Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bemutató a Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Miskolc) perei táborhelyéről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bemutató a Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Miskolc) perei táborhelyéről."— Előadás másolata:

1 Bemutató a Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Miskolc) perei táborhelyéről

2 Pere község B-A-Z megye Abaúji-térségének közepén fekszik, a Hernád folyó bal partján. Első említése 1282-ből IV. László (1272-1290) uralkodásának idejéből való.

3 A település mai formájának kialakulásában a Hernádnak és áradásainak nagy szerepe volt.

4 •Vasútállomása nincs, de a településből rendszeres autóbusz közlekedés van a közeli Ináncs állomásra. •A hozzá legközelebb fekvő város Encs, amelynek a községtől való távolsága közúton 9 km. •A település Abaújkér, Abaújalpár, Hernádbűd községekkel körjegyzőségben van. Pere község Lakosai száma: 400 fő Belterület: 80 ha Külterület: 870 ha

5 Pere nevezetességei: Jelenlegi klasszicista stílusú formáját 1820-ban kapta. A kastély épülete műemlék, amelyben most a Polgármesteri Hivatal kap helyet. 1813-ban, késő barokk stílusban épült, a templom alatt található a Bárczai család kriptája. Református templom Bárczai-kastély

6 A környék nevezetességei •A Hernád •Gibárti kisvízi vízi-erőmű •Hernádbűdi kilátó •Monok (Kossuth szülőháza) •Tállya (Európa mértani közepe) •Abaújszántó •Boldogkői vár •Regéci várrom •Vizsoly (Vizsolyi Biblia ) •Gönc (Huszita-ház) •Aranyosi völgy

7 Pere A környék nevezetességei

8 Hernádpart A Hernád a Tátra Király-hegyén eredő folyó, az Abaúji-térség meghatározó felszíni vízfolyása, és a megye legjelentősebb ökológiai folyosója. Természetvédelmi védettsége folyamatban, van a Európában egyedülálló 130 m magas un. magasparti ingása miatt. Hernád-völgyi Tájvédelmi Terület tervezés alatt áll, amelynek elhelyezkedése a Hernád-folyó és annak közvetlen környezete lesz.

9 Gibárt - Vízerőmű Gibárton a Hernád-folyón lévő, és a mai napig üzemelő kisvízi vízi-erőmű található. Az erőművet 1903-ban báró Harkály építette, amely akkoriban Európa második ilyen létesítménye volt, de mára az egyetlen, amely még rendszerbe állítva működik. Az erőmű jelenleg építészeti –és ipartörténeti műemlék, amely előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

10 Hernádbűd Magaspart - kilátó

11 Monok – Monaky família várkastélya Kossuth Lajos szülőháza Itt született Kossuth Lajos 1802. szeptember 19-én. A múzeum az életpályájából az indulást és az emigrációban eltöltött éveket részletezi. A bemutatón számos Kossuth-relikvia látható. A magát Monaky famíliának nevező nemesi család emeltetett a XVI. század közepén. 1630-40 között Rákóczi György birtokolta.

12 Tállya – Európa mértani közepe Tállyán található Európa mértani közepe, 1992-ben mérték ki szakemberek. A sziklatalapzatra helyezett, fából készült, mintegy 4 méter magas szobor egy főnixmadarat ábrázol.

13 Abaújszántó pincesor

14 Boldogkői vár A vár története egészen IV. Béla királyunk idejébe nyúlik vissza. A tatárveszedelem elől menekülő királyt az Abaúji rengetegbe bújtatták el és innen szöktették ki Lengyelországba. A visszatérő király megmentőjét megjutalmazta, de az volt a feltétele, hogy várat kell építenie.

15 Regéci várrom A vár 624 méteres, vulkanikus sziklaszirten épült a XIII. században. Rákóczi-várként ismert, mert az ő idejükben élte fénykorát. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi várakhoz tartozott.

16 Vizsoly A templom a XII. században épült. A 16. század második felében már a református egyház tulajdona. Károli Gáspár gönci református lelkész, a Kassavölgyi Egyházmegye superintendense volt az, aki lefordította és 1590-ben megjelentette az első teljes magyar nyelvű Bibliát, ezzel ismertté tette a község nevét az ország határain kívül is. Károli Gáspár nem csupán fordítója, hanem egyben gondozója szerkesztője, sajtó alá rendezője, kiadója is volt ennek a Bibliának.

17 Vizsoly - kőfejtő A vizsolyi kőfejtő geológiai bemutatóhely, mely a földtörténeti harmadkorban, a miocén kori vulkanizmus eredményeként alakult ki.

18 Aranyosi völgy A Zempléni Természetvédelmi Terület legszebb területe az Aranyosi völgy.

19 Gönc - Bibliamúzeum, Huszita-ház A "Huszita-ház" -ként ismert vagy "cseh-ház" Ezeket a házakat a mészhabarcsba rakott kőfalazat, megemelt lakószint, szűk ablaknyílások, erős nyílászárók, a ház alatti pincéből a telek vége felé induló, illetve a szomszédos pincékbe ágazó föld alatti járatok jellemzik. Múzeumot 1999. május 02.-án nyitották meg. Károly Gáspár munkásságát, a vizsolyi bibliát, és a református gyülekezetek egyházművészetét mutatja be.

20 Perei táborhely a kezdetekkor A táborhely a település valamikori iskolaépületében került kialakításra. Ez 2002-ben került iskolánk tulajdonába. Az elhanyagolt állapotban lévő épületet fel kellett újítani.

21 Perei táborhely ma Az első évek állagmegóvása után az iskola anyagi lehetőségeinek függvényében és a szülők által az alapítványunk javára befizetett összegekből sikerült az épületet felújítani.

22 Perei táborhely ma A belső átalakítások során 2 nagyobb és egy kisebb hálószobánk lett, emeletes ágyakkal berendezve. Kialakítottunk egy konyhát és egy korszerű vizesblokkot is. A perei táborhely egyszerre 43 fő befogadására alkalmas.

23 Az 2.a osztály kirándulása

24 Szülői vélemények (2.a osztály) „Pere egy csodálatos fekvésű település, ahol minden adott egy kalandos, kirándulós nyaraláshoz.” „Abban biztosak voltunk, hogy Julika és Erika az olykor féktelen fiainkat könnyen fogják kezelni, de előre sajnáltuk őket, hogy egy ilyen hangyaboly fürdetését és fektetését miként oldják meg.” „Mikor békesség szállt a bájos kis zempléni falura, már sokkal jobban ismertük egymást, mint előző este.”

25 „Amíg a gyerekek nem voltak a táborban, addig az apukák tüzet gyújtottak, majd nagyon finom gulyást készítettek, ami lehet, hogy csak azért sikerült olyan kiválóra, mert a főzés ideje alatt az anyukák látszólag csak beszélgetve, – de fél szemüket végig a bográcson tartva – őrködtek annak elkészítése fölött.” Szülői vélemények (8.b osztály) „A falun áthaladó folyó, az erdei környezet, a falusi légkör, a tágabb történelmi helyszínek ideális hellyé teszik a községet kirándulások, túrázások, táborozások számára.”

26 A 8. b osztály kirándulása

27

28

29 Készítették:Lénárt Erika (az 2.a osztályfőnöke) Mészáros Ágnes (a 8.b osztályfőnöke) Bánné Mészáros Anikó (igazgatóhelyettes) Köszönjük a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Bemutató a Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Miskolc) perei táborhelyéről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések