Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csoportos foglalkozások tapasztalatainak megvitatása Vezetők: dr. Potzner Irén nyugdíjas pártfogó Drienyovszki János pártfogó Agressziókezelő és önismereti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csoportos foglalkozások tapasztalatainak megvitatása Vezetők: dr. Potzner Irén nyugdíjas pártfogó Drienyovszki János pártfogó Agressziókezelő és önismereti."— Előadás másolata:

1 Csoportos foglalkozások tapasztalatainak megvitatása Vezetők: dr. Potzner Irén nyugdíjas pártfogó Drienyovszki János pártfogó Agressziókezelő és önismereti csoport

2  A program megvalósulásának ideje:  2005. november 7. – december 21-ig, hetente 2 alkalom: 2 – 2 ½ teljes óra, összesen 18 alkalom.  Finanszírozása: pályázati forrásból  Helyszín:  PSZJ OH. Foglalkoztató és Képzési központ, Jóvá tett hely:  1088 Bp. Szentkirályi u. 8. V. emelet.  A résztvevők köre, létszáma és életkora:  - A Fővárosi Főügyészség által vádelhalasztásos próbára bocsátott, kisebb súlyú bűncselekmények elkövetői és Budapest családsegítői, gyermekjóléti szolgálatai által küldött, a deviancia határát súroló serdülők.  - akik 15 - 18 év között vannak, nem halmozottan deviánsak;  - vegyes (fiúk, lányok) csoportot alkottak. 5 – 8 fő.  Dokumentáció formája: részletes tematika, jelenléti ív, oklevél, igazolás.

3 A tréningen foglalkoztunk:  - az agresszió sportban való feloldásával (karate);  - a pártfogoltak önismeretének fejlesztésével;  - a bizalom, az önbizalom és önmaguk határozott képviselésének lehetőségeivel;  - a bennük rejlő agresszióval és annak kezelésével;  - a különböző előítéletek feltérképezésével;  - a hatékony kommunikáció kialakításával.

4 A kyokushin karate foglalkozásokról:  A kyokushin karate tíz tanuló fokozatot ismer.  Az első szint a tizedik kyu. Ennek az anyagával dolgoztunk.  Ezen a szinten kell elsajátítani  az edzőtermi viselkedés,  a karate alapvető etikai szabályai megismerését. Ezt nevezi a testnevelői terminológia rendgyakorlatoknak.  Az erőnléti gyakorlatok:  fekvőtámaszból,  felülésből és  guggolásból álltak.  Két állás, két kéz, két lábtechnika a törzsanyag, és később ezek kombinációja.  Minden edzést rövid meditáció vezeti be, és zárja le.

5

6  Követelmények :  Alkalmazkodás az egyszerű, de világos magatartási szabályokhoz. (Az edző megszólításának módja, az edzéseken való viselkedés, az egymással történő kommunikáció milyensége.)  A foglalkozás elején meglévő fizikai állapotukhoz képest fejlődést kellett mutatniuk.  A figyelem koncentrált ébrentartása, mind a figyelem terjedelmét mind tartósságát tekintve.  Jó megfigyelés, bevésés, koordináció.  Legyőzni az „én ezt nem tudom”, „béna vagyok”, stb. negatív attitűdöket, türelemmel, bizalommal lenni saját magához és a társakhoz.

7

8  Folyamat és értékelés:  Az etikett megismerése először nevetést váltott ki belőlük, mindent furcsának találtak. A meditációk alatt az elején fegyelmezetlenek voltak.  A 4.-5. foglalkozástól kezdve viszont elfogadták a szabályokat, sőt be is tartották azokat. Rájöttek, hogy az értelmes, világos szabályokat érdemes betartani, mert segíti a munkát, az így kialakult közegben jól tudnak dolgozni. Ettől fogva karatésként viselkedtek.  Fekvőtámaszok alakulása:  Előtte: 2, 18, 25, 15, 5  Utána: 20, 20, 39, 30, 20  A magyarázat egyszerűen az, hogy „felébredt” a testük, a szervezetük boldogság hormonnal jutalmazta az erőfeszítéseiket.

9

10 Az önismereti foglalkozásokról:  A karate foglalkozásokon tapasztaltakra épült.  Ahogy fejlődtek a fiatalok, úgy váltak motiváltabbakká, erősebbekké, erre épült az önismereti, agressziókezelési gyakorlatok sora.  A kezdeti hallgatást – a karate megfegyelmezte őket! – felváltotta a beszélgetés, a hangos gondolkozás.  Ezután következtek a bizalom erősítéséhez és az agresszió kezeléséhez tartozó egyszerűbb gyakorlatok.  Lazításként csoportkohézió növelő játékokat is játszottunk.  A 10. alkalommal elkezdtük a beszélgetést az agresszióról és hozzá kapcsoltam szituációs játékokat. Ez megmozgatta őket, behozta a személyes, családi érintettséget. Megnyíltak és beszélni tudtak az otthoni problémákról is.

11

12  A csoportfolyamat vége felé, a 13. alkalomtól a dramatikus játékokban is hozták már a szülő, nagyszülő – serdülő agressziós feszültségeit, durva történeteit.  Az utolsó 2 alkalommal azt próbáltuk meg szerepjátékba fordítani, hogyan lehet az agressziót nem agresszióval viszonozni - náluk ugyanis ez a leggyakoribb válasz az őket ért agresszióra! -, hanem határozottan képviselni az álláspontjukat, megoldást keresni az adott problémára.  A befejező foglalkozáson elmondták egymásnak, hogy milyen pozitív tulajdonságot láttak meg a másikban és elfogadták ugyanezt a többiektől is.  Mi is értékeltük az eltelt idő eredményeit, sok pozitív, egyénre szabott visszajelzést adtunk. Ők is elmondták, hogy semmi jót nem vártak ettől a csoporttól, de ahogy előrehaladt az idő, úgy várták már, hogy jöhessenek, fejlődhessenek a karatéban, beszélhessenek a problémáikról és együtt játszhassanak.

13

14 Eredmények, konklúziók:  Egymással és velünk szemben is feloldódtak, de tartották az elején megbeszélt kereteket. Nem voltak tiszteletlenek sem egymással, sem velünk szemben.  A karate gyorsan megnyitotta az utat az önismereti csoportban a verbális és érzelmi szintű felismerésekhez.  - Mind az ötüknél nyilvánvaló egyéni fejlődést tapasztaltunk. A kezdeti bizonytalan, szótlan, ellenálló fiatalokból a karatén keményen dolgozó, határaikat pozitívan feszegető, gondolataikat és érzéseiket kifejezni akaró, nyíltabb ember vált.  Belátták és kifejezték: Érzik, hogy ezek az együttlétek mások és mást hoznak ki belőlük:  kitartást,  egymás iránti tiszteletet,  megértést mások tettei iránt,  azt, hogy a felnőttek is megérthetik őket, ha ők is tesznek ezért.

15

16 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Csoportos foglalkozások tapasztalatainak megvitatása Vezetők: dr. Potzner Irén nyugdíjas pártfogó Drienyovszki János pártfogó Agressziókezelő és önismereti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések