Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM)"— Előadás másolata:

1 FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM)
FÓKUSZ GEODÉZIA Kft. 8230. Balatonfüred,Vörösmarty u. 3. Tel./Fax: (06-87) Mobil: (06-30) Önkormányzati Térinformatikai nyilvántartó alkalmazás Összeállította: Gaál Szabolcs (Fókusz Geodézia Kft.)

2 Az egész rendszer egy alapszoftverre épül, mely a FókuszMap Basic nevet kapta. Erre az alapra épülnek rá az egyes speciális igények szerint kialakított alrendszerek. Ebből jelenleg kettő van leprogramozva, a temető nyilvántartó és a kataszteri modul. A programok kifejlesztését több éves gyakorlati munka előzte meg, melynek eredményeként most nyerte el végleges formáját. A program előnye, hogy minden elterjedt operációs rendszer alatt működik (win98, NT, XP). Az FókuszMap Basic (FMB) alapszoftver tartalmazza azokat az alapvető szerkesztő eszközöket, melyekkel már teljes értékűen lehet kezelni a rendelkezésre álló térképeket, digitális adatokat. A program shp, dxf, dwg, és kép file-okat képes egyszerre kezelni. Hálózati működése megoldott A program modulárisan lett felépítve, hogy a későbbi bővülő és változó igényeknek is megfelelhessen.

3 A FókuszMap Basic KM szoftver egy önkormányzatoknak kifejlesztett alkalmazás, mely szolgáltatásaival nagyban megkönnyíti a hivatali munkát. Egyszerre kezeli a település alap- és közműtérképét és az egyes ingatlanokhoz kapcsolt adatokat. Ezek lehetnek szöveges dokumentumok, (kérelmek, határozatok, engedélyek, tulajdoni lapok…) fényképek és videó felvételek. A program képes több önálló település kezelésére is, ennek a körjegyzőségek esetében van jelentősége. A térkép és a hozzá kapcsolt adatok között a kapcsolatot egy a településhez tartozó *.mdb file teremti meg. A program első indításakor meg kell adni az adatbázis helyét. Minden indításkor meg kell adni, hogy melyik településsel szeretnénk foglalkozni, mivel csak így férünk hozzá az adatbázishoz. Lehetőség van különböző tematikáknak megfelelő tartalmú projektfileok lementésére, így azokat az egyedi beállításokat csak egyszer kell elvégezni. (*.mxl)

4 Az alapszoftver főbb funkciói:
Réteg hozzáadása (shp,dxf,dwg,tif,jpg…) Réteg illetve összes réteg törlése Rétegre nagyítás, teljes nézet Nagyítás, kicsinyítés, eltolás Elemazonosítás Hosszmérés, területmérés Elemek szerkesztése (pont, vonal, poligon) FMB_KM további ikonjai: Három speciális eszköz Címnyilvántartás (opcionális) Földrészlet kiválasztása (kataszteri adatok) Földrészlet(ek) kiválasztása (kataszteri adatok) Két speciális lenyíló menü Keresések (kataszteri, címnyilvántartási adatok) Export/import (KATAWIN kapcsolat)

5 A képernyő bal oldalán láthatóak azok a rétegek melyek hozzá lettek rendelve az állományhoz.
Az egyes rétegek tetszés szerint ki és bekapcsolhatók a mellettük található négyzet segítségével. Az egyes rétegek színe, vonaltípusa, vonalvastagsága tetszőlegesen megváltoztatható. Ezekkel a lehetőségekkel minden felhasználó a saját ízlésének megfelelően alakíthatja ki az általa használt munkatérképet.

6 Minden réteghez tartozik egy jelmagyarázat szerkesztő panel.
Itt van lehetőség arra, hogy egyedi vonaltípust, vonalszínt és vonalvastagságot definiáljunk. Ha a réteg több különböző elemet is tartalmaz, akkor lehetőség van az egyes elemeket megkülönböztetni egymástól. Ha a réteg attributum táblázata tartalmaz szöveg mezőt is, akkor ennek tartalma megjeleníthető a térképen feliratként, melynek mérete és típusa ugyanúgy definiálható, mint MS World szövegszerkesztőben.

7 Minden réteghez tartozik egy úgynevezett attributum táblázat, mely tartalmazza a réteg minden elemét. Ha kiválasztunk egy térképi objektumot, akkor az attributum tábla megnyitásánál a kiválasztott elem sora ki van jelölve. Az adatokat lehet változtatni és törölni is. A földrészlet.shp réteg tartalmazza(hatja) a hrsz-ot, számított kerületet, területet, házszámot, településnevet, nyilvántartott területet (tullap. szerint), utcanevet és irányítószámot is. A programablak bal alsó sarkában a „Térképi tipp” funkció, mely a réteg attributum táblájában található értékek gyors megjelenítésére szolgál, a kiválasztott mező értékét jeleníti meg a kurzor mozgatása közben (pl.: HRSZ, terület, kerület, postacím, …).

8 Speciális eszközök bemutatása:
A címnyilvántartási eszköz: Ez egy olyan eszköz, mely lehetővé teszi a településen található összes létező postacím térképi helyhez/objektumhoz történő kapcsolását. Ezt a „cimpont.shp” rétegben tárolt pontobjektumok adatainak feltöltésével készíthetjük el. Bizonyos esetekben ezek az adatok már a rendszerbe vannak integrálva. A címpontok feladata, hogy olyan önkormányzati adatokkal lehessen térinformatikai elemzéseket készíteni, melyek címadatokon alapulnak, pl.: lakosság nyílvántartás. Az így rögzített alapadatokra lehet keresni, ezt az eszközt a kataszteri adatok keresése ikon alatt találhatjuk.

9 Földrészlet adatok fül tartalma:
Kataszteri eszköz: Az alkalmazás fő feladata a „kataszteri adatok” nyilvántartása, (rögzítés, lekérdezés, …). Ehhez a feladathoz két eszköz áll rendelkezésünkre. A különbség a két eszköz között, hogy az első egy, míg a második több földrészlet kijelölését teszi lehetővé. A felület mindkét esetben azonos, csak a második esetben egy legördülő lista segítségével határozhatjuk meg, hogy a kiválasztott földrészletek melyikének adatait jelenítjük meg. Az ablak alján mindig a kiválasztott ingatlan helyrajzi száma látható. Az itt található „Térkép” gomb segítségével lehet a kiválasztott ingatlanra ránagyítani, illetve megvillantani. Földrészlet adatok fül tartalma: Nyilvántartott terület Számított terület és kerület Tulajdoni lap (ha van)

10 Tulajdonosi adatok fül tartalma:
Földrészletek postacíme Földhivatali adatok (ez a funkció akkor működik, ha rendelkezésre állnak az illetékes Földhivataltól megvásárolt adatok a megfelelő adatbázisban) Ez a panel tartalmazza az összes olyan adatot, mely szerepel a tulajdoni lapon. Település, fekvés, terület, szelvény, aranykorona, alrészlet, minőségi osztály, művelési ág, épület és lakásadatok, tulajdonosi adatok, terhek,… Egyszóval az ingatlan tulajdoni lapja I., II., III. részének minden elemét tartalmazza. Tulajdonosi adatok fül tartalma: Név, irsz, településnév, közterület neve, házszám, tulajdoni hányad, tulajdonosok

11 Dokumentumok fül tartalma:
Kapcsolódó dokumentumok típusa (határozat, szerződés, bírság, vázrajz, …) Érvényesség kezdete, vége Hatályosság kezdete, vége A hozzárendelt dokumentumokat ebből az ablakból közvetlenül elérhetjük a gomb segítségével. A lista igény szerint törölhető és bővíthető. Adózási adatok fül tartalma: Adó típusa (szabadon a felhasználó igényének megfelelően bővíthető) Fizetés (igen, nem, 1, 2, 3. negyedév,) Utolsó fizetés dátuma

12 Fotó, videó fül tartalma:
Itt lehet az egyes objektumokhoz a multimédiás részeket hozzákapcsolni. Adatállomány típusa (digitális fénykép, digitális videó, hangfelvétel, légifelvétel, …) A lista itt is szabadon bővíthető. File megnevezése, hozzárendelés ideje Elérési útvonal A hozzárendelt dokumentumokat ebből az ablakból közvetlenül elérhetjük Ezekkel a hozzárendelt multimédiás mellékletekkel is nagyban könnyíthető a hivatali munka. (pl.: engedély nélküli építkezések, bontások, fakivágások dokumentálása, közterület felbontások során előkerülő nem dokumentált közművezeték szakaszok dokumentálása, …)

13 A program beépített keresési funkciói:
Alapvetően a program öt különböző féle keresésre ad lehetőséget. HRSZ/cím alapján Tulajdonos neve alapján Hozzárendelt dokumentumok alapján Adóadatok alpján Címpont adatok alapján Ezek a keresések célirányosabb és gyorsabb navigációt biztosítanak a térképen. A keresések során leválogatott objektumokat meg lehet jeleníteni a térképen, ezenkívül lehetőség van a leválogatás eredményének exportálására, mely egy szöveges dokumentumot hoz létre. Ez a szöveges dokumentum (*.txt) szabadon nyomtatható és továbbküldhető.

14 Ortofotó: A szoftver egyik nagy előnye, hogy a térkép és a hozzá kapcsolt adatbázis együtt kezelhető a település ortofotójával is. Ez a georeferált kép nagy segítség a térképen való tájékozódásban, ezenkívül lehetőség van a kisebb- nagyobb építési szabálytalanságok feltárására (pl.: engedély nélküli építkezések).

15 Szerkesztési és összetett lekérdezési lehetőségek a programban:
Sokszor előfordul a mindennapi munka során, hogy saját magunknak is létre kell hozni új egyedi tulajdonsággal rendelkező rétegeket. Ez a „Réteg” menüpontban található, új shape létrehozása címen. A réteg létrehozásakor el kell dönteni, hogy az új réteg milyen elemeket fog tartalmazni (pontot, vonalat, vagy poligont). Minden esetben meg kell adni a mező nevét, típusát és hosszát. Lehetőség van az összes rétegben összetett feltételek alapján történő lekérdezésre is. („Kiválasztás” menü lekérdezés) Alkalmazható relácíók: =, <,>, <>, <=, >=, like, and ,or, not …

16 Ezzel a program alapvető funkciói és lehetőségei bemutatásra kerültek.
Összefoglalás: A FMB_KM program teljes körű szolgáltatást nyújt az Önkormányzatoknak a digitális térképi állományok (alaptérkép, közműtérkép) és a hozzájuk kapcsolódó egyéb adatok (tulajdoni lapok, fényképek, alaprajzok, levelezések, határozatok, stb..) együttes kezelésére. Ezzel az összetett nyílvántartással nagyban megkönnyíthető az ingatlanokkal és közművekkel kapcsolatos önkormányzati nyílvántartás. Reméljük ez a kis ízelítő segített abban, hogy bepillantást nyerjenek a program által kínált lehetőségekbe. Természetesen csak a főbb funkciók kerültek itt bemutatásra. Amennyiben további információra lenne szükségük, kérjük keressenek meg minket. Köszönjük a megtisztelő figyelmet: FÓKUSZ GEODÉZIA MÉRNÖKI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 8230. Balatonfüred, Vörösmarty u. 3. Tel./Fax: (06-87) Mobil: (06-30) Készítette: Gaál Szabolcs földmérő mérnök földügyi informatikus


Letölteni ppt "FókuszMap Basic Kataszter modul (FMB_KM)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések