Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile Ha az órák története nem érdekel, ugord át a szövegeket, a képek anélkül is érdekesek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile Ha az órák története nem érdekel, ugord át a szövegeket, a képek anélkül is érdekesek."— Előadás másolata:

1

2 Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile Ha az órák története nem érdekel, ugord át a szövegeket, a képek anélkül is érdekesek.

3

4

5 A Caliber 89 elnevezésű mechanizmust a világ legkomplikáltabb zsebóraszerkezeteként ismeri az órarajongó közönség. A különleges óra 1989-ben mutatkozott be, a Patek Philippe cég alapításának 150. évfordulóján. Az egyedülálló óraszerkezet valóban a világ legkomplikáltabb mechanizmusa. Az öt évet igénybevevő fejlesztési és négy évet felemésztő gyártási folyamat meghozta eredményét, hiszen nem kevesebb, mint 33 komplikációt zsúfoltak bele a Caliber 89-be. A szerkezet komplikáltságára szemléletes példa, hogy a modell összesen 1728 darab alkatrészből épül fel, 89 mm átmérőjű, és 41 mm vastagságú tokja a mechanizmussal együtt 1100 grammot nyom. A hátlapon is számlappal rendelkező zsebórából a svájci manufaktúra mindössze öt darabot készített, amelyekből az egyik darab a Patek Philippe múzeumában maradt, a további négyet pedig még 1989-ben értékesítették. A Caliber 89 nevű csodálatos szerkezetet fehérarany, vörösarany, sárgaarany és platina tokokba helyezték a készítők. A Caliber 89 elnevezésű mechanizmust a világ legkomplikáltabb zsebóraszerkezeteként ismeri az órarajongó közönség. A különleges óra 1989-ben mutatkozott be, a Patek Philippe cég alapításának 150. évfordulóján. Az egyedülálló óraszerkezet valóban a világ legkomplikáltabb mechanizmusa. Az öt évet igénybevevő fejlesztési és négy évet felemésztő gyártási folyamat meghozta eredményét, hiszen nem kevesebb, mint 33 komplikációt zsúfoltak bele a Caliber 89-be. A szerkezet komplikáltságára szemléletes példa, hogy a modell összesen 1728 darab alkatrészből épül fel, 89 mm átmérőjű, és 41 mm vastagságú tokja a mechanizmussal együtt 1100 grammot nyom. A hátlapon is számlappal rendelkező zsebórából a svájci manufaktúra mindössze öt darabot készített, amelyekből az egyik darab a Patek Philippe múzeumában maradt, a további négyet pedig még 1989-ben értékesítették. A Caliber 89 nevű csodálatos szerkezetet fehérarany, vörösarany, sárgaarany és platina tokokba helyezték a készítők. 2004. április 24-én az Antiquorum tavaszi óraárverésén elképesztő összegű leütési árral értékesítettek egy legendás Patek Philippe zsebórát. Egy ismeretlen magángyűjtő a világ legkomplikáltabb óraszerkezetéért józan ésszel már-már felfoghatatlan összeget fizetett. A világ második legdrágább óraszerkezete

6 Az itt szereplő 2. helyen álló modell neve: Mysterious Triple Time Zone Tourbillon GMT. A hosszú névből már lehet következtetni a karóra hasznos funkcióira. Nem kevesebb, mint három - egymástól teljesen független - időzóna idejének kijelzésére alkalmas a karóra - teljes húzottsági állapotában 110 órás járástartalékkal rendelkező - szerkezete. A számlapon két kisebb segédszámlap formájában valósították meg ezt a nem mindennapi ötletet. Az itt szereplő 2. helyen álló modell neve: Mysterious Triple Time Zone Tourbillon GMT. A hosszú névből már lehet következtetni a karóra hasznos funkcióira. Nem kevesebb, mint három - egymástól teljesen független - időzóna idejének kijelzésére alkalmas a karóra - teljes húzottsági állapotában 110 órás járástartalékkal rendelkező - szerkezete. A számlapon két kisebb segédszámlap formájában valósították meg ezt a nem mindennapi ötletet. Természetesen ez még nem lenne elegendő a modell több mint 27 millió forintos (160 000 svájci frank) árához. Az óra Breguet mester zseniális találmányának is egy szép tanulmánya. A tourbillon gátszerkezet a 6-osnál lévő, különleges formájú számlapáttörésen keresztül látható. A tourbillonkalitka felfüggesztéséhez alkalmas acélpálcát ennél a karóránál is két, nagyobb méretű csavarral rögzítették a tervezők. Említést kell tenni ennek a kézi felhúzású karórának a tokjáról is. A tok természetesen 18 karátos aranyból készül, sajnos azonban elegáns vonalvezetését két nyomógomb megtöri. Ez igen sajnálatos, de elengedhetetlen lépés volt a két időzóna kijelzésének - egymástól független - kezelése miatt. A szíjtartó füleknél nagy hangsúlyt kapó csavarok is jelentőséggel bírnak: Ezek rögzítik a komoly értékű karóra szíjait a szíjtartó fülekhez. Természetesen ez még nem lenne elegendő a modell több mint 27 millió forintos (160 000 svájci frank) árához. Az óra Breguet mester zseniális találmányának is egy szép tanulmánya. A tourbillon gátszerkezet a 6-osnál lévő, különleges formájú számlapáttörésen keresztül látható. A tourbillonkalitka felfüggesztéséhez alkalmas acélpálcát ennél a karóránál is két, nagyobb méretű csavarral rögzítették a tervezők. Említést kell tenni ennek a kézi felhúzású karórának a tokjáról is. A tok természetesen 18 karátos aranyból készül, sajnos azonban elegáns vonalvezetését két nyomógomb megtöri. Ez igen sajnálatos, de elengedhetetlen lépés volt a két időzóna kijelzésének - egymástól független - kezelése miatt. A szíjtartó füleknél nagy hangsúlyt kapó csavarok is jelentőséggel bírnak: Ezek rögzítik a komoly értékű karóra szíjait a szíjtartó fülekhez.

7 A 3. helyen álló modell szintén a Breguet óramanufaktúra terméke. Az óra tokja minden pici részletében megegyezik az óramanufaktúra többi, hasonlóan komplikált darabjával. A 18 karátos aranyból készült, recézett oldalú aranytok, az aranyból készült, gondosan és ízlésesen vésett ezüstözött számlap, az utánozhatatlan, finoman festett római számok, valamint a kecses, kékített Breguet-mutatók. Ezek azok a formai jegyek, amelyek a Breguet legtöbb karóráját jellemzik. Azonban a csodálatos "uniformisokba" mindig egyedi, megismételhetetlen és az órásmesterség legcsodálatosabb időszakait idéző szerkezeteket bújtatnak. Nem történt ez másként ennek az órának az esetében sem. A gyakran azonos, mégis megunhatatlan formai elemek alatt egy igen komplikált szerkezet rejtőzik. A karóra számlapjára nézve hirtelen kicsit meglepődhetünk, hiszen zavarbaejtően sok mutatót helyeztek el a Breguet órásai ezen a modellen. A központi óra- és perckijelzés mellé még egy igen hasznos - szorosan a pontos idővel kapcsolatos és a Breguet által szabadalmazott - találmánnyal is kiegészítették a szerkezetet. Ennek a mechanizmusnak a működését az 1-es és 2-es között elhelyezett legyező alakú számlapon láthatjuk. A segédszámlapon a +15-től -15-ig tartó skálán az aktuális járáseltérést kísérhetjük figyelemmel, másodpercekben kifejezve. Ezzel a segédszámlappal szemben egy hasonló legyezőalakon látjuk a járástartalék kijelzést, amely 45-ig van skálázva. Vagyis a karóra, teljes húzottság állapotában 45 óra hosszára elegendő járástartalékot halmoz fel. A két igen látványos, de legalább annyira hasznos funkció mellett a karóra számlapjának vertikális tengelyén elhelyezett öröknaptár az, ami még megérdemli a figyelmet. Ennek a modellnek az öröknaptár mechanizmusa a napot, hónapot és a dátumot mutatja, a 8-asnál pedig a szökőévek kijelzését végző segédszámlap van. Akinek nem elég meggyőző a fentiekben bemutatott karóra és annak szerkezete, arra a modell közel 30 millió forintos (176 000 svájci frank ) ára talán nagyobb hatással lesz.

8 A 4. helyen álló karóra az eddigi gyártók közül talán a legismertebb. A 4. helyen álló karóra az eddigi gyártók közül talán a legismertebb. A karórát a svájci óra szinonimájaként emlegetett Schaffhausen óragyár készíti. A karóra 35 700 000 forintos ( 210 000 svájci frank) árát nem fogjuk meglepőnek tartani, amennyiben kicsit elidőzünk ennél az óránál. A Grande Complication nevű IWC Schaffhausen karóra egyedi komplikáltságú szerkezetével hívja fel magára a figyelmet. A Grande Complication nevű IWC Schaffhausen karóra egyedi komplikáltságú szerkezetével hívja fel magára a figyelmet. A csodálatos szerkezet stoppert, holdfázist, öröknaptárt, valamint percismétlő mechanizmust tartalmaz. A bonyolult számlap már árulkodik az egyedülálló szerkezetről, hiszen a négy kis segédszámlap nagyon nagy jelentőséggel bír. A 12-esnél lévőn a holdfázis és a 30 perces számláló van. A 6-osnál lévő segédszámlapon már két kismutatót is láthatunk, ugyanis a kis számlap külső gyűrűjén a hónapokat helyezték el, míg a belső részen a 12 órás számláló skálája helyezkedik el. A 12-esnél lévőn a holdfázis és a 30 perces számláló van. A 6-osnál lévő segédszámlapon már két kismutatót is láthatunk, ugyanis a kis számlap külső gyűrűjén a hónapokat helyezték el, míg a belső részen a 12 órás számláló skálája helyezkedik el. A 9-esnél elhelyezett segédszámlapon az időmérő szerkezet kis másodpercmutatója van, valamint a napok kijelzése. A 9-esnél elhelyezett segédszámlapon az időmérő szerkezet kis másodpercmutatója van, valamint a napok kijelzése. A 3-asnál a dátumot jelzi ki az óra, méghozzá mutatók segítségével. A komplikált mechanizmus öröknaptár része még egy négyszámjegyes évkijelzéssel is fel van szerelve, ami az órásvilágban egyedülálló. Az öröknaptár szerkezet 2499-ig van kalibrálva! A Schaffhausen zseniális órásmestereinek köszönhetően egy olyan öröknaptár-szerkezetet sikerült konstruálni, A Schaffhausen zseniális órásmestereinek köszönhetően egy olyan öröknaptár-szerkezetet sikerült konstruálni, amelyet kizárólag a kihúzott koronával (hagyományos módon) tudunk állítani. amelyet kizárólag a kihúzott koronával (hagyományos módon) tudunk állítani.

9 Szaddám Huszein kézjegyével ellátott Patek Phillipe karóra kerül kalapács alá a Polgár Galériában; az órarajongó, volt iraki diktátor gyűjteményéből származó darab több különleges órával együtt meg- tekinthető a budapesti aukciós ház kiállításán. A diktátor élt-halt a drága csecsebecsékért, különösen az órákért; nagyon kedvelte a tradicionális svájci márkákat, amelyekből gazdag gyűjteményt tudhatott magáénak. A nyolcvanas években készült karórát az akkori államfő feltehetően a hadsereg vagy az államigazgatás egy női tisztviselőjének ajándékozta, majd a szerkezet egy amerikai magángyűjtőn keresztül került Magyarországra. Az órák királyából, a Patek Phillipe-ből több ezret rendelt.

10 A Starissime karóra A mellékelt fényképek mellé kizárólag a tények közlésére próbálunk szorítkozni. A Starissime nevű modell 40 mm átmérőjű 18 karátos fehéraranyból készített tokja - lévén női óráról van szó - elég nagyméretűnek mondható. Aki járatos az órák világában annak nem lehet meglepő a nagyméretű tok alkalmazása, hiszen manapság nagy divat mind a férfiak, mind pedig a hölgyek körében a nagyméretű karóra viselése. A mellékelt fényképek mellé kizárólag a tények közlésére próbálunk szorítkozni. A Starissime nevű modell 40 mm átmérőjű 18 karátos fehéraranyból készített tokja - lévén női óráról van szó - elég nagyméretűnek mondható. Aki járatos az órák világában annak nem lehet meglepő a nagyméretű tok alkalmazása, hiszen manapság nagy divat mind a férfiak, mind pedig a hölgyek körében a nagyméretű karóra viselése. Kizárólag csak a tokra pillantva is egyértelművé válik, hogy nem mindennapi karóráról van szó. A Zenith szakemberei a Starissime tokját 117 darab "bagett" csiszolású (téglalap alakú) gyémánttal rakták ki. A Top Wesselton színű kövek összsúlya 8.79 karát, ami már önmagában indokolná a modell csillagászati árát. A tok - mindkét oldalon tükröződésmentes felülettel ellátott - zafírüvegén keresztül szembesülhetünk a Zenith varázslatának második, még az előbbinél is meghökkentőbb lépcsőfokával: a Starissime csodálatos gyöngyház és fehérarany kombinációjával elkészítet számlapjával. Ezen a számlapon legelőször a valószerűtlenül nagy méretű arab számok tűnhetnek fel. Ezeket a fehéraranyból készített számokat a Zenith tervezői, 112 darab pici briliáns foglalataként álmodták meg. A számlapon található kiváló minőségű kavicsok összsúlya 0.292 karát. A Starissime számlapján feltűnhet az a két kis fehérarany csillagocska, amelyek a 3-asnál, és a 6-osnál helyezkednek el. Ezek a kis csillagok a stopperfunkció jelzésértékeként helyezkednek el a számlapon. Mégis a fentiek mellett a csodálatos számlap legegyedibb részlete a 11-esnél lévő számlapáttörés felett elhelyezkedő, négy gyémántból csiszolt csillag, amelynek a súlya 0.5 karát. Ezen a gyémánt csillagon keresztül eljutunk a Starissime modell utánozhatatlan szerkezetéhez. A karórában a Zenith óramanufaktúra El Primero automata stopperszerkezete ketyeg, amely a világon egyedülálló módon 36.000 lengésszámú billegőjével 1/10 másodperc pontossággal méri az időintervallumokat. - 1 -

11 A Starissime modell El Primero szerkezete - női óránál meglehetősen szokatlan módon - tourbillon gátszerkezettel van felszerelve. Ennek a speciális megoldásnak a lényege, hogy a tourbillon (forgószél) gátszerkezet egy perc alatt egy teljes kört tesz meg, így küszöböli ki a Föld gravitációs erejének hatását - amely járáspontatlanságot eredményezhet - a gátszerkezetre. Mivel a Starissime karóra gyémántcsillaga a zseniális tourbillon mechanizmusnak a felső hídját "váltja" ki, így az is körbefordul egy perc alatt. Ez az El Primero 4029 típusszámú, 35 csapágyköves szerkezet 292 alkatrészből áll. Az óra árával kapcsolatban még nincs információ, annyi azonban egészen biztos, hogy a vásárló ennek a modellnek az árából egy Audi, Mercedes, vagy BMW szalonban választhatna akár egy jól felszerelt, felsőkategóriás limuzint is. - 2 -

12 Uma Thurman és kifinomult ízlésű hölgytársai számára a TAG-Heuer igazi nőies darabokat tartogat. A legérdekesebb ezek közül kétségkívül a Diamond Fiction névre keresztelt karóra, ami a 2005-ben bemutatott Haute Couture kollekció üdvöskéje. Az ékszeróra sajátossága, hogy első ránézésre egy ragyogóan díszített karkötőnek tűnik. A megtévesztő kinézetért a piros szíjjal felszerelt, művészien foglalt 879 darab briliáns felel. A Diamond Fiction acéltokjába foglalt Top Wesselton színű kövek összesen 5.8 karátot tesznek ki. De az igazi varázslat csak akkor kezdődik, mikor a tokon elhelyezett stílusos gomb megnyomásával a karóra piros színű világító diódákkal (LED) készített szerkezete 54 darab briliáns követ "átvilágít", hogy ezzel a lenyűgöző technikával jelezze viselőjének a pontos időt. A mindössze három darabra limitált "szériában" gyártott exkluzív ékszerórát a svájci cég 100.000 euróért kínálja a rendkívüli szépérzékkel, és tekintélyes bankszámlával megáldott vásárlóknak. Uma Thurman és kifinomult ízlésű hölgytársai számára a TAG-Heuer igazi nőies darabokat tartogat. A legérdekesebb ezek közül kétségkívül a Diamond Fiction névre keresztelt karóra, ami a 2005-ben bemutatott Haute Couture kollekció üdvöskéje. Az ékszeróra sajátossága, hogy első ránézésre egy ragyogóan díszített karkötőnek tűnik. A megtévesztő kinézetért a piros szíjjal felszerelt, művészien foglalt 879 darab briliáns felel. A Diamond Fiction acéltokjába foglalt Top Wesselton színű kövek összesen 5.8 karátot tesznek ki. De az igazi varázslat csak akkor kezdődik, mikor a tokon elhelyezett stílusos gomb megnyomásával a karóra piros színű világító diódákkal (LED) készített szerkezete 54 darab briliáns követ "átvilágít", hogy ezzel a lenyűgöző technikával jelezze viselőjének a pontos időt. A mindössze három darabra limitált "szériában" gyártott exkluzív ékszerórát a svájci cég 100.000 euróért kínálja a rendkívüli szépérzékkel, és tekintélyes bankszámlával megáldott vásárlóknak.

13 Brad Pitt A hollywoodi csillag a 145 évvel ezelőtt alapított TAG-Heuer nevű svájci órakészítő cég időmérőit részesíti előnyben. 1860-ban, az akkor 20 esztendős Eduard Heuer, a Jura-hegységben található St.Imierben alapította órakészítő műhelyét. Az 1889-es év meghatározó jelentőségű volt a svájci vállalat számára: ekkor zajlott ugyanis a párizsi világkiállítás, amelynek tiszteletére az Eiffel-torony is épült. Ezen a jelentős rendezvényen a Heuer cég zsebstoppereit a szakértő zsűri ezüstéremmel tüntette ki. Számos, főleg a stopperszerkezetek terén megvalósult sikeres újítás után 2005-ben is érdekes kollekcióval hívja fel a TAG-Heuer magára a figyelmet, többek között olyan darabokkal, mint amilyet Brad Pitt is visel. A modell a cég "Classics" nevű kollekcióját erősíti. A 41 mm átmérőjű, 50 méterig vízálló acéltokban készített karóra szerkezete a TAG-Heuer 16-os kalibere, amely egy kronográf mechanizmussal kiegészített automata szerkezet. A zafírüveges, sportos karakterű időmérő lünettáján sebességmérő skála is látható. Brad Pitt A hollywoodi csillag a 145 évvel ezelőtt alapított TAG-Heuer nevű svájci órakészítő cég időmérőit részesíti előnyben. 1860-ban, az akkor 20 esztendős Eduard Heuer, a Jura-hegységben található St.Imierben alapította órakészítő műhelyét. Az 1889-es év meghatározó jelentőségű volt a svájci vállalat számára: ekkor zajlott ugyanis a párizsi világkiállítás, amelynek tiszteletére az Eiffel-torony is épült. Ezen a jelentős rendezvényen a Heuer cég zsebstoppereit a szakértő zsűri ezüstéremmel tüntette ki. Számos, főleg a stopperszerkezetek terén megvalósult sikeres újítás után 2005-ben is érdekes kollekcióval hívja fel a TAG-Heuer magára a figyelmet, többek között olyan darabokkal, mint amilyet Brad Pitt is visel. A modell a cég "Classics" nevű kollekcióját erősíti. A 41 mm átmérőjű, 50 méterig vízálló acéltokban készített karóra szerkezete a TAG-Heuer 16-os kalibere, amely egy kronográf mechanizmussal kiegészített automata szerkezet. A zafírüveges, sportos karakterű időmérő lünettáján sebességmérő skála is látható.

14 Joggal irigyelhetik a svájciak Becsei Áron legújabb, Becsei Áron legújabb, Primus nevű remekművét, amelynek fehérarany tokja a világ egyik legbonyolultabb mechanizmusát rejti. amelynek fehérarany tokja a világ egyik legbonyolultabb mechanizmusát rejti. A három tengelyen mozgó, drágakő- csapágyas tourbilloncsoda nem mellékesen óratörténelmet ír: A három tengelyen mozgó, drágakő- csapágyas tourbilloncsoda nem mellékesen óratörténelmet ír: nemzetközit és magyart egyaránt. Szerkezetében nincsenek golyóscsapágyak, csak hagyományos drágakő-csapágyazás: Szerkezetében nincsenek golyóscsapágyak, csak hagyományos drágakő-csapágyazás: 38 rubinkő és 2 gyémánt fedőkő. 38 rubinkő és 2 gyémánt fedőkő. Ezt a külső forgókeret különleges kialakításával tudta elérni. Ezt a külső forgókeret különleges kialakításával tudta elérni. Ez az első és egyelőre az egyetlen ilyen óra a világon. Ez az első és egyelőre az egyetlen ilyen óra a világon. ( És megint egy kiváló magyar!!! ) Megszületett Magyarország első karórája: a Primus az első manufakturális módszerekkel és saját invenció alapján készült, csuklón hordható magyar óra. Magyarországon nincs nagy hagyománya az órakészítésnek, Becsei Áronnak ( a 28 éves órakészítőnek) azonban mégis sikerült bemutatni alkotásait a világ legjelentősebb órakiállításán, a svájci Baselworldön, valamint bekerült az AHCI, a független órások akadémiájának köreibe. 1.

15 2. Becsei Áron további remekművei

16 A gyertyaóra régi találmány. A középkori kolostorokban az éjszaka múlását mérték vele. A középkori kolostorokban az éjszaka múlását mérték vele. Egy gyertyányi idő telt el, mondták. Egy gyertyányi idő telt el, mondták. Ha pedig a virrasztó barát elbóbiskolt, az a körmére égett. az a körmére égett. Genfi virágóra

17 Debrecen Margitsziget Székesfehérvár Virágórák

18 Csillagászati óra A strasbourgi katedrálisnak világhírű nevezetessége a csillagászati óra. Az óriási óraműről sok könyvet írtak. A város püspöke 1352-ben rendelte meg a leégett templom órájának pótlására. A város püspöke 1352-ben rendelte meg a leégett templom órájának pótlására. A mai látvány Jean-Baptiste Schwilgue-nek köszönhető. Jean-Baptiste Schwilgue-nek köszönhető. Megjelenése: December 31-én éjfélkor, amikor az újesztendőre fordul a naptár, figurák játsszák el az emberi életet. Kisgyerek jelenik meg az első negyedkor, erőteljes ifjú félkor, háromnegyedkor javakorabeli férfi, egész órakor aggastyán botorkál elő, közvetlenül mögötte a halál kaszás alakja tűnik fel.

19 Lund (Dél-svédország) régi egyetemi városának román kori székesegyházában található a 14.sz-ból származó csillagászati óra. Ennek magassága 8 m. Az órán leolvasható a Nap, a Hold és a bolygók állása. Ennek magassága 8 m. Az órán leolvasható a Nap, a Hold és a bolygók állása.

20 asztali napóra, a mindenkori tájolás és helymeghatározás szükséges volt használatához használatához Fali napóra Napórák

21 A prágai Orloj

22

23 A pécsi püspöki palota levéltárának toronyórája

24 Az Újvidéki - Péterváradi városrészben, a középkorból való erődítmény híres órája. A vár toronyórájának mutatói fordított nagyságúak. A nagymutató mutatja az órák múlását abból a célból, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről láthassák a helyi időt. A nagymutató mutatja az órák múlását abból a célból, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről láthassák a helyi időt. Fordított óra Péterváradon

25 Puskaóra

26 Fali-, asztali- és állóórák

27

28

29 Kandalló órák

30

31 Képóra

32

33

34 Keretóra

35

36 Radhuspladsen ( Dánia ) Itt láthatjuk a reneszánsz stílusban épült városházát, melynek egyik látványossága Jens Olsens Világórája, mely 300 évenként csupán fél másodpercet késik.

37 Zománccal díszített ezüst álló óra

38 Homokórák Homokóra formájú digitális óra

39 Karórák

40 Zsebórák

41 Karórák

42

43

44

45 pps : Vörösné Bíró Judit 2008. április


Letölteni ppt "Bruch – Scottish Fantasy – Adagio Cantabile Ha az órák története nem érdekel, ugord át a szövegeket, a képek anélkül is érdekesek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések