Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KORÓZS LAJOS SZOCIOLÓGUS Nyugdíjasok utazási kedvezménye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KORÓZS LAJOS SZOCIOLÓGUS Nyugdíjasok utazási kedvezménye."— Előadás másolata:

1 ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KORÓZS LAJOS SZOCIOLÓGUS Nyugdíjasok utazási kedvezménye

2 VÁLTOZNAK A JOGOSULTSÁGOK  Megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei, mert azok a nyugdíjrendszer átalakításához igazodnak.  A tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.  A tavaly kiállított utazási utalványok április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.  Az eddigiekkel megegyező jogosultságokkal élhetnek azok a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok, akik 57. életévüket 2011. december 31-ig betöltötték.

3 640 EZER FŐ VESZÍTETTE EL NYUGDÍJAS STATUSZÁT  A Parlament 2011 végén fogadta el a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényeket.  Mindkét jogszabály olyan személyi kört érint, amelyek eddig élhettek a nyugdíjasokat megillető utazási kedvezményekkel.  Ezt a jogosultságát kb. 640 000 nyugdíjas veszítette el.  A nem öregségi nyugdíjban részesülő személyek az új előírások szerint 2012. január 1-jétől nem minősülnek nyugdíjasnak, a korábban már megállapított nyugellátásokat a továbbiakban más jogcímen, ellátásként folyósítják számukra.

4 MINDENT PONTOSAN KELL ÉRTELMEZNI  Az új szabályozás szerint rokkantsági ellátásban részesülők közül a korábbi előírások alapján I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra jogosultak minden korlátozás nélkül élhetnek a nyugdíjasok számára biztosított kedvezményekkel.  Ebbe a körbe tartoznak azok is, akiknek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos mértékű.  Ez alatt, azt kell érteni, hogy aki legalább 70%-ban elveszítette egészségét!  Fenn marad azoknak a 2011. december 31-ig 57. életévüket betöltött személyeknek a kedvezményei, akik 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban, III. csoportos rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek.

5 FIGYELNI, HOGY KI MIRE JOGOSULT!  A tavaly kiállított "Nyugdíjasok utazási utalványa" 2012. április 30-ig használható kedvezményes utazáshoz.  Akinek ilyen van, de később a jogosultságát elveszíti, az még „leutazhatja az utalványt”  Akinek a jogosultsága fennmarad, az továbbiakban is évi 8- 16 utazási lehetőséget jelent jegyvásárlás esetén érvényesíthető 50- 90 százalékos utazási kedvezménnyel a helyközi közlekedésben.  Az utalvánnyal rendelkezők nyugdíjas bérletet válthatnak a helyi közlekedésben.  A súlyos fogyatékosságuk miatt kedvezményben részesülő személyek díjmentesen utazhatnak a helyi-, és korlátlan számú, 90 százalékos kedvezménnyel a helyközi közlekedésben.  A változásokkal a fogyasztói árkiegészítés csökkenéséből származó költségvetési megtakarítás és a szolgáltatóknál díjbevétel-növekmény jelentkezik!

6 A megszűnő kedvezményi körök  Növelt összegű munkaképtelenségi járadékos,  Növelt összegű özvegyi járadékos,  Átmeneti járadékban részesülő,  Azon korhatár előtti öregségi nyugellátásban (pl.:szolgálati nyugdíjban) részesülő nyugdíjasok, akik nem töltötték be 2011. december 31-ig az 57. életévüket és 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban nem részesültek a nyugdíjas kedvezményre történő jogosultságukat 2012. május 1-től elvesztik.

7 A BKV-NÁL IS VÁLTOZIK A HELYZET!  A két a korábban kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására, illetve a március 21. előtt vásárolt nyugdíjas-bérletek akkor is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát a nyugdíjasbérlet-igazolványra.  Így a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjasbérlet-igazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletekhez.  Április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjas- bérleteket csak új típusú bérletigazolványokkal fogadják el.  Április 30-a után a nyugdíjasok utazási kedvezményére a "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett az "ellátottak utazási utalványa" jogosít majd fel, MERT MÁR NEM NYUGDÍJAS!

8 VÁLTOZÁSOK A VOLÁN JÁRATAIN!  A 2011. évben megküldött "Nyugdíjasok utazási utalványa" dokumentummal - ha még van azon szabad felhasználási lehetőség - 2012. április 30-ig lehet kedvezményesen utazni a Volán-társaságok menetrend szerinti járatain ( le kell utazni).  Az új utazási igazolványok 2013. március 31-ig lesznek érvényesek, a kézhezvételtől használhatók fel a kedvezményes utazásra de csak addig!  A nyugdíjfolyósító igazgatóság 2012. februárban néhány helyre kiküldött, és még "Nyugdíjasok utazási utalványa" megnevezést tartalmazó, 2012/2013. évre tervezett utalványa érvénytelen, nem használható fel utazási kedvezmény igénybevételére, ha mégis azzal utazik valaki, azt megbüntetik!!!

9 MÁV-START SZABÁLYOK  A 2011-es nyugdíjas utazási szelvények érvényessége 2012. április 30. s ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy legkésőbb eddig a dátumig lehet a még szabad bélyegzési helyek felhasználásával 50 vagy 90% kedvezményű, vasúti jegyet vásárolni.  Az idei évben a megvásárolt menetjegyeket akár április 30. után megkezdett utazásra is fel lehet használni, ehhez legkésőbb eddig a napig bezárólag a menetjegyet - elővételben - meg kell váltani.  Elővételi vásárlásra akár hatvan nappal a tervezett utazás előtt már lehetőség van, tehát április végén akár májusi vagy júniusi utazásra is lehet vasúti jegyet venni.  Április 30. után már nem használhatók fel a tavalyi, nyugdíjas utazási utalványok menetjegyvásárlásra.

10 KICSIT KACIFÁNTOS A MÁV!  Az utazási utalvánnyal igénybevett kedvezményt csak érvényesség megjelölésével kiadott jegyváltásra lehet felhasználni, érvénytartam megjelölése nélkül nem.  A menetjegyek érvénytartama az útvonal távolságától függ: - a 100 km-es, és az ez alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő harmadik napig, - a 100 km feletti távolságra kiadott menettérti jegyek pedig 14 napig használhatók fel.

11 MÉG VAN LEHETŐSÉG FÉLÁRÚT VENNI!  Azok a nyugdíjasok, akiknek már betelt a 2011-es szelvénye, de az új, ellátottak utazási utalványát még nem kapták meg, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon vagy a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon kérhetnek egyszeri igazolást.  Ezzel két darab, egy útra szóló 50 % vagy egy darab menettérti útra szóló 50 % jegyet vásárolhatnak, azonban 90 % kedvezményűt nem.  Az igazolást csak 2012. április 30-ig lehet félárú menetjegyváltásra felhasználni!

12 NAGYON FONTOS!  A 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, azokkal nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki.  Amennyiben ilyen utalvánnyal történik a kedvezményes utazás, abban az esetben meg kell fizetni az utasnak a kiegészítést a teljes árú menetjegyre, továbbá a nyolcezer forintos pótdíjat is!  A Volán-társaságok 2012. május 1-jétől már csak az "Ellátottak utazási utalványa" tulajdonosainak biztosítanak utazási kedvezményt a helyközi menetrend szerinti autóbuszjáratokon, a korábbiakra, valamint a külön kérelemre kiadott hatósági igazolásokra nem!  ÉN MEGMONDTAM, HOGY EZ FOG BEKÖVETKEZNI!


Letölteni ppt "ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KORÓZS LAJOS SZOCIOLÓGUS Nyugdíjasok utazási kedvezménye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések