A beteg compliance a gyógyszer-injectio alkalmazás ideje alatt megfelelő volt, a csak gyógyszeres kezelés alatt is ezt vártuk A gyógyszerért és az előírt vizsgálatokra időben jelentkezett. Ennek ismeretében kerestük az imatinib kezelés elégtelenségének okát.

8 Imatinib resistencia esete
Ismételt cytogenetikai vizsgálatot indítottunk – a resistentia lehetőségének jelzésével. Leletei ekkor: fvs 18,6, tct 848 G/l, acceleratio nem mutatkozott a csv-ben ill.periferián A beteget ex juv. a korábbi terápiára állítottuk vissza, amely mellett parameterei a normális tartomány felső határán voltak.

9 Imatinib resistencia esete
Az ismételt vizsgálatok major translocatiot igazoltak, a törés azonban „nem a tipusos helyen következett be”. A pontos tipizálás PCR technikát igényelne, eredmény nem áll rendelkezésünkre.

10 Imatinib resistencia kezelése
IF előkezelt, nem kellően reagáló vagy intoleráns eseteket imatinibbel kezelve az irodalomban van ajánlás a magasabb – mg/die – dózisra, mely kellő eredményre (CR,PR) vezet (Jorge Cortes et all.Blood)-de csak adott pontmutáció okozta resistentia eseteiben (J.Goldman-Current Op.in H.2005)

11 Imatinib resistencia kezelése
-kellő mennyiségű gyógyszer hiányában és a haematológiai parameterekben észlelt progresszio miatt éppen nem választhattuk ezt. A beteget Litalir és IF kezelésre visszaállítva azonban kellő regressziót értünk el ismét.

12 Imatinib resistencia lehetőségek
T315 I – P loop avagy ATP kötő és egyben imatinib kötőhely mutáció- abszolút rezisztenciát okoz 255-ös locus pontmutáció is a P loophoz tarozik (E 255 K) Myelodysplastikus /egyéb clonalitások: 8-as triszómia, 5,7 kr. eltérések M351T- activációs kacson észlelt mutáció. Emelt imatinibbel kezelhető

13 Imatinib resistencia lehetőségek
A resistentia lehet elsődleges a betegben, amit egyelőre csak a terápiára 3-6 hónapon belül adott válasz elégtelenségével mérhetünk le. És kialakulhat a kezelés folyamán is, melyet relapsus képében, esetleg a 12 hónapon belül elért CCR, MCR eredmény elvesztésével detektálunk.

14 A jövő…. A fenti, egyre pontosabb enzimtérképek, mutáció ismeretek és a tervezhető gyógyszerhatások ismeretében már létezik egy új, a T315I resistens mutációban ható molekula. Már vannak ezzel illetve STI121, AMN107 szerekkel történő kombinált kezelések is.

15 Összefoglalásként A frissen diagnosztizált esetekben az irodalom szerint is hatékonyabban kezelhetünk imatinibbel, betegünk is ennek megfelelő eredményt mutat. Az előkezelések resistentiát indukálhatnak – második esetünk valószínűleg ide sorolhatóan nem reagált kellően

16 IRODALOM Molnár L Losonczi H-Új lehetősége a krónikus myeloid leukemia kezelésében : specifikus tirozinkináz inhibitor OH 2002 O’Brien SG, Guilhot F.Larson RA et al. Imatinib compared with interferon and low-dose cytarabine for diagnosed chronic-phase chronic myeloid leukaemia: NewEngland J.of Med. 2003 Jenei V,Jakus J: Az EGF receptor-függő e3B1/Abi-1 fehérje lehetséges tumorszupresszor szerepe rosszindulatú daganatos betegségekben OH Molnár L.Nagy A,Dávid M,Szomor Á, Méhes G, Kovács G, Losonczy H: Imatinib kezelési eredmények krónikus myeloid leukaemia késői fázisában, interferon kezelés után. OH 2004. Udvardy M Krónikus myeloid leukemia OH 2005. J.Goldman Monitoring minimal residual disease in BCR-ABL positive chronic myeloid leukemia in the imatinib era Curent Opinion in Hematology 2005 Michael J Mauro, Michael WN Deininger.Chronic myeloid leukemia in 2006: a perspectíve

17 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Imatinib terápiával szerzett tapasztalataink az utóbbi egy évben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések