Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM) Önkormányzati Térinformatikai nyilvántartó alkalmazás Összeállította: Gaál Szabolcs (Fókusz Geodézia Kft.) e-mail:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM) Önkormányzati Térinformatikai nyilvántartó alkalmazás Összeállította: Gaál Szabolcs (Fókusz Geodézia Kft.) e-mail:"— Előadás másolata:

1

2 FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM) Önkormányzati Térinformatikai nyilvántartó alkalmazás Összeállította: Gaál Szabolcs (Fókusz Geodézia Kft.) e-mail: gsz.fokuszgeo@axelero.hugsz.fokuszgeo@axelero.hu FÓKUSZ GEODÉZIA Kft. 8230. Balatonfüred,Vörösmarty u. 3. Tel./Fax: (06-87)580-365 Mobil: (06-30)9563-791 Mobil: (06-30)9563-791 E-Mail: gr.fokuszgeo@axelero.hu

3 Az egész rendszer egy alapszoftverre épül, mely a FókuszMap Basic nevet kapta. Erre az alapra épülnek rá az egyes speciális igények szerint kialakított alrendszerek. Ebből jelenleg kettő van leprogramozva, a temető nyilvántartó és a kataszteri modul. A programok kifejlesztését több éves gyakorlati munka előzte meg, melynek eredményeként most nyerte el végleges formáját. A program előnye, hogy minden elterjedt operációs rendszer alatt működik (win98, NT, XP). Az FókuszMap Basic (FMB) alapszoftver tartalmazza azokat az alapvető szerkesztő eszközöket, melyekkel már teljes értékűen lehet kezelni a rendelkezésre álló térképeket, digitális adatokat. A program shp, dxf, dwg, és kép file-okat képes egyszerre kezelni. Hálózati működése megoldott. A program modulárisan lett felépítve, hogy a későbbi bővülő és változó igényeknek is megfelelhessen.

4 A FókuszMap Basic KM szoftver egy önkormányzatoknak kifejlesztett alkalmazás, mely szolgáltatásaival nagyban megkönnyíti a hivatali munkát. Egyszerre kezeli a település alap- és közműtérképét és az egyes ingatlanokhoz kapcsolt adatokat. Ezek lehetnek szöveges dokumentumok, (kérelmek, határozatok, engedélyek, tulajdoni lapok…) fényképek és videó felvételek.   A program képes több önálló település kezelésére is, ennek a körjegyzőségek esetében van jelentősége.   A térkép és a hozzá kapcsolt adatok között a kapcsolatot egy a településhez tartozó *.mdb file teremti meg.   A program első indításakor meg kell adni az adatbázis helyét.   Minden indításkor meg kell adni, hogy melyik településsel szeretnénk foglalkozni, mivel csak így férünk hozzá az adatbázishoz.   Lehetőség van különböző tematikáknak megfelelő tartalmú projektfileok lementésére, így azokat az egyedi beállításokat csak egyszer kell elvégezni. (*.mxl)

5 Az alapszoftver főbb funkciói: ► Réteg hozzáadása (shp,dxf,dwg,tif,jpg…) ► Réteg illetve összes réteg törlése ► Rétegre nagyítás, teljes nézet ► Nagyítás, kicsinyítés, eltolás ► Elemazonosítás ► Hosszmérés, területmérés ► Elemek szerkesztése (pont, vonal, poligon) FMB_KM további ikonjai: ► Három speciális eszköz Címnyilvántartás (opcionális) Földrészlet kiválasztása (kataszteri adatok) Földrészlet(ek) kiválasztása (kataszteri adatok) ► Két speciális lenyíló menü Keresések (kataszteri, címnyilvántartási adatok) Export/import (KATAWIN kapcsolat)

6 A képernyő bal oldalán láthatóak azok a rétegek melyek hozzá lettek rendelve az állományhoz. Az egyes rétegek tetszés szerint ki és bekapcsolhatók a mellettük található négyzet segítségével. Az egyes rétegek színe, vonaltípusa, vonalvastagsága tetszőlegesen megváltoztatható. Ezekkel a lehetőségekkel minden felhasználó a saját ízlésének megfelelően alakíthatja ki az általa használt munkatérképet.

7 Minden réteghez tartozik egy jelmagyarázat szerkesztő panel. ► ► Itt van lehetőség arra, hogy egyedi vonaltípust, vonalszínt és vonalvastagságot definiáljunk. ► ► Ha a réteg több különböző elemet is tartalmaz, akkor lehetőség van az egyes elemeket megkülönböztetni egymástól. ► ► Ha a réteg attributum táblázata tartalmaz szöveg mezőt is, akkor ennek tartalma megjeleníthető a térképen feliratként, melynek mérete és típusa ugyanúgy definiálható, mint MS World szövegszerkesztőben.

8 ► Minden réteghez tartozik egy úgynevezett attributum táblázat, mely tartalmazza a réteg minden elemét. Ha kiválasztunk egy térképi objektumot, akkor az attributum tábla megnyitásánál a kiválasztott elem sora ki van jelölve. Az adatokat lehet változtatni és törölni is. ► A földrészlet.shp réteg tartalmazza(hatja) a hrsz-ot, számított kerületet, területet, házszámot, településnevet, nyilvántartott területet (tullap. szerint), utcanevet és irányítószámot is. ► A programablak bal alsó sarkában a „Térképi tipp” funkció, mely a réteg attributum táblájában található értékek gyors megjelenítésére szolgál, a kiválasztott mező értékét jeleníti meg a kurzor mozgatása közben (pl.: HRSZ, terület, kerület, postacím, …).

9 Speciális eszközök bemutatása: A címnyilvántartási eszköz: ► ► Ez egy olyan eszköz, mely lehetővé teszi a településen található összes létező postacím térképi helyhez/objektumhoz történő kapcsolását. Ezt a „cimpont.shp” rétegben tárolt pontobjektumok adatainak feltöltésével készíthetjük el. Bizonyos esetekben ezek az adatok már a rendszerbe vannak integrálva. A címpontok feladata, hogy olyan önkormányzati adatokkal lehessen térinformatikai elemzéseket készíteni, melyek címadatokon alapulnak, pl.: lakosság nyílvántartás. Az így rögzített alapadatokra lehet keresni, ezt az eszközt a kataszteri adatok keresése ikon alatt találhatjuk.

10 Kataszteri eszköz: ► ► Az alkalmazás fő feladata a „kataszteri adatok” nyilvántartása, (rögzítés, lekérdezés, …). Ehhez a feladathoz két eszköz áll rendelkezésünkre. A különbség a két eszköz között, hogy az első egy, míg a második több földrészlet kijelölését teszi lehetővé. A felület mindkét esetben azonos, csak a második esetben egy legördülő lista segítségével határozhatjuk meg, hogy a kiválasztott földrészletek melyikének adatait jelenítjük meg. Az ablak alján mindig a kiválasztott ingatlan helyrajzi száma látható. Az itt található „Térkép” gomb segítségével lehet a kiválasztott ingatlanra ránagyítani, illetve megvillantani. Földrészlet adatok fül tartalma: ► ► Nyilvántartott terület ► ► Számított terület és kerület ► ► Tulajdoni lap (ha van)

11 ► ► Földrészletek postacíme ► ► Földhivatali adatok (ez a funkció akkor működik, ha rendelkezésre állnak az illetékes Földhivataltól megvásárolt adatok a megfelelő adatbázisban) Ez a panel tartalmazza az összes olyan adatot, mely szerepel a tulajdoni lapon. ► ► Település, fekvés, terület, szelvény, aranykorona, alrészlet, minőségi osztály, művelési ág, épület és lakásadatok, tulajdonosi adatok, terhek,… ► ► Egyszóval az ingatlan tulajdoni lapja I., II., III. részének minden elemét tartalmazza. Tulajdonosi adatok fül tartalma: ► ► Név, irsz, településnév, közterület neve, házszám, tulajdoni hányad, tulajdonosok

12 Dokumentumok fül tartalma: ► ► Kapcsolódó dokumentumok típusa (határozat, szerződés, bírság, vázrajz, …) ► ► Érvényesség kezdete, vége ► ► Hatályosság kezdete, vége A hozzárendelt dokumentumokat ebből az ablakból közvetlenül elérhetjük agomb segítségével. A lista igény szerint törölhető és bővíthető. Adózási adatok fül tartalma: ► ► Adó típusa (szabadon a felhasználó igényének megfelelően bővíthető) ► ► Fizetés (igen, nem, 1, 2, 3. negyedév,) ► ► Utolsó fizetés dátuma

13 Fotó, videó fül tartalma: Itt lehet az egyes objektumokhoz a multimédiás részeket hozzákapcsolni. ► ► Adatállomány típusa (digitális fénykép, digitális videó, hangfelvétel, légifelvétel, …) A lista itt is szabadon bővíthető. ► ► File megnevezése, hozzárendelés ideje ► ► Elérési útvonal ► ► A hozzárendelt dokumentumokat ebből az ablakból közvetlenül elérhetjük Ezekkel a hozzárendelt multimédiás mellékletekkel is nagyban könnyíthető a hivatali munka. (pl.: engedély nélküli építkezések, bontások, fakivágások dokumentálása, közterület felbontások során előkerülő nem dokumentált közművezeték szakaszok dokumentálása, …)

14 A program beépített keresési funkciói: Alapvetően a program öt különböző féle keresésre ad lehetőséget. ► ► HRSZ/cím alapján ► ► Tulajdonos neve alapján ► ► Hozzárendelt dokumentumok alapján ► ► Adóadatok alpján ► ► Címpont adatok alapján Ezek a keresések célirányosabb és gyorsabb navigációt biztosítanak a térképen. A keresések során leválogatott objektumokat meg lehet jeleníteni a térképen, ezenkívül lehetőség van a leválogatás eredményének exportálására, mely egy szöveges dokumentumot hoz létre. Ez a szöveges dokumentum (*.txt) szabadon nyomtatható és továbbküldhető.

15 Ortofotó: ► ► A szoftver egyik nagy előnye, hogy a térkép és a hozzá kapcsolt adatbázis együtt kezelhető a település ortofotójával is. Ez a georeferált kép nagy segítség a térképen való tájékozódásban, ezenkívül lehetőség van a kisebb- nagyobb építési szabálytalanságok feltárására (pl.: engedély nélküli építkezések).

16 Szerkesztési és összetett lekérdezési lehetőségek a programban: ► ► Sokszor előfordul a mindennapi munka során, hogy saját magunknak is létre kell hozni új egyedi tulajdonsággal rendelkező rétegeket. ► ► Ez a „Réteg” menüpontban található, új shape létrehozása címen. A réteg létrehozásakor el kell dönteni, hogy az új réteg milyen elemeket fog tartalmazni (pontot, vonalat, vagy poligont). Minden esetben meg kell adni a mező nevét, típusát és hosszát. ► ► Lehetőség van az összes rétegben összetett feltételek alapján történő lekérdezésre is. („Kiválasztás” menü lekérdezés) Alkalmazható relácíók: =,, <>, =, like, and,or, not …

17 Ezzel a program alapvető funkciói és lehetőségei bemutatásra kerültek. ► ► Összefoglalás: A FMB_KM program teljes körű szolgáltatást nyújt az Önkormányzatoknak a digitális térképi állományok (alaptérkép, közműtérkép) és a hozzájuk kapcsolódó egyéb adatok (tulajdoni lapok, fényképek, alaprajzok, levelezések, határozatok, stb..) együttes kezelésére. Ezzel az összetett nyílvántartással nagyban megkönnyíthető az ingatlanokkal és közművekkel kapcsolatos önkormányzati nyílvántartás. Reméljük ez a kis ízelítő segített abban, hogy bepillantást nyerjenek a program által kínált lehetőségekbe. Természetesen csak a főbb funkciók kerültek itt bemutatásra. Amennyiben további információra lenne szükségük, kérjük keressenek meg minket. Köszönjük a megtisztelő figyelmet: FÓKUSZ GEODÉZIA MÉRNÖKI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 8230. Balatonfüred, Vörösmarty u. 3. Tel./Fax: (06-87)580-365 Mobil: (06-30)9563-791 E-mail: gr.fokuszgeo@axelero.hugr.fokuszgeo@axelero.hu gsz.fokuszgeo@axelero.hu Készítette: Gaál Szabolcs földmérő mérnök földügyi informatikus


Letölteni ppt "FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM) Önkormányzati Térinformatikai nyilvántartó alkalmazás Összeállította: Gaál Szabolcs (Fókusz Geodézia Kft.) e-mail:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések