Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az alkoholizmus „…az alkohol egymagában nagyobb problémákat okoz, mint az összes többi drog együttvéve."

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az alkoholizmus „…az alkohol egymagában nagyobb problémákat okoz, mint az összes többi drog együttvéve.""— Előadás másolata:

1 Az alkoholizmus „…az alkohol egymagában nagyobb problémákat okoz, mint az összes többi drog együttvéve."

2 Történelem Az emberi civilizáció kezdetei óta majdnem minden kultúrában megtalálható. Már a kőkorszaki emberiség is fogyasztott alkoholtartalmú italokat. Egy ie ből származó papirusz arról tanúskodik, hogy az egyiptomiak ismerték a sörfőzdék intézményét.

3 Történelem A bor nagy népszerűségnek örvendett a görög és a római társadalomban egyaránt A középkori kolostorok tevékenységi köréhez pedig szorosan hozzátartozott a szőlőművelés, a borászat.

4 Kémia Az etil-alkohol (C2H5OH) szerves, színtelen, illékony, kellemes illatú, égető ízű, gyúlékony folyadék. „Alkohol" alatt rendszerint csak az etil-alkoholt (etanolt) értjük, bár ebbe a családba kémiailag számos más anyag is beletartozik.

5 Gyógyászati alkalmazása
tartósító- vagy oldószerként: más drogokat oldanak fel benne, így állítanak elő különféle tinktúrákat. önmagában használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére és kiszárítására, láz esetén - külsőleg - lehűtésre, az izzadás csökkentésére (sok dezodoráló szer is tartalmazza)

6 Gyógyászati alkalmazása
fekvőbetegség, ájulás kezelésére, az étvágy és az emésztés fokozására. baktériumölő szerként kb. 70%-os koncentrációban a leghatékonyabb

7 Alkohol lebomlása Az alkoholt általában szájon át fogyasztják (megisszák). Bár a felszívódás már a száj nyálkahártyájáról megkezdődik, a szer legnagyobb része a vékonybél falán keresztül jut be a véráramba.

8 Alkohol lebomlása Minél gyorsabban jut át a szer a gyomron, annál hamarabb jelentkezik a hatás. Ha az alkoholfogyasztás előtt (vagy alatt) sokat eszünk, az lassítja az alkohol felszívódásának sebességét

9 Alkohol lebomlása A felszívódást követően a drog viszonylag egyenletesen eloszlik a testfolyadékokban (a test vízterében), könnyedén bejut az agyba és terhes nőknél a méhlepényen (placentán) át a magzathoz A sovány (kisebb súlyú) emberek általában jobban megérzik az ital hatását.

10 Az alkohol lebomlása testbe kerülő alkoholnak kb. 95%-a a májban zajló oxidáció során bomlik le. A maradék 5% változatlan formában ürül ki - más bomlástermékekkel együtt - a vizeletben és a kilélegzett levegőben. Egy alkoholhoz hozzá nem szokott, átlagos felnőtt szervezete óránként kb. 10 gramm etanolt képes lebontani. Ez azt jelenti, hogy egy deci 40%-os pálinka (31.6 gramm alkohol) lebontásához kb. 3 óra szükséges.

11 Az alkohol kiválasztása
A szervezetben lévő alkohol mennyiségét a véralkohol-szint jellemzi, ezt az értéket ezrelékben adják meg. A vér alkoholszintje egyenesen arányos a kilélegzett levegő alkoholtartalmával, ezt mérik a rendőrök különféle szondák segítségével.

12 Fiziológiai hatásai: (közepes mennyiségű alkohol )
növelheti, de le is csökkentheti a szív ritmusát kitágítja a bőrben lévő vékony hajszálereket (ez melegségérzetet okoz) csökkenti a testhőmérsékletet növeli az étvágyat, a nyálelválasztást és a gyomorsav mennyiségét okozhat vizelési kényszert az EEG lassulását növeli a reakcióidőt rontja a mozgáskoordinációs képességet

13 Fiziológiai hatásai: (magas dózisokban )
az alkohol ittas állapotot (berúgás) zavarodottság elfolyó beszéd torzult látás elégtelen mozgáskoordináció rosszullét és hányinger

14 Fiziológiai hatásai ( alkoholmérgezés )
légzési nehézségeket, általános érzéketlenséget eszméletvesztést szélsőséges esetben légzésbénulásból vagy keringési zavarból eredően halált. másnaposság követi, melynek leggyakoribb tünetei: rosszullét, gyengeség, szédülés, gyenge mozgáskoordináció és különféle fájdalmak.

15 Pszichikai hatása Az alkohol legjelentősebb hatásait a központi idegrendszerben fejti ki. Gátolja az idegrendszeri folyamatokat, de jelentős mértékű izgatottság is előfordulhat.

16 Pszichikai hatása Az alkohol gyakran oldja a gátlásokat, kellemes közérzetet, barátságos viselkedést eredményez. Sokakban feloldja a feszültségeket, gyakran előfordul, hogy a feszült, ideges embernek azt javasolják, "igyon egyet". A másik oldalról az alkoholfogyasztókat gyakran jellemzi a kötözködő, agresszív viselkedés, erős italosok körében gyakoriak a verekedések és más erőszakos cselekedetek.

17 Pszichikai hatása Az alkohol jelentős szerepet játszik az erőszakos bűncselekmények nagy részének (gyilkosságok, nemi erőszak, személy és vagyon elleni bűncselekmények) elkövetésénél. Az alkohol vezetési képességekre gyakorolt hatásai jól ismertek, sokakat már közepes mennyiségek is komolyan befolyásolnak (a másnaposság állapota szintén befolyásolja ezeket a képességeket). Az alkohol jelentős mértékben megváltoztathatja a vele együtt fogyasztott gyógyszerek hatását, ez akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet (pl. véralvadásgátlók esetén).

18 Hosszú távú hatása legtöbb személy esetében a hosszú időn át folytatott mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár jelentős pszichikai vagy fiziológiai károsodással. Az erős italozás (öt-hat vagy több pohár naponta) azonban már különféle rendellenességekhez vezethet, ezek többségéhez az alkoholizmus fogalmát társítjuk.

19 Idült alkoholizmus emésztőrendszer keringési rendszer tüdők vesék
hasnyálmirigy idegrendszer rendellenességei alvási zavarok irreverzibilis agykárosodások májzsugor az emlékezetműködés tartós zavara epilepsziás rohamok komoly koordinációs zavarok, impotencia. étvágytalanság különféle táplálkozási zavarok csökken a szervezet védekezőképessége

20 Alkoholfüggőség A hosszú távon, rendszeresen italozó alkoholistáknál a tolerancia kiépülését követően fizikai függőség is kialakulhat (de vannak olyan erős italosok, akik sohasem válnak fizikailag függővé).

21 Elvonási tünetek a kezdeti rosszullétet, idegességet,
komoly nyugtalanságot, zavartságot, remegést és izzadást görcsök, hányás, érzékcsalódások és hallucinációk követik. a delirium tremens 10%-ban halálos rohamok veszélyes kimerültség keringési rendszer összeomlása

22 Alkoholfüggőség okai- pszichikai függőség
könnyítsen a terhein erőt gyűjtsön valamilyen nehéz élethelyzetben való helytálláshoz megszabaduljon a szorongástól, kellemetlenségektől megszabaduljon az unalomtól lazíthasson jobban élvezhessen valamely társaságot tudjon aludni, jobb teljesítményt produkáljon pszichológiai tényezők, jellem, akarat

23 ALKOHOLIZMUS FOGALMA Szélesebb értelemben a szociálisan elviselhető mértéket túllépő, alkalomszerű, periodikus, tartós, szokásszerű és/vagy fizikai-pszichikai függéssel járó alkoholfogyasztás. Szűkebb értelemben olyan mértékű krónikus alkoholfogyasztás, amely veszélybe sodorja, illetve károsítja az egészséget, a munkaképességet, valamint a személy szociális helyzetét és családi életét.

24 Alkohol napjainkban Bizonyos társadalmi körökben az absztinens embereket furcsa csodabogarakként tartják számon, és a többség gyanakvással szemléli őket. Néhol még az alkoholizmust is tolerálják. Az alkohol olyan mértékben részévé vált a mai kultúrának, hogy megítélése is teljesen eltér az egyéb drogokétól. Sokan nem is tudják elfogadni azt a tényt, hogy az alkohol éppúgy a drogok közé tartozik, mint a heroin, a nikotin vagy az LSD.

25 az alkohol egymagában nagyobb problémákat okoz, mint az összes többi drog együttvéve."


Letölteni ppt "Az alkoholizmus „…az alkohol egymagában nagyobb problémákat okoz, mint az összes többi drog együttvéve.""

Hasonló előadás


Google Hirdetések