Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érzelmi zavarok és stresszorok kihatása a segítői munkára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érzelmi zavarok és stresszorok kihatása a segítői munkára."— Előadás másolata:

1 Érzelmi zavarok és stresszorok kihatása a segítői munkára

2 Miért fontos a téma?  Mindannyian küzdünk érzelmi zavarokkal és ebből fakadóan kényszeres magatartások rabjai vagyunk.  A segítői szakmákat választók 80%-a beteg motivációval rendelkezik.  Látszólag irányíthatatlan félelmek, érzések és ebből fakadó diszfunkcionális cselekedetek akadályozzák az egészséges életvitelünket. (Lehet, hogy segítői munkánkban sikeresek vagyunk…)  Sokszor csak a gyógyítási kudarc irányítja a figyelmet arra, hogy van még "valami" a háttérben, ami a tanácsadás során nem került a felszínre.  Gyakran azért nem beszélünk erről, mert szégyenkezünk, vagy nem vagyunk tisztában az érzelmeink és cselekedeteink közötti kapcsolattal.

3 Mi az érzelmi zavar? Melanie esete  Klasszikus alkoholista otthona volt  Kaotikus, kiszámíthatatlan, erőszakos  Szülei szegények voltak (nagyon)  Anyja hétvégén a gyerekeket az autóba pakolta, végigjárták a luxus negyedeket, és csodálták a szép autókat és házakat.  Anyjába belevésődött a szegénység és szégyen tudata olyan mélyen, hogy később, amikor jólétben éltek, ez az érzés még mindig jelen volt.  Melanie nem hozhatta haza barátait, mert házuk olyan szegényes volt.  A szülők alkoholizmusa még rontott a helyzeten, mert amit meg tudtak volna engedni maguknak, azt elitták.

4 Melanie esete  Amikor a szülők ivászata kontrol- lálatlanná vált, Melanie az utcára került.  Amikor nagy ritkán hazament, a a szülők gyakran hullarészegen fe- küdtek a földön, a lakás összetörve.  Fizikailag és érzelmileg is távol voltak.  Melanie úgy élte túl ezt a korszakot, hogy eladta magát az osztálytársainak, hogy pénzt keressen az ebédre. Ezért később utálta magát, de ebben a helyzetben nem volt választása.  A családi szégyen, mely már eddig is beburkolta a lelkét, most még inkább erősödött, és a fájdalom ettől fogva nem szűnt. Ilyen erős érzések és fájdalmak kiáltanak az orvosság után.

5 Melanie esete  16 évesen kezdte alkohollal és droggal tompítani sajgó érzéseit. (Nikotin ötéves korától.)  Mindenféle bűncselekményt követett el, hogy meg tudja venni „orvosságát”. Ezért az ifjúsági börtöntől kezdve mindenféle büntetésvégrehajtásban volt része.  A következő 9 éven át kétszer volt abortusza, egy gyermeket örökbefogadásba adott, rengeteg romboló kapcsolata volt, és végül súlyos egészségügyi gondokkal küzdött.  Egy utolsó kitörési kísérlet során olyan csoportra talált, ahonnan végül terápiába került.

6 Anna esete  Anna egy konzervatív keresztény család- ban nőtt fel. Lelkiismeretes, kedves és szelíd volt. Mindenféle sérült játékot és és állatot gyűjtött és gyógyított. Nagyon segítőkész volt, de akármennyire igyeke- zett, anyja soha nem volt elégedett: „Tudod te ezt még ennél is jobban!”  Abban az igyekezetben, hogy ennek megfeleljen, Anna szuperfigyelmes lett, még az anyja hangulati rezgéseit is felismerte. A gondoskodásban világelső lett.  Senki sem vette észre, hogy gondoskodása a saját elhanyagolt- sága tünete volt, a szeretet és törődés iránti vágya kifejezése. Így lett ő a család szociális munkása.  19 évesen találkozott egy fiúval, aki nagy bajban volt. Szükség volt a segítségére. Anna megtalálta azt, akit keresett. Valakit, akit szerethet, aki körül lehet gondoskodni, akinek mindent megbocsájthat.

7 Anna és Colleen esete  A gyülekezetben figyelmeztették őt, de ő nem hallgatott senkire. Férjhez ment és hamarosan gyermeket szült. Most már két emberről gondoskodhatott, a férjéről és a kicsi Colleenről.  Nemsokára férje ellenállt Anna kísérleteinek, hogy hívőt faragjon belőle. Elváltak, Anna egyedül maradt a kicsivel.  Kialakított házában néhány lakrészt, hogy azok kiadásával keresse az élethez szükséges pénzt. Vigyázott mások gyerekeire, később üzletet nyitott földszinten. Ilyenkor Colleen egyedül maradt a lakásban, és rendszerint bezárkózott a vécébe. (Búcsúzáskor elhangzó mondat: „Ne feledd szívem, hogy Te vagy nekem a legfontosabb a világon.”)  Colleen apjától fizikálisan, anyjától érzelmileg elhagyatottnak érezte magát, miközben anyja fűnek fának segített. Coleen apja néha feltűnt és megígérte, ha Colleen majd nagy, lesz ő is többet törődik vele. Amikor Colleen már nagy volt, apja halott volt. Colleen apa után vágyott, nagyon.

8 Colleen esete  Colleen anyja újra férjhez ment egy rendes, gyülekekezetbe járó, komoly emberhez, és mint Anna – munkaholista.  Ketten találtak alkalmazást egy iskolában. Colleen az iskolában lakott. Miközben anyja tanított, Colleen a pad alatt játszott vagy aludt.  Sajnos Colleen és mostohaapja versenyzett Anna szeretetéért, ezért nem bírták egymást elviselni. A A színfalak mögött gyakran veszekedtek egymással. Kívülről viszont jó képet kellett mutatni: boldog család.  Colleen 17 évesen kezdett drogozni és alkoholt inni.  Bárokban és diszkókban találkozott olyanokkal, akik kíváncsiak voltak rá, akik szépnek találták őt.  Találkozott egy fiúval, aki szerelmet vallott neki, és ez adta neki a megbecsültség érzését. Fogalma sem volt, hogy anyja történetét ismétli.  A barátjáról gondoskodott, de hamar kiderült, hogy megcsalja őt, és a kapcsolatnak keserű vége lett.  Colleen hamar másik férfit talált, akivel ugyanezt élte át. Kiderült, hogy Colleen vonzódik olyan férfiakhoz, akik kihasználják és kontrolálják őt, hogy ezután otthagyják.

9 Közös pontok  Mindketten beteg családba születtek.  Mindketten szenvedtek visszaélést és mellőzést.  Mindketten tapasztaltak fizikai és érzelmi elhagyatottságot.  Körülményeik kiszámíthatatlanok és kaotikusak voltak.  Magányosnak, nem szeretettnek és ijedtnek érezték magukat.  Megtanulták, hogy nincs szükség rájuk és nem akarják őket.  Rákényszerültek, hogy felnőtté váljanak és gondoskod- janak magukról.  Mindketten addiktív magatartással kezelték fájdalmukat.

10 Mi az érzelmi zavar? Diana esete  Öt évesen fel kellett vállalnia idegbeteg apja ápolását, mi- közben anyja dolgozni ment.  Biztosítani kellett, hogy apja vegye be a gyógyszerét és ne kövessen el öngyilkosságot. Nem hibázhatott.  Szülei hideg, rituális életmódot folytattak. Megszállottan ügyeltek a tisztaságra, rendre és a pontosságra. Nagyon foglalkoztak a külsejükkel, és ennek érdekében hajlandóak voltak nagyon szigorúan fegyelmezni önmagukat.

11 Mi az érzelmi zavar?  Amikor emlegették, hogy a kis Diana kissé pufók, azonnal ellensúlyozta a súlyfelesleget szigorú diétával.  Nyolc évesen kezdett szisztematikusan éhezni.  Néhány hónapon belül kórházba került, ahol kényszer-táplálni kellett őt, mert vészesen fogyott.  Húsz év múlva úgy nézett ki, mint egy Holocaust túlélő. (165 cm, 37,5 kg, mentálisan instabil, megtorpant fizikai és nemi fejlődéssel, Peter Pan szindróma)  Terápiába került (28 évesen): „Miért tettem én ezt magammal? Soha nem leszek normális, soha nem mehetek férjhez. A Szüleim akarták, hogy egyek, de én jobban tudtam.”

12 Mi a kényszeres magatartás?  Valaki a csoportban így szólt hozzá: „Nem tehetsz róla, Diana. Ez nem a te hibád. Amit tettél, választás nélküli cselekvés volt.  Miért cselekedett így? Nem tudta volna jobban? Nem engedelmeskedhetett volna szüleinek?

13 Mindhármuk problémája Társadalmi, erkölcsi, értelmi szinten ezek a fiatal nők mind tudtak jobbat: Dianne-nek táplálkozástudományi diplomája volt, de haldoklott az alultápláltság miatt! Keresztény családban felnőve Colleen tudta, hogy részegítő italokat inni nem helyes, de jól akarta magát érezni. A fizikai gyötrelem és érzelmi kín, amelyet Melanie átélt amikor magát prostituálta szörnyű volt, de szüksége volt ebédpénzre.

14 A függő személy (az addiktív személy) Elsődleges társfüggő (házastárs, szülő, barát) Másodlagos társfüggő (szülő, gyerek, barát) 1. Tanulja a hangulati változást Felfedezi, hogy egy bizonyos drog, folyamat vagy tevékenység jól esik; kezd megváltozni a magatartása 1. Tanul alkalmazkodni Észreveszi, hogy elveszíti a szeretett személyt és nem tudja miért; pánikot érez. 1. Tanul alkalmazkodni Észreveszi, hogy valami nem jól működik és azt véli, hogy ez az ő hibája. 2. Keresi a hangulati változást Eldönti, hogy ez az új érzés egy jó érzés, és bevezet az ehhez való alkalmazkodás érdekében alig észrevehető változásokat. 2. Keresi a kontrolt Fájdalmas aggodalmat él át, és igazítja a saját magatartását, hogy a Status quo-t helyreállíthassa. 2. Igyekszik kompenzálni Igyekszik figyelmet felhívni: szerepet kezd játszani – hős, rossz fiú, magányos farkas, bohóc 3. Elfoglalja magát a „droggal” Meg van győződve, hogy a „használat” az egyetlen út a jó érzéshez, ezért sokat is kockáztat ennek érdekében. 3. A probléma mindent elfoglal Megszállottan igyekszik a szeretett személyt „javítani”. Ezen a ponton elfoglalja a keringési pályát az illető körül. 3. A fájdalom mindennél erősebb Alárendeli magát a helyzetnek. Kezdődik a veszteségek miatti fájdalom 4. A fájdalom elkerüléséhez kell a szer Él a szerért; annyira felelőtlen, hogy nem tud magáról gondoskodni; ő most a baba király 4. Szétesik a személyiség Annyira fáj, hogy megfontolja az ivást, az öngyilkosságot vagy a válást, hogy a fájdalomtól meneküljön. 4. Önmagával van elfoglalva Állandó fájdalomban, félelemben él és addiktív magatartásban keres enyhülést.

15 Mi a kényszeres magatartás?  Vannak szabályok és „szabályok”.  A dühös apa azt mondja hangosan a fiának: „ne verekedjél!” Ez egy önellentmondásos magatartás. Mi- közben a gyermek hallja, megérti, hogy nem szabad verekedni, tapasztalja, érzi, hogy apja ugyan úgy haragszik (verekedés alapja), jóformán ugyan azt teszi. Az értelem nem elég.  Beteg szülők átadják betegségeiket a gyermekeiknek.  A gyermek megtanul egy szabálykészletet intellektuális szinten, és egy szabálykészletet érzelmi szinten. Melyiknek fog engedelmeskedni?

16 Menekülés önmagunk elől „Ha beismernénk, hogy tehetetlenek vagyunk bensőnkkel szemben, önelégült- ségünkre halálos csapást mérnénk. Ezért tűnik életbevágónak, hogy elutasítsuk a lelkünkben levő riasztó valóságot… Ostoba dolognak tűnik vállalni a szenvedést, amikor visszautasítással akár el is kerülhetjük.” (Lawrence Crabb)

17 Önmagunk megértése “…minden fej beteg és minden szív erőtlen.” (Ézs 1,5b) Függőségek három csoportja: 1. Szerfüggések 2. Viselkedési függések 3. Kapcsolat-függések

18 Szerfüggések  Alkohol  Kábítószer  Gyógyszer  Nikotin  Koffein

19 Viselkedési függések Evési-függések - édesség-függés Vásárlási függés TV-függés (filmek, sorozatok)

20 Viselkedési függések Számítógép-függésInternet-függésSzex-függésMunka-függés(Munkaholizmus)

21 Adrenalin-függés (72 vagy 92?  29ezerrel több napi szívverés!) IndulatainkJáték-függés

22 Viselkedési függések  Vallás-függés  Sport függés - sport-rajongással - Aktív sportolással  Könyvekbe, Regényekbe, újságokba menekülés stb.

23 Kapcsolat-függések Társfüggés Kényszeres segítés Szerelem-függés

24 Segítség: Nem vagyunk egyedül, mindannyian menekülünk önmagunk és problémáink elől. A megosztás, kibeszélés révén indulhat el a gyógyulási folyamat életünkben.


Letölteni ppt "Érzelmi zavarok és stresszorok kihatása a segítői munkára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések