Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TEAFÜVEK Tea: a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük a tealeveleket nem tartalmazó szárított növények, gyógynövények,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TEAFÜVEK Tea: a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük a tealeveleket nem tartalmazó szárított növények, gyógynövények,"— Előadás másolata:

1

2 TEAFÜVEK

3 Tea: a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük a tealeveleket nem tartalmazó szárított növények, gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is. A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek.

4 A teázás története • A teát eredetileg orvosságként használták. Mint gyógynövény került be először napi italaink közé. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak. • Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását. • Az európai irodalomban a legelső utalást egy arab utazó tette a teára, miszerint a 879. esztendőt követően Kantonban a só és a tea volt a legnagyobb jövedéki forrás • A tealevelek használata különféle volt, előfordult, hogy magát a leforrázott tealevelet ették meg kenyérrel.

5 A Brit Birodalom és a tea • 1568-ban Londonban már lehetett teát kapni a kávéházakban és hamarosan elterjedt helyes használata egy újságcikk eredményeképpen. A legpatinásabb céget 1706-ban Thomas Twining alapította. Az Arany Oroszlán nevű teaházában nemcsak fogyasztani, hanem megvásárolni is lehetett a teát. Ez az üzlet jelenleg is működik Londonban. • A bostoni teadélután a bostoniak felkelése volt 1773-ban, amikor a tea adója miatti tiltakozásul az angol teaszállítmányokat a tengerbe dobták. A britek hatalmas teakereslete nagy kereskedelmi hiányt okozott Kínával, ezért a Brit Birodalom az Indiában meghódított területeken beindította saját teafeldolgozását. A kínaiak csak ezüstért és zenélő órákért árulták a teát. A kereskedelmi hiányt az indiai ópium eladásával próbálták kiegyenlíteni Kínával, ami az 1838–1842 közötti ópiumháborúhozvezetett.

6 Termesztés • A teacserjét főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. • A teanövény két legelterjedtebb változata a kínai tea és az asszám tea. A kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvább erezetűek, az asszámi nagyobb levelű, vékonyabb, finom erezetű. Kétféle éghajlat kedvez legjobban a teacserje optimális növekedésének: a trópusi, vagy a szubtrópusi éghajlat és a humuszos talaj. Az ültetvények helye is nagyban befolyásolja a növekedés ütemét, ezért a legjobb hegyoldalra telepíteni. Ugyanis minél magasabban feszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.

7 Zöld tea A fekete teával ellentétben a zöld tea nem erjesztett. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol- oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik. Hatóanyagai: • polifenolok: katechinek, flavonolok • ásványi anyagok (alumínium és réz) • vitaminok (C, B2, D, K) • illóanyagok • koffein Élettani hatásai: • Az immunrendszer erősítése • Fogszuvasodás, fogínybetegségek elleni védekezés • Rákmegelőző hatás • Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

8 Fehér tea • A fehér tea alapanyaga a teabimbó, de a bimbó alatti első levél is felhasználható. A teaszüret csak az év két napján lehetséges. Régen a fehér tea fogyasztása csak a császárok kiváltsága volt, ezért nevezik imperialnak is, ami császárit jelent. Azt tartották erről a teáról, hogy halhatatlanná fog válni tőle, aki ezt issza. A legenda szerint a császár számára aranyollóval vágták le a teabimbókat. • Ennek a teának rendkívül magas az antioxidáns tartalma, így gátolja a sejtek öregedését. A fehér tea fogyasztása jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők szervezetére. Hatására csökken a vérnyomás és a koleszterinszint, ezenkívül gátolja az érelmeszesedést, valamint az immunrendszert is erősíti. Csonterősítő hatással is rendelkezik. Mindezek mellett a fehér tea zsírégető hatással is bír. Fogyasztása javít az ember koncentráció-képességén. Ennek a teafajtának alacsony a nátriumtartalma, magas káliumtartalma, segíti az egészséges izomműködést.

9 További teafajták • Jázmin tea Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de nagyon kellemes ízű is. Segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzi magát az ember. Jázmin tea készítésekor a tealeveleket jázminvirágokkal borítják oxidáció közben, és néha a teában is hagynak belőle díszítésképp. A jázmint gyakran társítják zöld teához, amelynek egy kellemes ízű és aromájú élvezeti ital a végeredménye. • Rooibos tea A Rooibos tea az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte. A Dél-Afrika Cape tartományában honos „vörösbokor” hajtásaiból készül. Koffeint nem tartalmaz, ezért kitűnő folyadékpótló gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A natúr tea kissé édeskés, gyömölcsös zamatának köszönhetően édesítés nélkül is élvezhető, de ízlés szerint ízesíthető is. Ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, álmatlanság, depresszió esetén. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.

10 Tealevéljóslás • A tealevélből való jóslás, más néven tasszeográfia hasonló, mint a kávézaccból jósolás. Mindkettő minden tudományos alapot nélkülöző, de nagy múltú gyakorlat. • Az ilyen típusú jövendölések egészen az ókorig vezethetők vissza, amikor az állatok gyomrából, beleiből vagy a későbbi korokban az ólomalakzatokból mondtak jövendőt. • A jósláshoz leginkább szálas kínai teát használnak, de elfogadhatónak számít más teák levele is. A tealevél-olvasás során az elkészített és majd a csészéből kiöntött tea után a csésze belső oldalára rátapadt tealevél-alakzatok formáit értelmezik. • A teából jóslók a csészét az időkerék szimbólumának tekintik. A csésze peremét a jelennek feleltetik meg, majd lefelé távolodva a jövővel hozzák összefüggésbe. A csésze füle a kiindulópont: a kérdezőt ez szimbolizálja, és a fülhöz közel eső alakzatoknak közvetlen, a fültől távolabb esőknek közvetett hatást tulajdonítanak a kérdező életére. • A tealevél-alakzatok minél világosabbak és egyértelműbbek, a jóslás gyakorlói szerint annál szerencsésebb a kérdező. A csillagalakzatok sikert, a háromszögűek szerencsét, a négyszögek védelmet, a körök pedig frusztrációt jelentenek. Az egyenes vonal határozott célokra, a hullám bizonytalanságra utal, a szaggatott vonal utazást sejtet.

11 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szilágyi Dóra © 2013 Forrás: http://hu.wikipedia.org Zene: Taj Mahal – Music of Ancient India

12


Letölteni ppt "TEAFÜVEK Tea: a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük a tealeveleket nem tartalmazó szárított növények, gyógynövények,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések