Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ismétlő feladatok. Tanulmányozza az ábrát, majd válaszoljon a kérdésekre! a) Nevezze meg az ábrán bemutatott folyamatot!...................................................................

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ismétlő feladatok. Tanulmányozza az ábrát, majd válaszoljon a kérdésekre! a) Nevezze meg az ábrán bemutatott folyamatot!..................................................................."— Előadás másolata:

1 Ismétlő feladatok

2 Tanulmányozza az ábrát, majd válaszoljon a kérdésekre! a) Nevezze meg az ábrán bemutatott folyamatot!...................................................................

3 Írja a megfelelő részfolyamat betűjelét a meghatározás sorszáma előtti vonalra! Nem tud minden betűt elhelyezni....... 1. A talajba szivárgó csapadékvíz a felszín alatt folytatja útját....... 2. Csapadékhullás....... 3. Vízfelszín párolgása....... 4. Felszíni lefolyás. Mi tartja mozgásban az ábrázolt folyamatot?.............................................

4 Hogyan befolyásolja az E jelű folyamatot az erdőirtás? Karikázza be a két helyes válasz betűjelét! A) A folyamat rövidebb idő alatt játszódik le. B) A folyamat hosszabb idő alatt játszódik le. C) Fokozódik a talajerózió. D) Nem észlelhető változás.

5 Tanulmányozza az ábrát, majd válaszoljon a kérdésekre! a) Nevezze meg az ábrán bemutatott folyamatot!...................................................................

6 Írja a megfelelő részfolyamat betűjelét a meghatározás sorszáma előtti vonalra! Nem tud minden betűt elhelyezni....... 1. A talajba szivárgó csapadékvíz a felszín alatt folytatja útját....... 2. Csapadékhullás....... 3. Vízfelszín párolgása....... 4. Felszíni lefolyás. Mi tartja mozgásban az ábrázolt folyamatot?................................................ F D A E A Nap sugárzása.

7 Hogyan befolyásolja az E jelű folyamatot az erdőirtás? Karikázza be a két helyes válasz betűjelét! A) A folyamat rövidebb idő alatt játszódik le. B) A folyamat hosszabb idő alatt játszódik le. C) Fokozódik a talajerózió. D) Nem észlelhető változás.

8 I. Óceánok Csendes - óceán Atlanti - óceán Indiai - óceán Mely óceánokat jelölik a betűk? A B C

9 Mi jellemzi az óceánokat és a tengereket? Írj „Ó” betűt az óceánokra, „T” betűt a tengerekre, és „M” betűt a mindkettőre vonatkozó állítások elé! …… 1. A világtenger nagy kiterjedésű és mély részei. …… 2. Vizük sótartalma kevésbéváltozik. …… 3. Nincs feltétlenül önálló medencéjük. …… 4. A világtengert alkotják. …… 5. Önállómedencével rendelkeznek. …… 6. Domborzati formáik a hátságok és a mélytengeri árkok. …… 7. Nincs önálló vízáramlási rendszerük. Ó Ó T M Ó Ó T

10 Csoportosítsd a tengereket! 1. Beltenger 1/a. Interkontinentális beltenger 1/b. Intrakontinentális beltenger 2. Peremtenger TENGER 1. 1/a.1/b. 2.

11 Nevezd meg a képen ábrázolt jelenséget! 1.

12 2.

13 3.

14 1. Tengerjárás (apály-dagály)

15 2. Szökőár

16 3. Vakár

17 Felszín alatti vizek (tk. 137 – 140. oldal)

18 A felszín alatti vizeket a kőzetrétegekhez viszonyított mélységbeli helyzetük alapján osztályozzuk:  talajnedvesség  talajvíz  rétegvíz  résvíz (karsztvíz)

19 Talajnedvesség A legfelső vízzáró réteg fölött elhelyezkedő a talajszemcsékhez hártyaszerűen tapadó víz, mely a talajszemcsék közötti hézagokat csak részben tölti ki. Alsó vízzáró réteg Felső vízzáró réteg (pl. agyag)

20 Talajvíz A legfelső vízzáró réteg fölött elhelyezkedő a talajszemcsék közötti hézagokat teljesen részben kitöltő víz. Alsó vízzáró réteg Felső vízzáró réteg (pl. agyag)

21 Belvíz

22 Rétegvíz Víztartó réteg (pl. homok) Alsó vízzáró réteg Felső vízzáró réteg (pl. agyag) A két vízzáró réteg között húzódó víztartó rétegbe jutó csapadékvíz.

23 Artézi víz Artézi víznek nevezzük a felszínre érkező rétegvizet.

24 Résvíz A kőzettestek repedéseibe, réseibe, üregeibe beszivárgó és felgyülemlő víz.

25 Karsztvíz vízzáró réteg

26 Karsztosodás

27 A karsztvíz a karbonátos kőzetek (mészkő, dolomit), a gipsz és kősó repedéshálózatába kerülő csapadékvíz. A karsztvíz tehát a résvizek egyik, kőzetminőséghez kötött típusa. (A résvizek nagy része karsztvíz.)

28 Karsztjelenségek 1. Töbör (dolina) 2. Polje 3. Lápa (uvala) 4. Karrmező, ördögszántás 5. Szurdokvölgy 6. Víznyelő (ponor) 7. Barlang 8. Karsztforrás 4

29 Hévíz A hévíz 20 °C-nál magasabb hőmérsékletű forrásvíz. Főként töredezett röghegységek peremén, vetővonalak mentén tör fel. Ilyen törésvonal húzódik a Budai-hegység Dunára ereszkedő lábánál.

30 Ásványvíz Minél hosszabb utat tesz meg a víz a felszín alatt, annál több ásványi anyagot oldhat ki. Az oldott ásványi tartalom szerint többféle (szénsavas, keserű, sós, vasas, kénes, jódos, rádiumos stb.) ásványvizet különböztetünk meg. Nagy- részük gyógyhatású.

31 Felszín alatti vizek

32 Talajvizek szennyeződése

33 B C B A E D A D E B C A B B

34 Karsztjelenségek / karsztformák cseppkő karsztforrás víznyelő barlang töbör v. dolina barlangi patak

35 Felszíni vizek: Folyóvizek

36 Vízgyűjtő terület és vízhálózat A felszíni vízfolyások együttese egy adott terület vízhálózatát rajzolja ki. (219 vízfolyást ábrázol)

37 A földfelszínnek az a része, amelyről valamely fő vízfolyás az összes lefolyó vizet összegyűjti, az adott vízfolyás vízgyűjtő területe. A vízgyűjtő területet rendszerint kiemelkedéseken húzódó vízválasztó vonal határolja. Alpok ÉD Pó Rajna

38 Vízhozam – vízállás – vízjárás  Ha kiszámítjuk, hány köbméter víz folyik át egy másodperc alatt a meder kereszt-metszetén, a folyó vízhozamát kapjuk (m 3 /s).  A vízállás a folyó vízszintmagassága.  Vízállás alapján megkülönböztetünk: - kisvizet - középvizet - nagyvizet - árvizet.

39  A vízjárás a folyók vízhozamának és vízszintjének váltakozása. Megkülönböztetünk  egyenletes (Amazonas),  ingadozó (Duna),  időszakos (sivatagok folyói) vízjárású folyókat. (Egy folyó vízjárását elsősorban az éghajlat határozza meg.)

40 A folyók hordalékszállítása A folyók vizen kívül hordalékot is szállítanak magukkal. Hordalék: A folyókban áramló víz mozgási energiája révén megtámadja a meder fenekét és oldalát, és annak anyagát leválasztva hordalékot termel. A hordalék ezután maga is részt vesz a meder formálásában. A hordalék szállítása történhet: lebegtetve, görgetve, ugráltatva és oldva (Sárga folyó, Tisza). A hordalékszállítás függ: - a vízsebességtől, - vízhozamtól. A hordalék osztályozása szemcsenagyság szerint: iszap  homok  kavics.

41 Időszakos „vízfolyás”

42 Köszönöm szépen a figyelmet!


Letölteni ppt "Ismétlő feladatok. Tanulmányozza az ábrát, majd válaszoljon a kérdésekre! a) Nevezze meg az ábrán bemutatott folyamatot!..................................................................."

Hasonló előadás


Google Hirdetések