Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

B ETEGSÉG MEGELŐZÉS AKUPRESSZÚRÁVAL Dr. Wang Lifen 2011. November 9. 16 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "B ETEGSÉG MEGELŐZÉS AKUPRESSZÚRÁVAL Dr. Wang Lifen 2011. November 9. 16 30."— Előadás másolata:

1 B ETEGSÉG MEGELŐZÉS AKUPRESSZÚRÁVAL Dr. Wang Lifen 2011. November 9. 16 30

2 1. Akupresszúra jelentése szó szerint: akupunktúrás pont nyomása. ( Acus = tű, pressus = nyomás ) A kezelés során az akupunktúrás pontok érintését és meridián masszázst végzünk. A kezelést kiegészítjük köpölyözéssel és moxa-val.

3 2. A kínai hagyományos gyógyítás leírása több mint három ezer éves. „Nei jin”, az ősi tankönyv szerint az ember meridiánból áll. A meridián élteti az embert, ha megbetegszik a meridián, akkor beteg az ember. Amikor a meridián harmonikusan tud működni, helyreáll az egészség. Akupunktúrás pontok olyanok, mint saját velünk születtet gyógyszertárunk. A megfelelő pontokat kell megtalálni, és önmagunkat képesek vagyunk gyógyítani! 人因此生,因此活, 因此病,因此治。

4 3. A betegség megelőzésére vonatkozó pontok közül 12-öt említek meg! Egy kínaiul rímelő versike ( 头面合 谷收,腰背委中求,心胸寻内关,肚腹足三里。 ) szerint, mely magyarul megközelítőleg így hangzik: A fej és arc betegségeit a „Hegu” –ban; A derék és a hát fájdalmát „Wei zhong” pontban kell kezelni; A szív és a mellkas fájdalmát „Neiguan” ban kezeljük; Gyomor, has betegségeit „Zusanli” pontban kezeljük.

5 Hegu Hegu 合谷 vastagbél meridián 4. a forráspont! Hegu A Hegu kínai jelentése: „találkozás völgye” A hüvelyk és mutató ujj találkozási pontja előtt, és a mutató ujj oldalán található. Az arc és koponya területe problémáira hat, pl. fejfájás, szédülés, szempanaszok, orrvérzés, fogfájás, hallás probléma, arcideg bénulás, széna nátha, allergia, influenza, stb. Az otthoni kezelés során a páciens nyomja a pontot minden nap 2-2 percig, reggel és esténként! Technika: a nyomás vagy körkörös masszírozás.

6 Wei zhong Wei zhong 委中 hugyhólyag meridián 40. Kínai nyelven „térdhajlat közepén”. A pontot hátul a térdhajlat közepén találjuk a 2 ín között. A négy legfontosabb pont egyike. Az összes gerinc panasz, derékfájás, lumbágó, térdízületi gyulladás, alsó végtag bénulás esetén masszírozzuk. Technikája az ökölbe szorított kezünkkel görgető, morzsoló mozdulatokat végzünk, és gyöngéd rángatásokat alkalmazunk. Naponta 2-2 percig végezzük reggel és este! Eredménye a betegség kialakulásának a megelőzése.

7 Neiguan Neiguan 内关 szívburok meridián 6. Kínai jelentés: „belső átjáró”. A pont a csukló lejtő felett 3 ujjal a 2 ín között található. A négy leg- fontosabb pont egyike! Mellkasi probléma esetén, pl. szív dobogás érzése, mellkasi fájdalom, hányinger, gyomor fájdalom, nehéz légzés, csuklás, rohamszerű betegségek esetén, asztma esetén fejti ki fájdalom csillapító hatását. A technika szerint 1 ujjal pulzáló nyomást fejtünk ki (nyomjuk, felengedjük). Naponta kétszer 2-2 percig végezzük reggel és este a betegség megelőzés céljából.

8 Zusanli Zusanli 足三里 gyomor meridián 36. pont. Kínai jelentés ”Három mérföldes láb”. A térdkalács alatt 4 ujjal, a síp csont külső oldalán található. Szintén a 4 legfontosabb pont egyike. Gyomor, bél, szív probléma kezelésére használjuk. Például: gyomorfekély, nyombélfekély, időskori tünet (járási nehézség esetén, alsó végtag bénulás, prosztata probléma, impotencia esetén). A pontokat nyomva erősítő hatást fejtünk ki. Technika: nyomogatás, ütögetés, tologató mozdulat, vagy moxa használata. Betegség megelőzésére naponta 2-2 percig reggel és este végezzük.

9 Guanyuan Guanyuan 关元 befogadó meridián 4. Kínai jelentése: „raktározó hely”. Yuan Qi = energia raktározó helye. Található: köldök alatt 4 haránt - ujjal. Hasi fájdalmak, hasmenés, húgyúti, hólyag fertőzés, impotencia, fájdalmas vagy szabálytalan menstruáció vagy pedig viselet tartási probléma esetén nyomkodjuk. Technikája: ökölbe szorított kézzel dörzsölés, vagy ujjal történő nyomogatással, de a moxa is segít.

10 Laogong Laogong 劳宫 szívburok meridián 8. Kínai jelentése: „Munka centrum” a munka utáni pihenés helye! A tenyér közepén található pont. A behajlított középső ujj tenyérrel érintkező pontja. Szívműködést serkentő hatása van. Kedvezően hat: a szívidegességre, nyugtató hatású, csillapítja a lázat, csökkenti a feszültséget. Száj nyálkahártya és nyelv gyulladását is kedvezően befolyásolja (például: herpesz tüneteit enyhíti!), tenyér izzadás és ujj zsibbadás esetén hatásos is. Technika, nyomogatás. Naponta 2-2 percig végezzük reggel és este.

11 Sanyingjiao Sanyingjiao 三阴交 lép meridián 6. Kínai jelentése: „három yin kapcsolódás”. Található: a bel-boka fölött 4 harántujjal. Három yin meridián találkozási pontja azaz vese, máj, lép meridián. Alhasi probléma, kismedencei probléma, a nemi szervek megbetegedése esetén megelőző és gyógyító hatása van. Szabálytalan vagy kimaradó menstruáció, klimaxos panaszok enyhítése esetén. Vénás keringés javítására alkalmazzuk! Technika: nyomogatás, vagy moxa használata!

12 Shenque Shenque 神阙 befogadó meridián 8. Kínai jelentése: „Isteni palota”. Ez a köldök! Energia pótló hatása van! Immun-rendszer erősítő, idős korban a QI energia gyenge. Könnyű megfázást gyógyítja. Két irányú hatása is van, hasmenés kezelésére, és székrekedés ellen is hatásos. Tengeri betegség elke- rülésére, hajóra szállás előtt 2 órával lehet fájdalom- csillapító tapaszt ragasztani a 8 pontra és a szív meridián 6. pontra egy időben. Technika: ujjal vagy tenyérrel történő nyomogatás, vagy körkörös nyomogatással. 2-2 perc elegendő reggel és este és a moxa is hatásos!

13 Baihui Baihui 百会 kormány meridián 20. Kínai jelentése: „100 pont találkozója”. A fejtető legmagasabb pontja. A 2 fülcsúcs összekötő vonal és az arc közepét összekötő vonal metszés- pontjában található. Az agyműködést serkentjük vele, idős kori elbutulás megelőzésére, fejfájás, szédülés, magas vérnyomás és álmatlanság esetén, aranyér gondozására. Technika: nyomogatás, vagy moxa használata. Naponta reggel és este 2-2 percig alkalmazva megelőzésre!

14 Jiquan Jiquan 极泉 szív meridián 1. Kínai jelentése: ”Forrás”. Hónalj árok közepén található. Vérkeringés serkentésére, szív- panasz és légúti panasz megelőzésére. Felső végtag zsibbadása esetén. Technika: nyomogatás és tologatás! Naponta reggel és este 2-2 percig.

15 Taiyang Taiyang 太阳 extra pont! Kínai jelentés: „a NAP”. Halánték közepén, a külső szemzug, és szemöldök külső széle közötti vonal. Egy ujjal található pont. Fejfájás, megfázás, arcideg bénulás, szembetegségek megelőzésére. Technika: nyomogatás és tologatás! Naponta reggel és este 2-2 percig.

16 Fengchi Fengchi 风池 epemeridián 20. Kínai jelentés: „szél medence”. A nyakszirtcsont alatt a két izomköteg között található. Szédülés, fejfájás, nátha, magas vérnyomás, szempanasz, fülzúgás, agyi vérkeringés fokozására, érelmeszesedés meggátolására, idegi fáradékonyságra van hatása. Technika: hüvelyk ujjal nyomogatni kell és morzsoló mozdulatot végezni, naponta 2-2 percig reggel és este! Időjárási érzékenység esetén bármikor alkalmazhatjuk.

17 Tüdő Vastagbél

18 Gyomor Lép

19 Szív Vékonybél

20 Húgyhólyag Vese

21 Szívburok 3 melegítő

22 Epe Máj

23 Kormány Befogadó

24 K ÉRDÉSEK ? H AGYOMÁNYOS K ÍNAI G YÓGYÍTÁS 1115 B UDAPEST, F EHÉRVÁRI ÚT 130. T ELEFON : 0630 377 5718 D R. W ANG L IFEN Akupunktőr, Gyermekgyógyász, Fitoterapeuta


Letölteni ppt "B ETEGSÉG MEGELŐZÉS AKUPRESSZÚRÁVAL Dr. Wang Lifen 2011. November 9. 16 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések