Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzoltó gyakorló konténer a KOK-on

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzoltó gyakorló konténer a KOK-on"— Előadás másolata:

1 Tűzoltó gyakorló konténer a KOK-on

2 Tűzoltó gyakorló konténer
Felépítés FER szakmai nap

3 Megjelenés Konténerenkénti méretek:
-max 6250 mm x 2500 mm x 2500 mm (h x sz x m), -tömege max kg/konténer. (terhelés nélkül)

4 Telepítés

5 A tűzoltó gyakorló konténer felépítés
Propán 8x23 kg 400V/50 Hz Technikai tér Flashover Kezelő Lépcső Gázpalack Univerzális Vészleállító gombok Tető bejárat Technikai tér Flashover Kezelő Univerzális Gázpalack Lépcső

6 Belső kialakítás Vészgomb Univerzális égő Lépcső Gázpalackok

7 Tűzhelyszínek Lépcső Univerzális + Flashover Univerzális égő
Gázpalackok

8 Lépcső oltásérzékelő

9 Univerzális + Flashover
oltásérzékelő

10 Gázpalackok oltásérzékelő

11 Irányítás, vezérlés Vezérlő panel Gázvezérlés Oltóvíz elfolyás
Hőmérséklet visszajelzők Kézi irányító

12 Tűzoltó gyakorló konténer
Biztonság

13 Biztonsági berendezések
3 db gázkoncentráció érzékelő 2 db gyakorlótér ARH 15% , ARH 35% 1 db technikai helység ARH 15% szellőző berendezés óránként 90 x-es légcsere öblítés 30 sec. veszély esetén 120 sec. 2 db hőmérséklet érzékelő 1m-en 250 0C vagy 2m-en 650 0C 5db manuális vészleállító gomb tetőkamera

14 A kiképzés résztvevőire vonatkozó biztonsági irányelvek
Konténerben mozgás: térdelve, guggolva kell közlekedni !! Hőmérsékletek kb.1m-en 100oC 2m-en 500oC Kommunikáció: egymással jelzések kezelővel rádión kezelői utasítások hangosbeszélő Felügyelet biztosítása személyesen Hőkamera

15 A kiképzés résztvevőire vonatkozó biztonsági irányelvek
Minden személy, aki a tűzszimulátort gyakorlás céljából használja, köteles teljes tűzoltó-védőfelszerelést viselni! A felszerelés alatt értendő: légzésvédő-készülék teljes álarccal , tűzoltó védősisak, fejvédő kámzsa, tűzoltó védőruha (aláöltözés) , tűzoltó védőkesztyű, tűzoltó védőcsizma.

16 Alkalmazás képekben

17 Alkalmazás képekben

18 Gyakorlati feladatok és felhasználás
Különböző szituációk gyakorlása Lakótér, pince, emelet, gázpalack, személymentés . . . Sugár kezelése, alkalmazása Magas hőmérsékleten való munkavégzés Flashover szemléltetése Beavatkozók együttműködésének gyakorlása

19 Alkalmazása a különböző képzésekben
Szakképzés Technikus Szervező Önkéntes és létesítményi pk. Külön képzési csomag, csomagok Helyszínek tanmenetben

20 Lakótér megközelítése és oltása
1. A beavatkozó páros a konténer jobb oldali bejárati ajtaján hatol be a gyakorló térbe egy C sugár használatával. feladat szúró láng elleni védekezés zárt tér visszahűtése sugárral. 2. A lépcső tűz működik: feladat a tűz eloltása a lépcső visszahűtése. 3. A páros az oltás után a lépcső előtt elhelyezkedik guggolva a sugár nem működik. 4. Flashover imitáció működtetése: feladat a lépcső után guggol a páros 5. Az univerzális tűz beindul: a helyszín visszahűtése. 6. Visszavonulás a lépcsőig. 7. Gázpalack imitáció működik feladat a gázpalackok oltása palackszelepek elzárása palackok visszahűtése. 8. A beavatkozó páros a bejárati ajtón keresztül a sugárral elhagyja a gyakorló teret.

21 Pince tűz oltási gyakorlat
1. A beavatkozó páros a konténer tetőbejárón hatol be a gyakorló térbe egy C sugár használatával. 2. A lépcső tűz működik: feladat a tűz eloltása a lépcső visszahűtése. 3. A páros az oltás után a lépcső előtt elhelyezkedik guggolva a sugár nem működik. 4. Flashover imitáció működtetése: feladat a lépcső előtt guggol a páros 5. Az univerzális tűz beindul: feladat a tűz eloltása a helyszín visszahűtése. 6. Visszavonulás a lépcsőig. 7. Gázpalack imitáció működik feladat a gázpalackok oltása palackszelepek elzárása palackok visszahűtése. 8. A beavatkozó páros a tetőbejárón keresztül a sugárral elhagyja a gyakorló teret.

22 Kiképzési csomag nehezített körülmények közötti feladatvégzés gyakorlására
Tanintézetünk a tűzoltók gyakorlati felkészítése keretében kiemelkedő jelentőségűnek ítéli a nehezített körülmények közötti gyakorlatok felügyelet melletti végzésének biztosítását. E feladatok lehetővé teszik a fokozott fizikai és pszichikai terheléshez szoktatást, amely a tűzoltó munkavégzésének egyik jellemzője. A program alkalmas a kiképzés alatt álló tűzoltók, valamint időszakosan - a megfelelő ciklusokat betartva - a már készenléti szolgálatot ellátók ismereteinek megerősítésére, frissítésére. A kiképzési csomag tartalma: Pszichológiai felmérés A gyakorlatokhoz szükséges egészségügyi vizsgálat, amely tartalmazza az aktuális fizikai állapot felmérést, és a feladatok alatti folyamatos orvosi felügyeletet Légzőkészülék gyakorló pálya megismerése, és különböző bonyolultságú feltételek közötti teljesítése A tűzszimulátor gyakorlópálya megismerése é és különböző feladattípusok végrehajtása. Flashover jelenség, felülről behatolás, zárt tér, palack tűz és ezek kombinációi közötti beavatkozás tűzoltással A csomag tartalmazza a feladatok végrehajtásához szükséges balesetvédelmi oktatást, illetve a részfeladatok végrehajtásához szükséges elméleti felkészítéseket. A kiképzési csomag időtartama két munkanap.

23 Kiképzési csomag nehezített körülmények közötti feladatvégzés gyakorlására
Tervezett időbeosztása: Első nap: 10 óráig A tanintézetbe érkezés, regisztrálás ig Tájékoztatás a gyakorlat menetéről, baleset-, illetve munkavédelmi oktatás ig Pszichológiai teszt megírása ig Légzésvédelmi gyakorlópálya teljesítése orvosi vizsgálattal Második nap ig Tájékoztató a tűzszimulátor feladatrendszeréről, ig A tűzszimulátor feladatainak végrehajtása, 15.00-tól A gyakorlat értékelése. A tanintézet a végrehajtott feladatokról igazolást ad ki.

24

25

26

27

28

29

30 Köszönöm a figyelmüket !

31 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI IRÁNYELVEK
Ügyeljünk arra, hogy nyílt láng és egyéb lehetséges tűzforrás ne legyen a tűzszimulátor gázvezető alkatrészeinek a közelében. Dohányozni a tűzszimulátor 5 méteres körzetében tilos! A főláng indítása előtt ügyeljünk arra, hogy annak közvetlen közelében senki se tartózkodjon, és hogy a tűzterek ne legyenek letakarva. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiképzés minden résztvevője és a kezelőszemélyzet jártas a légzőkészülékek használatában! Nézzék meg a kiképzésen résztvevők a vészkijáratokat és ismerjék meg azok kinyitásának módját!

32 A kiképzés résztvevőire vonatkozó biztonsági irányelvek 1.
A kiképzés megkezdése előtt a kezelőszemélyzet köteles tájékozatni a gyakorlatban résztvevőket a tűzszimulációs berendezésben történő kiképzés közben fellépő lehetséges veszélyekről.(Hőmérsékletek, gőz hatása, füst…) A szimulátor használata előtt az alább felsorolt biztonsági irányelveket kell ismertetni a gyakorlat résztvevőivel. A szimulációs rendszer normál használata gyakorlatlan személyek számára veszélyes helyzeteket idézhet elő. Nagyon fontos, hogy a kiképzésben résztvevők az ismertetett biztonsági előírásokat és irányelveket teljes egészében megértsék. A biztonsági előírások be nem tartása súlyosan veszélyeztetheti a résztvevőket, és sérülésekhez vezethet.

33 A kiképzés résztvevőire vonatkozó biztonsági irányelvek 2.
1. Ne lépjünk be a tűzszimulációs berendezésbe a kezelőszemélyzet, gyakorlatvezető tudta nélkül! 2. A kiképzés során tilos a tűzszimulációs berendezés belsejében megfelelő védőöltözék, kesztyű és légzésvédő-készülék nélkül tartózkodni. Ezek viselése a gyakorlat teljes ideje alatt kötelező. 3. A minden kiképzési gyakorlatot tekintsünk valódi tűzesetnek és a kiképzés teljes ideje alatt különös figyelemmel, járjunk el! Legyünk felkészülve minden olyan helyzetre és tűztípusra, amelyek valódi tűzesetnél is előfordulhatnak! 4. Kerüljük a kiképzési gyakorlat előtt és közben a szimulációs rendszer átforrósodott részeivel való érintkezést! 5. Kerüljük a mesterségesen előidézett füst és más égéstermékek belélegzését!

34 A kiképzés résztvevőire vonatkozó biztonsági irányelvek 3.
6. Korlátozzuk, vagy kerüljük a füsttel, korommal és egyéb égéstermékkel kapcsolatba került ruházattal és felszereléssel való érintkezést! 7. Veszély esetén használjuk a vészkikapcsolót! 8. Ügyeljünk arra, hogy a kezelőszemélyzet megmutassa a vészkijáratokat, illetve azok kinyitásának módját (pánikzár) ! 9. A fent felsorolt irányelvek mellett kövessük mindenkor figyelmesen a kezelőszemélyzet, gyakorlatvezető utasításait!

35 A kiképzés résztvevőire vonatkozó biztonsági irányelvek 4.
Minden személy, aki a tűzszimulátort gyakorlás céljából használja, köteles teljes tűzoltó-védőfelszerelést viselni! A felszerelés alatt értendő: légzésvédő-készülék teljes álarccal , tűzoltó védősisak, fejvédő kámzsa, tűzoltó védőruha (aláöltözés) , tűzoltó védőkesztyű, tűzoltó védőcsizma.

36 Szükséges felszerelések, eszközök listája
Gyakorlatozók részéről: AGA légzésvédő-álarc,(légzésvédő-készülék teljes álarccal külső gyakorlatozók esetén) tűzoltó védősisak, fejvédő kámzsa, tűzoltó védőruha, tűzoltó védőkesztyű, tűzoltó védőcsizma, TAJ kártya. Gyakorlat szervezői részéről: DRÄGER/AGA légzésvédő-álarc+ készülék (saját használatra), szükséges mennyiségű AGA légzőkészülék, 6 db. kárhelyrádió, tűzszimulációs konténer+ felszerelései, hőkamera (szükség szerint), laptop + projektor, munkavédelmi napló, TAJ kártya, védőital a gyakorlaton résztvevő teljes állomány részére

37 Tűzszimulációs konténerben végrehajtandó gyakorlat menete
FELADATOK FELELŐS Eligazítás a tanteremben gyakorlatvezetők. Előadás a konténer használatáról gyakorlatvezetők. Munkavédelmi oktatás gyakorlatvezetők. Gyakorlat előkészítése gyakorlatvezetők. A konténer fizikai bemutatása, feladatok ismertetése gyakorlatvezetők. Előzetes orvosi vizsgálat, elsősegély eü.szolgálat Védőfelszerelések ellenőrzése gyakorlatvezetők. A konténer beüzemelése gyakorlatvezetők. Gyakorló csoportok kialakítása gyakorlatvezetők. Csoportonként a gyakorlati feladatok végrehajtása gyakorlatvezetők A végrehajtandó feladat elmagyarázása. Védőfelszerelések ellenőrzése. A feladat végrehajtása. Értékelés. A gyakorlat komplex értékelése gyakorlatvezetők. Konténer „összecsomagolása” gyakorlatvezetők.

38


Letölteni ppt "Tűzoltó gyakorló konténer a KOK-on"

Hasonló előadás


Google Hirdetések